fbpx

Сексът след раждане – проблеми и решения

Раждането променя завинаги всеки аспект от живота ни, включително сексуалните отношения с партньора ни. В това се уверихме и от отговорите на дамите, които избраха да се включат в нашето проучване на женската сексуалност. Много от тях признаха, че са изпитвали неувереност заради промените в телата им, притеснявали са се от болка, някои дори са изпитвали продължително време такава. Други пък споделиха, че сексът след раждането е станал още по-хубав и връзката с партньора се е засилила. Интересно беше да разберем, че някои майки са правили секс при първа възможност след раждането, докато други са го отложили максимално във времето, заради понижено либидо. Всички отговори за пореден път ни убедиха, че

появата на децата наистина е трансформиращо събитие на много нива в живота на една жена и на една двойка.

Затова и днес решихме да поговорим малко повече за секса след раждането – какви притеснения имаме, как да се справим с тях, кои са важните неща, които трябва да знаем за телата ни. Ще обсъдим проблемите, но и техните решения. Защото няма нещо, с което да не можем да се справим, когато сме откровени с партньора ни или сме отворени да потърсим медицинска помощ, ако е необходимо.

Наш партньор в разговорите, посветени на женската сексуалност, е онлайн секс магазин Passion.bg. От самото начало на рубриката ни, екипът му е плътно до нас и ни подкрепя с ценни съвети и професионален опит, за което сме им безкрайно благодарни. А за всички наши читатели Passion.bg са подготвили една приятна изненада – до 21 април можеш да се възползваш от промо код SexyMammi, който предoставя 20% отстъпка от цената на всички продукти на сайта! (Кодът не важи единствено за промо продукти и не може да се комбинира с други промо кодове.)

Виж още: Как да разпалим сексуалния си апетит?

Сексът след раждане
Кредит: Feepik

Първи сексуален контакт след раждане – кога?

Това е въпрос, който има строго индивидуален отговор за всяка жена, но ще се опитам да дам насоки най-вече във връзка с вида раждане и възстановителните етапи при всеки от тях.

Важно е да сме подготвени, че тялото ни е преминало през едно невероятно изпитание – от него е излязъл малък човек, затова и най-естественото нещо е то да има нужда от почивка. Повечето лекари препоръчват да се изчака между четири и шест седмици, преди отново да възобновим сексуалните си контакти. Но това, което винаги трябва да се съобрази, е индивидуалният случай на всяка жена.

При естественото раждане е напълно възможно да има разкъсвания, дори да е направена епизиотомия, което най-просто може да бъде описано като рана, с шевове, която има нужда да зарасне. Рискът от вагинални инфекции в първия месец след раждането също е много голям, затова наистина е добре да се внимава.

При раждане с цезарово сечение вагината остава „непокътната”, но това далеч не значи, че още след изписването от болницата сме „готови за действие”. Напротив. Цезаровото сечение е коремна операция и като всяка друга операция има определен възстановителен период за тялото. Има шевове и рана, която трябва да се пази, докато заздравее напълно.

Възстановителният период след раждането не е свързан само със зарастване на шевове. Девет месеца сме се наслаждавали на живот без менструален цикъл и е време да „наваксаме”. Но няма да мине за 5-6 дена… Кръвотечението след раждането продължава между 4 и 6 седмици, при някои жени може да продължи и по-дълго. Терминът тук е лохии – те представляват некротизирали материи в комбинация с отделящата се кръв, лимфа и серум. Матката се съкращава, за да възвърне нормалните си размери от преди раждането и междувременно изхвърля всички ненужни материи под формата на лохии. Докато това специфично кръвотечение не премине, сексът определено става една идея по-труден за реализиране, нали? Но и техният край ще дойде и дотогава тялото ще е със сигурност в много по-добро състояние.

Това, което е най-важно, за да възобновим сексуалния си живот след раждането, разбира се, е желанието ни. Но не и без разрешението на лекар. А такова ще можеш да получиш по време на задължителния преглед няколко седмици след раждането. Това е идеалният момент да зададеш всички свои въпроси, свързани с възстановяването на тялото ти.

Притесненията на мама

Откъде да започна? Та те са толкова много. Или поне при мен бяха. Тялото ми изглеждаше толкова различно. Усещах го различно. Гърдите ми бяха неузнаваеми и произвеждаха мляко – не особено секси чувство. Кога щеше да спре това кървене? Депресирана ли съм или тези тревожни мисли са нормални? Някога ще успея ли да се наспя отново? Как изобщо ще правя секс в една стая със спящо бебе? И още много, много други… Ако и на теб ти минават подобни въпроси през главата, то нека се опитам да дам малко отговори. 😉

Къде си, мое тяло?

Винаги с теб! Може килограмите да са повече, сантиметрите на обиколките също, но тялото ти е герой и няма никакво място за притеснение. Не си на състезание, за да трябва да се върнеш във форма за точно определено време. Поздрави тялото си! Извършило е истински подвиг и сега заслужава почивка, грижа, хубава храна! Място за притеснения няма! Ако все пак имаш някакви тревожни мисли, то сподели ги с партньора си, за да може той да ги обори. Именно тялото ти го е дарило с дете и той е последният човек, който ще го критикува!

Виж още: Женското сексуално удоволствие отблизо

Сексът след раждане
Кредит: Pexels
Желание за секс – нулево

Това е повече от нормално. Толкова много фактори са намесени, че е напълно възможно желанието да се е изпарило, но спокойно, временно е. Бурята от хормони, която ни връхлита по време на бременността, не изчезва в мига на раждането, напротив. Отнема доста време преди всички пластове в нас да се наместят, да се усетим уверени в новата роля на майки и едва след това да си припомним, че имаме и свои женски нужди и желания.

Тук отново е много важна комуникацията с партньора и споделянето дори на липсата на желание. Мълчанието може да остави в него грешно впечатление, а и винаги е добре да знаем какво се случва в главата на най-близкия ни човек, нали?

особено важно е, дори да нямаме сексуални контакти с партньора си, да поддържаме близостта и интимността си – с прегръдки, целувки, с нежно докосване, със споделени мигове на разговори, малко време само за двамата дори за една разходка, докато бебчо е поверен на грижите на някой близък.

Желание за секс – на лице. А сега накъде?

Времето, което е минало от последния ни сексуален контакт до момента, в който отново сме готови за интимни ласки, може да не е никак малко. И е напълно възможно да ни се струва странно, сякаш за първи път ще бъдем с партньора си. Може спонтанността да се окаже най-добрият ни приятел или пък да прибегнем до доброто старо планиране. Аз съм романтик по душа, освен това винаги обръщам внимание на детайлите, затова, ако зависи от мен, бих вложила малко старание. Поводът определено го заслужава!

Ето и няколко предложения, ако и ти като мен, планираш за удоволствие. Първо, разбира се, осигури спокойствие, елиминирай всичко, което може да ви разсее. Създай настроение – музика, свещи, вино, секси бельо… Добра идея е също да не сте в спалнята, където може би прекарвате основна част от време си напоследък и то в сън. Нямате нужда от подобна асоциация в момента. Затова избери друго помещение от дома. И най-важното – нека имате време! Време да се настроите, време да се разгорещите, време да експериментирате, да се усетите един друг, да видите кое ви харесва и кое не в този нов етап от връзката ви. Напълно е възможно някои от любимите ви пози да не са така приятни, поне в началото. Възможно е да се появи болка при проникването. Може да изпиташ необичайна вагинална сухота, в следствие на хормоналния дисбаланс.

Каквото и да си говорим, сексът след раждането си е като първия път, когато правиш секс. Затова съветът ми е да нямаш много очаквания, да се насладиш максимално на момента и да не се разочароваш, каквото и да стане. Тялото ти може просто да има нужда от време. Ако все пак откриеш някакъв сериозен дискомфорт, който продължи по-дълго време, то най-добре е да се консултираш с лекар.

Кама сутра за родители

Въпросът за голямата награда днес е – Има ли пози, които са по-приятни от други за първите ни сексуални контакти след раждането? И отговорът е да, има. Разбира се, те не са универсални за всяка жена. Затова е важно да експериментираш смело, докато намериш „своите”. Но ето някои насоки, които може да са ти полезни – ако си отгоре или легнала настрани, натискът, който се оказва върху по-чувствителните зони от тялото ти, може би ще е по-малък. Също така, при подобни пози, имаш контрол върху дълбочината на проникване, което си е голям плюс. От значение е и скоростта. В началото е особено важно нещата да се случват възможно най-бавно, за да се „опипа почвата”. 😉 Специално за маммите, родили със секцио, пози като мисионерската, поне в началото, е възможно да не са подходящи, защото може да раздразнят мястото на разреза.

Нови усещания

И естественото раждане, и раждането с цезарово сечение поставят тялото на изпитание. Съответно възстановителният период ще протече с различни неразположения, но такива ще има. Хормоните, за които говорих толкова много, продължават да играят важна роля – не се изненадвай, ако усещаш перманентна умора, болка в ставите, болка в областта на шевовете, болка при сядане/лягане/ставане, болки в гърба, изтръпване на зърната или свръхчувствителност. Тези и още други интересни състояния поставят на изпитание усещанията ни за нас самите. Затова е важно да се погрижим за тялото си и да му помогнем да се възстанови във всяко едно отношение.

Що се отнася до интимния ни живот, определено бих препоръчала започване на кегел упражнения за заздравяване/укрепване на мускулатурата на тазовото дъно. Те помагат за увеличаване на притока на кръв, насърчават заздравяването и подобряват мускулния тонус. Ползите от упражненията ще усетиш именно по време на първите сексуални контакти след раждането.

Друг ценен съюзник на майките след раждане е лубрикантът (по препоръка на нашите партньори от Passion.bg – най-добре да е на водна основа). Той значително ще компенсира вагиналната сухота, която вече споменах. А тя може да те хване напълно неподготвена, особено, ако преди раждането не си я изпитвала и никога не си и помисляла за лубрикант.

Добре е обаче да знаеш, че болката при полов контакт не е нещо, с което трябва да свикваш, ако продължи по-дълго време и е наистина постоянно усещане, а не такова, каквото преминава с помощта на овлажняване.

Една моя приятелка, например, доста дълго време се оплакваше именно от болка при проникване, която не отминаваше. Отиде на лекар, който ѝ махна няколко от шевовете, направени след раждането и проблемът се реши. Затова винаги трябва да слушаме тялото си и да сме готови да му помогнем, ако изпитва дискомфорт!

И като стана дума за дискомфорт, искам да си поговорим малко и за гърдите и тяхната нова роля. Ако си решила да кърмиш, то се приготви да ги опознаеш в друга светлина. Ще са много по-чувствителни, понякога може дори да станат твърди като камък, когато се препълнят с кърма. Тя пък от своя страна хич не е срамежлива. Тече почти по всяко време, често в сериозни количества. Мъжът ти може да иска да докосне гърдите ти, защото за него това е най-естественото нещо на света, но за теб, по време на кърменето, може да е най-неестественото. На мен лично почти нищо не ми помогна да се справя с това усещане. То отмина едва, когато приключих с кърменето. Но това, което съм чела като препоръки за по-приятно усещане при жената е да се цеди преди секс или да е кърмила скоро, за да няма напрежение в гърдите. Носенето на по-стегнат сутиен също може да помогне, да не усещаш тежестта им по време на секс.

Виж още: Знаеш ли какво ти харесва в леглото и как да го кажеш на партньора?

Кредит: Freepik

Контрацепция за родители

За финал искам да ти споделя нещо, за което е добре ти да помислиш още в началото, преди дори да се е стигнало до секс. А именно – как и дали ще практикувате безопасен секс с партньора ти.

Важно е да имаш предвид, че след като лохиите свършат, завръщането на редовната ти менструация може да отнеме доста време. Отново – няма правило колко точно. Но ако кърмиш, това е възможно да допринесе за допълнително забавяне заради наместването на хормоните. Но! И това Но е много важно –

дори да нямаш менструация, това не означава, че не можеш да забременееш, ако си възобновила сексуалните контакти с партньора си. Напротив! Кърменето също не е надежден контрацептив, в противовес с някои градски легенди, които съм чувала.

Моят цикъл се върна девет месеца след раждането на дъщеря ми и, повярвай ми, в този период бях по-внимателна от всякога, защото не можех да си представя да съм бременна толкова скоро, с малко бебе на ръце.

От медицинска гледна точка също е добре да се изчака преди да се забременее. Колко точно, разбира се, е трудно да се каже, зависи от много фактори, но съм срещала и препоръки за изчакване около 18 месеца, което си е доста време. Много двойки искат децата им да имат малка разлика и предпочитат да не чакат. Но все пак е добре да се даде време на тялото да се възстанови. Особено ако раждането е било с цезарово сечение. В случай, че все пак с партньора ти искате още едно бебче възможно най-скоро, то най-добре е да се консултираш с гинеколога си, който ще може да коментира индивидуалния случай.

_______________________________

* Материалът е реализиран в партньорство със сайта Passion.bg, чийто екип споделя нашата мисия за повече открити разговори, повече информираност и споделяне на темата за женската сексуалност. Благодарим им за подкрепата!

* * Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве или това на членове на семейството ти.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии