fbpx

Как да се справиш със следродилната умора и да си върнеш енергията?

Раждането и грижите за новородено често са трудна и изтощителна задача. Дори има термин за крайното изтощение, което майките изпитват – следродилна умора. Със сигурност си чувала (а може би и сама си изпитвала) “следродилна депресия”, но умората след раждане е нещо различно, което се случва на много нива. Тя е комбинация от предизвикателствата на раждането, липсата на сън и стреса от грижите за новородено и води както до физическо, така и до емоционално изтощение.

Като се започне от бременността, изчерпила голяма част от хранителните вещества на организма, мине се през болката от раждането и се стигне до денонощните грижи, е съвсем нормално да се чувстваш уморена и да имаш нужда да възвърнеш силите и енергията си на жена.

Умората обикновено достига своя пик около 2-4 дни след раждането и продължава да е висока през първия месец. След това спада до относително „управляемо“ ниво до 6 седмици след раждането .

За щастие има мерки, които можеш да предприемеш, за да възстановиш енергията си по-скоро след раждането. Виж кои са те и се погрижи за себе си, заслужаваш го!

следродилната умора
Снимка: Freepik.com

Какво е следродилна умора?

Чувството за умора е едно от най-често срещаните състояния сред съвременните майки и засяга почти 2/3 от тях. Следродилната умора се характеризира с непреодолимо чувство на физическо и емоционално изтощение.

Симптомите включват:

  • Силна умора
  • Липса на енергия
  • Депресия или тревожност
  • Затруднено концентриране
  • Проблеми със съня

Има много причини да се чувстваш без енергия през първите няколко дни вкъщи с новороденото. Като за начало тялото ти се възстановява от физическите предизвикателства на бременността и раждането, особено ако си преживяла Цезарово сечение. В същото време сега се грижиш за новородено, което се нуждае от денонощно внимание, така че сънят, който получаваш, е накъсан и недостатъчен, за да се възстановиш.

Кърменето също допринася за следродилната умора, защото тялото ти освобождава пролактин – хормон, който едновременно стимулира производството на кърма и те кара да се чувстваш сънлива.

Притесненията относно това дали осигуряваш правилните грижи за новороденото си също могат да те държат будна през нощта. Постоянното изтощение може да увеличи риска от следродилна депресия. За да не се стига до там, виж как да възвърнеш енергията си след раждане и да се справиш с този предизвикателен период.

Грижа за тялото

Подхрани женската си енергия като се погрижиш за физическото си тяло.

1. Дай приоритет на почивката

Твоят основен фокус в ранните следродилни седмици трябва да е почивката, за да позволиш на тялото да се възстанови от бременността и раждането. Бъди търпелива и използвай всяка възможност за почивка. Не се срамувай да поискаш помощ от партньора, от майка си, от семейството или близка приятелка. Нека те отменят за малко в грижите за бебето.

Дори 20 минути със затворени очи имат положителен ефект върху нервната система и повишават нивото на енергия в тялото.

следродилната умора
Снимка: Freepik.com

2. Вземи си душ/ вана

Знам, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но отделянето на време за душ и почистване на тялото ще ти помогне да се пречистиш емоционално и физически.

3. Разходка на слънце

Лесно е да се затвориш вкъщи през първите няколко седмици от раждането на бебето, но разходката на слънчева светлина, ще ти помогне да увеличиш енергията си и да се почувстваш по-добре в кожата си. Освен това ще синтезираш повече витамин D.

4. Упражнения с ниско въздействие

Може да звучи нелогично да правиш упражнения, когато се чувстваш изтощена, но след като получиш разрешение от твоя лекар, дори кратките 5-минутни интервали от упражнения могат да ти помогнат. Те ще завихрят енергията в теб и буквално ще усетиш как животът тече във вените ти. Движението на тялото увеличава кръвообращението и освобождава ендорфини в организма, които носят усещане за еуфория и щастие.

Снимка: Freepik.com

5. Пий чай от лайка

Тази билка се използва от векове за насърчаване на съня, тъй като има успокояващ ефект. Освен това пиенето на чай има положителен ефект върху депресията. Ако кърмиш, консултирай се с лекар, какви билки можеш да приемаш в този период.

Виж още: Билките като живи същества и как да се свържем с тях

6. Яж питателна храна

За да се възстанови от раждането и кърменето, тялото ти изгаря много повече калории, отколкото си мислиш. Увери се, че се храниш с питателни и разнообразни храни, които са полезни за организма.

Ако в момента кърмиш, старай се консумираш 300-500 калории повече от обикновено на ден. Наблягай на протеините. За да се храниш здравословно, зареди хладилника и килера само с качествена храна, която да ти е винаги под ръка.

7. Остани хидратирана

Поддържането на хидратация е важно, особено ако кърмиш. Напълни си шише с вода и го остави на видно място, за да посягаш към него достатъчно често.

Снимка: Freepik.com

Грижа за менталното здраве

Начинът, по който мислиш, провокира начина, по който се чувстваш.

1. Не се стресирай, че тялото ти изглежда различно

Нека си го кажем. Пътуването през бременността и раждането ще повлияят на тялото ти, и то много. След раждането веднага ще загубиш около 10 килограма или повече, тъй като нивото на телесните течности спада. Не се опитвай да отслабнеш веднага след раждането. По-безопасна е постепенната загуба на тегло в продължение на няколко месеца.

Ако кърмиш, това ще помогне за безпроблемно и умерено отслабване, без да се отразява върху количеството кърма, което имаш.

2. Изразявай емоциите си

След като родиш е нормално да изпитваш много и различни емоции – тъга, раздразнителност, апатичност, гняв, вина. Дай пространство на всяка една от тях. Изрази я по здравословен за теб начин – ако ти се плаче, си поплачи, сподели с някоя близка жена, пиши в дневника си, рисувай, драскай, усамоти се за малко.

Не се обвинявай, че не си непрестанно щастлива или че не можеш напълно да се насладиш на новата радост в живота си. Все пак след раждане в тялото ти настъпват бурни хормонални промени, които няма как да не се отразят на емоционалното ти състояние. Всяка емоция е добре дошла, дай ѝ пространство, само така ще се освободиш от нея.

Виж още: Как да изразиш негативните емоции по здравословен начин

следродилната умора
Снимка: Freepik.com

3. Избери някой, с когото да си абсолютно автентична

Избери поне един човек, с когото да се държиш напълно честно, открито и автентично, с когото да споделяш истинските си чувства и тревоги. Препоръчително е това да е приятел или терапевт – човек, който не е тясно свързан с новата ситуация в дома, нещо като страничен наблюдател, пред който да се разкриеш през страх. Без значение колко си разочарована или колко глупава се чувстваш в конкретния момент, е важно да имаш някой, на когото да се довериш. Общувай без страх!  

4. Бъди добра със себе си

Не се сравнявай с изображенията, които виждаш в социалните медии, със съседката или с очакванията на родители и приятели. Голяма част от това, което виждаш или чуваш, не е реалистично и често се постига с допълнителна помощ. Освен това няма един универсален начин, по който да бъдеш добър родител. Важно е да откриеш твоя начин, който ти носи любов, удовлетворение и спокойствие. Бъди добра и търпелива към себе си в това търсене.

Грижа за душата

Това е най-важният елемент, за да си възвърнеш женската енергия след раждане.

Когато душата е щастлива, почетена, изразена, ти чувстваш една лекота, омиротвореност, знание, че всичко е наред и ще бъде наред.

Подхранвай душата си. Как? Истината е, че ти знаеш най-добре от какво има нужда. Замисли се за нещата, които ти носят най-голяма радост, които изпълват света ти с красота, които правиш с удоволствие и лекота. Можеш да подхраниш душата си с: пеене, танци, рисуване, споделяне, помагане на някой друг, декориране на дома, готвене, масаж, градинарство или като създаваш нещо красиво с ума или ръцете си.

Позволи си да бъдеш уязвима, позволи на близките ти да се погрижат за теб. Бъди открита и нежна в комуникацията си. Споделяй нещата, които те вдъхновяват, поставяй граници, когато е необходимо и прави двете неща с мекота, нежност, любов.

Позволи си да чувстваш, да следваш вътрешния си глас. Това ще ти помогне по-лесно да се свържеш със себе си, с новороденото си дете и да му дадеш грижата, от която се нуждае. Родителството е много повече усет, отколкото логика. То е възможността да присъстваш в настоящия момент и да взимаш най-доброто решение тук и сега, да даваш това, от което детето има нужда, а не това, което ти си мислиш, че то иска. Връзката с интуицията ще подхрани душата ти, но освен това ти ще се чувстваш много по-уверена и спокойна.

Грижата за физическото, менталното и духовното ти здраве ще ти помогнат да се свържеш с женската енергия, да се възстановиш по-бързо след голямото приключение – раждането и да бъдеш още по-сияйна жена и майка!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии