fbpx

Сезонна кухня – 4 идеи с репички

Пролетта дойде, а пазарите и магазините постепенно се пълнят с вкусни и полезни сезонни зеленчуци, сред които репичките се открояват със своя наситен цвят. Обикновено ги слагаме в зелена салата с пресен лук, чесън и краставици, но истината е, че репичките имат още много кулинарни приложения. 

Репичките се отглеждат през март и април, както и през септември. Растат бързо и са пълни с полезни хранителни вещества като витамин С, желязо, цинк, фосфор, магнезий и др. Същевременно са бедни на калории, което ги прави чудесни, ако спазваме диети за редукция на теглото. Освен това са богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да се бори със свободните радикали, увреждащи клетките.  

Сезонна кухня – 4 идеи с репички рецепти
Кредит: Личен архив

 Когато избираме репички в магазина или на пазара, трябва да следим да са с лъскава, гладка обвивка, без петна или цепнатини. Последните показват, че репичките са престояли по-дълго време и най-вероятно са по-пиперливи на вкус. 

Когато се приберем у дома с връзка репички, трябва веднага да премахнем листата, тъй като те изсмукват влагата и хранителни вещества от корена и това ще доведе до по-бързото изсъхване на репичките. Ако листата са свежи, можем да приготвим песто или да ги добавим към листна салата, зелена плънка за баница или в омлет.

Репичките са чудесна добавка не само в салати, но и в различни разядки, таратор, сосове и др. Освен това можем да ги изпечем като гарнитура към месни и рибни ястия. Може да ги мариноваме или да ги добавим към филийките за закуска. 

Ето един свеж и витаминозен старт на деня: 

Препечени филийки с репички

Сезонна кухня – 4 идеи с репички рецепти
Кредит: Личен архив
Необходими продукти за 1 порция:

* 2 тънки филии пълнозърнест хляб с квас;
* 1 авокадо;
* 1-2 репички, нарязани на тънко. 

Начин на приготвяне:

1. Намачкваме авокадото с вилица. 
2. Препичаме филийките на тостера и ги намазваме с авокадото.
3. Подреждаме отгоре репичките и хапваме с наслада. 

Вместо авокадо може да пробвате с крема сирене, пастет или билково масло.

Виж още: Сезонна кухня – пащърнак по 4 начина 

Песто от листа на репички

Не изхвърляйте листата на репичките, ако са свежи и ярко зелени. Отделете ги, накиснете ги за няколко часа във вода и ги изплакнете. Можете да ги добавите в салата или да ги пасирате заедно с още ароматни съставки за песто, което е чудесно за паста, лазаня, салати, сандвичи и др.

Кредит: Личен архив
Необходими продукти за 1 бурканче от 250 мл:

* 1 връзка репички, листата откъснати и измити (репичките използвайте за друга рецепта);
* ½ връзка пресен магданоз;
* 2 скилидки чесън;
* ¼ ч.ч. слънчогледови семки;
* ½ лимон, сокът отцеден;
* ¼ ч.ч. зехтин екстра върджин;
* сол на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Пасираме листата на репичките заедно с магданоза и всички останали съставки, докато получим кремообразна смес. 
2. Съхраняваме в стъклен буркан в хладилника до 1 седмица.

Бурито с печено пиле и репички

Чудесна идея за училищен обяд или обяд в офиса, както и за пикник със семейството.

Сезонна кухня – 4 идеи с репички рецепти
Кредит: Личен архив
Необходими продукти за 4 порции:

* 2 броя пилешки гърди;
* 4-5 репички, нарязани на тънко;
* 1 шепа листенца пресен бейби спанак;
* 8 с.л. крема сирене;
* 4 тортили или лаваш;
* 2 с.л. зехтин;
* сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Нарязваме пилешките гърди по дължина на ивици. Овалваме ги в зехтина и подправките и ги запичаме на тиган за 2-3 минути от всяка страна. 
2. Намазваме всяка питка с крема сирене. По средата на питката поставяме спанак, репички и пилешко месо и завиваме.

Виж още: Кухня без отпадък – 4 начина да използваме изсъхналия хляб

Печени репички 

Ако имате поувехнали репички, може да ги изпечете като гарнитура към месо или риба. Получават се много крехки и деликатни на вкус, нищо общо с пиперливите сурови репички.  

Кредит: Личен архив

Необходими продукти:

* 2 връзки репички;
* 4-5 скилидки чесън;
* 3 с.л. зехтин;
* сол на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Загряваме фурната на 180 градуса.
2. Нарязваме репичките на четвъртинки.
3. Прорязваме долната част на скилидките чесън, без да ги белим. Така те ще се изпекат и ще освободят чудесния си аромат без да изгарят. 
4. Овалваме съставките в мазнината и солта и ги разпределяме в тава.
5. Печем за 15-тина минутки или докато репичките омекнат и получат лек загар.
6. Поднасяме ги като гарнитура към печено месо или риба. 

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии