fbpx

Как най-добре да предпазим детето от слънцето?

Дъщеря ми е пролетно бебе и доста бързо се наложи да потърся отговор на въпроса за подходящата слънцезащита за малки деца. И още от първите ѝ месеци си дадох сметка колко много информация имa и колко важен избор правя, защото детската (особено пък бебешката) кожа се нуждае от специално внимание.

И да, нас навремето майките ни нито са ни мазали кой знае колко с всевъзможна слънцезащита, нито пък са треперили толкова каква изобщо е тя, но това е било преди 25-30 години. За жалост, оттогава до сега много неща са се променили и то не в положителен аспект и е добре да имаме предвид тези промени. Слънцето днес е много по-вредно отколкото в нашето детство. Затова и днес искам да си поговорим за слънцезащитата, но в един доста по-различен аспект.

Свикнали сме, че най-ефективният начин за предпазване от вредните лъчи е с подходяща козметика и, разбира се, с избягване на слънцето в определени часове. Аз самата веднага посегнах към крем на любим мой бранд за първото лято на дъщеря ми. Бях обаче доста изненадана, когато открих, че на пазара се предлагат и дрехи с UV защита. Не само изненадана, а и, честно казано, скептична. Но в такива моменти журналистът в мен винаги се впуска в задълбочено проучване, въоръжен с многото си въпроси.

Останах повече от доволна от това, което открих и днес искам да споделя повече с теб именно за слънцезащитните облекла – как действат и защо можем да сме толкова спокойни да поверим слънцезащитата на нашите деца на тях.

Защо да изберем слънцезащитно облекло?

Слънцезащитната козметика е една необятна вселена, в която всяка майка лесно може да се изгуби. Какви са съставките на крема, който сме избрали? Как изобщо да разчетем правилно етикета? В крайна сметка повечето продукти не са с натурален състав и, следователно, в нежната детска кожа се абсорбират всякакви химии… Успяваме ли да предпазим, мажейки с различни кремове и/или олиа или напротив, без да искаме, вредим? Да не говорим и че често може да забравим крема или да не го нанасяме успешно по цялото тяло, на всеки два часа или след влизане във вода (каквито са препоръките)…

За мен тук на помощ дойдоха именно слънцезащитните облекла. Те ми дадоха възможност да балансирам и да съм спокойна, че успявам да осигуря адекватна защита за кожата на дъщеря ми, без това винаги да е обвързано с втриването на различни кремове в нея.

Бързам да оборя скептиците, че между това просто да покрием тялото на мъничетата с леки дрешки и със специално слънцезащитно облекло, има голяма разлика. Всички знаем, че ако ще се излагаме повечко време на слънце, а искаме да се предпазим качествено, най-добре да заложим на леки, дишащи материи, в светли цветове, нали така? Да, само че една бяла риза, например, има UPF 7 (UPF означа ултравиолетов защитен фактор, той измерва колко ефективно дадено парче плат предпазва кожата от слънцето), а в случай че се намокри – UPF пада на 3!

За какво да внимаваме при избора на слънцезащитно облекло?

Когато избираме слънцезащита сме свикнали да гледаме слънцезащитния фактор (SPF) и съответно да залагаме на възможно най-високия, особено, когато става въпрос за деца. Същото важи и при слънцезащитното облекло и неговата категоризация, която се измерва с ултравиолетовия защитен фактор (UPF). Затова и 50+ е оптималната защита, към която е добре да се стремим. Ако дрехата, която изберем, има фактор UPF 50, това реално означава, че само 1/50 или около 2% от вредните слънчеви лъчи могат да проникнат през нея! Едно наистина нищожно количество. Но ако все пак и то те притеснява, мамми, тогава най-доброто решение си остава комбинацията от слънцезащитно облекло + козметика. 😉

Слънцезащитните облекла – винаги и навсякъде с нас

Друго голямо предимство на слънцезащитното облекло, поне за мен, си остава неговата мултифункционалност. Възможно е отначало да го открием именно, когато сме в търсене на по-покривен бански за децата, но това далеч не означава, че можем да го ползваме единствено на морето или басейна. Напротив. Излагането на слънце през лятото се случва постоянно и навсякъде, затова е добре и ние да сме подготвени за всякакви ситуации.

Банските са задължителният аксесоар щом тръгнем за плажа, но да не забравяме и шапките (също за предпочитане с UPF 50)! А блузи и панталонки със слънцезащитен фактор пък са чудесно решение за разходка в планината. Там слънцето е не по-малко опасно, отколкото край морския бряг или край басейна. Свикнали сме лятото да търсим спасение от жегите именно в планината и там сякаш сме малко по-спокойни по отношение на слънцезащитата, а не бива да е така. Както майка ми повтаря цял живот: „Слънцето в планината подлъгва!”. Не веднъж на младини самата аз съм се връщала от планински разходки изгоряла, но си научих урока! Даже сякаш на планина съм по-предпазлива за слънцезащитата на дъщеря ми, отколкото на морето. Колкото по-нависоко сме, толкова по-разреден е кислородът и следователно по-парещи и опасни са слънчевите лъчи, дори градусите на термометъра да не са плашещо високи.

И още малко предимства

Друг плюс на слънцезащитните облекла, който открих, е колко бързо съхнат материите, от които са направени. Това, разбира се, е особено важно след влизане в морето или басейна. Така си спестявам мъкнене на сума ти дрехи за преобличане, което си е плюс, на фона на огромните количества багаж, които се носят за няколко часа посещение на плажа. 🙂

Разбира се, стане ли въпрос за дрехи, за нас, майките, от значение е да открием модели, които съчетават успешно качество с визия. Затова и днес искам да ти представя продуктите на един бранд, за който приоритет е качествената слънцезащита, без това да значи компромис с дизайна.

Wildbugs и техните предложения

Къде мислиш открих Wildbugs? В Инстаграм, разбира се. 🙂 Казвам „Разбира се” защото първо ме спечелиха с приказно красиви снимки на малчугани сред природата. Така и привлякоха вниманието ми – защото исках да разбера повече как и аз да екипирам своя мъник за приключения на открито.

Лятната им колекция включва модели на белгийския бранд Ducksday, който предлага UV-защитни дрехи с фактор 50+! Артикулите са произведени от висококачествени материали, с грижа за околната среда и мисъл за устойчивото развитие.

Философията на бранда се състои в подкрепа на мъниците в тяхното опознаване на околната среда и научаването им да уважават природата. Тя е въплътена в различните им колекции с екипировка за дъжд, сняг, както и за слънце. Летните им предложения включват слънчеви шапки за малките, цели бански костюми, както и комплекти от две части за момчета и момичета до 12 години.

А ето и моите фаворити за този сезон:

слънцезащита за малки деца

Къс бански костюм с UV защита – 77,99 лв.

* Модел с удобен цип за най-малките;
* Унисекс модели;
* Най-висококачествена UV защита UPF 50+;
* Устойчива на хлор, бързосъхнеща и дишаща материя;
* Избор между различни разцветки.

слънцезащита за малки деца

Дълъг костюм с UV защита – 92,99 лв.

* Най-висококачествена UV защита UPF 50+;
* Модел с удобен цип за най-малките;
* Устойчива на хлор, бързосъхнеща и дишаща материя;
* Унисекс модел.

Панталонки с UV защита – 42 лв.

* Бързосъхнещи бански за момичета;
* Най-висококачествена UV защита UPF 50+;
* Избор на разцветки;
* Могат да се носят и като шорти;
* Еластична, устойчива на хлор, дишаща материя.

Памучна шапка за слънце – 44 лв.

* Най-висококачествена UV защита UPF 50+;
* Удобна и дишаща материя;
* Избор между различни разцветки.

слънцезащита за малки деца

Памперс за плуване – 31,49 лв.

* Най-висококачествена UV защита UPF 50+;
* Удобна, дишища, разтеглива, устойчива на хлор материя;
* Различни разцветки;
* Бързосъхнещ модел.

Защо да се доверим на WildBugs?

За финал искам да споделя с теб и малко повече за хората, които стоят зад Wildbugs, защото вярвам, че така се изгражда доверието помежду ни. Част от смисъла на устойчивото пазаруване се крие именно в това да подкрепиш бизнеси, чиято философия споделяш, но преди това трябва да ги опознаеш.

Кристиана и Слави Илиеви са родители не само на Wildbugs, но и на малък господин на 3,6 години и малка госпожица на 8 месеца. Отглеждането им ги мотивира да откриват най-качествените детски продукти на различни брандове, а веднъж уверили се в ползите от тях – да ги споделят и с нас. Те вярват, че всички можем „да запазим активния си начин на живот след раждането на децата, но вече още по-пълноценно – заедно с мъничетата!”. И с предлаганите от Wildbugs артикули ни помагат да направим точно това!

„За нас Wildbugs е начин на живот, а не поредният онлайн магазин. За това събрахме продукти от различни производители, които да улеснят ежедневието на родителите и така да ги подпомогнем в отглеждането на щастливи деца, без излишни ограничения”, споделят Кристиана и Слави.

Ако искаш да разбереш повече за изпитаните от тях продукти и да откриеш верни съюзници в мисията „с дете на открито”, можеш да разгледаш сайта им, както и да ги последваш във Фейсбук и Инстаграм за всичко ново и вълнуващо около тях.

_________________________________

* Материалът е реализиран в партньорство с Wildbugs.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии