fbpx

Списък за новородено – какво ти е нужно, какво не и защо?

Започна ли вече да нахвърляш в ума си основните покупки? Стана ли списъкът дълъг поне две страници? Да, определено трябват не малко неща, особено когато говорим за първото ни дете. Но истината е, че много от придобивките, които фигурират в готовите списъци, предлагани в магазините, са крайно излишни. Някои от тях обаче са крайно необходими. А, разбира се, има и такива, които ще трябват само за твоето бебе, но сякаш не и за никое друго.

Как обаче да разбереш кои покупки към коя графа спадат? Предлагам ти малко помощ и споделен личен опит в разгадаването на мистерията, наречена списък за новородено.

За улеснение ще разделя продуктите в няколко категории, за всеки от тях ще можеш да откриеш описание за какво трябва и до колко наистина е необходим, особено в началото.

За обличане

Безспорно най-индивидуалната категория. Първо, дрехите зависят от сезона, в който бебчето ще се роди. Улучването на правилната номерация също е „Мисията почти невъзможна”. Затова съветът ми е да не изкупиш няколко магазина с бебешки дрешки накуп. Вместо това купи от различните опции по 2-3 броя и то в различни размери, защото не знаеш колко голямо ще се роди бебчето. Може да купиш много дрешки в размер 50 (0-1 месец), а то да се роди голямо и готово за размер 56 (1-2 м.). Разбирам желанието ти, но е добре разумът да надделее. Тепърва ти предстои да пазаруваш за малкия човек, първо го опознай, а след това се отдай на шопинг. Много запазени дрешки можеш да откриеш и на нашата платформа „Малки съкровища” за препродажба на детски стоки от майка на майка.

Виж още: Как да организираш погача за 40-ия ден на бебето?

новородено
Кредит: Polina TankilevitchPexels
Комплект за изписване

Може да купиш нещо специално или да го получиш като подарък. А може просто да комбинираш различни дрешки, които харесваш и си купила поотделно. Важното е да са съобразени със сезона.

Бодита

3-4 броя като за начало. Половината може да са с дълъг, а другата половина с къс ръкав. Съветът ми тук е да заложиш на бодита с предно закопчаване. В началото „боравенето” с новородено си е трудна задача, а да се мъчиш да му нахлузваш блузки през главата, е излишно затруднение и за двете страни.

Ританки

3-4 броя като за начало. Доста по-добро решение от комбинацията панталонче + чорапки. Бебетата имат уникалната способност да отстраняват чорапките си с лекота, затова най-добре да не им даваш тази възможност, особено в началото.

Гащеризон / ромпър

3-4 броя като за начало. Може и малко повече, ако ги използваш като пижамки – определящ за това решение е сезонът. Гащеризоните може да са много удобни, може и да те измъчат сериозно. Много зависи с какво закопчаване ще вземеш. Бързо ще се убедиш колко практични са циповете. Моделите, които завършват с ританки ще топлят и крачетата.

Блузка /жилетка

2-3 броя като за начало. Отново важи съветът за копчета срещу всичко останало, което трябва да минава през главата на бебето.

Чорапки

2-3 чифта. Хубаво да имаш няколко под ръка, особено ако времето е по-студено, но най-добре да ги слагаш върху ританки, за да минимализираш риска от събуване и голи крачета. 

новородено
Кредит: Freepik
Буйки

Изглеждат също толкова сладко колкото гащеризоните, но и са също толкова непрактични. Бебешкото краче трудно ще се задържи в тях. Ако искаш нещо, което да топли в студеното време, по-добре заложи на терличета с връзки.

Пижама

2-3 броя като за начало. Моделите с лепенки или цип ще бъдат най-добрият ти приятел. Тези с милион тик-так копчета, които трябва да разкопчееш и закопчееш в 3 през нощта, ще те доразсънят и раздразнят сериозно.

Ръкавички против драскане

Биха били полезни, ако бебчо се роди с дълги нокти, а теб те е страх да ги срежеш още от ден първи. На мен ми се наложи да режа нокти буквално няколко часа след раждането. Този тип ръкавички са чудесно решение и за по-хладните дни на първи разходки.

Космонавт / чувалче

Подходящи за студените зимни дни.

Шапка

1-2 броя, според сезона.

За хранене

Тук всичко зависи от метода на хранене. Ако бебчо е на адаптирано мляко, то ще са ти необходими и шишета, и стерилизатор, и други верни съюзници.

Ако пък кърмиш, от личен опит мога да кажа, че е възможно да се справиш само с две гърди и млякото в тях. За периода, в който кърмех дъщеря ми, не съм използвала нито помпа, нито шишета и значително улесних живота си откъм посуда. Но пък го усложних откъм свобода – такава просто липсваше. Аз бях единственият човек, който можеше да я храни. Затова всеки сам трябва да претегли плюсовете и минусите.

Ето все пак кое за какво служи и как се използва в хранененeто на едно новородено. (Можеш да откриеш всичко за кърменето и на „Малки съкровища”)

Помпа

Много майки ще ти кажат, че не могат да си представят кърменето без помпа. Но аз ще ти кажа, че това е напълно възможно. Бях решила, че искам да видя как ще потръгнат нещата, при нужда пращам мъжа ми до магазина и след малко вече имам помпа. Не малко майки обаче не пропускат да сложат помпата още в чантата за родилното, макар че в болниците би трябвало да имат на разположение. Може да е една от най-добрите ти покупки или една от най-излишните, в зависимост как потръгне храненето на бебето. Една от големите ползи на помпата е, че помага и за стимулиране на кърмата, което в началото може да е много необходимо.

Шишета

2-3 броя. Обърни внимание на различните размери, може да вземеш като за начало едно по-голямо и едно по-малко. Това, което е важно при избора, е най-вече да са със система срещу колики. И да са стъклени, защото по-бързо се затоплят и изстудяват. Също можеш да ги купиш след като видиш как ще храниш бебето, за да не се окажат излишен разход.

Виж още: А ти нагласи ли чантата за родилното?

новородено
Кредит: Freepik
Стерилизатор за шишета

Tака и не си взех такъв, бях решила, че ще видя как ще потръгнат нещата и ако има нужда, винаги може да се купи. А ако нещата са много на зор – питай майка си или баба си за тънкостите на стерилизиране в тенджера.

Нагревател за шишета

Затопля млякото бързо и равномерно, но отново можеш да изчакаш и с тази покупка, за да видиш дали ще се нуждаеш от нея.

Термос

Да, не е едно от първите неща, които ще купиш, може и да не го купиш дори. Но основната му функция е да помага да имаш винаги топла вода (най-добре преварена) за приготвяне на храната докато сте навън.

Контейнери /пликове за съхранение на кърма

Въпрос на личен избор е как ще съхраняваш изцедената кърма, но имай предвид, че не е добра идея да се съхранява в хладилника в стъклени съдове, тъй като левкоцитите от кърмата се утаяват по стъклото.

Лигавник

Като за начало може да вземеш един или два, за да видиш дали ще имаш нужда от тях. В последствие, може да се наложи да вземеш и доста повече, например тип бандани, ако бебчо много се лигави.

Пелена за оригване

Слага се на рамото на човека, който ще оригва бебето, за да предпази дрехите му, ако мъникът върне мляко. Спокойно може обаче да използваш тензухени или обикновени кърпи.

Сушилник, веро за бебешки съдове и четка за почистване на шишета и биберони

Най-добре е всичко, свързано с хигиената на бебето, да се случва със специални препарати и на отделно място, поне в началото.

Биберони

Също една доста индивидуална придобивка. Може много да ти помогне в успокояване на бебчо, може никога да не ползваш, защото то категорично не желае да си има работа с биберони. Аз бях купила три различни вида (има различни материали, от които се изработват и всеки осигурява различно усещане), никой не беше одобрен.

За здравето и хигиената

Всичко в тази категория ще се докосва до кожата на бебето, а тя е изключително чувствителна! Затова винаги търси продукти с максимално чист състав, които щадят бебешката кожата и ѝ осигуряват най-добрата възможна грижа.

Пелени

Без значение на коя марка решиш да се спреш, съветът ми е да не се презапасяваш. Бебетата растат много бързо, особено в началото и може да се окажеш с три пакета от размер, който вече не става. Или пък да си купила пет пакета в подходящия размер, но бебчо да се обрине от точно тази марка и да трябва да ги смениш.

Виж още: Подробен наръчник за интимната хигиена на бебетата момченца

новородено
Кредит: Freepik
Мокри кърпички

С тях спокойно може да се запасиш, ще ти трябват сериозни количества! Но потърси такива, които са максимално чисти, без парабени и излишни ароматизатори, дразнещи бебешката кожа. Най-добре търси кърпички с високо съдържание на вода.

Прах за пране

Кожата на новороденото е много чувствителна и затова подбери перилен препарат, създаден специално за бебета.

Бебешка козметика за къпане

Отново, заложи на нещо, с максимално чист състав и имай предвид, че бебешката кожа е чиста и, особено в началото, няма нужда да бъде къпана всеки ден.

Крем против подсичане

Няма да минеш без такъв. Но може да се наложи да смениш няколко различни марки преди да разбереш коя действа най-добре на кожата на твоето бебе.

Олио / масажно мляко

Използва се след къпане, за овлажняване на бебешката кожа, която водата изсушава. 

Клечки за уши

Дори такива с ограничител са крайно излишни според педиатри. Каквото има в ухото, то само ще излезе. С клечка само рискуваш да вкараш замърсяването по-навътре.

Гребен / четка за коса

Една от покупките, която може да не се наложи да ползваш и цяла година. Не е нужно да е сред приоритетите ти, тъй като не знаеш дали бебчо изобщо ще има коса. А и да има, спокойно, може да изкара няколко дни без да бъде сресана, докато му купиш.

Ножичка

Повечето бебета се раждат с дълги нокти. Дори случаят да не е такъв, то ноктите ще израстат бързо. За да спестиш на бебчо издрано лице, се сдобий с подходяща ножичка за бебешки нокти и имай предвид при първото рязане, че са изключително меки.

Вана + поставка + канче

Най-удобно ще е къпането, ако имаш и поставка за новородено, върху която да сложиш бебето, защото всяка вана ще е прекалено голяма за него. На поставката ще трябва да го придържаш, но определено обливането с вода от канче ще е много по-лесно.

И тъй като ваните обикновено заемат доста място, бързам да ти споделя, че има и такива, които се сгъват! Да, точно така, сгъваема вана. За съжаление, аз разбрах съвсем скоро за тях, но определено ми се струват супер практична опция.

Термометър за вана (или за душ)

Водата да не е прекалено топла, да не е и студена, но как? Класиката е потапяне на лакътя на родителя във водата, но на мен този метод не ми вдъхваше доверие. Термометърът е най-надежден, но пък е още една допълнителна вещ. Затова може просто да се огледаш за вани с вградени термометри, защото да – има и такива чудеса. А има и термометри, които се монтират на душа, ако искаш да облееш детето с вода от слушалката.

Хавлия с качулка

Поне 2 броя, както и кърпи много, много от тях. Бебчетата имат навика да се напишкват, а понякога и наакват веднага след банята, която ги е отпуснала. Може да имаш две или три кърпи в пералнята едновременно. Тук правилото е колкото повече, толкова повече. Хавлии за баня, кърпи за дупе, кърпи за лице – никога няма да са ти излишни.

Виж още: Подробен наръчник за интимната хигиена на бебетата момиченца

новородено
Кредит: Marcin Jozwiak / Unsplash
Крем за студ и Крем за слънце

Според сезона, за предпазване на бебешката кожа от климатичните влияния. Но първите дни едва ли ще си по цял ден навън, така че не е нужно да са най-важните неща, без които не можеш да родиш, нали?

Аспиратор за нос

В много примерни списъци фигурира, но определено не е покупка, която не можеш да купиш, когато, и ако изобщо, ти се наложи.

Физиологичен разтвор

Използва се за промиване на очичките или на нослето, но отново – купи, ако се наложи.

Термометър

Най-голямата тревога на всеки родител – болно дете. Достатъчно е притеснението има ли температура или не, за да добавиш към списъка и лутане в търсене на отворена аптека за купуване на термометър. Затова е добре да имаш подръка работещ, на който можеш да се довериш, пък дано не се налага да го ползваш.

За разходка

Бебетата се нуждаят от чист въздух! Дори в началото да решиш да останеш у вас, за да се опознаете с бебчо или пък климатичните условия не позволяват излизане, то рано или късно ще се случи. И ето какво ще ти бъде нужно.

Количка (Разгледай предложенията на „Малки съкровища” ТУК)

Изборът на количка е почти толкова труден, колкото и този на кола! Краткият съвет е да купиш такава, която си видяла на живо, бутала си, дори и в магазин, и си видяла доколко удобна е на височина и като маневреност. Тук можеш да прочетеш как да избереш количка за близнаци, но дори да чакаш едно бебе, някои от съветите са универсални и със сигурност ще са ти от полза.

Чаршафи

Кошовете за новородено са със стандартни размери, доста по-малки от тези на креватчетата, така че за тях ще ти трябват отделни чаршафи. За начало поне 2 бр.. Добре е да си вземеш и протектор за матрака на количката – за всеки случай, ако пелената вземе, че пропусне, което си е доста вероятно.

Слинг

Бебе под четири месеца е добре да се носи в слинг. Това научих от интервюто ни с консултанта по бебеносене Димана Искренова. Лично аз съм голям привърженик, можеш да прочетеш моята история и да разбереш защо.

Столче за кола (Разгледай предложенията на „Малки съкровища” ТУК)

Дори да си мислиш, че скоро няма да пътувате, то столчето ще ти трябва още за прибирането от болницата до вкъщи. Изборът на столче е от значение за безопасността при превозване на малчугана, така че не го подценявай. Всичко за детските столчета за кола – от избора им до правилния начин на употреба, можеш да разбереш от интервюто ни с основателките на инициативата „Деца на борда”.

Одеяло

Избери според сезона, но имай поне две, за да може да имаш резервно в случай, че едното се изцапа.

Подложка за преповиване

Тръгнеш ли с бебе навън, неминуемо ще се наложи да смениш поне една пелена и този тип подложка ще ти помогне да запазиш чисто наоколо, а и да има върху какво да сложиш бебето. Има опции за еднократна или многократна употреба.

Чанта

Малко бебе, а толкова много вещи – няма да минеш без отделна чанта за него, може да е комплект с количката или пък да си вземеш раница с отделения за пелени, шишета, резервни дрешки и др.. 

Зимен чувал за количката

Ако сезонът го изисква. Но ако имаш зимно бебче, едва ли първите дни ще сте навън, така че отново не е нужно да избързваш с тази покупка.

Дъждобран и комарник за количката

Някои колички ги имат в комплекта, но може и да се наложи да си вземеш.

Кредит: Freepiк

За игра

Няма такова нещо като играчка от първа необходимост. Но пък има такива, които подпомагат развитието на малчуганите. В началото всички играчки и тихи книжки в черно-бяло са чудесни за укрепване на зрението. Контрастите привличат недобре развития бебешки поглед, а първият цвят, който изобщо могат да различат, е червеният, но това се случва на по-късен етап. Затова, ако все пак искаш да вземеш някаква играчка – нека да е черно-бяла като цвят, подходяща като материал за новородено.

А за всички интересни занимания, които може да правите заедно с бебчо през първите три месеца от раждането му, прочети материала ни „10 игри за новородено бебе”.

За стаята

Без значение дали бебето отначало ще спи при вас или от ден първи ще бъде в собствена стая, има някои мебели и аксесоари, за които е добре да помислиш. (Разгледай предложенията на „Малки съкровища” ТУК). Кои са те можеш да прочетеш в материала ни „Какво наистина ти трябва за стаята на бебето?”.

Ако имаш въпроси, свързани с покупките за бебето, попитай в коментар и ще ти отговорим. отначало всички бъдещи майки са пълни с въпроси, но с времето идва и така ценният опит.

Успех, мамми!

Виж още: „Моменти за мама” – запознай се със свещта, която заслужаваш

________________________________________

* Разгледай селекцията с продукти за новородено на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майки.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

 1. Здравейте,
  Имам въпрос по отношение на кошарата, в която ще спи бебето, а именно колебая се между дървена и сгъваема (тези, които по принцип са за път).
  Около година след раждането на детето ще ни предстои местене в нов апартамент, където ще имаме повече място и ще можем да вземем и по-голямо дървено легло. Засега сме взели матрак на магнифлекс и колебанието ни е дали можем да го използваме със сгъваема кошара за постоянно ползване през първата годинка. Освен мястото, другата причина е и че ще има по-малка вероятност детето да де удари някъде. Притеснението ми е дали е подходяща за постоянна употреба, както и при положение, че самата кошара е по-мека, дали това няма да се отрази и на матрака и да се изкриви гръбчето на детето. Предварително Ви благодаря !

  • Здравейте,
   Благодарим ви много за въпроса. Много зависи, дали и двата модела са подходящи за новородено бебче. Има родители, които предпочитат легълцето да има опцията антирефлукс – тоест да може да има лек наклон на легълцето. Други предпочитат да започнат с така наречените next-to-me или легълца, които се доближават до леглото на родителя. Те обаче са подходящи до около 6 месеца.
   След 6 месеца няма проблем да изберете дървено легло (Икеа имат много хубав и функционален вариант) или сгъвамо.
   В повечето магазини има наистина добри консултанти, които могат да ви обяснят за отделните марки и модели.
   Пожелаваме страхотна бременност и здраво бебче!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии