fbpx

Росица Петрова и нейният Дом от вълна – кауза, която е повече от бизнес

Като жени и майки се стараем да правим най-добрите избори за дома, храната, козметиката. Замисляла ли си се обаче какви продукти за сън избираш – матраци, завивки, възглавници? Дори да са най-добрите в магазина, полезни ли са наистина за здравето на теб и твоето семейство?

Росица Петрова започва усилено да си задава тези въпроси след появата на сина ѝ преди 12 години. Посреща го в току-що ремонтирано жилище, пълно с най-модерните, красиви и функционални мебели, но това е без значение, защото детето има проблем с дишането. След срещи с най-различни специалисти, много лични проучвания и радикални промени, Росица открива вълната. Тя се оказва нейното спасение, това на сина ѝ и на цялото ѝ семейство. Създават първите матраци, завивки и възглавници, с пълнеж от вълна, за своя дом и така започва историята Home of Wool.

Фирмата стартира с по един продукт и магазин в Esty и след 8 години, без допълнително финансиране, а само благодарение на доволните клиенти, Home of Wool вече има екип от над 30 души, широка гама продукти от вълна и пазар на няколко континента.

Запознай се с историята на Росица и нейния път в бизнеса и живота от първо лице!

Росица Петрова Дом от вълна home of wool
Росица Петрова/ Снимка: Личен архив

Виж още: Как да продаваш успешно в Etsy и да развиваш своя бранд споделя Антония Колева от SheHustlin’

Как се появи идеята за създаването на продукти от вълна?

Всичко започна малко преди да се роди синът ни, с ремонта, който направихме в дома ни. Имахме старо жилище с естествен паркет, дървени мебели, но аз реших, че ще направя всичко по-ново, красиво и практично. Роди се детето. Влязохме от родилния дом вкъщи и още през първите дни то започна да диша тежко, носът му сумтеше, устата му беше отворена, докато спи, което не е редно.

С месеците нещата не се променяха, даже към втората-третата година той постоянно беше с бронхиолити (бел. ред. възпаление на най-малките бронхи и терминалните бронхиоли, което води до затруднено дишане), които продължават до четвъртата-петата година. Без значение дали е есен, зима, пролет, имало е месеци, в които не сме излизали от вкъщи, защото той не спира да кашля.

Опитах се да разбера какво му липсва на това дете като имунитет. Предлагах възможно най-чистата храна, козметика, без силни лекарства, само с бабини илачи, компреси, хомеопатия, за да не затормозявам тялото му с химия, но нещата не се променяха, дори напротив, ставаха все по-тежки.

През това време четях статии за зеленото строителство, използването на естествени материали и разликата между тях и изкуствените, синтетичните материали. Там разбрах за летливите органични съединения, като формалдехида. Това са съединения, които се отделят на стайна температура от ПДЧ материалите, боите, лаковете. Ние ги вдишваме, те влизат в дробовете, кръвоносната система, разнасят се из цялото ни тяло и причиняват множество болести.

Тогава разбрах, че това, което съм направила вкъщи, с най-добри намерения, е огромна грешка.

Бях задръстила цялото жилище с химия и това дете не може да понесе въздуха, който диша в дома си. Стигнахме до кардиналното решение да се преместим. В новото жилище изронихме всичко до тухла и направихме ремонта само с естествени материали – вар по стените, дърво по пода, дървени мебели.

Когато стигнахме до избора на матраци, завивки, диван, пак се започна голямо четене. На пазара се предлага латекс, мемори пяна, дунапрен, но всичко това са петролни продукти, които излъчват тежък товар от летливи органични съединения. Тогава стигнах до информацията, че единственият естествен материал, който не преминава през никаква друга обработка, освен пране и чепкане, е вълната. Другият е памукът, но той е далеч по-нехигиеничен и не толкова комфортен, колкото вълната.

Росица Петрова Дом от вълна home of wool

Направихме си матраци, завивки, възглавници за вкъщи и след това просто реших да опитам с магазин в Etsy, в който да обявя един матрак, една възглавница, един протектор от специално подбрани материали – освен вълната, калъфките са направени изцяло от натурален лен, вълнен и памучен плат.

Как създадохте първите модели за вас? Откъде научихте за технологията?

Това не е нещо ново, но отне време и много четене. Технологията е същата, която се е използвала за създаването на дюшеците с вълна от едно време. Намерих занаятчия, който все още практикуваше този занаят и той изработи първите изделия.

Какво се случи, след като влязохте в новия си дом, изцяло от естествени материали?

Това беше първата нощ, в която синът ни спа тихо, без да сумти и хърка. Оттам нататък не е имал нито един бронхиолит.

Споделихте, че пускате първите продукти за сън от вълна в Etsy, защо избрахте тази платформа?

Etsy беше решение, защото за мен беше финансово невъзможно тогава да направя онлайн магазин, сайт, да рекламирам, да позиционирам в търсачки. А в Etsy всеки може да си направи магазин. Платформата се грижи да има поток от хора, които влизат и търсят. Моята задача беше да се науча как да направя моя магазин да изглежда добре – снимки, описания на продуктите, да отговарям на всички запитвания. Нещата потръгнаха много бързо и лесно.

Как се стигна до създаването на бранда Home of Wool – откъде намерихте финансиране?

Името Home of Wool си дойде със създаването на магазина в Esty. В нито един етап от развитието на фирмата не е използвано финансиране.

Всичко се случи органично – това, което генерирахме като печалба, реинвестирахме в развитие – закупуване на повече материали, машини, наемане на хора.

Това, което споделяте е голяма рядкост – само със собствена печалба да успееш да завъртиш колелото и да се разраснеш. Как успяхте?

Аз също съм чувала, че за да направиш бизнес, ти трябват поне 50 000 лв., но не!

Моят бизнес започна с последната ми заплата от 1500 лв. Това беше всичко, което имах като ресурс. На нас ни помогна това, че тези продукти се оказаха много търсени. Успехът ни е резултат от 20 часа труд на ден в продължение на 2 години.

Така успяхме да разраснем екипа – да си наемем и IT специалист, дизайнер, фотограф.

Какви са предимствата на вълната пред изкуствените материали? Как тя се отразява на здравето ни?

Със създадените от човека материали ние се опитваме да имитираме това, което природата е създала, за да му свалим цената. Вълната е, създадено от природата, влакно и все още няма, създаден от човека, материал, който да го достигне като качества.

Това, което вълната ни дава при матраците, завивките, възглавниците, е уникален термокомфорт, защото вълната е изолатор. Тя не само ни топли през зимата, но и поддържа прохладно през лятото. Не случайно бедуините са облечени с вълнени дрехи. Ако отидете на село и срещнете някой много възрастен човек, ще видите, че лятото и той е облечен с вълна.

Не се потим и не прегряваме, когато спим във вълна. Има изследване на университета в Сидни, Департамент за изследване на съня, с три групи участници – първите спят изцяло във вълнена среда, вторите – изцяло в памучна среда, а третите – в синтетична. Резултатите показват, че човек спи по-добре и по-дълго във вълнена среда. Навлиза в най-дълбоката фаза на съня по-бързо и я задържа по-дълго. И спи най-зле в синтетика, защото тялото му прегрява и това нарушава най-дълбоката фаза на съня.

Вълната е антиакарна и антибактериална. Това се дължи на ланолинът (бел. ред. вещество, отделяно от мастните жлези на животни с вълна, което им осигурява защита от околната среда.), с който е покрито всяко вълнено влакно. Той прави вълната хидрофобна – не задържаща влага.

Синтетичните материи, за да станат антибактериали и антиакарни, се пръскат с химични препарати. Когато спим, ние отделяме топлина и влага – това е перфектна среда за развитие на микроорганизми. Вълната обаче бързо отвежда топлината и влагата, затова в нея не се развиват акари.

Вълненият матрак дава ненадминат комфорт при спане, защото всяко влакно е като пружинка, която запазва своята еластичност във времето. За сравнение – памучният матрак с времето става твърд, плосък и неудобен.

Росица Петрова Дом от вълна home of wool

С каква вълна работите и как си я набавяте?

Вълната, с която изработваме изделията си, взимаме от българска фабрика, която изкупува и пере вълна от български и европейски стада. Работим с два вида вълна – със сертификат по Oeko-Tex (по-популярен в Европа) и с GOTS стандарт (по-популярен в САЩ). И двете вълни са изцяло натурални – не са избелвани, не са багрени. GOTS стандарт проследява целия живот на животното – как е отглеждано, хранено и дори с какви лекарства е лекувано.  

Кои са вашите най-търсени и емблематични продукти?

При нас фокусът винаги е бил върху продуктите за спалня – матраци, завивки и възглавници за деца и за възрастни. Ние отделяме 1/3 от живота си за сън в леглото. За мен беше важно да се погрижим за тази среда, в която прекарваме средно по 8 часа на ден.

Друг много продаван продукт се оказаха възглавниците за пейки и кушетки. В САЩ, в много домове, под прозорците има дълбоки первази, които обособяват като място за сядане или четене. Те са с неправилна форма, за тях не може да се купи нещо готово и затова се нуждаят от продукт, който е изработен индивидуално за тях.

Росица Петрова Дом от вълна home of wool

В САЩ ли е основният ви пазар?

Така тръгна от самото начало, че оттам най-много ни търсят. Сигурно, защото Esty е платформа, която е популярна най-вече в Щатите и Канада. Това търсене се запази през годините, дори когато поръчките вече минават директно през сайта ни. Там хората са много запознати с предимствата на вълната, с нейните качества и търсят чисти, и натурални продукти.

Изминали сте дълъг и не лек път, за да стигнете до тук. Сега, обръщайки се назад, удовлетворена ли сте какво сте постигнали?

В работен план – разбира се. Чувствам се късметлийка, че имам такъв екип, който вече върши далеч повече работа от мен и той е движещата сила на Home of Wool.

Как виждате бранда в бъдеще? Какво ново искате да му се случи?

Ние създадохме един бранд, който е дете на Home of Wool  – NomadHeat. Той е фокусиран върху продукти за извън дома с вълна – това са спални туристически чували. Те са единствени в света – няма други спални чували, изработени с вълнена вата, вместо със синтетика, гъши пух или пера. Освен това са изключително удобни и уютни!

Какво пожелавате на читателите на Mammi.bg?

Желая им смелост, дързост и да се борят!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии