fbpx

“Спаси ме от боклука” – как доматът Матей ни учи да не изхвърляме храна

Две интересни неща се случиха в един и същи ден. Синът ми се прибра от детска градина със засадено растение домат в чашка и гордо заяви, че ще си го гледаме цяло лято. В същия ден от издателство Мармот ми писаха за новата им книжка – “Спаси ме от боклука”, която разказва историята на домата Матей от семка до… изхвърлянето му. И като всяка находчива майка, веднага прозрях възможността за урок в движение. Щом ще гледаме домат, нека поне научим повече за него.

Посланието: 

Започвам с малко предистория – книжката “Спасиме ме от боклука” е колаборация между издателство Мармот и фондация Мate Kitchen. Те обединяват сили, за да предадат едно много смислено послание – да опазим природата като изхвърляме по-малко храна. Знаете ли, че всяка година ⅓ от произведената храна се изхвърля? По официални данни всяко българско домакинство изхвърля средно 26кг храна годишно, като номер едно изхвърлени храни са плодове и зеленчуци – основно банани и домати. Мен лично тази информация ме натъжи много, защото до голяма степен се припознах в “злодея”. Признавам, че доста често самата аз влизам в ролята на изхвърлящия плодове и зеленчуци. И да, имам рецепта, с която спасявам бананите (виж тук рецептата за бананов кекс), но краставиците и доматите много често не успявам да спася.

Книгата “Спаси ме от боклука”. Кредит: Личен архив

За книжката: 

“Спаси ме от боклука” е прекрасна книжка с твърди корици и ..капачета! Искрено се зарадвах, че от издателството са решили да разкажат историята на домата Матей именно по този занимателен начин. Вкъщи това са най-любимите и интересни книжки, които четем отново и отново. 

Второто нещо, което наистина впечатлява в книжката, са рисунките – дело на Анна Цочева. Искрено ми хареса съвременното и различно представяне на история – с интересни шрифтове, близки до реалността картинки и ярки цветове. Страничките  са обрисувани изцяло и всяка една е като занимателна картина. 

Автор на текста в книжката е Биляна Константинова, която вдъхва живот на домата Матей и създава един наистина симпатичен герой, с който лесно ставаш приятел и за който няма как да не искаш да се погрижиш. Много ми хареса комбинацията от интригуващата и емоционална история на Матей и практичните съвети за спасяване на храна – от идеи какво да сготвиш с домата и рецепта за пица Маргарита до стъпките за отглеждане на домат вкъщи, които ни бяха особено полезни след появата и на нашия корен домат.

Разтвор от книгата и нашият малък домат в чашка. Кредит: личен архив

В книжката открихме и много интересни факти за доматите – като това, че един от тях е летял дори в космоса, и се опитвахме да прочетем имената на различните видове домати – защото да, доматите не са само червени! 

Разтвор от книгата с различните видове домати. Кредит: личен архив

Впечатления за книгата: 

Темата за изхвърлянето на храната в домакинството не е лесна за обяснение на малките деца, но книжката “Спаси ме от боклука” започва разговора по един много симпатичен и лесен за разбиране от децата начин – през погледа на героя. Ние искаме да спасим Матей и всеки домат в хладилника се превръща в него. Искаме и нашето доматче да расте голямо и да приготвим вкусотии с него, а не да го изпратим на боклука след като сме положили толкова грижи за него.

Благодарение на книжката Алекс се превърна в мой верен помощник в следенето на продуктите вкъщи и измислянето на рецепти с тях. Скоро и краставичките получиха имена, след това и бананите. Грижим се за всеки плод и зеленчук да получи внимание и място на нашата трапеза. Вярвам, че той започна да си отваря очите за храната, която изхвърляме и да се замисля и за своите избори – например, ако искаш ябълка, трябва да си готов да я изядеш. 

А доматът вкъщи расте и Алекс вече все по-рядко забравя да го полива. Скоро чакаме и нашите Матейчета да се появят и да ги поканим на трапезата, а не на боклука. 

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии