Есента пристигна, а с нея и ароматът на ябълки и канела, който толкова обичам! Не знам за теб, но аз вече нямам търпение да се развихря в кухнята и те каня с мен да открием няколко страхотни вариации на ябълкови рецепти, които да забъркаш тази есен, за да зарадваш близките!
Преди обаче да навлезем в дълбоките готварски води, нека ти покажа кои ябълки зреят през октомври и какви са техните предназначения. Все пак има над 7500 (!!!) сорта в света и всеки има свой автентичен вкус!
Октомврийските ябълки
Джонаголд
Тези сочни ябълки зреят края на септември и са чудесни за употреба през есента. На вкус са леееко кисели, но много сочни и хрупкави. Идеални са за печене, така че можеш да ги ползваш за всякакви пайове, кексове, дори сладка и сосове.
Фуджи
Продължавам със сорт фуджи, който най-вероятно ти е познат. Ще откриеш тези ябълки в края на октомври по червената шарка, приятния аромат и сладкия вкус. Те са универсални и могат да се ползват както за печене, така и за салати, в комбинация с овесени ядки, следобедни закуски и какво ли още не.
Златна превъзходна
Няма как да не добавя и любимата ми ябълка за хрупане. Зрее края на септември и съм сигурна, че не е нужно дори да описвам вкуса ѝ, защото тя е изключително популярна, също е универсална и може да бъде ползвана за всичко.
Грени смит
За любителите на по-киселия вкус, грени смит е идеалната опция, зрееща края на октомври. Сортът е изключителен източник на антиоксиданти, а сочността на ябълките ги прави перфектни за фрешове. Сурови могат да бъде прекалено кисели за някои, но печени стават неузнаваемо сладки.
Пинк лейди
Известни още като Кралицата на ябълките, пинк лейди са сладки, сочни и хрупкави, зреят средата на октомври и също са универсални и могат да се ползват за всичко.
Други сортове ябълки през октомври:
Ред чиф, Червена Превъзходна, Бребърн Шнайдер, Пинова, Шарден, Мел Роуз.
Е ето и моите 8 рецепти с ябълки, които да опиташ. Подбрала съм за всеки по нещо – от сладкиши до салата и супа плюс една лимонада за разкош 😉
Виж още: 10 рецепти с вкус на есен
1. Сладкиш с ябълки и бисквити
Имам ли излишни ябълки, които са се застояли по-дълго време, веднага ги подготвям за фурната! Този сладкиш ми е любим, защото е изключително бърз и лесен, винаги имам продуктите под ръка, а резултатът изчезва за секунди!
Необходими продукти:
* 100 г обикновени бисквити;
* 3-4 ябълки (зависи от големината им);
* 1 ч.ч. брашно;
* 1/2 ч.ч. смлени орехи (може и без тях);
* 3 яйца;
* 70 г краве масло;
* 1 ч.ч. захар;
* 2 ч.л. бакпулвер;
* 1/2 ч.л. канела.
Начин на приготвяне:
1. Ябълките се измиват, обелват и почистват, а след това се нарязват на кубчета. Към тях се добавя канелата и, по желание, смлените орехи.
2. Маслото се разтопява на водна баня и се излива на дъното на тавичка. Върху него се нареждат бисквитите така, че да покрият дъното, а върху бисквитите се разпределят равномерно нарязаните ябълки.
3. В отделна купа се разбиват яйцата, добавя се захарта, последвана от брашното и бакпулвера. Разбитата смес се излива върху ябълките.
4. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180о фурна за около 30 минути или докато придобие златист загар. След като е готов и изстине може да се поръси с пудра захар по желание.
2. Лимонада с ябълки и джинджифил
През есента обичам да подхранвам имунната си система допълнително, като приемам различни напитки, съдържащи лимон и джинджифил. Тази рецепта е вкусна алтернатива за тези от вас, които харесват лимонадите си по-сладки.
Виж още: Тайни от моята домашна билкова аптека
Необходими продукти:
* 3 малки или 2 големи лимона;
* 1-2 портокала;
* малък корен джинджифил;
* 1 кг зелени ябълки (тип Грени Смит);
* пресни листа мента;
* 1-2 с.л. мед.
Начин на приготвяне:
1. Лимоните и портокалите се изстискват.
2. Ако имаш сокоизстисквачка, пускай ябълките и джинджифила през нея. Ако нямаш, настъргваш джинджифила. Може и да го нарежеш на ситно, но настърганият пуска много повече сок и вкус.
3. Смеси сока от лимон и портокал с този от ябълки и джинджифил и добави меда и листенцата мента. Добавя се лед по желание и се консумира с удоволствие! 🙂
3. Бухтички с ябълки
Има ли дни, в които ти се ядат само мекици, бухтички и всякакви пържени тестени изделия… В такива моменти аз прибягвам до тази вкусна рецепта за бухтички с ябълки.
Необходими продукти:
* 1 яйце;
* 2 ябълки;
* 2-3 с.л. захар;
* 1 ч.ч. кисело мляко;
* 2 ч.ч. брашно;
* 1/2 ч.л. сода за хляб.
Начин на приготвяне:
1. В купа разбий млякото, содата, захарта и яйцето. Към тях постепенно добави брашното. След като се получи гладка смес, добави настърганите ябълки и отново разбъркай.
2. Бухтите се пържат в нагорещено олио. Сервират се с пудра захар или сладко.
Виж още: 5 лесни идеи за семейна закуска през уикенда
4. Конфитюр с ябълки и канела
И за да можеш да усетиш допълнително вкуса на ябълките с бухтичките от горната рецепта, ти предлагам сладкото, с което ги сервираш, също да е от ябълки! Това е страхотен начин да се оползотворят наличните ябълки, особено ако са много.
Необходими продукти:
* 1 кг ябълки;
* 500 г захар;
* Сокът на 1 лимон;
* 1 пръчка канела.
Начин на приготвяне:
1. Обели ябълките, почисти ги от семките и ги нарежи на малки парченца. Сложи ги в тенджера и добави към тях захарта, канелата и лимоновия сок. Варят се на тих огън 30 минути, като през това време бъркай непрекъснато.
2. Провери конфитюра, който трябва да бъде гъст и лепкав. Постави бурканите във фурна, загрята на 100о, за няколко минути, за да се стерилизират. След това сложи конфитюра в тях, затвори ги плътно и обърни с капаците надолу. Остави ги така, докато се охладят.
5. Ябълков пай
Друг начин да се „отървем” от голямо количество ябълки е ябълковият пай. Рецептата е от по-лесните варианти за приготвяне на пай, но резултатът не отстъпва по нищо на тези от магазина и сладкарниците. А ядеш ли го топъл с гарнитура от ванилов сладолед, гарантирам, че ще искаш да се отървеш от още много ябълки…
Необходими продукти за тестото:
* 2 и 1/2 ч.ч. пресято брашно;
* 250 г масло на кубчета;
* 1 с.л. захар;
* 1/2 ч.л. сол;
* 6 с.л. вода (ледено студена).
Необходими продукти за плънката:
* 1 кг ябълки;
* 2 с.л. нишесте;
* 1/2 ч.ч. захар;
* 1/2 ч.ч. стафиди;
* 2 с.л. лимонов сок;
* 1/3 ч.ч. вода;
* канела, индийско орехче, карамфил, ванилия (на око).
Начин на приготвяне:
1. Започвам с тестото за блата. Към пресятото брашно се добавят солта, захарта, както и студената вода и кравето масло, нарязано на кубчета. От тези съставки се омесва масленото тесто, което трябва да се остави на студено в хладилника за 30-40 минути, за да стегне.
2. Докато тестото за пая с ябълки е в хладилника, се приготвя плънката за пая. Ябълките се измиват и нарязват на дребни кубчета, без да се белят. Разбъркват се добре с канелата и стафидите, слагат се в тенджера, добавя се водата и се вари около 10-15 минути, докато поомекнат. Разбъркват се захарта с нишестето и се добавят към ябълките. Добавя се също така и лимоновият сок и при непрекъснато бъркане се вари сместа за около 5-8 минути, докато се сгъсти. Готовата смес се оставя на страна, за да се изстуди.
3. От готовото маслено тесто се отделя ⅓, а останалите ⅔ се разточват на блат. Този блат се поставя във форма за пай, или по-малка тавичка. Изсипва се изстиналата ябълкова плънка на равномерен пласт, а от останалото тесто се изрязват ленти, или пък други фигурки, които се нареждат върху плънката.
4. Пече се в предварително загрята на 180о фурна за около 35-40 минути, докато паят придобие апетитен, леко розов цвят.
Виж още: Бърза и лесна рецепта за френска селска торта
6. Супа с ябълка, морков и джинджифил
Една идея за бърза супа, защото есента е сезонът и на супите. Тази комбинация с ябълка е малко по-нестандартна, но също толкова вкусна и полезна.
Необходими продукти:
* 1 глава лук, нарязан на кубчета;
* 2 скилидки чесън, обелени и нарязани;
* 2 с.л. настърган джинджифил;
* 1 голяма ябълка;
* 800 г моркови;
* 4 чаши зеленчуков бульон или гореща вода;
* ½ чаша сметана, заквасена или кокосова;
* ¼ ч.л. индийско орехче;
* Сол и черен пипер на вкус;
* Зехтин.
Начин на приготвяне:
1. Лукът и чесънът се запържват за 2-3 минути. Добавят се морковите, джинджифилът и ябълките, нарязани на кубчета. Долива се вода и се оставя да къкри около 20-25 минути на бавен огън.
2. Маха се от котлона, добавя се индийското орехче и се пасира.
7. Салата с ябълки и киноа
Няма как да не добавя в списъка и някоя салата. Има толкова много разновидности на салати с ябълки, но ти представям една любима в моето семейство.
Необходими продукти:
* 80 г киноа;
* 2 червени ябълки (например пинк лейди);
* 100 г червено зеле;
* 50 г пресен спанак;
* 30 г белени слънчогледови семки;
* 30 г сушени боровинки (по желание);
* 1 с.л. ябълков оцет;
* 1 с.л. мед;
* 1 с.л. сок от лимон;
* 2 с.л. зехтин;
* Сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Киноата се измива и се сварява за 10–12 минути, след това се охлажда. Ябълките се нарязват на кубчета. Зелето се реже на тънко. Спанакът се измива, подсушава се и по желание се накъсва.
2. От лимоновия сок, меда, оцета и зехтина се прави дресинг, който се овкусява със сол и черен пипер.
3. В купа се сипват зелето, ябълките, семките, боровинките и спанакът. Прибавя се охладената киноа. Салатата се залива с дресинга и се разбърква.
8. Баница с ябълки и локум
Момичетата от екипа много похвалиха баницата с ябълки и локум! Аз лично никога не съм пробвала, но определено ще се поправя след тези препоръки! Ето една лесна и бърза рецепта, която споделиха:
Виж още: Алекс Адрианн за удоволствието да готвиш здравословно с детето си
Необходими продукти:
* точени кори;
* 150 г локум;
* 1/2 ч.ч. смлени орехи;
* 1 кг ябълки;
* 1/2 ч.ч. захар;
* 2 с.л. пудра захар;
* 2/3 ч.ч. олио.
Начин на приготвяне:
1. Измий ябълките и ги настържи. Локума нарежи на дребни кубчета. В купа разбъркай настърганите ябълки, захарта, смлените орехи и нарязания на ситно локум.
2. Намажи тава с олио. Вземи един лист от корите за баница, намажи го с олио и в тесния край на кората сложи малко от плънката, след което навий на руло и постави в намазнената тава. Повтори тази процедура докато корите и плънката свършат. Накрая, след като си навила всички рулца и преди да сложиш баницата с ябълки и локум да се пече, я намажи с олио.
3. Баницата се пече в предварително загрята на 180о фурна, докато придобие леко златист цвят, което ще отнеме около 30 минути. След като баницата е изпечена, напръсквай с вода и я покрий с кърпа, докато изстине.
НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ СЪМ УСПЯЛА ДА ВДЪХНОВЯ И ТЕБ ДА ЗАПРЕТНЕШ РЪКАВИ И СГОТВИШ НЕЩО БЪРЗО, ВКУСНО И ябълково. НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА СПОДЕЛИШ С НАС ТВОРЕНИЯТА И РЕЦЕПТИТЕ СИ С #MAMMICOOKING, ЗА ДА ГИ ВКЛЮЧИМ В СЕЛЕКЦИЯТА С НАЙ-ДОБРИте ЕСЕННИ КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ.