fbpx

Мечтана ваканция за малки и големи в Нидерландия – ето какво не бива да пропускаш

Последните две години определено промениха плановете на мнозина за пътуване извън граница. Но връщането към нормалния ритъм на живот изглежда все по-постижимо и е време да покажем на децата си колко прекрасен е широкият свят. Някои родители вече действат смело по-въпроса и с удоволствие споделиха с нас опита си*, за да ни вдъхновят и мотивират да последваме примера им.

Днес историята на своето холандско приключение с две малки деца ни разказва Антония Гаврилова – майка на почти 3-годишната Кая и Ева – на година и четири месеца. Тя и таткото се заемат с организацията на едно безкрайно забавление за малчуганите, но и за тях самите.

Нидерландия се оказва чудесен избор, колкото и да не им се вярва на някои хора. Ако си в търсене на перфектна дестинация за перфектна екскурзия с малки деца, то ето едно място, което да се нареди в челните позиции на класацията ти. 😉

Виж още: Мамо, искам на влакчето! Виж нашия топ 7 на увеселителните паркове в Европа

семейна ваканция Нидерландия
Кредит: Личен архив

„Каква е вашата асоциация като чуете Нидерландия (позната все още повече като Холандия) като туристическа дестинация? „Лалета“? Добре.Велосипеди”? Съвсем вярно.Северната Венеция с каналите”? Определено. Но топ отговорът според мен би бил „18+ забавления” и това е безспорно – Кварталът на Червените Фенери, жриците на любовта, легализираната марихуана, свободната любов, много бира и музика. Но колко от вас си я представят като атрактивна дестинация за пътуване с деца?

Е, вероятно ще ви изненадам, че Нидерландия всъщност е един необятен рай за деца от всички възрасти – деца по документи или по душа. Дори кварталните детски площадки са такива, каквито, за жалост, почти не можем да видим у нас, а специалните атракции за деца са невероятни! Но за да добиете бегла представа ще ви разкажа за тях една по една след малко.

Ние и Нидерландия

Първо нека ви споделя как се озовахме в Нидерландия и в какъв състав. Семейството ни прекара там осем дни през месец май с две породени момиченца – на почти 3 и 1+ години. Отседнахме в къщата на моята сестра в предградие на Амстердам. Имахме и кола с детски столчета на разположение, което беше голямо удобство.

Бързо разбрахме колко добре уредена държава е Нидерландия – всички видове обществен транспорт са на най-високо ниво, пътната инфраструктура е идеална и всичко е леснодостъпно с бебешка количка. За бонус, всички говорят английски, а полетите от София са редовни и директни всяка сутрин.

Още като се решихме на тази ваканция бяхме наясно, че децата са много малки и че бебето едва ли ще може да оцени забавленията, а голямата няма да помни нищо след време.

Ала пътешествениците в нас, след три години живот, изцяло посветен на бебета, плюс пандемия, бяха зажаднели за нови приключения, независимо от очакваните трудности

Режим по време на пътуване?

Първото предизвикателство на всяка ваканция с деца е самото пътуване и всеки родител се притеснява за първото пътуване със самолет. Но с малко подготовка с неща за похапване и играчки и най-вече с положителна нагласа и спокойствие, всичко минава леко. В нашия случай голямата беше толкова развълнувана от всичко, че почти не стигна до играчките, а малката успя да проспи чудесно поне единия полет. Можете да забравите за притеснението за спокойствието на другите пътници – в нашия полет, например, имаше толкова много бебета и деца, че нямахме проблеми в това отношение. 🙂 

Другото голямо предизвикателство на такива приключения с малки деца е съобразяването на ежедневието с техния режим. Сериозно неудобство създава нуждата от дневен сън на малките, която разпокъсва деня и ограничава възможностите. Но пък, ако ги лишаваме от този сън, рискуваме да се озовем с малко тръшкащо се на улицата зверче. Познавайки нашите си деца, обмисляхме план всеки ден кога малкото да спи в количката и кога голямото да спи вкъщи или по-често в колата на път за следващата атракция. Явно планът проработи добре, тъй като сериозни драми не сме имали и децата спяха спокойно нощем.

Виж още: Мисия безаварийно кацане (част 1): съвети за първи полет с бебе

Дойдохме за атракциите

Бяхме си изготвили предварителен списък на желаните атракции след проучване с помощта на сестра ми. Самите ние вече неколкократно сме били в Нидерландия, така че този път всички атракции бяха основно за децата.

1. Градски парк Amstelpark

Дори стандартният им градски парк не може, за съжаление, да се сравни с нищо в България. Няколко чудни площадки за деца от различни възрасти, детски лунапарк, голям зоокът с открит достъп до повечето животинки, езеро с патици, разходка с влакче из парка.

семейна ваканция Нидерландия
Кредит: Личен архив
2. Зоопарк Artis, Амстердам

Била съм в доста зоопаркове в Европа и този определено не отстъпва на моя фаворит – Биопаркът във Валенсия. Има много интересни и разнообразни животни, насред впечатляваща среда. А за бонус има атрактивна детска въжена площадка

3. Приказен парк за малки деца

Това беше действително приказно място за по-малките с най-разнообразни атракции – въртележки, влакчета, лодки, кончета, но и много приказни детайли – замък, пещера и много движещи се и говорещи приказни герои, където всяко нещо е измислено все едно от детския ум. Например великан, който децата уж гъделичкат по пръста на крака, за да го събудят. Жалко само, че не разбирахме езика…

Има и кът с животинки като понита и козлета, с които децата могат свободно да играят и да галят. А за накрая, когато ти се струва, че сте разгледали всичко, се озоваваш на детска площадка, която надхвърля и най-смелите очаквания. Фаворит на нашата 3-годишна там беше т.нар. въздушен трамплин-калинка, където децата безкрайно се забавляваха.

Виж още: Ние и Флоренция – как да планираме почивката си с деца

4. Детски парк Linnaeushof

Слоганът на парка е „Най-голямата детска площадка в Европа” и съм склонна да им повярвам без колебание. Това беше нещо невъобразимо и трудно може да се опише, още по-малко да изброя всичко, което имаше за деца от 1 до 99 години. Накратко:

гледаш, ахкаш и се чудиш на коя атракция е подходящо да използваш детето като извинение, за да може и ти да се върнеш в детството си и да се забавляваш, без да изглеждаш нелепо. Не само нашите, но и всички деца бяха в истински възторг и искрено се забавляваха.

семейна ваканция Нидерландия
Кредит: Личен архив
5. Ферма за козички с открит достъп до животните в Амстердамската гора Amsterdamse Bos

Малки и по-големи козлета се разхождат около теб и дори застават на пързалката. Но най-интересно за децата е възможността да хранят малките козлета с бутилка мляко. И отново, вече без изненада – прекрасна детска площадка.

семейна ваканция Нидерландия
Кредит: Личен архив
6. Зона за отдих и игра на брега на езеро Beeksen Bergen

Не съм очаквала такова място в северна страна като Нидерландия, където да се почувствам все едно съм на лятна почивка. Пясъчен плаж с плитък бряг на езерото, водна пързалка, безброй детски съоръжения във и извън водата. Това всъщност е част от голяма атракционна зона, която включва и възможност за сафари сред животни, което този път пропуснахме. 

Ние имахме късмет с прекрасно слънчево време, където, дори при 19 градуса, с удоволствие поджапахме с каката във водата и играхме в пясъка с малката.

Много от местните, които не могат да си позволят почивка в чужбина, прекарват летните си ваканции на подобни места и едва ли скучаят при толкова забавления. 

Виж още: Рим, идваме и водим децата! Или как да планираме италианската семейна почивка на мечтите си

7. Увеселителен парк за малки и големи Walibi

Това е класически увеселителен парк с много високоскоростни влакчета и въртележки. Не бих казала, че е като Дисниленд, защото липсват приказни герои. Такъв приказен тематичен парк в Нидерландия е Efteling.

Ние избрахме Walibi заради 11-годишната ми племенница, която вече търси истински силни усещания вместо приказки. В парка обаче има достатъчно въртележки и влакчета и за по-малки деца (над 90 см), а на някои от големите атракции те могат да бъдат придружени от възрастен. Качихме се заедно с нашето почти 3-годишно на атракции, които са моят предел на земно ускорение, което ти доставя удоволствие. В моментите, в които моето сърце се качваше в гърлото, се притеснявах, че сме ѝ нанесли доживотна травма. Но накрая виждах усмивката ѝ до ушите, когато казваше „Искам пак”. Ами качихме се пак. 🙂

8. Басейн

В Нидерландия има сериозна политика в посока на развитие на детското плуване, като всички деца, след дадена възраст, задължително могат да плуват и дори да оказват помощ на удавници. Политиката е с оглед на безбройните рискови водоеми в страната. В резултат има много отворени за свободен достъп басейни за деца и възрастни. Нашият „квартален” закрит плувен комплекс имаше много топъл бебешки басейн, басейн с вълни, река и водна пързалка, джакузи. Истински рай и за бебета, и за деца. Идеално място при неподходящо време.

9. Бонус атракции по пътя

На малките деца не им е нужно много, за да се развълнуват. Влакове, трамваи и метро; вятърни мелници и вятърни генератори; всякакви водоеми с патици и други птици; огромни лехи с цветни лалета през пролетта – Нидерландия ни остави с много впечатления дори и само пътувайки между атракциите.

***

Избрахме тези атракции според възрастта и интересите на нашите деца, а и на нас самите. Но ако сте с по-големи деца, има и още много възможности за забавления като разходки с велосипеди (в Нидерландия велоалеите са повече от улиците, а велосипедите повече от хората), най-разнообразни музеи, театри, концерти и фестивали.

Както за всяка друга ваканция времето често е ключово за добро прекарване, а Нидерландия не се слави с най-приятния климат. Все пак ние проучихме, че месец май има най-ниски валежи и същевременно вече приятни температури. Безспорно имахме късмет да се радваме повечето дни на много слънчеви часове, почти никакъв дъжд и много дълъг ден.

Признавам, че това в никакъв случай не е бюджетна ваканция, ако трябва да се покрият настаняването, пътни, всички входни такси и храна. Но ако за вас бюджетът не е фактор и искате да зарадвате децата си с ваканция, специално за тях, Нидерландия няма да ви разочарова.

А дори и децата да не си спомнят нищо след време, за вас завинаги ще остане споменът от грейналите им в усмивки лица.

________________________________

Нашият екип очаква с нетърпение и твоята история! Ще се радвамe заедно да я разкажем и да вдъхнем надежда на всички мамми, че не са сами с чувствата и мислите си. Пиши ни на mammi.info@gmail.com!

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии