fbpx

Всичко, което трябва да знаем за секса по време на бременност

През март обявихме дългоочакваните резултати от проучването ни за женската сексуалност и част от отговорите на дамите, взели участие, ни накараха да се замислим. Посветихме цяла една категория на въпроси, свързани със сексуалния живот след появата на децата, попитахме ви и какво се е случило със секса още по време на бременността. Оказа се, че промените са започнали още тогава за много от дамите. При някои, съвсем логично, ограничените сексуални контакти са се дължали на лекарска препоръка в следствие на проблемна бременност.

Не малко отговори обаче отдаваха промените единствено и само на притеснение – от своя страна или от страна на партньора. И това е съвсем разбираемо. Промените в телата ни са огромни, странните усещания, които изпитваме всеки ден, са различни, тревогите и притесненията ни заливат… Сексът пада първа жертва на трансформацията ни от влюбена двойка в бъдещи родители.

Затова и решихме този месец да поговорим за секса по време на бременност. Искаме с този текст да развенчаем някои митове, да споделим важна и ценна информация, която е добре всяка бременна да знае.

Наш партньор в днешния разговор отново e онлайн секс магазин Passion.bg. Екипът му подкрепя нашата мисия за открити разговори, повече информираност и споделяне на темата за женската сексуалност. И освен това е подготвил специална изненада за всички мамми. До 29 март можеш да се възползваш от промо код SexyMammi, който представя 20% отстъпка от цената на всички продукти на сайта! (Кодът не важи единствено за промо продукти и не може да се комбинира с други промо кодове.)

Виж още: Знаеш ли какво ти харесва в леглото и как да го кажеш на партньора? 

Кредит: Unsplash

Безопасно ли е?

Това е основното притеснение както на жените, така и на мъжете. Безопасен ли е сексът за майката? Може ли да навреди на бебето? Бързам да дам краткия отговор (с изричното уточнение, че важи за нерискови бременности!) – да, сексът е безопасен и не може да навреди на бебето. Но, разбира се, нека се опитам и да обясня защо и дано оборя всяко излишно притеснение, което може предизвиква колебание у теб и партньора ти.

Първо, нека обърнем внимание на бебето. То е напълно добре защитено от околоплодната течност в матката, както и от силните мускули на самата матка.

Сексуалният акт няма как да навреди на бебето, освен ако бременността не е съпроводена от усложнения като плацента превия, например. Притесненията за спонтанен аборт в следствие на сексуална активност също нямат основание, тъй като причините за загубата на плода са от съвсем друго естество.

А що се отнася до майката (отново с уточнението, че няма медицински повод за притеснение), сексът не само, че не може да ѝ навреди, но може да я зарадва с някои ползи… Не се изненадвай, например, ако оргазмите са доста по-интензивни и като цяло усещанията са доста по-завладяващи. Обемът на кръвта се увеличава с около 40% по време на бременността, а повишеният приток на кръв към гениталиите води със себе си експлозивни преживявания. Може също така да усетиш и засилена вагинална секреция, което си е още един плюс. Ако пък страдаш от вагинална сухота, то използването на лубрикант по време на бременността не е никакъв проблем, просто не забравяй да избереш такъв на водна основа.

Също така сексът по време на бременност си е физическа активност, а кой би отказал няколко изгорени калории и то по толкова приятен начин. 😉 Да не забравяме и ефекта, който хормоните на щастието, освобождавани след оргазъм, имат върху телата и психиката ни – пълно усещане за релакс и блаженство, освобождаване от стрес и напрежение, поне за малко. И още един безспорен плюс в полза на секса по време на бременност – засилване на близостта с партньора.

Ако във всеки един момент от бременността усещанията се променят, появи се болка или какъвто и било дискомфорт – това е времето да се обърнеш към гинеколога си. Но докато изпитваш наслада и удоволствие – то повод за притеснение просто няма и можеш спокойно да се радваш на ласките на партньора си и промените, които настъпват в тялото ти.

Приливи и отливи в сексуалното желание

След като, надявам се, отговорих на най-важния въпрос – дали сексът по време на бременност е безопасен, нека поговорим и за желанието. В следствие на бурята от хормони в тялото на бременната и промените, които то преживява, желанието за секс може да намалее или пък да се увеличи значително. Какъвто и да е твоят случай, най-важното, което трябва да знаеш е, че е напълно нормално и да не се упрекваш за нищо! Също така е добре да имаш предвид, че ти предстоят девет месеца, в които ще се изненадаш често сама от себе си. Ще има периоди, в които няма и да помисляш за секс, но е напълно възможно и да има дни, в които да мислиш само за секс.

Обикновено първият триместър се свързва именно с понижено либидо, в следствие на сутрешното гадене, умората, чувствителността на гърдите и изобщо всички онези първи симптоми, които сякаш искат да помрачат щастието ти от голямата новина. Но имай търпение, задава се вторият триместър, който, ако имаш късмет, ще се превърне в любимия ти период от бременността. Разбира се, всеки случай е индивидуален, но искрено ти пожелавам неприятните симптоми да са отминали, да се усетиш отново човек и да се радваш на прилив на енергия за всякакви активности, включително сексуални. 😉 От личен опит мога да кажа, че при мен именно вторият триместър беше всичко, което книгите за бременни обещават. Отново се почувствах като себе си, даже като нова, подобрена своя версия, която може да превземе света! Съответно желанието за секс се беше завърнало с пълна сила и успявах често да изненадам и себе си, и мъжа ми с ненаситността си. Е, разбира се, тези три месеца минаха доста бързо и дойде третият триместър… При мен той отново се разви като по учебник. Толкова дискомфортно не можех дори да си представя, че е възможно да се чувствам. Но поне краят му се виждаше и това ме успокояваше. Както и споменът за втория триместър… 😉

Иска ми се да за финал по въпроса с желанието да кажа нещо и затова как ние самите „влияем” върху него. Колкото и да ни се иска, колкото и хормоните да ни „мотивират” за секси преживявания, е напълно възможно да си поставяме спирачки, заради промените, които преобразяват телата ни до неузнаваемост. Коремът ни не спира да расте, а с него и други части на тялото. Напълно нормално е да се почувстваме разколебани по отношение на своя сексапил или да не сме сигурни как партньорът ни възприема новото ни тяло.

И тук е моментът да се погледнем в огледалото и да се видим в цялата си прелест! С всеки допълнителен килограм и новопоявили се стрии на корема или бедрата. И ако ни се иска да правим секс, то нека правим секс! Защото повярвай ми, по-секси сме от всякога! 😉

Виж още: Как да разпалим сексуалния си апетит?

Секс позите и бременността

За съжаление няма „Кама Сутра за бременни”, поне доколкото ми е известно. Но и да има, предполагам, че повечето пози от оригинала, ще се припокриват по простата причина, че няма ограничения, с които трябва да се съобразявате, поне в началото, докато коремът не започне да придобива по-сериозни размери. Щом една поза носи удоволствие и за двамата партньори – Бинго! Остава в личния списък с любими пози за бременни.

Разбира се, с напредването на бременността ще трябва да използвате въображението си, особено ако имате нужда от разнообразие. Например, някъде около средата на втория триместър мисионерската поза може рязко да отпадне от списъка ви (заедно с доста други). Очевидно заради нарастващия корем, но има и друга причина. Ако жената лежи по-дълго по гръб матката може да притисне аортата и вената, която връща кръвта към сърцето. Така кръвното налягане може да се повиши и да намали количеството кръв, достигащо до сърцето, а оттам да се ограничи количеството кръв, което отива към бебето.

Предлагам ти 6 примерни пози, които се считат за оптимални по време на бременност, дори в напредналите етапи:

* кучешка;
* жената е отгоре с лице към мъжа;
* жената е отгоре с гръб към мъжа;
* лъжички (легнали настрани);
* изправени;
* седнали;

Най-вероятно сама ще се убедиш, че по време на бременността най-добрите секс пози са тези, които позволяват на жената да има контрол върху дълбочината на проникване и скоростта. Това се дължи най-вече на промените в тялото ти – възможно е с всеки следващ месец по-специфичните ъгли на проникване и дълбочина да не са така приятни, както в началото.

Затова е важно да говориш с партньора си и да го информираш за всичко, което се случва или ако нямаш желание да говориш, то просто поеми контрола и залагай на позите, които знаеш, че ти носят максимално удоволствие.

9 месеца без презервативи? Не точно

За много двойки презервативите са предпочитан контрацептив и деветте месеца бременност изглеждат като дългоочаквана почивка. Все пак няма как мама да забременее още повече, нали? 😉 Да, обаче случаят не е точно такъв. Нека не забравяме, че презервативите имат и друга функция, освен да ни предпазват от забременяване, а именно да ни предпазват и от предаване на различни инфекции. Затова, ако планираш да им кажеш „Сбогом” за няколко месеца, то помисли отново. Или пък, ако до сега сте разчитали с половинката ти на други контрацептиви, то може би ще е добре да се консултираш с гинеколога ти дали не е време да им дадете шанс…

Ако все пак и двамата имате нужда да се насладите на малко време, в което не мислите за контрацепция, то направете си нужните изследвания, за да сте сигурни, че нито един от двама ви няма инфекция (било то и безсимптомна), която може да си предавате. След като имате зелена светлина от лекаря – действайте смело.

Някои бременни държат на презервативите и защото се притесняват какво би станало, ако спермата попадне във вагината, дали няма да предизвика контракции или дори раждане. Дали обаче притесненията им са основателни? Със сигурност не и в началото на бременността. Към края се смята, че заради съдържанието си, спермата наистина може да предизвика контракции и дори се препоръчва на бременни, които преносват, да опитат да стимулират раждането чрез секс (всички помним епизода на „Приятели” с Рос и Рейчъл и техните усилия в тази посока, нали?). Но колкото и разпространено мнение да е, то не е на 100% доказано. Не пречи обаче, ако наистинa целите раждането да започне, да опитате. 😉 Съдържанието на спермата може би би ускорило процеса, ако той е започнал, но надали ще го стартира, ако тялото не е готово за него.

Орален и анален секс? И те са опция

За да сме съвсем изчерпателни по темата за секса и бременността, нека обърнем внимание и на оралния и аналния секс. Отново, ако жената кара своята бременност без усложнения и няма изрична забрана от лекар, то няма причина за въздържание. Добре е обаче да се имат предвид няколко неща.

По време на орален секс партньорът не трябва да издиша въздух във вагината на бременната си половинка, тъй като в редки случаи това може да причини въздушна емболия (въздушен мехур блокира кръвоносен съд). Състоянието е животозастрашаващо както за жената, така и за бебето, но с повече внимание, няма повод за притеснение.

Добре е да се въздържате от орален секс, ако партньорът ти има херпес на устата или усеща, че може би ще му излезе такъв. А през третия триместър, ако партньорът ти някога е имал орален херпес, изобщо не трябва да правите орален секс, независимо дали има симптоми или не, за да сте максимално сигурни, че няма риск за заразяване на плода.

Що се отнася до аналния секс, там също има няколко случая, в които е най-добре да се въздържите от практикуването му. Единият е при наличието на хемороиди, които, за жалост, измъчват не малко бременни. Не само, че аналният секс вероятно е доста неудобен, ако имаш хемороиди, но ако те кървят, загубата на твърде много кръв може да е опасна. Ако все пак няма здравословни пречки за анален секс, то единственият ми съвет е да сте екстра внимателни, за да не попаднат бактерии от ануса във вагината и да не трябва да се бориш с неприятна инфекция.

Кредит: Pexels

Виж още: Женското сексуално удоволствие отблизо

Мастурбация за бременни? Да и още как!

Говорейки за секс, не можем да не обърнем внимание и на мастурбацията. Разбира се, отново основно притеснение може да бъде дали е безопасно за бебето. Разпространено мнение е, че оргазмите могат да предизвикат контракции и дори раждане в по-късен етап. Но ако бременността преминава без проблеми и няма медицински показания за ограничаване на сексуалните контакти с партньора, то няма повод за притеснение и по отношение на мастурбацията.

Високорисковите бременности от своя страна изискват повече внимание. Ето и няколко примера за състояния, при които е най-добре да се консултираш с лекар (както за мастурбация, така и за всякакви други сексуални контакти)

* плацента превия (плацентата е разположена близо до вътрешния отвор на цервикалния канал или го покрива);
* слаба шийка на матката;
* преждевременно разкъсване на мембраните;
* предишни преждевременни раждания;
* вагинално кървене;
* маточни инфекции;
* вътрематочно ограничаване на растежа;
* изтекли околоплодни води;

Дори някое от тези състояния да се отнася за теб, това не значи на 100%, че трябва да се въздържаш от мастурбация. Значи обаче, че трябва да обсъдиш с лекаря какво и как би ти се отразило. В повечето случаи, мастурбацията може да е позволена, но проникването да не е и да трябва да се избягва. Тогава клиторната стимулация ще се превърна в главен герой и източник на удоволствие за бъдещите майки.

Ако имаш желание и възможност да мастурбираш по време на бременността, действай смело. Ще забележиш приятни ефекти, както и по време на секс – намаляване на стреса и тревожността, усещане за релаксация и задълбочаване на интимността с партньора, ако и той вземе участие. 😉 Всичко това се дължи на хормоните, които се освобождават по време на оргазъм – окситоцин, допамин, ендорфин, серотонин, които имат способността да подобряват настроението, дори и за кратко.

Мога ли да използвам секс играчки по време на бременността?

Дали ще използваш ръце или секс играчки, мастурбацията си е мастурбация. Така че щом имаш зелена светлина от гинеколога си, че може да се впуснеш в търсене на своя оргазъм, само от теб зависи как точно ще го откриеш.

Това, което не бива да забравяш и което е от особена важност е правилното почистване и съхранение на секс играчките, които използваш. Ако ги имаш от преди бременността, вероятно си добре запозната и имаш изградена рутина. Ако обаче именно по време на бременността за първи път решиш да експериментираш с тях, то обърни специално внимание именно на поддръжката им.

В случай, че не са добре почистени, могат да пренасят бактерии и прах, а тяхното място определено не е във вагината! Чистотата е от основно значение и за ръцете ти, затова не забравяй да ги измиеш, преди да започнеш да се докосваш.

За почистването на секс играчките преди и след употреба заложи на качествен спрей за почистване и вода. Но за всеки случай обърни внимание на инструкциите на отделния уред, тъй като може да има особености в зависимост от материала, от който е изработен.

Ако все пак не искам да правя секс?

Разбрахме, че сексът е напълно безопасен и няма повод за притеснение по отношение и на орален или анален секс, нито на мастурбация. Но за финал все пак искам да поговорим и за липсата на желание, която може да се появи и да се дължи на редица фактори, не само на промените в тялото на жената, за които споменах малко по-рано. Бременността е наистина един невероятно трансформиращ период и никой не може да ни подготви за него, нито за усещанията и желанията ни. Напълно възможно е доста дълго време желание просто да липсва – както при жената, така и при мъжа. Понякога страхът, колко и ирационален да е, ни пречи да се отпуснем. Да, би било страхотно да преодоляваме всички свои притеснения с лекота, но, за съжаление, не винаги се получава.

Затова и на финала искам да ти кажа, че нищо не е на всяка цена. Слушай себе си, слушай тялото си, слушай партньора си. Обсъждайте се всичко, което ви тревожи и намерете начин да съхраните близостта и интимността помежду ви. Не винаги това се случва чрез секс. Но е важно да не се отдалечите и отчуждите. Прекарвайте време заедно и вижте какви други контакти ви доставят удоволствие. Може да е гушкане, целуване, масажи… Ако привличането ви е силно, но все пак нещо в проникването ви притеснява, заложете на орални ласки или мастурбирайте един пред друг…

И да, в тялото ти расте плодът на вашата любов, но самата тя също заслужава грижи и внимание. Затова заедно с партньора търсете път един към друг, поддържайте пламъка доколкото и както можете. Защото сексът след раждането ще бъде предизвикателство от съвсем друго ниво, но за него ще поговорим допълнително… 😉

________________________

* Материалът е реализиран в партньорство със сайта Passion.bg, чийто екип споделя нашата мисия за повече открити разговори, повече информираност и споделяне на темата за женската сексуалност. Благодарим им за подкрепата!

* * Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве или това на членове на семейството ти.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии