fbpx

На какво учи децата Слънчевата педагогика, вдъхновена от Петър Дънов

Как се възпитава дете, така че то да израсне като здрав, хармоничен, честен и добър възрастен? Като майка знаеш, че няма еднозначен отговор на този въпрос. Има обаче различни начини и системи на възпитание, които да ти помогнат да дадеш добра основа на своето дете. След големия интерес към статията за Валдорфската педагогика, сега ти представяме основните принципи и цели на Слънчевата педагогика, вдъхновена от методите и правилата за възпитание и обучение, които Учителя Петър Дънов дава.

За тях ще ни разкаже един от създателите на Слънчевата педагогическа система – Александър Стойчев. Той е основател на детски център „Сладко медено“ в София, където децата получават нов тип възпитание, изградено върху разбирането за слънчевото естество на човека. Създават се условия, в които да се прояви най-доброто, красивото и разумното, заложено в душата на всяко дете.

По образование Александър Стойчев е музикален педагог, психолог и психотерапевт, преподавател по паневритмия и астрология. Бил е учител в общински училища, водил е множество корпоративни обучения, курсове за личностно развитие, обучения на учители. За себе си казва:

„Учител и лечител по образование, търсещ по призвание, творящ по вдъхновение“.

Слънчевата педагогика Петър Дънов
Александър Стойчев/ Кредит: Личен архив

Какво е Слънчева педагогика?

Слънчева педагогика означава да имаш идеал и да живееш в синхрон с него. Какъв е нашият идеал? – Слънцето.

Имаме един добър възпитател – Слънцето. Ние трябва да постъпваме тъй, както Слънцето постъпва. Слънцето еднакво изпраща своята светлина навсякъде… Идеалният човек… мисли за всички, той грее за всички, като слънцето.“

Учителя П. Дънов

И ето защо ще говоря за една по-красива и по-силно говореща дума на нашия език – възпитание, слънчево възпитание. Установихме, че в доста езици тази дума няма точен аналог и се радваме, че ние я имаме, защото тя е богатство.

Възпитание означава да подхранваш вътрешния свят на детето. Как? Чрез всичко, което го заобикаля – отношенията, музиката, природата, храната, дрехите, думите, работата, радостта, страданието и трудностите, ритъмът, абсолютно всичко. Като възрастни индивиди – родители, учители, треньори, ние оставяме отпечатък в детското съзнание. Така му създаваме идеали, модели, ценности, които ще живеят в него и ще определят поведението му в бъдеще.

И тук е важно да си зададем два въпроса. Първо – какво бъдеще искаме, за да знаем какви деца искаме да отгледаме? Ако искаме да имаме светло бъдеще, е нужно да възпитаме светли деца.

И второ, как можем да направим това? Като използваме подходящите методи, упражнения, форми и пр. Но има една тайна – всяко възпитание започва със самовъзпитание. Може ли крадец да възпитава в честност, може ли човек, който не може да свири, да ти преподава уроци по пиано, или такъв, който не е влизал във водата, да те учи да плуваш? Може и да се получи, но не е естествено и ще е някакво изключение.

Слънчевата педагогика е система, в основата на която стои разбирането за човека като триединство на ум, сърце и воля, и стремеж да се подхранват вложените в него добродетели.

Тя има своите принципи, методи и форми на работа, и преподаването е съобразено с особеностите на възрастовите периоди, с природния ритъм, с вътрешното естество на човека.

Слънчевата педагогика Петър Дънов
Кредит: Личен архив

Кои са основните принципи на Слънчевото възпитание?

Най-важният принцип е любовта в цялото ѝ многообразие. Тя трябва да проникне във всяка клетка на възпитателя, за да стигне до детето. Има нужда да изпълни нашия ум, нашето сърце, душа, мислите и чувствата ни и да се прояви в поведението ни. Но е нужно да разбираме в по-голяма дълбочина нейното естество, защото тя може да бъде нежна, но и взискателна, да подкрепя, но и да слага граници, да гали, но и да бъде строга. Целокупният живот е проява на тази любов, за това смятаме, че природата е най-добрият учител за малки и големи. Всички наши методи, упражнения, песни, занимания, уроци, организация и пр. са подходящи, ако произтичат от природните закони.

В основата на Слънчевата педагогика стоят три мирогледни принципа: любов, мъдрост и истина.

Слънчевата педагогика Петър Дънов
Кредит: Личен архив

Кои са основните качества, които този вид възпитание развива у децата?

Основното, което искаме да развиваме в децата, са добродетелите. Смятаме, че това е задължително условие за времето, в което живеем. Върху основата на добродетелите пък могат да разцъфтят всички дарби, таланти и заложби. Разбира се, това е цел, чието реализиране ще отнеме десетилетия, защото добродетелите са много и за развиването на всяка има нужда от достатъчно време и подходящи вътрешни и външни условия. За нас милосърдието, взаимопомощта, справедливостта, волята, мирът, радостта са значими. Разбира се, това са само някои от добродетелите, защото списъкът е по-дълъг.

Виж още: Любов Миронова споделя своите най-важни съвети за съзнателно родителство на най-малките

За деца на каква възраст е подходяща Слънчевата педагогика?  

Не знам отговора на този въпрос. Може би до 123-годишна възраст? Хубавото е, че няма никакви ограничения пред използването ѝ, и колкото по-рано започне да се прилага, толкова по-сладки ще са плодовете. Има насоки, които могат да следват бъдещите родители. Така още от вътреутробното развитие можем да заложим посоки и да поставим една добра основа за бъдеща работа. А детето в порасналия индивид също има какво да възпита в себе си.

Кредит: Личен архив

Как изглежда един ден на децата във вашия център?

Всеки детски център и детска градина си имат свое лице, свой облик. Той се създава от учителите и разбиранията, които следват в работа си. Ние се стремим, в известна степен, да бъдем продължение на семейството и на домашната среда. При нас заниманията всеки ден започват с музика и специални гимнастически упражнения. След това имаме занимания по образователните направления. Децата хапват плод и всеки ден задължително излизаме сред природата. През топлите месеци, когато има възможност, излизаме и следобед за втора разходка.

За нас природата е най-добрият учител и възможността децата да са в контакт с нея (с тревички, клонки, дървета, камъни, листа, плодове, буболечки, охлюви, калинки, птици) е незаменимо преживяване. А свободните игри дават възможност за усвояване на социални умения, за почивка от контролираните занимания, така че преживяното в тях да потъне в подсъзнанието на децата и да пусне коренчета.

Обяд, време за приказки и спокойни занимания. Всъщност това, което е по-различно при нас, е че музиката присъства през цялото време. Може да я има във всяко занимание, в свободното време (могат да пипнат цигулка, пиано, блокфлейта и да „посвирят“), когато се мият или когато са на разходка. А това, че имаме десетки слънчеви песни, е най-голямата ни радост, защото те носят друг тип храна за душата. С приказките е по същия начин – може по всяко време и за всяка ситуация да има приказка.

Другото е, че учим децата да благодарят на и за храната. А методите, които използваме в работата си, дават възможност, без да се вижда нещо изключително или различно, вълшебството да присъства във всяко занимание.

По този начин можем да създадем условия, за да говорим на душата на детето, а това е вече безценно.

Кредит: Личен архив

Защо Слънчевата педагогика е нужна на съвременните деца?

За да има повече слънце в тях, в утрешния ден, за да могат да имат светъл ум, чисто сърце и здраво тяло, да са силни, красиви, богати и добри.

Това са идеалите или целите, към които се стремим. А нашите наблюдения са, че и родителите им имат нужда от нашето слънчево огънче, естествено възпитание и общуване. Така че това е добро за всички!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии