fbpx

Регресии на съня – Какво представляват, кога се случват и как да се справим с тях?

Периодите, в които бебетата и малките деца преминават през регресия на съня са и периодите, в които голяма част от родителите се обръщат за помощ и подкрепа към консултант по детски сън. Много често майката опитва да се справи сама, но стресът и изтощението заради трудните и дълги приспивания, кратките дневни дремки и накъсания нощен сън не ѝ позволяват да се пребори с това предизвикателство.

Ето защо, решихме да разкажем да посветим днешния материал именно на регресиите в съня и поканихме нашите приятели Ирена и Ани, и двете майки и сертифицирани консултанти по детски сън, да ни разкажат всичко по темата. В следващите редове ще откриете ценни знания и полезни съвети за това как по-лесно да преминете през тези бурни периоди и отново всички у дома да започнете да се наспивате.

Ако сте чели и други наши материали по темата детски сън, сигурно вече знаете, че Ирена и Ани създават заедно виртуалния център за ранно детско развитие, детски сън и подкрепа за родители „Лека нощ, мило зайче” и тяхната мисия е да помагат на родители и техните деца да спят спокойно и да се събуждат отпочинали. 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ РЕГРЕСИИТЕ В СЪНЯ И КОИ СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ТЯХ?

“Регресия на съня” най-общо наричаме всяко внезапно и осезаемо влошаване в съня на бебето или малкото дете, което обикновено се изразява в чести нощни събуждания, ранни ставания, отказ от заспиване, нужда от доприспиване през нощта или по време на дневните дремки.

Най-честите причини за тези регресии са:

 • Съзряването на нервната система и промяна в модела на съня
 • Формирането или промяната в условията, навиците и асоциациите за заспиване
 • Промяната в индивидуалната норма и нужда от корекция в ритъма на сън и бодърстване 
 • Боледуванията 
 • Никненето на зъби
 • Скоковете в растежа и завишената нужда от прием на калории, включително и през нощта
 • Скоковете в развитието, появата и усъвършенстване на нови умения
 • Проговарянето и развитието на речта
 • Екранното време
 • Осъзнаването на физиологичните нужди и процеси 
 • Смяната на обстановката при пътуване и почивка
 • Пиковете на сепарационна тревожност
Кредит: Canva

ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ ЛИ СЕ СЛУЧВАТ РЕГРЕСИИТЕ ПРИ ВСИЧКИ ДЕЦА ИЛИ СЕ ПОЯВЯВАТ ИНДИВИДУАЛНО?

Има няколко “големи регресии”, които при повечето бебета и деца се появяват приблизително в един и същи период между раждането и втората годинка. Но има и такива, които са свързани с индивидуалното им развитие, темперамента и семейната динамика.

Важно е да знаете и че съвсем не е задължително вашето дете да премине през всички тях. Затова и няма нужда да заставате на нокти всеки път, само защото периодът наближава. Достатъчно е да наблюдавате детето и ако забележите промяна, едва тогава да погледнете календара и да си припомните съветите от нашата статия.

Виж също: Режим на съня на бебето – защо, кога и как?

РЕГРЕСИЯ НА СЪНЯ В 4-ТИЯ МЕСЕЦ

Това е първата и може би най-плашещата родителите регресия от всички. И макар повечето специалисти да я наричат “Регресия на съня в четвъртия месец”, истината е, че може да се случи по всяко време между 3-тия и 5-тия месец след раждането. 

Свързана е със съзряване на нервната система на бебето, водещо до промяна в модела на съня. В този период то започва да спи като възрастен. Цикълът на съня му започва със задрямване, последвано от фаза на повърхностен сън, след това фаза на дълбок сън, отново повърхностен сън, бърз сън и завършва с контролно събуждане. Това контролно събуждане се случва отново и отново на всеки 40-50 минути и бебето има нужда от помощ, за да се върне отново към съня.

Ако в този период бебето има подходящ за него ритъм на сън и бодърстване, ако заспива без или с минимална помощ и ако сте му помогнали да открие своите вътрешни механизми за отпускане и навлизане в съня, сътресенията обикновено са по-леки и продължават между 1 и 3 седмици.

Ако обаче по време на тази регресия затвърдите един основен начин на приспиване (люлеене на ръце, подрусване върху фитнес топка, с шише или на гърда) и  ползвате само него за всяка дрямка, всеки нощен сън и всяко нощно събуждане, бебето ще си го търси всеки път при смяната на циклите. И това ще продължи дълго след 5-тия месец.

Нашият съвет като консултанти (и майки, минали през това)

Много е важно точно сега да не създавате силни асоциации за заспиване. За да не се случи това, е необходимо да редувате няколко различни начина за успокояване, отпускане и приспиване, както и да осигурявате възможност на бебето да заспива в леглото, дори ако по този начин заспиването отнема малко повече време.

Така ще си гарантирате, че въпреки регресията, бебето няма да свикне с един единствен начин за приспиване, от който ще има нужда на всяко контролно пробуждане при смяната на циклите на съня.

Виж също: Най-честите причини за проблеми с детския сън

РЕГРЕСИЯ НА СЪНЯ В 8-МИЯ МЕСЕЦ

Подобно на регресията в 4-тия месец, и регресията на съня в 8-мия месец може да не се случи точно тогава и е възможно да се прояви във всеки един момент между края на 7-мия и средата на 10-тия месец на бебето.

Най-често се случва около 8-9-месечна възраст и се дължи на промяна в индивидуалната норма и нуждата от сън и бодърстване, отпадане на дрямка, скок в двигателното развитие и пик на сепарационна тревожност. 

По време на този период бебето се учи да седи все по-стабилно самостоятелно, лази все по-уверено, изправя се и прави първи опити да се придвижва с опора. Всичко това е колкото вълнуващо, толкова и плашещо за него. Това е и причината да бъде като “залепено” за мама, постоянно да я търси и да проявява силна тревожност, когато друг се опитва да го приспи.

Обикновено тази регресия продължава между 2 и 4 седмици, като проявленията ѝ отново включват добре познатите дълги протести по време на заспиване, накъсан сън и кратки дремки през деня, с нужда от помощ при доприспиване.

Нашият съвет като консултанти (и майки, минали през това)

 • Създайте безопасна и стимулираща среда, която да насърчава бебето да тренира своите нови двигателни умения. 
 • Говорете, когато излизате от стаята и играйте на бебешка криеница “Куку-Дзак”, за да му помогнете постепенно да преодолее страха от раздялата с Вас.
 • При нужда започнете да си водите дневник на съня и адаптирайте режима според променените нужди на бебето.
 • Включете дневни и вечерни ритуали за свързване с много близост и тактилен контакт (под формата на отпускащи дълбоки масажи или други нейротехники на лице, ръце, крачета и тяло).
 • Не се опитвайте да приспивате насила – останете в режим “Мостче към съня” и помогнете на бебето да се почувства сигурно, спокойно и обичано в този предизвикателен и за него период.

РЕГРЕСИЯ НА СЪНЯ В 10-ТИЯ МЕСЕЦ

Около 10,5 месеца започва следващият скок в развитието, който продължава около 6-7 седмици и води със себе си следващата голяма регресия. Този скок е както двигателен (засилена мобилност и усъвършенстване на фината моторика), така и ментален (бебето разбира, че за да постигне дадена цел трябва да извърши действия в определена последователност). 

Ето и част от проявленията и особеностите в поведението:

 • Бебето става по-емоционално и се разстройва от най-дребното нещо.
 • Рязко сменя настроенията си.
 • Изпитва и показва ревност към мама, когато говори или обръща внимание на друг (вкл. на татко).
 • Протестира при обличане и смяна на памперс.

Проявленията по отношение на съня са свързани с много трудни приспивания, най-вече за втората дрямка, което обикновено навежда родителите на мисълта, че е време за преход към 1 дневен сън. 

Нашият съвет като консултанти (и майки, минали през това)

Не бързайте да отнемате втората дрямка на бебето. На тази възраст то все още има нужда да спи по два пъти на ден. Това, което трябва да направите, е отново да адаптирате режима спрямо завишените му нужди от бодърстване и да преструктурирате будуването и разпределението на съня в денонощието. 

Обикновено е добра идея да се увеличи сумарното будуване за деня и/или да се разменят местата на дремките – голяма част от бебетата спират да се борят с втората дрямка за деня, когато първата стане по-кратката от двете.

Виж също: Детският сън и нейротехниките – как да засилим връзката си с бебето и да му помогнем да спи по-добре

РЕГРЕСИЯ НА СЪНЯ В 12-ТИЯ МЕСЕЦ

Обикновено регресията на съня в 12-тия месец се дължи на комбинация от фактори, като:

 • Подготовката на организма за отпадане на втората дрямка, а при един по-малък процент от децата – и реален преход към 1 дневен сън.
 • Увеличената мобилност – опитите за прохождане, а при някои деца и първите напълно самостоятелни стъпки.
 • Нов пик на сепарационната тревожност.

Какви са проявленията този път:

 • Приспиванията отново стават дълги и трудни.
 • Бебето бойкотира познатите ритуали за свързване, отпускане, успокояване и сън.
 • Буди се по-често нощем и дълго време будува през нощта.
 • Събужда се рано сутрин в лошо настроение, което често остава такова през по-голямата част от деня.

Нашият съвет като консултанти (и майки, минали през това)

Отново напомняме – не бързайте с прехода към 1 дневен сън, освен ако детето наистина не е готово за такава промяна. Опитът ни показва, че много малко бебета се чувстват добре, ако спят само веднъж на ден на тази възраст, дори и да показват признаци за това. Обикновено просто имат нужда от преразпределение на будуването и съня. Затова направете нужните промени в режима, така че да запазите двете дремки толкова дълго, колкото е необходимо.

Променете ритуалите за заспиване и изключете елементите, които виждате, че носят фрустрация на бебето. Моментът е подходящ да му дадете повече свобода и самостоятелност в избора и извършването на определени стъпки от ритуала за сън (например то да дръпне пердето, да изгаси лампата или да прелиства страниците на книжката).

Предложете му “другарче за гушкане” – безопасна мека играчка, която да заспива и да се събужда заедно с него.

РЕГРЕСИЯ НА СЪНЯ МЕЖДУ 1,5 И 2 Г.

Периодът между навършването на 18 и 24 месеца е един от най-предизвикателните не само по отношение на съня, но и по отношение на поведението. Защо това е така:

 • Усъвършенстват се двигателните умения.
 • Започват индивидуалните скокове в менталното развитие на детето
 • Зачестяват “тръшканията” и емоционалните кризи.
 • Детето се учи да заявява и отстоява себе си.
 • Изкуствено се удължават интервалите на будуване
 • Появява се фалшивото отпадане на дневния сън.
 • Детето започва да осъзнава физиологичните си нужди през нощта.
 • Мама се връща на работа.
 • Детето тръгва на ясла.
 • Всички промени провокират нов пик на сепарационна тревожност.

Нашият съвет като консултанти (и майки, минали през това)

Прекарвайте пълноценно време с бебето и си създайте нови ритуали за свързване. Не превръщайте приспиванията в борба за власт – при нужда удължете пасивното будуване в края на интервала и опитайте отново след 10-20-30 и дори 40 минути.

Бъдете гъвкави. Ако бебето всячески се опитва да отлага заспиването, за да тества границите на позволеното, оставете го да го направи, но в разумни граници – прочетете още една книжка (не три), позволете му да пийне още една глътка вода или да вземе още една плюшена играчка при себе си в леглото. Давайте му и възможност да избира: с бялата или с жълтата пижама да спи, да каже ли “Лека нощ” през прозореца или не, и т.н.

Ако детето така и не заспи през деня, прекарайте обичайното време за дрямка тихо и спокойно, правете междинни кратки почивки в следобедно-вечерните часове, и го сложете по-рано за нощен сън.

Ако се появят събуждания с рязък плач през нощта, проверете пелената – много бебета в този период започват да “усещат” тялото си и неговите нужди все по-добре и се будят от това.

Ако причините за нощните събуждания са сънища или кошмари, успокойте бебето и останете с него, докато заспи.

ЗА ФИНАЛ

Заредете се с търпение и спокойствие! Скоковете в растежа и развитието, сепарационните кризи, регресиите в поведението и съня са нормална част от живота на децата. Нашата роля като родители е да бъдем до тях в тези едновременно вълнуващи и трудни моменти и да ги подкрепим с обич и грижа по най-добрия за тях начин.

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии