fbpx

Сара от Афганистан: исках да се развивам в България – страната, която ми помогна в най-трудните ми дни

В сезон четири на поредицата “Аз съм мама предприемач” обединяваме сили с организацията Мулти култи, за да разкажем историите на жени мигрантки от цял свят, избрали България за свой дом. Те създават своите бизнеси тук, отглеждат семействата си и са щастливи да бъдат част от нашата страна. 

В сърцето на Женския пазар в София се намира първият афганистански ресторант в България “Khaala Sara Foodz”, а негов горд собственик е Сара Фаизи – една впечатляваща дама – не просто красива, а жена с излъчване на борец. В погледа й има толкова сила, решимост и заряд, че не можеш да откъснеш очи от нея. 

Преди срещата със Сара знаех една малка част от нейната впечатляваща история. Още първия ни разговор с Бистра Иванова от Мулти култи започна с разкази за Сара и колко силна и борбена жена е тя. Нямахме още списък с потенциални гости за новия сезон на “Аз съм мама предприемач”, но имахме силното желание да разкажем за вдъхновяващите жени мигранти, избрали България за свой дом и най-вече искахме да разкажем за Сара.

Кредит: Сара е в действие в ресторанта Khaala Sara Foodz. Снимка: Soul Cinematic

Да напуснеш родината, за да не отвлекат децата ти

Сара е родена в Кабул през 1988 г. в модерно мислещо, светско семейство, в което всички деца, независимо от пола, са образовани и работещи. Сара завършва университет в Кабул и започва работа в частна банка. 

През 2014 г. ситуацията в Афганистан се влошава. Тогава Сара вече е майка на малко момченце на година и половина и очаква своето второ дете. Заради лошата икономическа ситуация в страната започва порочна практика да се отвличат деца от светски семейства като нейното с цел откуп. Притеснени за своя син и за детето, което очакват, Сара и нейният съпруг взимат трудното решение да тръгнат за Европа през Турция. В този момент бременната Сара е вече в 9 месец. 

Когато пристигат в Турция, тя е в 41 седмица бременна, готова всеки момент да роди своето дете. Въпреки това каналджиите, които трябва да ги преведат през границата, я принуждават да продължи, обещавайки, че остава много малко и такси ги чака на границата. Семейството прекарва 3 дни и нощи в гората на път към България, без храна и вода, с малко дете, очакващи всеки момент да ги нападнат диви животни. 

След преминаването на границата Сара влиза в болница в България и ражда своето второ момченце, докато съпругът й заедно с първородния им син остават в лагер за бежанци. Но предизвикателствата пред семейството не свършват тук. Скоро след раждането на втория им син осъзнават, че той не е добре и влизат в болница в София. Лекарствата не помагат, а белите кръвни телца в тялото на детенцето се повишават постоянно и по съвет на лекарите започват да проучват какви сходни заболявания имат в семейството. Откриват далечен братовчед с диагнозата lower limb arterial disease (бел. авт. артериална недостатъчност на долните крайници) – заболяване на артериите, за което се изисква сериозно лечение в Германия. От ИСУЛ веднага установяват контакт с болница във Франкфурт и започват да подготвят транспортирането и лечението на детето. 

Цената за лечението на детето е 300 000 евро – сума, непосилна за семейство бежанци, но с помощта на неправителствени организации правят кампания и успяват да наберат нужните средствата и да заминат за Германия. Там ги посреща студенина и липса на елементарна междучовешка помощ и насока. По време на целия им престой там, Сара мисли за добрите хора в България и как те трябва да се върнат в страната, помогнала им толкова много: 

“Искам да бъда в България – в най-лошите ми и трудни дни до мен винаги имаше хора, които ми помагаха. Дори след връщането ни от Германя се почувствахме добре посрещнати – помогнаха ни да си намерим жилище, детска градина, работа и да започнем своя живот. Аз започнах да уча и един ден успях да отворя и своя ресторант” .

Днес Сара отглежда децата си сама, грижи се за ресторанта и вярва, че прави най-добро за семейството и народа си. Децата й – Мохамед (9 г.) и Али (7 г.) са добре, ходят на училище, имат приятели, говорят няколко езика и са щастливи, че България е техният дом. 

Идеята зад ресторанта Khaala Sara Foodz

“Моето висше образование е бизнес администрация и когато се върнахме в България, започнах допълнителни курсове, за да опресня знанията си. След като ги завърших, се огледах и осъзнах, че в София няма афганистански ресторант и се заех с тази задача.” 

Кредит: Сара пред първия афганистански ресторант в София Khaala Sara Foodz. Снимка: Soul Cinematic

Ресторантът днес е на 2 години и предлага богато меню от вегетариански и месни специалитети по оригинални афганистански рецепти. Докато в Афганистан основно се яде овче месо, в ресторанта избират да работят с телешко и пилешко. Сара ни разказва за най-известните и търсени ястия – Кабули Пилаф – ориз с месо и стафиди, което е и най-поръчваното от менюто в ресторанта и всеки го харесва. Други любими специалитети са Манту дъмплинг, Болани, както и вегетарианските ястия с патладжан, спанак, бамя, карфиол. И неусетно пред нас се появяват чинии, отрупани с храна, а Сара ни демонстрира характерното източно гостоприемство и ни подканва да опитаме.

Докато разговаряме със Сара, ресторантът се пълни за обяд с хора от цял свят – французин и германец, които работят в България, туристи от Гърция и Норвегия, и, разбира се, млади момчета от Афганистан. За тях ресторантът е задължителна спирка по пътя им към Западна Европа – къс от тяхната култура, храна и топлина, която да ги подкрепи. Сара ги разпитва накъде са тръгнали, какво ще правят и обещава да се моли за тях и техния успех, защото вярва, че всеки има правото да намери своето място и да живее живота си в свобода. 

Какво се случва днес в Афганистан? 

По стените на ресторанта има снимки от Афганистан – такъв, какъвто го помни тя. Красив, с уникална природа и културни забележителности. За съжаление, голяма част от тези забележителности днес ги няма, както ни разказа Сара – унищожени са от талибаните. Именно за това искам да разпитам Сара – каква е ситуацията в Афганистан днес и защо според нея толкова хора избират да напуснат родината си. Сара описва хората в Афганистан като добри, интелигентни и работливи, с добри намерения, но днес те нямат право да се развиват, да живеят свободно. 

“Според мен ситуацията днес е още по-зле, защото на момичетата вече не им е позволено да ходят на училище или университет. Те дори не могат да излязат на улицата без да имат придружител мъж – това може да е брат, баща, съпруг. Талибаните казват, че го правят заради Исляма, но това не е Ислям. Според Корана момичетата и момчетата трябва да ходят на училище и да се изучат. 

Трудно е и за мъжете – те трябва да следват законите на талибаните. Хората се уморяват да живеят по тези строги правила и закони, без право на глас и свобода. Преди два дни младо момче на 17 г. се самоуби, хвърляйки се от 5 етаж, защото не можеше да живее повече така.” 

Повечето образовани жени, които са имали социална позиция и работа, вече са напуснали страната. Според талибаните ролята на жената е да слуша и да се подчинява на мъжа си. Това се случва и с далечните роднини на Сара, които са останали в Афганистан, споделя тя с болка. Разпитвам я за страната й и какво й липсва най-много: 

“Липсва ми градът ми, климатът, храната, природата, времето със семейството – всичко. В Афганистан имахме толкова много празненства, на които семейството се събира заедно. Ние обичаме да се събираме и да празнуваме. На сватбата ми поканихме 1000 души и 996 дойдоха и това не се брои за голямо парти. А какви красиви и големи салони има за празненства в Афганистан – никъде по света не съм виждала нещо подобно.” 

Днес всичко това вече са само спомени от отминали времена, а голяма част от напусналите страната си и тръгнали към Западна Европа, минават през малкия оазис на Сара в сърцето на София. 

Ресторантът Khaala Sara Foodzсе намира в София, ул. Стефан Стамболов 49. Телефон за контакт и поръчки 089 630 6461. Можете да разгледате менюто на ресторанта във Фейсбук ТУК

Можеш да изгледаш интервюто ни със Сара в Youtube:

Статията е реализирана в партньорство с Мулти култи колектив по проект Мигранти с таланти. Мигранти с таланти е национална медийна кампания, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят носят в България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд “Активни граждани България”.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии