fbpx

13 традиции, които да започнем с децата тази година

Изпратихме 2021-а с някои от най-хубавите празници, изпълнени със семейни традиции. И ето ни на прага на една нова година, която можем да превърнем в много специална за цялото семейство. Как да се случи това? Лесно! Като създадем паметни спомени, които да се предават от поколение на поколение.

Традициите са повтарящи се ритуали, които носят усещане за идентичност и ни помагат да разкажем историята на нашето семейство. Пресъздаването на едно и също изживяване, независимо дали е веднъж седмично или около конкретни събития като рождени дни или празници, ни подарява общи спомени. А надеждата е, че всеки път, когато се завръщаме към традициите, ще се завръщаме и към тях, към усещането, което сме имали в онзи почти идеален момент, с най-любимите ни хора.

Може би вече си предала някои от своите семейни обичаи на децата си или пък половинката ги е научила на любимите песни от детството си. Но дали не е време и за няколко нови традиции, които някои ден да бъдат предадени на твоите внуци?

Виж още: Игрите от моето детство – част 1 и част 2

семейни традиции с децата
Кредит: Pexels

1. Направете си „Буркан на щастието”

Няколко години преди да се роди дъщеря ми си направих един експеримент и взе, че се оказа успешен. Отмъкнах си един 3-литров буркан от мазата на баба, купих си топ с малки цветни листчета и на 1 януари бях готова да започна. Всеки ден щях да записвам на едно листче нещо, което ми се е случило и искам да запомня, какво ме е накарало да се усмихна, какво ме е натъжило. Идеята ми беше на 31 декември да имам пълен буркан с цветни листчета и спомени.

Признавам си, не беше лесно, понякога се случваше да пиша листчета със спомени от 2-3 дена назад, но успях! На 31 декември наистина имах пълен бъркан със спомени. Беше невероятно изживяване да прочета всяко едно листче и да се върна към момента, за който бях писала.

Дъщеря ми е още малка, но като порасне мисля да ѝ предложа да го направим заедно. Ако и вашето семейство обича да съхранява спомени, това може да се окаже идея точно за вас. 😉

2. Вкусен ден от седмицата

Има ли храна, която всички членове на семейството могат да ядат всеки ден? У нас това е пицата! Идеята обаче не е да ядем пица всеки ден. А да има един ден в седмицата – например събота, в който всички знаем, че ще хапваме любимата ни храна.

Бонус към тази традиция е, ако всички членове на семейството се включат в приготовленията, в слагането на масата. Така ще имате време заедно, в което никой не е вперил поглед в някое електронно устройство, а си общувате пълноценно.

Говорете си, слушайте музика, пейте. Може дори да промените мястото, където вечеряте и вместо на масата в кухнята, да се пренесете на одеяло в хола, като на пикник.

Ако пък нямате любима храна или обичате да експериментирате, може да имате ден от седмицата, посветен на националната кухня на различна държава. Така ще научите децата за традициите в други страни и ще си организирате кулинарно околосветско пътешествие.

Виж още: 5 лесни идеи за семейна закуска през уикенда

семейни традиции с децата
Кредит: Kampus ProductionPexels

3. Семейно шоу за таланти

Бързам да уточня, че не е нужно всички членове на семейството да са скрити таланти. Идеята тук е друга. По-скоро всеки да се опита да излезе от зоната си комфорт, да опита нещо ново и после да сподели с близките си „постиженията” си.

Може да имате такова шоу веднъж месечно, например. Или дори по-рядко, а може би по-често. Някой може да пее, друг да танцува, да прави фокуси или да сготви нещо.

Ако идеята ти се струва интересна, но все пак не си сигурна как да я случиш, то може да бъде и под формата на предизвикателства. Единият месец всеки да трябва да нарисува рисунка, която да сподели с останалите, да напише стихотворение или разказ. А защо да не се опитате всички заедно да разучите хореографията на някой забавен танц?

4. Сподели важен предмет

Идеята за тази традиция дойде от книжката „Срамежливият Тони” (част от поредицата „Аз се уча да чета” на издателство „Клевърбук”). В нея всички деца от класа на жирафчето Тони трябва да занесат свой любим предмет в клас и да разкажат на останалите защо е специален за тях.

Стори ми се чудесен начин за сближаване още повече с най-любимите ни хора. В ежедневието на всички ни се случват толкова много неща, а времето сякаш не стига да ги споделим с близките си. Но една такава традиция може да ни помогне да не губим връзка с малките неща, които неусетно могат да се превърнат в големи.

5. Разходка сред природата

За всички членове на семейството би било чудесно, ако може да си правите кратка разходка всяка сутрин или вечер заедно. Оставете устройствата у дома и си общувайте пълноценно. Разтъпчете се, подишайте чист въздух. Може да са 10-15 минути, но да е време само за вас.

Разбира се, може и да си създадете доста по-смела традиция, която да включа преход по някоя туристическа пътека веднъж месечно, например. Или пък да имате любима планинска дестинация, която да посещавате всяка година.

Какъвто и вариант да измислите – идеята е ясна, повече време заедно, в досега с природата. 😉

Виж още: 5 лесни екопътеки, които да изминем с децата

семейни традиции с децата
Кредит: Tatiana Syrikova / Pexels

6. Приказка за Лека нощ

Когато дъщеря ми беше бебе, заспиваше с доза кърма, разбира се. Но си мечтаех за времето, когато ще я отбия, ще се сгушва в мен и ще ѝ чета приказки.

С баща ѝ успяхме да ѝ създадем този ритуал и тя не заспива без поне няколко приказки или няколко книжки. На три години детската ѝ библиотека има завидни размери и любовта към книгите е на лице. Започнахме с приказките, когато беше на малко повече от година, но мисля, че никога не е твърде рано или твърде късно за този ритуал.

Четенето на книжки помага много на децата за обогатяване на речника, за развитие на паметта им, дори за усъвършенстване на фината им моторика, ако те са тези, които прелистват страниците (нещо, което мъниците много обичат да правят). Ползи има и за емоционалното и социалното развитие, както и за изграждане на силна връзка между родителя и малчугана.

7. Подкрепете заедно кауза

Никога не е прекалено рано и да научим децата си колко е важно е да помагаме на тези, които са в нужда. Ако вече има кауза, която подкрепяш, включи и детето. Ако пък нямаш – изберете заедно.

Може да подпомогнете местна организация или пък приют за животни. А може да е национална кауза към която да се включите – като например ежегодното почистване на България. Ако пък имате нужда от идеи, винаги може да разгледате платформата Time Heroes и да измерете благотворителна мисия, към която да се присъедини цялото семейство.

8. Време с всеки родител поотделно

Като дете на разведени родители съм прекарвала основно време поотделно с майка ми и баща ми. Не си спомням да сме правили нещо заедно. Затова и сега обичам да прекарваме време тримата с дъщеря ми и съпруга ми. Но всъщност много ценно е и всеки родител да прекарва време сам с детето.

Така, например, с дъщеря ми обичаме да ходим до любимата ни книжарница за книжки и после да ги четем, сгушени под одеяло на дивана, а с баща ѝ обичат да редят конструктори. Тези мигове са специални както за детето, така и за родителите и е добре да ги планираме и включваме в графика ни.

Ако в семейството има повече от едно дете, то тази идея е особено важна, за да може всяко от тях да се чувства специално и да не ревнува майка си или баща си.

семейни традиции с децата
Кредит: Kamaji Ogino / Pexels

9. Зарадвайте другите

Всеки член на семейството има важна роля в живота на децата. Ние, като родители, трябва да се погрижим да уважават останалите, да ги ценят и да им показват своята обич. Една идея как това да се случи, може да бъде с домашно приготвена храна. Обикновено бабите са тези, които готвят и пращат вкуснотии на внуците, но защо не дадете начало на една друга традиция.

По повод или без развихрете се в кухнята и изпечете сладки или сладкиш за своите роднини, опаковайте красиво творението си и отделете от времето си, за да ги зарадвате, като им го доставите лично.

10. Посещение на библиотеката

Вече споменах, че любовта към книгите се възпитава, но има едно много специално място, където това може да се случи. Затова не пропускай да заведеш детето в детската библиотека, направи му карта, може да измислиш история, с която да му разкажеш колко вълшебно място е и какви чудеса се случват там.

Изберете ден от месеца, когато да ходите. Провери, дали местната библиотека не организира четения за деца на място – преживяването определено си струва. Може и да си направите в началото на годината списък с книги, които да вземете в следващите 12 месеца. Създай читателски дневник за по-големите деца, където да записват впечатленията си.

Виж още: 14 вдъхновяващи детски книжки за емоциите

11. Специални подаръци за рожден ден

Видях тази идея в блога на една майка и ми се стори доста интересна, затова реших да я споделя и тук. За рождения ден на детето си (трябва да е малко по-голямо, разбира се) му приготви два плика. На единия напиши „Нова привилегия”, а на другия – „Нова отговорност”. Вътре сложи лист, на който си написала какви са привилегията и отговорността, които си подготвила за рожденика.

Така можеш да напомниш на детето си, че порастването няма само материален израз под формата на подаръци и торта. Напротив. То идва с нови възможности – да получиш нещо за себе си, но и да дадеш за другите. Много житейски уроци децата ни ще трябва да научат сами, но и много трябва ние да им предадем – с любов и грижа.

12. Интервю с рожденика

И като казах рожден ден, ето още една традиция, която да започнете. Може да подготвиш няколко въпроса, на които трябва да отговори всеки рожденик в семейството. Например: „Кой беше най-прекрасният ти спомен от изминалата година?”, „За какво най-много се вълнуваш в предстоящата?”.

Може да направиш видео запис на „интервюто” с всеки рожденик и накрая на годината да ги включиш в общо видео, което да изгледате и да си спомните миналите рождени дни.

Кредит: Glenn Han / Unsplash

13. Бележки с повод и без повод

Когато бяхме още млади гаджета с мъжа ми редовно си оставяхме бележки с любовни послания – я в портмоне, я в джоб на яке. Това си беше наша традиция, която с времето позабравихме. Но понякога някой от двама ни се сеща и чувството да откриеш изненадваща бележка с мило послание е все така приятно.

Може да опиташ и ти – бележки за децата преди важен ден в училище или за имения ден. А може и да използваш бележки, за да ги информираш за друга изненада, която си им подготвила. Може и да няма повод. Просто едно листче, на което пише „Обичам те”, поставено върху нагласените дрехи за деня…

Какви традиции имате във вашето семейство? Измислихте ли ги специално за децата си или се предават от поколение на поколение? Не забравяй да споделиш с нас в коментар.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии