fbpx

Режим на съня на бебето – защо, кога и как?

Всяка мама, която очаква своето детенце, се е сблъсквала в определен момент с това страшно понятие “режим на бебето“. Затова в тази статия помолихме нашите приятели  Ирена и Ани, и двете майки и сертифицирани консултанти по детски сън, да ни помогнат да обобщим в един материал всичко, което трябва да знаем по темата, за да се подготвим за първите дни и нощи с нашите малки съкровища.

Ирена и Ани създават заедно виртуалния център за ранно детско развитие, детски сън и подкрепа за родители „Лека нощ, мило зайче” и тяхната мисия е да помагат на родители и техните деца да спят спокойно и да се събуждат отпочинали. Те са регулярни автори при нас по темата детски сън. Ето какво ни споделиха:

В работата ни като консултанти в областта на майчинството и ранното детско развитие, един от най-често задаваните въпроси, с които родителите се обръщат към нас, е:

Как да организираме съня, храненето и бодърстването на бебето?”.

Макар кърменето и сънят да изглеждат като едни от най-естествените неща на света, всъщност много семейства срещат най-големи трудности именно с тях. Хубавото е, че и в двете сфери вече има прекрасни специалисти с достатъчно знания и опит, на които можете да се доверите и да ги потърсите за помощ и подкрепа в трудните моменти.

Днес ние ще Ви разкажем как да изградите предвидим режим и ритъм на деня, съобразени както с биологичните и възрастовите норми, така и с индивидуалните потребности на Вашето дете.

ВЪЗРАСТОВИ И ИНДИВИДУАЛНИ НОРМИ НА СЪН И БОДЪРСТВАНЕ

Започваме от тук, защото нормите на сън и бодърстване стоят в основата на изграждането на дневния ритъм и режима на бебето. В таблицата, която виждате, сме показали как се променят нуждите от будуване и почивка на организма от раждането до 3-годишна възраст. Както ще забележите, с порастването на бебето, интервалите на будуване започват да се удължава, а броя на дремките и продължителността на съня – да намалява.

Тези показатели са ориентировъчни и служат единствено, за да разберете къде попада Вашето бебе по отношение на средните норми за възрастта. Не забравяйте, че всяко дете има своя собствена норма, която зависи от персоналните му потребности от сън, хранене и бодърстване. Намирането на тази индивидуална норма е от ключово значение не само за изграждането на режим, а и за цялостното развитие на детето в периода на ранното детство и занапред.

Важно: Разликата между датата на термин и датата на раждане, здравословното състояние на детето и спецификите в неговото развитие могат да оказват влияние върху нуждите на организма от активност и почивка. 

ТРЯБВА ЛИ СЪНЯТ НА ДЕТЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТГОВАРЯ НА ПОКАЗАТЕЛИТЕ В ТАБЛИЦАТА?

Важно е да знаете, че дори детето Ви да се движи под или над границите за съответната възраст, показани в таблицата, това не означава задължително, че нещо не е наред или че има нужда от промяна. Ако то:

  • няма признаци на хронична умора и натрупано недоспиване
  • заспива и се събужда лесно и без плач
  • чувства се добре и спокойно през по-голямата част от деня
  • няма извънредно кратки дремки или твърде чести събуждания през нощта
  • не се събужда твърде рано сутрин (преди 6 ч.)

то по всяка вероятност няма нужда от промяна.

Ако обаче забелязвате, че детето:

  • видимо не се наспива
  • станало е по-раздразнително
  • се събужда с плач и остава в лошо настроение през деня
  • се събужда много рано сутрин (преди 6 ч.)
  • се буди с желание за игра и будува активно през нощта

тогава си заслужава да проверите каква е причината за това поведение и да коригирате режима спрямо неговите индивидуални потребности.

Много често има и други причини за ранното ставане, накъсаните нощни събуждания и кратките дневни дремки. 

Виж също: НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ПРОБЛЕМИ С ДЕТСКИЯ СЪН

ДА ПОЛОЖИМ ОСНОВИТЕ (0-3 м.)

През първите 3 месеца след раждането, които не случайно наричаме “Четвърти триместър”, най-важно от всичко е адаптацията. Адаптацията на бебето към света извън утробата и адаптацията на родителите към живота с новия член на семейството. 


Виж също: ДЕТСКИЯТ СЪН И НЕЙРОТЕХНИКИТЕ: КАК ДА ЗАСИЛИМ ВРЪЗКАТА СИ С БЕБЕТО И ДА МУ ПОМОГНЕМ ДА СПИ ПО-ДОБРЕ

Наблюдавайте внимателно Вашето бебе за ранни признаци умора, не допускайте превъзбуда, приспивайте при сигнал от негова страна, а през будното време осигурявайте време по коремче, колкото се може повече прегръдки и фокусирано време очи в очи. Не гледайте часовника, а гледайте бебето – то най-добре ще Ви покаже кога от какво има нужда.

Една от основните Ви задачи в този период е да се научите да разбирате сигналите на Вашето дете – да знаете кога е гладно, кога е превъзбудено или уморено, кога му се спи, кога изпитва болка или дискомфорт, кога има нужда от нежност, близост и топлите прегръдки на мама и татко. 

Повече за всичко това и още много безценни съвети за първите месеци с бебето сме събрали за Вас в нашия наръчник за съвременни родители “Добре дошло, бебе!”, за който читателите на Mammi ползват специален промокод за 20% отстъпка MAMMI20.

Когато започнете да разпознавате тези сигнали, ще Ви бъде много по-лесно да откриете неговата индивидуална норма, да създадете подходяща дневна рутина и да постигнете предвидимост в дните, а в последствие и да изградите подходящ ритъм на сън и бодърстване или режим.

РИТЪМ ИЛИ РЕЖИМ – КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ СПОРЕД ВЪЗРАСТТА?
(3-6 м.)

При бебетата до около 6-месечна възраст трудно можем да говорим за режим, при който всичко се случва в точно определени часове. Между 3-тия и 6–тия месец продължават да се прокрадват физиологично обусловени кратки дремки, последвани от по-кратки интервали на будуване и това е една от причините да не успеете да построите деня спрямо часовника.

Все още недоразвитата нервна система на бебето е причина по-лесно да се уморява и превъзбужда, особено когато е подложено на по-силни стимули. Затова е важно да осигурявате достатъчно активност, но и достатъчно спокойно време и тихи занимания преди сън, за да му помогнете да се отърси от натрупаното напрежение през деня. Това ще подпомогне бързото и лесно заспиване, и спокойни дни и нощи.

Много е вероятно след третия месец да забележите, че бебето има тенденция да се събужда приблизително по едно и също време сутрин. Ако желаете, можете да се възползвате от това и да фиксирате часа на ставане около това време всеки ден. Това е първата стъпка към предвидимост в ежедневието.

Друго важно нещо в този период е да следите общото будуване и общото количество на дневния и нощния сън, и да се опитвате да ги държите в приблизително еднакви диапазони всеки ден. По този начин, макар да не следвате режим по часовник, няма да допускате в някои дни бебето да се преуморява, а в други да недоиграва, а това да води след себе си кратки дремки, ранни събуждания или будувания през нощта.

Важно: Разбира се, съвсем нормално е да има отклонения в отделните дни, но когато сутрешното ставане е фиксирано, тези колебания са по-малки.

КОГА МОЖЕМ ДА ПРЕМИНЕМ КЪМ РЕЖИМ ПО ЧАСОВНИК? (6 – 12 м.)

След като бебето окончателно е преминало на 3 дневни дремки, което обикновено е факт около шестия месец, можете да започнете да изграждате истинска предвидимост по отношение на режима. Това означава, ако досега не сте го направили, да фиксирате сутрешното събуждане в един и същи час всеки ден. Както вече казахме, това е първото и най-важно условие за създаване на предвидим режим.

Все пак е важно да отбележим, че при много бебета истински стабилен режим по часовник може да се постигне малко по-късно, след окончателното преминаване към 2 дневни дремки (около 8-10-месечна възраст).

След прехода към 2 дневни дремки интервалите на будуване вече не растат толкова бързо, както в първите месеци, а преминаването на 1 дневен сън обикновено се случва след навършването на 1 г. Това осигурява един сравнително дълъг период, в който сънят и будуването се запазват в приблизително еднакви стойности.

КАК ДА ИЗГРАДИМ ПРЕДВИДИМ РИТЪМ И РЕЖИМ? 

Първата стъпка при изграждането на предвидим ритъм или режим е подготовката.  А подготовката се състои в това да започнете да си водите Дневник на съня. Този дневник може да бъде обикновена тетрадка, в която записвате кога, как и колко спи бебето, може да бъде електронна таблица, мобилно приложение или под формата на бележки в телефона Ви. Воденето на дневника ще Ви помогне да съберете достатъчно информация, за да огледате цялата картина и да си направите изводи за особеностите на ритъма на сън и бодърстване на Вашето дете. 

Втората стъпка е изчисляването на текущата норма на сън и бодърстване. Най-общо казано, това са средните стойности, около които се движат будуването и съня на Вашето дете в този момент. За да се изчисли текущата норма, е необходимо да имате поне 5-6 последователни дни в Дневник на съня. 

Третата стъпка е да проверите къде спрямо таблицата с възрастовите норми се намира Вашето дете и спрямо това, неговите сигнали и общото му състояние през деня и през нощта, да прецените има ли нужда от промяна и каква.

Четвърта стъпка – без значение дали детето има проблем с режима или просто искате да постигнете превидимост в ежедневието, започвате от фиксиране на сутрешното събуждане. Това ще подпомогне настройването на вътрешния му часовник, което пък ще улесни адаптацията към новия режим. След като сте избрали часа за ставане, преценете каква е оптималната продължителност на интервалите на будуване, дневните дремки и нощния сън.

Пета стъпка – разпишете си вариант на режим и се опитайте да го следвате максимално стриктно в продължение на 3-5 дни. Тъй като нервната система на децата реагира със закъснение на промените, това време е необходимо, за да сте сигурни дали режимът е подходящ или не.

Шеста стъпка – опитайте отново. Ако виждате, че това не е оптималното разпределение на съня и бодърстването за Вашето дете, разпишете и изпробвайте втори и дори трети вариант на режим, като вземете предвид какво не се е получило при предишния опит. Понякога може да се наложи да опитате с 2-3 различни подредби на деня, преди да откриете коя от тях пасва най-добре в конкретната ситуация. 

Ако след 2-3 опита продължавате да удряте на камък с режима на детето и усещате, че нямате сили и търпение да се справите сами – обърнете се към сертифициран специалист за индивидуална консултация по детски сън

РЕЖИМ И ПРЕДВИДИМОСТ В ДНИТЕ – ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ГИ ИМА?


Децата имат нужда от предвидимост и рутина. Когато бебето знае кога и какво предстои в неговия ден, това му дава усещане за сигурност и стабилност. В същото време следването на режим носи спокойствие и на нас, родителите, защото така можем по-лесно да планираме своето ежедневие в синхрон с нуждите на детето и семейната динамика.

Виж също: НУЖДАТА ОТ РУТИНА В ЖИВОТА НА ДЕТЕТО

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии