fbpx

Сезонна кухня – 5 лесни рецепти с аспержи

Когато говорим за пролетна храна, няма как да не споменем аспержи. Тези крехки и атрактивни зеленчуци се вписват перфектно във всякакви ястия, от закуски, през салати и предястия, гарнитури и основни ястия. Могат да се приготвят по много начини и въпреки че цената им не е ниска, си заслужава да купите една връзка, защото с нея можете да приготвите 2 до 3 ястия. Но преди да ви дам идеи, нека ви разкажа за ползите от аспержите и как да ги избираме в магазина или на пазара.    

Аспержите съдържат витамин А, С, К, Е и витамини от група В, минерали като желязо, калий, мед, магнезий, цинк, фибри и антиоксиданти. Една торба с причини да ги включим в пролетното си меню. 

Когато избирате аспержи в магазина или на пазара, търсете по тънки и крехки стебла. Колкото по-едри и дебели са стеблата, толкова по-жилави ще са. Крехките стебла могат да се консумират цели, дори сурови, докато при по-дебелите може да се наложи да изрежете и изхвърлите части от стеблото.

С какво си отиват аспержите?

Откъм подправки и вкусове, най-добрите и достъпни комбинации са със:

  • зехтин
  • лимонов сок
  • чесън
  • пресен копър
  • прясна мента
  • лека яйчена или веган майонеза
  • млечни сосове  
  • горчица
  • слънчогледов или сусамов тахан.  

Класически комбинации са аспержи с яйца, аспержи с твърди сирена като пармезан и грана падано, аспержи с червени меса, пиле или риба. Откъм зеленчуците ще получите чудесни комбинации с грах, спанак, кейл, бакла, пресни картофи, сладки картофи, моркови, репички, краставици и тиквички. Друга много хубава комбинация е гриловани аспержи и гъби. Но най-важното е да експериментирате със своите любими продукти и да откриете тази комбинация, която пасва най-много на личните ви вкусове. 

Виж още: 5 вкусни, лесни и здравословни рецепти за из път

Как да консумираме аспержите? 

Сурови аспержи

Можете да обелите аспержите и да ги нарежете на лентички с помощта на белачката, след което да ги добавите в салати или като декорация в предястия. Така ще запазите най-много от полезните хранителни вещества. 

Салата с аспержи, спанак и сьомга 

Нарязаните на лентички аспержи са чудесна добавка в салати със зеленолистни, защото са крехки и изглеждат ефектно. Трябва ви само белачка за картофи, за да обелите и нарежете аспержите на тънки ленти.  

5 лесни рецепти с аспержи
Кредит: Личен архив

Необходими продукти:

* 1/3 връзка аспержи, обелени и нарязани на ленти;
* 1 краставица, нарязана на ленти;
* 2 шепи листенца бейби спанак;
* 1 стрък пресен лук, накълцан на ситно;
* 1 ч.ч. печена сьомга, натрошена на парченца;
* 2-3 с.л. микс сурови семена по избор (слънчоглед, тиквено семе, сусам);
* 4-5 стръка пресен копър;
* 4 с.л. зехтин;
* 2 с.л. лимонов сок;
* сол на вкус.

Начин на приготвяне:

1. В широка чиния нареждаме съставките, като редуваме: ленти краставица, ленти аспержи, листенца спанак, парченца сьомга, ленти краставици, аспержи, спанак и т.н., докато свършат. 
2. Отгоре поръсваме със семената и пресния копър.
3. Овкусяваме и разбъркваме непосредствено преди консумация.

Бланширани аспержи

Ако искате да ги хапнете цели, но да не ги подлагате на дълга термична обработка, или пък искате да запазите наситения им зелен цвят, може да ги бланширате за кратко (5 минути) във вряща вода, след което да ги потопите за кратко в купа с вода и лед. Така омекват, но и ще запазват наситения си зелен цвят и стават перфектни за сосове. 

Паста със сос от бланширани аспержи 

Тъй като пастата е любима на повечето малки деца, това е чудесен начин да ги стимулираме и те да хапват повече от полезните аспержи. Сосът от аспержи има мек светлозелен цвят, който не е толкова фрапиращ за децата, като соса от грах или спанак, например, така че е добър начин да свикнем децата да хапват повече обагрени в зелено храни.  

5 лесни рецепти с аспержи
Кредит: Личен архив

Необходими продукти:

* ½ връзка аспержи, връхчетата отделени;
* ½ ч.ч. натрошено козе сирене;
* ¼ ч.ч. зехтин екстра върджин;
* ½ лимон, сокът изцеден;
* сол и черен пипер на вкус;
* паста по избор.

Начин на приготвяне: 

1. Бланшираме във вряща вода нарязаните на ситно стебла на аспержите (без връхчетата). Изстудяваме под течаща студена вода, отцеждаме и ги пасираме заедно със зехтина, лимоновия сок и подправките.
2. Сваряваме пастата и я смесваме със соса.
3. Накрая поръсваме с натрошеното сирене, копъра и добавяме връхчетата на аспержите, разрязани на две по дължина.  

На пара

Отново за не повече от 5 минути може да сготвите аспержите, като ги поставите в тенджера или съд за готвене на пара. 

Аспержи на пара с лимон и чесън
5 лесни рецепти с аспержи
Кредит: Личен архив

Необходими продукти:

* ½ връзка аспержи, нарязани на две по средата;
* ½ лимон, сокът изцеден;
* 1 скилидка чесън, пресована;
* 2 с.л. зехтин;
* сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Може да използвате тенджера с приставка за готвене на пара. Почистете аспержите като махнете 2 пръста от долната част на стеблата, ако са твърди и не изглеждат добре. Ако аспержите са млади и тънки, няма нужда да изрязвате тази част.
2. Разполовете аспержите, за да се поберат в тенджерата. Обелете долната част на стеблото. 
3. Кипнете вода в тенджерата и сложете аспержите да се сготвят за 5 минути. 
4. Извадете аспержите и ги смесете със зехтина, лимоновия сок, смачкания чесън и подправките. 
5. Поднесете с пресни картофи като гарнитура към риба или месо, или като част от вегетарианско ястие. 

Варени аспержи 

Може да добавите аспержите към всякакви ястия, като супи или яхнии. Долните части на стеблото добавете първи, а крехките връхчета – в края на готвенето. 

Пролетна детокс супа с аспержи, лапад и авокадо

Кръстила съм тази супа „детокс“, защото съдържа само растителни съставки, не натоварва храносмилателната система и е чудесна за обяд, след някое празненство, съпроводено с преяждане. В такива дни ни се хапва нещо леко и лесно за приготвяне, което същевременно да ни засити и зареди с ценни хранителни вещества.

Кредит: Личен архив

Необходими продукти:

* 1 глава лук, нарязана на ситно;
* 2 стръка пресен чесън, нарязани на ситно;
* ½ връзка аспержи, връхчетата отделени;
* 1 ч.ч. замразен грах;
* ½ връзка пресен лапад, накълцан на ситно;
* 1 авокадо, обелено и нарязано;
* сол и черен пипер на вкус;
* 2 с.л. сурово тиквено семе, сусам или слънчоглед по желание.

Начин на приготвяне:

1. В тенджера кипваме малко вода и задушаваме накълцаните на ситно лук и чесън.
2. Добавяме нарязаните на кръгчета аспержи и наливаме 800 мл-1 литър вода. Оставяме да се вари на умерен огън, докато аспержите омекнат.
3. Добавяме грах и нарязан на ситно лапад и готвим 10-тина минути, след което отстраняваме от котлона.
4. Когато супата поизстине, я смиламе в блендер заедно с авокадото и подправките.
5. Поръсваме със семена по избор и суровите връхчета от аспержите. По желание може да ги сварите на пара за 5 минути, но и сурови са крехки и много приятни. 

Гриловани аспержи 

Можете да ги запечете за кратко на обикновен или грил тиган, намазан с малко зехтин, когато приготвяте месо, риба или зеленчуци по този начин. Ще получите чудесна гарнитура, а за овкусяване ви трябват само сол и черен пипер. За бърза и вкусна закуска може да запечете аспержите на тиган и да излеете върху тях яйчена смес.

Пухкав омлет с копър и аспержи 

Това е една специална закуска, която обаче е толкова лесна, че можете да я приготвяте колкото често душа ви иска. Изненадайте с нея любимия човек със закуска в леглото и денят и на двама ви ще започне повече от чудесно. 

Кредит: Личен архив

Необходими продукти за 1 порция:

* 3 яйца;
* 5-6 стръка цели аспержи, стеблата обелени;
* 4-5 стръка пресен копър;
* 4 с.л. настърган кози кашкавал или твърдо сирене по избор;
* сол и черен пипер на вкус;
* 2 с.л. зехтин;
* слънчогледови и конопени семена за поръсване, по желание.

Начин на приготвяне:

1. Разбиваме хубаво яйцата със солта. Добавяме накълцания копър и настъргания кашкавал и отново бъркаме.
2. Разрязваме аспержите на половина по дължина. Загряваме зехтина в тиган и ги запичаме за 2 минути от всяка страна.
3. Подреждаме ги хубаво върху дъното на тигана, така че да се успоредни една на друга и изливаме отгоре яйчената смес, така че да покрие всички аспержи.
4. Печем на умерен огън от едната страна, докато се стегне, след което обръщаме омлета и запичаме и от другата страна за 1 минута.
5. Прегъваме омлета на две и поръсваме със семена по избор.

Виж още: 5 лесни идеи за семейна закуска през уикенда

Печени аспержи 

Отново лесен вариант, като само трябва да запомните, че им трябва малко време, за да омекнат, така че ако ги печете с картофи, тиквички или гъби, ги добавете по средата на печенето. 

Надяваме се сме ви вдъхновили да изпробвате някоя от тези лесни рецепти и да се насладите на вкуса и ползите от този разкошен пролетен зеленчук! 😊

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии