fbpx

Рим, идваме и водим децата! Или как да планираме италианската семейна почивка на мечтите си

Мамми, започна ли вече да планираш тазгодишната грандиозна семейна почивка? Имаш ли идеи за дестинации или още се колебаеш? Решихме ти дадем няколко супер интересни предложения за пътуване с децата извън България и по точно до… Италия! Вълнуваме се да ти споделим, че сме ти подготвили поредица от материали с информация за четири от най-пленителните италиански градове. Започваме, разбира се, с Рим! А след него ще ти помогнем да се потопиш в магията на Венеция, Милано и Флоренция!

Предстои ти истински тур на всеки един от тези италиански символи и то с професионален консултант до теб. Ваня Мавродиева подготви за нас невероятни идеи, с помощта на които да изготвиш маршрути, с които да обиколиш всеки град като местен и да разкриеш магията му на своите деца! Повече от десетилетие тя живее в Италия. Работата ѝ в отдел „Групи и събития” на престижни хотели в Милано и страстта и към организационната дейност я вдъхновяват да създаде Design Your Italy – малка компания за туристически консултации. Ваня и екипът не продават готови туристически пакети, а създават изцяло лични и своеобразни ваканции, които следват интересите и бюджета на всеки клиент.

И макар последните две години да бяха наистина трудни за туризма, Design Your Italy съумява да осигури на своите клиенти персонално отношение и незабравима емоция из дебрите на Италия. А сега Ваня ще направи същото и за всички нас. Като майка на малката Мартина тя е видяла Ботуша и през очите на дъщеря си, така че сме убедени, че има в ръкава си не малко скрити изненади за мъниците, които ще вземем с нас!

Виж още: Мисия безаварийно кацане (част 1): съвети за първи полет с бебе

италианска семейна почивка рим
Кредит: Личен архив

„Италия е една от тези дестинации, които сякаш никога не омръзват. Даже напротив, с всяко посещение, желанието за ново пътуване до Бoтуша възможно по-скоро, сякаш нараства. Всичко може би се дължи на онзи неописуем чар, който страната има и който е комбинация от разнообразни места за посещение, вековни традиции, антична история, богато минало и неповторима култура. Добавяме и регионалното гастрономическото и енологично богатство на страната и ето че, няма как да пропуснете да се влюбите в Италия!

Който и от двайсетте региона да решите да посетите, със сигурност ще се насладите на невероятната архитектура, топло гостоприемство, живописни природни пейзажи и вкусни, типични кулинарни рецепти. Именно това са и нещата, които ще ви заредят с положителни емоции за дълго време и ще ви изпълнят с едно такова необикновено чувство, сякаш сте в едно малко райско кътче

От десетилетия наред туристите обичат Италия, но и Италия също обича своите туристи и, разбира се, е изключително приветлива що се отнася до семейни пътувания с деца. И ако е вярно, че пътуването с деца понякога е трудно, дори бихме казали, много трудно, то също е вярно, че пътуването с нашите дребосъци означава да се насладим на необикновени моменти, да разкрием пред тях нови хоризонти, да прекараме безценно време заедно, но и да запалим тяхното любопитството.

Италия има много и очарователни градове. От малки, сплотени, средновековни градчета, където все още можете да усетите автентичния италиански селски живот до големи, хаотични метрополи, където животът кипи с всички сили. Но, може би, ако сте решили за първи път да приготвите куфарите и да посетите страната с вашите рожби, най-вероятно ще се запътите към един или повече от, така наречените в Италия, Големите Четири. А именно – Рим, Флоренция, Венеция и Милано.

Разбира се, не можем да мислим, че децата ще посетят градовете по същия начин, по който го правят родителите. Те виждат нещата с други очи, пречупени през автентична детска призма.

Децата имат нужда от семплост, от подбор, от яснота, но също и от стимули за тяхната фантазия и от истории, които да ги превърнат в активни посетители, а не в пасивни туристи.

За щастие, всеки един от тези четири града, по своему, предлага множество варианти за незабравими пътешествия, комбинации от развлечения, културни активности и разбира се, отдих и игри. Ако искате да направите всичко още по-забавно, закупете предварително карта за деца на града, който ще посетите. На пазара има изключително голям избор (на английски език). Тези карти със сигурност могат да ви бъдат от полза при изготвянето на маршрути, а много от тях включват и забавни игри

С Деца в РИМ

Започваме с Вечния град! Един от най-посещаваните градове в Италия, който целогодишно привлича туристи от четирите посоки на Земята. Всъщност, няма как да бъде иначе, тъй като италианската столица е истински музей под открито небе. Градът не само ще очарова вашите деца с остатъците от своето римско наследство, но сякаш ще оживее пред тях като приказка от тази славна епоха.

Разбира се, няма как във вашия маршрут да липсват най-емблематичните места като Колизеума, символ едновременно на римското величие и жестокост и на хилядолетната история на града. Но преди посещението на подобни забележителности, имайте предвид, че ще е хубаво да разкажете и малко история или любопитни факти за тях на вашите деца, за да привлечете вниманието им.

Няма спор, че Колизеумът е инженерно и архитектурно чудо, но това може би няма да е достатъчно забавно за вашите деца. Запалете техния интерес с история за гладиаторските битки, за лъвовете, които са живеели в античния амфитеатър, или как и от кого е бил построен. Идеите са безбройни, просто отделете малко време и се превърнете в истински гид за вашето дете. Ако имате желание можете да се доверите и на професионален екскурзовод, с който да направите семейна обиколка на Колизеума и Римския Форум, например.

Не пропускайте да си направите снимка, която да занесете вкъщи като спомен, с един от многото преоблечени като гладиатори актьори, които кръжат около входа на Колизеума. За тези, които имат повече време и желание да се потопят в гладиаторството,

може да предложите като активност Гладиаторско училище, където освен че ще се пременят в типичните одежди, децата ще научат повече за живота в Римската империя, както и да се сражават като истински римски войни.

А когато приключите с Колизеума, се изкачите до Палатинския хълм. Въпреки, че е част от археологическия парк, много туристи го пропускат. Това е всъщност хълмът, където според легендата са намерени и спасени от вълчица Ромул и Рем, създателите на Рим. Оставете децата да се позабавляват и тичат на отвореното пространство, наслаждавайки се на красивата гледка и римските руини.

Виж още: Мисия безаварийно кацане (част 2). Съвети за полет с малко дете

италианска семейна почивка рим
Кредит: Design Your Italy

Скритите съкровища на Рим

Няма спор, че местата, които задължително трябва да бъдат посетени в Рим са безброй много. Но моят съвет е да се организирате добре предварително и да разпределите времето подходящо, за да може да се насладите на града без да натоварвате излишно вашите деца.

Разбира се, на вашата семейна италианска ваканция не може да липсва един от най-красивите фонтани не само в Италия, но и безспорно в целия свят, разположен в центъра на столицата, а именно Фонтанът ди Треви. Изключително богато украсеният със статуи бароков фонтан е бил част от сцени в множество италиански и чуждестранни филмови продукции, така че не пропускайте да споменете някои от заглавията.

Освен това, всички знаят за класическата традиция да хвърлите монета във фонтана обърнати с гръб. Не всички обаче знаят, че можете да посетите античния римски акведукт Аква Вирго (Acquedotto Vergine), който до ден днешен захранва с вода фонтана. Така че, не се ограничавайте само с това, което всички знаят, а направете посещението на вашето дете още по-интересно като се запътите към археологичната зона Викус Капрариус (Vicus Caprarius), която е скрита, подземна зона с тунели, на повече от 9 м под нивото на улицата. Още повече, посещението за деца под 14 години е дори безплатно. Страхотно, нали? 

италианска семейна почивка рим
Фонтанът ди Треви, Кредит: Design Your Italy

Децата в Рим няма как да не се забавляват, бъди сигурна! Градът е като голяма градска площадка, която предлага безброй забавления, любопитни преживявания и различни архитектурни и културни забележителности. Но дори и съвсем обикновени занимания като ядене на вкусно джелато (сладолед), седнали на известните Испански стълби в сърцето на Рим, могат да бъдат незабравими преживявания за цялото семейство.

След като приключите със сладоледа, изкачете стълбището и се насладете на гледката и на преминаващите хора от върха. Проверете своята наблюдателност и тази на децата като опитате да намерите разликите между две от най-известните черкви, символ на Пиаца дел Пополо. Така наречените „черкви-близначки” – Санта Мария деи Мираколи и Санта Мария ин Монтесанто. На пръв поглед изглеждат абсолютно идентични, но всъщност, ако се вгледате по-внимателно, ще откриете и разликите. Забавлявайте се заедно! 

Природата на Рим отблизо

Ако пък сте любители на природата, за ваш късмет, Рим е пълен с паркове и зелени площи, където да си отпочинете, направите пикник или пък оставите децата да тичат на воля на чист въздух. Ако сте в рамките на центъра, не пропускайте да отскочите до градините на Вила Боргезетретият по големина публичен парк в Рим. Там, освен че можете да се разходите, можете и да заложите на някои по-забавни занимания за цялото семейство като наемане на велосипед, тандем или рикши, а защо не и разходка с лодка в езерото около Храма на Ескулап, или пък обиколка на парка с панорамно влакче.

Паркът, всъщност е много подходящ за деца, тъй като и зоологическата градина на Рим, чийто размери не са големи, също се намира тук. Ако, обаче, решите да се отдадете на културни преживявания, музеят на Вила Боргезе, известен със скулпторите на Канова и Бернини, и картините на Караваджо е вашето решение. Разбира се, имайте предвид, че обиколката на галерията може да отнеме до няколко часа. И докато все още се наслаждавате на обширните градини, не пропускайте и да отидете до панорамната тераса, от където да се насладите на невероятната гледка към Пиаца дел Пополо


Всъщност Рим крие доста интересни места, които да направят ваканцията на вашето дете разнообразна. Едно от тях е една малка градина на Авентинския хълм, наименувана Портокаловата Градина, заради многото портокалови дръвчета, които растат тук. Всъщност, истинското име е Парко Савело, но това ѝ име рядко се използва, не само от туристите, но и от самите римляни. Освен красивата панорамна гледка, която ще се отвори пред вас, паркът крие и една от „тайните” на града… Всъщност, от няколко години не е точно много тайна, но все пак остава из по-малко познатите места в Рим за много от туристите в града – Авентинската ключалка. Това е ключалката на заключената порта на Манастира на Ордена на малтийските рицари. Накарайте вашето дете да надзърне през малкото пространство. Със сигурност ще остане изненадано от ненадминатата гледка на зеления двор на манастира, а в далечината се вижда и огромната купола на базиликата „Св. Петър” във Ватикана

италианска семейна почивка рим
Площадът „Свети Петър” във Ватикана; Кредит: Design Your Italy


Друга държава на ръка разстояние

И като споменах Ватикана, няма как да не отскочите до там, ако сте в Рим. За да направите посещението още по-интригуващо за вашето дете, можете да му обясните, че ще прекоси границите на нова държава. Да, защото Ватиканът е независим град-държава, който се намира в пределите на италианската столица.

Любопитните факти около Ватикана обаче не свършват до тук. Освен, че е най-малката държава в света, цялата държава влиза в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО, единствената държава в света с нулева раждаемост, а пък гвардейците са швейцарци И още повече, тук се намира и най-голямата базилика в света – римокатолическата папска базилика „Св. Петър”. Всички тези малки детайли за вас могат да бъдат известни, но за вашето дете може да е нова и любопитна информация, която да промени подхода му по време на посещението. Освен че не трябва да пропуснете да разгледате религиозния храм, ако вашите деца са малко по-големи може да се възползвате и да се изкачите до купола, от където да за насладите на уникалната гледка към Ватикана и Рим. Aко пътувате с много малки деца, съветът ми е да избегнете изкачването на многобройните стълби. Върнете се, когато са пораснали. 

За да направите обиколката по-динамична може да изпратите пощенска картичка от Ватикана. Ватиканските пощи са считани за едни от най-ефективните в света. Пробвайте, за да се уверите!

Ако разполагате с достатъчно време, задължително посетете Ватиканските музеи, където се намират и един от шедьоврите на световното изкуство – фреските на Сикстинската капела, дело на легендарния Микеланджело. Осен, че музеят е изключително образователен, той е и много добре организиран що се отнася до посещения с деца, за да може да привлече все повече родители и малки пътешественици. Малчуганите под шест годишна възраст не заплащат билет. Също така има и различни услуги, които да направят посещението по-лесно и забавно за цялото семейство като семейни турове и маршрути, които дори включват търсене на съкровища из залите на музея. Имайте предвид, обаче, че Ватиканските музеи са едни от най-големите в света и могат да бъдат физически натоварващи за малки деца. Ако решите да ги посетите, информирайте се по-отрано от това, което задължително трябва да видите, за да оптимизирате вашето време и да не пропуснете поне най-важните произведения. Въпреки че всичко е интересно, най-вероятно ще се наложи да пропуснете някои от залите на музея. Но това може да се превърне в прекрасен повод за ново пътуване до Италия след време

Oще малко време в Рим

Пътуването с деца е въпрос на баланс. Ако от една страна е огромно предизвикателство, то от друга е много възнаграждаващо. Няма съмнение, че Рим предлага по нещо за всички възрасти. Независимо дали пътувате с малки или поотраснали деца, можете да бъдете сигурни, че италианската столица е уникална и освен на култовите забележителности, можете да се насладите и на фриволни и безцелни разходки в центъра на града, из малките тесни улички, безброй многото площади и красиви сгради, които буквално дебнат зад всеки ъгъл.

Няма значение дали ще оставите децата да се забавляват и тичат на известния площад Пиаца Навона, който всъщност е бил античен римски стадион, или ще разглеждат учудено Фонтана на Четирите реки, или ще направят покупки на известния пазар на Кампо де Фиори – тези съвсем семпли дейности също ще оставят траен спомен на малките пътешественици не само за града, но и за неговото ежедневие. А какво по хубаво от това да не се чувствате изцяло туристи докато пътувате, а част от местното общество?

Ако пък решите да запознаете по-детайлно вашите деца с хилядолетната историята на Рим по интерактивен и необичаен начин, то тогава изберете вълнуващ мултимедиен вариант. „Добре дошли в Рим” е иновативен проект, чрез който можете по незабравим начин да се потопите в почти тридесетвековната история на града. Една необикновена съвременна машина на времето, която ще разкрие тайните на града и неговото преобразяване през вековете от малко селище до важен античен център. Макети, 3D прожекции и разкази са част от това преживяване, което не само ще развълнува малчуганите, но и техните родители.

Пантеонът; Кредит: Design Your ItalyРазбира се, ако решите да отскочите до Рим с деца, може би една голяма тълпа от хора ще се опита да ви разубеди. Но дори и пътуването с деца в голям град да не е от най-лесните занимания, то със сигурност с добра подготовка и планиране ще се превърне в незабравимо преживяване за вас и вашите малчугани.

______________________

* Благодарим на Ваня за практичните съвети! Чувстваме се почти убедени, че бихме се справили да покорим Рим с деца на гръб 🙂 За повече съвети в планиране на перфектната италианска почивка можеш да последваш Ваня и Design Your Italy в LinkedIn, Facebook, Instagram или Pintеrest. Не пропускай да се абонираш и за техния нюзлетър, за да получаваш актуална информация. А ако Италия има специално място и в твоето сърце, можеш да си изтеглиш от тук безплатен календар за десктопа с красиви италиански пейзажи!

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии