fbpx

Как да оцелеем по време на семейната ваканция с малки деца

Семейната ваканция е дългоочаквано събитие, което трябва да ни носи много щастие, забавление и отмора. Но нека бъдем честни, когато сме с малки деца, семейната ваканция може да се превърне в игра на нерви, тръшкане и викане. 

Как да посрещнем детските капризи, да намалим детските истерии и собственото си напрежение, когато сме на почивка?

Споделям ви какво правя аз, майка на две момчета на 6 и 4 години, които кипят от енергия за лудории, често се карат помежду си и често искат коренно различни неща. 

Виж още: 5 задължителни неща, когато тръгнем на път с деца

Подсигуряване на децата

Малките деца, особено по-изследователски настроените, които нямат все още телефони или часовници с проследяващи устройства, могат лесно да се изгубят в тълпата, когато сте на оживена улица, на плажа или на ски пистата. На мен ми се е случвало големият ми син два пъти да изчезне, докато почивахме на къмпинг на морето. За щастие и двата пъти детето беше в рамките на къмпинга, но обикалях доста да го търся и това ме стресна изключително много. 

След този случай, по идея на друга майка, взех и на двете деца силиконови гривни с гравирани моя и телефонния номер на съпруга ми. Инструктирала съм децата, ако ни загубят от поглед на оживено място, да отидат при някоя жена или семейство с деца, да им покажат гривничките си и да ги помолят да ни се обадят.

Така се чувствам една идея по-спокойна, когато голямото дете иска да е по-самостоятелно и да играе със свои връстници, а аз трябва да наглеждам по-малкото дете и не мога да съм на две места едновременно.    

Облекчаване на рутината

Рутината е важна за всяко дете, особено за малките. Но когато сме на почивка, можем да се адаптираме и да възприемем малко по-различна рутина, така че на всички да им е забавно и приятно. Важното е да обясним на децата, че тази промяна е само докато трае ваканцията и когато се приберем у дома, се връщаме към старите навици за ранно лягане, хранене и пр.   

Също така е важно да следим настроението на децата и да реагираме адекватно и спокойно на техните емоционални изблици и истерии. Най-често последните са провокирани от промяната в обстановка, ново място, непознати хора, звуци, аромати и други стимули, които превъзбуждат незрялата нервна система на детето, а то не умее все още да се адаптира и да реагира спокойно. 

Как да оцелеем по време на семейната ваканция с малки деца
Кредит: Istock

Ако на първия ден от семейната ви ваканция усетите, че детето се превъзбужда, най-добре си спестете излизания и вечери до късно, а отделете време да поседите в хотелската стая с детето и да се свържете с него, за да му вдъхнете сигурност и спокойствие. Четете книжка, разговаряйте за изминалия ден, разкажете му какво ви предстои на следващия ден, вземете вана и си легнете по-рано, за да предоставите почивка на нервната система и на двама ви. 

Подготовка за най-неприятното  

Ние жените винаги планираме и подготвяме всичко, като се започне от багажа, къде да вечеряме, какви забележителности и мероприятия да посетим, та чак къде да отидем, ако някое от децата се разболее. Със сигурност не съм единствената майка, която отива на СПА почивка и още на следващата сутрин се озовава с децата в спешен кабинет в най-близкия град заради висока температура. 

Така че ви съветвам, особено, ако ви предстои първа семейна почивка с бебе или малко дете, да помолите педиатъра да ви даде списък с медикаменти за спешни случаи и техния прием, съобразен с възрастта и теглото на детето – висока температура, повръщане, диария, алергична реакция и т.н. Подгответе си лекарства, ако симптомите се появят късно вечерта или през нощта. Не разчитайте на аптеки, защото в малките градове обикновено почиват през уикендите. Особено ако сте в чужбина, намирането на аптека и правилните лекарства може да се окаже сериозно предизвикателство

Проверете предварително къде се намира най-близкият медицински център, в случай, че някой от семейството има нужда от лекарска помощ, и си направете медицински застраховки. 

Храна за душата 

Аз съм от майките, които внимават много с какво хранят децата си и не толерирам прекомерната консумация на пици, пържени картофки или десерти. Но когато сме на почивка, се случва да хапваме подобни храни като изключение от правилото за здравословно и балансирано хранене. 

По време на пътуване и дълъг престой извън дома децата са по-склонни на истерии, така че да ги караме да ядат, каквото сме преценили ние за най-добро, може само да внесе допълнително напрежение. Затова аз се старая да балансираме. Ако на обяд хапнат супа и малко салата, вечерта може да си изберат пица или бургери с пържени картофки. Ние възрастните също често се отпускаме по време на почивка, така че не е страшно да дадем и на децата малко свобода.

Как да оцелеем по време на семейната ваканция с малки деца
Кредит: Istock

Освен това винаги имам в колата или нося в чантата си хапване, като плодове, солети или бисквитки, тъй като често причина за детската истерия е именно гладът. Ако имам под ръка здравословен снак, няма да се налага да купувам храна от случайно място със съмнително качество или с неподходящи за децата съставки.

Виж още: 9 трика за спокойно пътуване с деца в колата

Занимания за децата

Това е най-важното, ако искате спокойствие и липса на истерии в ресторанти, на басейна или докато чакате на летище, например. В чантата си винаги имам някакъв тип настолна игра, книжки за четене или оцветяване, моливи, пъзели и пр. 

Как да си подсигурим на всяко пътешествие интересни за децата занимания:

* Носете играчки/книжки/занимания, с които децата не са се занимавали отдавна, но все още проявяват интерес към тях;

* Правете ротация на играчките/книжките, за да не писват на децата;

* От време на време купувайте нови смислени играчки/книжки за пътешествието и изненадвайте детето с тях. Така ще намалите и желанието за купуване на нови, например когато минавате покрай магазин за играчки. 

* Подготвяйте занимания/книжки според мястото, което посещавате. Например, ако отивате на ски ваканция, вземете книжки за зимата, планината, зимни спортове и пр., с които детето да се почувства по-спокойно в обстановката и в новите семейни занимания;

* Ако давате електронни устройства, се постарайте да изберете образователни филмчета или такива, които представят мястото, което ще посетите. Това ще ви помогне да подготвите и детето за предстоящото.

Имайте предвид, че електронните устройства стимулират нервната система и предлагат временно успокоение. Ако детето гледа твърде дълго филмчета, рискът да изпада в истерии след това е по-голям;

* Избирайте хотел/къща за гости, които предлагат детски кът, детска площадка, детски басейн или друг тип занимания за децата, така че те да не скучаят. Когато избирам хотел за СПА през зимата, винаги гледам да има детски кът и детски басейн. Ако избирам хотел за почивка през топлите месеци, търся да има голяма детска площадка и детски басейн на открито. 

И за финал ви споделям една идея, която има огромен успех при големия ми син, когато скучае – камера! Може да дадете на детето стар фотоапарат или стар телефон с камера (без интернет) и да го насърчите да снима нещата, които са му интереси, а в края на деня да ги разглеждате заедно и да коментирате. Това снема напрежението, ако детето желае да има достъп до електронно устройство и същевременно му дава възможност да изследва заобикалящата го среда, да взаимодейства с нея и да се движи, вместо само да се взира в екрана.  

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии