fbpx

Силвия Павлова: „Wooden Spoon е оазис на чистата козметика”

Най-големият човешки орган е кожата. Но грижим ли се най-добре за него? Да, баните ни са пълни с козметични продукти, нощните ни шкафчета и тоалетки са отрупани с тях. Но какво е съдържанието им и какво наистина слагаме върху кожата си? Какво преминава през нея и отива директно в организма ни?

Да си призная, аз започнах да се замислям сериозно по този въпрос едва когато станах майка и исках да осигуря най-добрата възможна грижа за дъщеря ми. Моя приятелка ми препоръча да опитам продуктите на Wooden Spoon, марка, за която не бях чувала преди. Това, което обаче ме спечели за верен клиент не беше само тази препоръка, а случаен разговор с основателката на бранда – Силвия Павлова.

Един ден се обадих на телефона за контакти на сайта на компанията, за да попитам как е най-добре да се нанася слънцезащитният им крем. Нямах представа, че съм попаднала именно на Силвия. Говорех с безкрайно отзивчива, внимателна и обстоятелствена жена, която ми вдъхна 100 % доверие. Отсреща не стоеше търговец, който на всяка цена иска да ми продаде един продукт и след това да забрави за мен. За първи път срещах подобно персонално отношение. Разговарях с човек, който се интересуваше от възрастта на детето ми, състоянието на кожата му, нейния естествен загар… Разбрах подробности за състава, за спецификите в нанасянето на продукта, повярвах в него и се уверих, че наистина съм направила правилния избор за дъщеря ми.

В края на разговора имах чувството, че познавам Силвия от години. Знаех, че съм я уловила на плажа, че обича да пие фрапе, че има двама сина, които маже със същата козметика, която и аз бях купила за дъщеря ми. Тогава си пожелаех някой ден да имам възможност да разкажа историята ѝ, да кажа на целия свят колко страхотна и вдъхновяваща жена съм открила и то съвсем случайно. И ето, че една мечта днес се сбъдва.

Представям ти Силвия Павлова и нейната сбъдната мечтаWooden Spoon.

Здравей, Силвия. Много се радвам, че пътищата ни отново се пресичат. Има толкова много неща, които не знам за теб и за които бих искала да те попитам… Като за начало как ти самата би се описала?

Аз съм един къдрав и леко рошав мечтател, кулинар и майка на две вечно гладни момчета. Обожавам да пътувам и да уча нови умения, нови езици. Като студент имах възможността да уча всеки семестър в различен университет и така попаднах за по шест месеца в САЩ, Франция, Китай, Виетнам, Хонг Конг и Мексико.

В пътешествията си прекарвах доста време в домакинства със силни жени, които ме научиха на много важни неща за семейството и традициите, споделиха с мен тайните си за красота, предавани понякога от над десет поколения назад. Те запалиха любовта ми към козметиката и кулинарията

Бих искала да те върна в началото, как се роди идеята за Wooden Spoon и каква всъщност беше тя, различава ли се много мечтата от реалността?

Wooden Spoon е хоби или по-скоро бунт към съвременния свят на петролни, химизирани продукти.

Марката е създадена да бъде алтернатива на масовката, да даде възможност на хората, които четат етикета и се интересуват за здравето на кожата на семействата си да имат достъп не просто до нещо чисто и честно, но и ефективно.

Природата има решение на съвременните кожни предизвикателства, стига производителят да съумее да запази есенцията на суровината. Да не бърза с производствените процеси, за да спестява време. Да направи всичко възможно да запази безценните вещества в олиата и екстрактите.

Ние, например, произвеждаме серуми с висок процент активен състав на специално създадена поточна линия, която не докосва метал. Защо? Защото металът компрометира активния състав, а оттам и ефективността.

Виж още: Разговора ни с фитотерапевта Бояна Иванова за силата на билките

Как изглежда Wooden Spoon днес и какви са най-смелите ти мечти за бъдещето? 

Wooden Spoon е оазис на чистата козметика с най-лоялната клиентела, за която можем да мечтаем. Ние сме щастливи точно където сме в момента, не бързаме да растем, не мечтаем да сме големи. Целта ни е да останем истински и да съумеем да запазим всичко, в което вярваме.

Все пак има нещо, което ме кара истински да мечтая. Като затворя очи си представям чисто нова лаборатория… На два етажа, спретната като кукла, функционална, истинско бижу. На втория етаж са офисите като външните стени са плъзгащи врати, които се събират и се отваря целият офис към планината. Реално да се работи на открито. Да има в двора малка къщурка със скаутско училище за децата на служителите ни. То ще работи лятото и докато мама и тати творят качествени продукти, децата ще бродят по хладните планински пътеки….

Кои са най-големите трудности, през които мина в професионален план и кои са най-големите радости, които ти донесе компанията?

Компанията е създадена като хоби. Никога не сме слагали печалбата като цел и затова не мога да кажа, че сме имали трудности. Ние нямаме срокове, следваме принципа „0 стрес на работното място“.

Може би най-трудното беше да намерим чист, несинтетичен камфор за зимното ни масажно масло. Сигурно девет месеца активно издирвахме суровината и като че ли изкупихме всички налични количества. Това още веднъж ни доказа всъщност колко много усилия трябват, за да се поддържат истинските неща на пазара. В момента всичко е залято от синтетика

Силвия Павлова wooden spoon
Wooden Spoon е част от книгата Baby Sussex, посветена на живота на Меган, Хари и бебе Арчи, написана от кралския кореспондент Робърт Джобсън. Брандът получава голямото признание заради високото качество, натуралните и ядливи съставки и екологичната отговорност, които влага в продуктите си / Кредит: Адриана Янкулова
Какво е за теб и твоята компанията значението на думи като честна и чиста козметика?

Честността трябва да е на всички нива.

Честни към хората като пускаме само продукти без съмнителни и синтетични съставки. Здравето на хората е наш основен приоритет.

Товa обаче не винаги се приема добре, тъй като нашите продукти не миришат на парфюм, а на екстракти, билки, масла…

Честни към природата – подбираме екологични опаковки, правим всичко възможно да намалим следата от производството ни. Имаме внедрени опаковки от 100% захарна тръстика. Купуваме само европейско производство опаковки с висок коефициент на разградимост и рециклиране.

Честни към доставчиците – за шест години нямаме забавяне в плащанията, знаем, че сме малки, но искаме да ни помнят като добър клиент, който е разбран, плаща навреме и работи професионално.

Честни към служителите – ние имаме много родители на малки деца и разбираме, че колкото и да е важен професионализмът днес, той никога няма да е по-важен от децата и семействата ни. Работим с един час по-малко и свършваме работа в 16 часа, преди старта на софийския трафик. Това ни позволява да сме повече време с децата си и да не съжаляваме, че професията, която сме избрали, ни е лишила от безценни моменти с най-близките ни хора. Също така всяка година даваме допълнително платен отпуск от около две седмици, който също да се използва за време със семейството. Често почиваме активно през целия август.

Виж още: Тайните на 4 майки за работа от вкъщи с деца наоколо

Кое, според теб, е най-важното за козметиката като цяло, за което всеки трябва да помисли преди да направи своя избор като клиент?

Трябва да има осъзнатост на пазаруването, култура на консумация. Ако хората се вълнуват какво слагат на тялото си и здравето им е приоритет, то умението да четат етикетите е важно. Прекаляването с грижата също е проблем и понякога тялото реагира бурно при едно прекомерно третиране на коса или кожа. Всичко е въпрос на избор и разбирания за начин на живот

Какво би посъветвала една майка, която чете етикета – как да си го проведе най-лесно и да е сигурна, че получава истинска грижа?

Като майка избягвам етикети, които не разбирам. Все пак, ако искаме да спазваме простички правила, аз тотално бих избягвала течния парафин – paraffinum liquidum. Това е евтина, петролна съставка, която минава десетки химични процеси, за да приеме лицеприятен външен вид. Също и сулфатите в измивната козметика – SLS, SLES. Не на последно място, разбира се, „любимите” силиконови деривати. Те са много видове, завършват на „-cone” – като dimeticone, cyclomethicone и т.н..

Всички с нетърпение очакваме топлите слънчеви лъчи и е добре рано да се подготвим за тях. Wooden Spoon изглежда е на същото мнение и разбрах, че вече сте готови с голяма изненада за своите клиенти. Какво можеш да ни кажеш за иновацията в слънцезащитната ви линия?

О да, това, до момента, е най-голямата ни гордост! Не само заради изключителното улеснение за нашите клиенти, но и заради факта, че сме първата европейска компания, която прави подобна иновация.

Това, върху което усилено работихме последните години, е абсолютно натурална слънцезащита, базирана само върху масла и цинков оксид.

Иновацията е в това, че цинковият ни оксид е ot ново поколение, прозрачен е и за първи път има минерална слънцезащита без бели следи.

В момента това са най-продаваните продукти в портфолиото ни и съм сигурна, че ще променят тотално пазара на натуралната слънцезащита.

От кога е добре да започнем да мажем децата със слънцезащитна козметика, подходяща ли е тя за най-малките, летни бебета?

Нашата бебешка слънцезащита е подходяща и за новородени. Въпреки това, като майка, аз бих препоръчала малките бебета да избягват директното слънце, особено от 13 до 16 часа.

Също, важно е козметиката на бебетата да е прясна, да не се използват стари, отворени от миналата година опаковки.

Какви са съветите, които би дала на майките по отношение на излагането на слънце на децата, наистина ли е толкова вредно, колкото се говори напоследък?

Слънцето е важно за организма ни. Прави ни по-здрави и участва в синтеза на много процеси. Важно е обаче поведението ни и разумното излагане на слънце. Например, сутрешните лъчи, според мен, са много полезни. Ранните слънчеви бани (между 7 и 9 часа сутринта) са супер за децата и за нас. След това обаче – задължително слънцезащита.

Трябва да се внимава с продукти, които обещават слънцезащита само на базата на масла. Такива марки търсят наивни потребители, без да мислят за тяхното здраве. Например, всеобщото твърдение, че олио от малинови семена има 40-ти фактор е вярно за UVB лъчи, които предизвикват изгаряне, но срещу UVA лъчи, които са причинители на рак на кожата, малиновите семена имат нищожния 5-7 фактор. Тоест, майките използват една лъжлива защита. Да, кожата не изгаря, но може да ѝ се причинят много тежки проблеми.

Ти самата си майка и знаеш много добре какви са предизвикателствата в избора на козметика за деца. Как Wooden Spoon помага на родителите да се справят с тях?

Идеята на Wooden Spoon да мисли на първо място за дългосрочното здраве на децата. Всички наши продукти, които се мажат на кожата без измиване, се изработват само с хранителен клас съставки. Не гледаме цените на суровините, а техните качества и свойства.

Всички съставки минават тежка процедура по одобрение. Ние заставаме зад всеки наш продукт с името си и всички от компанията приемат работата си като лична кауза.

Да, трудно е за съвременната майка. Тя е облъчвана от всякакви реклами. Ние искаме да сме алтернативата, която да е винаги близо до нея и да може спокойно да ни се довери

Балансът между семейство и работа е тема, която често обсъждаме с нашите гости. Как ти успяваш да го постигнеш?

Тъй като компанията ни работи до 16 часа, имам повече време след това, в което цялото ми внимание отива при децата. За да не изостават задълженията ни в домакинството, децата активно помагат. Заедно готвим, ремонтираме, подреждаме, пеем… Остава време и за настолни игри.

Научили сме ги да си лягат рано. Обикновено в 20:30 вече са в леглата. Тогава ми остава време за мен и за мъжа ми. За чаша вино и разговори. Опитвам се да не изоставам в отношенията с мъжа ми. Преди години толкова се бяхме вглъбили в децата и работата, че на първата ни седмична почивка само двамата се оказа, че неусетно сме се променили и раздалечили един от друг.

Взехме решение да не допускаме работата и децата да ни отдалечат, затова всяка вечер отделяме време да си говорим за нещата, които ни вълнуват.

Понякога си скицираме ново пътешествие или пък бъдещата ни зеленчукова градина, планирана за 2027 година… Създаваме общи мечти и планове

Виж още: 12 начина да се сближим с партньора

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии