Празниците са повод да се поглезим с нещо вкусно и да споделим любимите си ястия с любимите си хора. Дали ще отбележите празника на виното или на любовта няма значение, стига да сте с хора, с които се чувствате истински щастливи и обичани!
Споделям ви 3 рецепти за вкусни ястия, които галят сетивата, но и се приготвят много лесно. С тях можете да зарадвате любимия мъж с богата празнична вечеря. Но и не само. Десертът е приготвен с храни, които специалистите определят като афродизиаци, каквито са шоколадът и чилито, така че ви обещават вълнуващ финал на вечерта. След като приспите децата, разбира се! 😉
Ризото с печурки, елда и червено вино
Когато мислим за романтична храна, често се сещаме за италианската кухня с нейните ястия като паста или ризото. Предлагам ви една интересна интерпретация, в която ще добавим зрънца елда за допълнителен аромат и вкус, както и червено вино, с което ще получим разкошен цвят на ястието.
Необходими продукти за 2 порции:
* 4 с.л. зехтин;
* 1 малка глава лук, нарязана на ситно;
* 1 скилидка чесън, накълцана на ситно;
* 6 кафяви печурки, нарязани на тънко ;
* 1 ч.ч. ориз арборио или обикновен бял ориз;
* ¼ ч.ч. елда;
* ¼ ч.ч. червено вино;
* 3 ч.ч. вода;
* 4 стръка прясна мащерка;
* сол и черен пипер на вкус;
* 2 с.л. масло
Начин на приготвяне:
1. Загрейте зехтина в тиган и задушете лука, докато омекне.
2. Добавете печурките и чесъна и гответе 4-5 минути, докато освободят ароматите си.
3. Добавете ориза, елдата, солта и мащерката. Ако използвате зелена елда, я накиснете предварително за няколко часа. Ако използвате кафява елда, която е предварително бланширана, не се налага накисване. По желание може и да пропуснете елдата.
4. Налейте виното и бъркайте, докато течността се изпрати. С нея се изпарява и алкохолът и остава само ароматът и един прекрасен розов цвят.
5. Добавете водата чаша по чаша. Това е една от тайните на хубавото кремообразно ризото. Добавянето на течността става на порции, когато тази от първата чаша се изпари, добавяме втората и т.н.
6. Когато течността от последната чаша започне да се изпарява, проверяваме дали оризът се е сварил. Не бива да е преварен, а да се усеща леко „ал денте“ или да полепва по зъбите, но да не е хрупкав или труден за смилане.
7. Накрая добавяме маслото и разбъркваме.
8. Преди да поднесем, отстраняваме клонките мащерка, чиито листенца са паднали в ориза и са го ароматизирали. Може да сервираме с няколко пресни клонки мащерка и настърган пармезан.
Виж още: 5 здравословни идеи за вечеря
Печена сьомга с чипс от пащърнак и сос от нар и червено вино
Сьомгата се приготвя изключително лесно, същевременно е елегантно и вкусно ястие. Добавяйки ароматен сос от вино и нар, вкарваме още един розов щрих към романтичната вечеря. Чипсът от пащърнак пък е изключително вкусен и нестандартен начин да се насладим на една различна гарнитура. Определено ще впечатлите партньора си на трапезата.
Необходими продукти за печената сьомга:
* 300г филе от сьомга с кожа;
* 1 лимон, сокът отцеден;
* сол на вкус
Необходими продукти за чипса от пащърнак:
* 1 корен пащърнак, обелен и нарязан на тънки ленти;
* 2 с.л. зехтин;
* сол на вкус
Необходими продукти за соса:
* ½ ч.ч. червено вино;
* 1 нар, нарязан на половинки;
* 1 с.л. мека горчица;
* 1 с.л. брашно;
* 1 с.л. мед;
* 2 с.л. масло
Начин на приготвяне:
1. Загряваме фурната на 180 градуса.
2. Овалваме нарязаните с белачка лентички пащърнак в зехтина и малко сол. Подреждаме ги върху покрита с хартия за печене тава и печем за 8-10 минутки, докато станат хрупкави.
3. В малка тенджерка загряваме зехтина и сока от едната половинка нар.
4. Когато течността заври, добавяме горчицата и брашното и оставяме да къкри на умерен котлон, докато се сгъсти.
5. Накрая добавяме мед и масло, разбъркваме хубаво и оставяме настрана.
6. Слагаме филетата сьомга с кожата надолу върху покрита с хартия за печене тава. Поръсваме с лимоновия сок, сол и изпичаме във фурната.
7. Поднасяме сьомгата със соса, зрънца нар, чипса от пащърнак и по желание поръсваме с пресен лук.
Шоколадов мус с червено вино и чили
Както споменах вече, шоколадът и чилито са храни афродозиак, т.е. стимулират сексуалността и комбинирани в този десерт се превръщат в един горещ завършек на вечерта.
Необходими продукти:
* 160 г натрошен шоколад;
* 60 мл червено вино;
* 2 с.л. кокосово масло;
* 1 щипка чили на прах
Начин на приготвяне:
1. В малка тенджерка на котлона загряваме виното.
2. Щом заври, го махаме от котлона и изсипваме вътре шоколада и маслото.
3. Разбъркваме хубаво, за да разтопим съставките и да получим гъста хомогенна смес.
4. Добавяме щипка чили и отново бъркаме.
5. Изливаме в подходящи чашки и поръсваме с ядки по избор.
Пожелаваме ви една приказна празнична вечер и не забравяйте да консумирате виното с мярка!