Неотдавна и у нас нашумя така наречената „smash cake”. Tова е торта, която се прави обикновено за първата годинка на детето и се оставя пред него, за да бъде тотално унищожена от малките ръчички. Вече се правят и професионални фотосесии, с които да се запаметят реакциите на бебето.
Някои майки решават да поръчат торта, а други пък искат те да са майстор-сладкарите. Аз самата направих такава за първия рожден ден на моя племенник и резултатът беше страхотно забавление за него и цялото семейство. Ако и ти искаш сама да се развихриш в кухнята, ти предлагам моята рецепта. Тя е изцяло съобразена с това какво може да яде едно бебе и не съдържа захар, изкуствени кремове и още куп незнайни и вредни продукти.
Виж още: 5 вкусни, лесни и здравословни рецепти за из път
Необходими продукти:
* 3 ч.ч. смлени овесени ядки (заместват брашното);
* 2 ч.л. бакпулвер;
* 1/2 ч.л. сол;
* 12 с.л. разтопено масло (но оставено леко да изстине, да не е прекалено топло);
* 1 ч.ч. кленов сироп / мед / агаве (ако вече си ги предлагала на бебето);
* 4 яйца;
* малко ванилия;
* 2 кофички цедено кисело мляко;
* плодове за украса (по желание);
Начин на приготвяне на блатовете:
1. Включи фурната да загрее на 180о;
2. В една купа смеси брашното от овесени ядки, бакпулвера и солта;
3. В друга купа смеси яйцата, маслото, ванилията и сиропа;
4. Прибави първата купа със сухите съставки към втората и разбъркай до получаване на хомогенна смес;
5. Раздели сместа на две или три части, в зависимост от това колко блата искаш (аз разделих моята на две);
6. Печи всеки блат в намаслена тавичка с хартия за печене по 22-26 минути или докато пробваш с клечка за зъби дали е напълно изпечен;
7. Остави блатовете за 10 минути в тавичките да изстинат и след това ги извади да се охладят напълно.
Начин на приготвяне на глазурата:
Тук вече имаш свобода на действие какво искаш да добавиш: плодове, боички, кленов сироп и т.н.
Аз намачках два узрели банана и малко къпини и ги добавих към цеденото мляко, за да има леко сладък вкус. Тъй като тортата беше за племенника ми и сестра ми държеше да е в синьо, добавих много малко синя сладкарска боя, а отгоре украсих с боровинки и къпини.
Тортата се украсява като редуваш блат с глазура, а декорацията е изцяло по твоя идея – може да я покриеш цялата с глазура, да оставиш само малко глазура отгоре, да добавиш плодове или пък някоя играчка.
Виж още: Бърза и лесна рецепта за френска селска торта
Тази рецепта се приготвя изключително лесно и бързо, спестява пари и е доста по-здравословна от специалните smash cake предложения по сладкарниците. Надявам се, че ти е харесала достатъчно, че да я изпробваш и споделиш снимки на твоя мъник, как я размазва, омазан до ушите в глазура!