fbpx

Различните продукти за интимна грижа

Започвам с признание – доста съм консервативна, когато става въпрос за козметиката, която използвам, било тя за интимна грижа, за грижа за коса или пък за тяло. Открия ли продукт, с който се чувствам добре, трудно можеш да ме накараш да експериментирам. Затова, ако и ти си като мен, то, надявам се, следващите редове ще ти се сторят интересни.

Докато правих проучването си за този материал си дадох сметка, че може би е време да разширя кръгозора си и да опитам нещо ново, защото пазарът определено има какво да предложи. Опитах се да подбера алтернативи на класическите продукти за интимна грижа, както и някои „иновации”, които всяка жена ще оцени. За съжаление, не всички от тях се предлагат на нашия пазар, но това не значи, че не трябва да сме информирани какво се случва по света, нали, мамми?

Не забравяй да ни споделиш в коментар своите впечатления за продуктите, които вече си тествала или пък за други своите фаворити в интимната грижа.

Виж още: Наръчник за секс играчки за всеки вкус

продукти за интимна грижа
Кредит: Annika Gordon / Unsplash

1. Превръзки за многократна употреба

Ще си призная, че до момента аз самата съм скептична, въпреки доброто ми желание да помагам на планетата и още не съм ги изпробвала лично. Но когато започнах да се подготвям за материала и да чета малко повече за превръзките, които по принцип използвам, сериозно се замислих дали не е време за промяна. Ето и малко от данните, които ме смутиха: 

* Една средностатистическа жена използва около 17 000 продукта за еднократна употреба през живота си – било то превръзки или тампони! 

* 100 милиарда продукти за еднократна употреба се изхвърлят всяка година в световен мащаб – достатъчно, за да обиколят планетата 250 пъти!

* Производителите на превръзки и тампони не са задължени да посочват всички химикали, които са част от състава на продуктите им и на жените се налага да са в контакт с често доста опасни съставки. При потребителски проучвания в състава на превръзки са били открити диоксини, синтетични влакна и нефтохимични добавки – химикали, които определено не искаме толкова близо до кожата си.

* Някои превръзки могат да съдържат до 90% пластмаса в състава си!

* Първоначалната инвестиция в превръзките за многократна употреба е по-голяма като сума в сравнение с тази, която даваме по принцип на месец за продуктите за еднократна употреба, но в дългосрочен план спестява много средства.

Всичко това на мен ми се стори доста плашещо. И като се замислих за алтернативата – превръзките за многократна употреба, единственият минус, който видях, беше почистването, но все повече си мисля, че е нещо, с което бих могла да се справя. А защо? Нека видим и малко информация за екологичната опция за интимна грижа:

* Превръзките за многократна употреба се изработват от бамбук или плат. Бамбукът има антибактериални свойства и намалява риска от инфекции, а и е много издържлив. Освен това расте много бързо и употребата му не вреди на баланса в природата. Другата опция е памучен плат, а както знаем памукът е естествена материя, изключително дишаща. Той е доста по-тънък и абсорбиращ от бамбука и е добра опция за дами с по-силно менструално течение.

* Оказа се, че превръзките за многократна употреба абсорбират много по-добре, съхнат по-бързо и са създадени така, че да елиминират миризмите. Освен това вървят в комплект с торбички, в които може да ги съхраним хигиенично, при нужда от смяна по средата на деня.

* Използвайки превръзки за многократна употреба, всяка дама ще намали 40 пъти своя въглероден отпечатък върху планетата!

И тъй като аз все още не съм ползвала превръзки за многократна употреба, помолих за мнение моята приятелка Соня, която реши да им даде шанс и остана повече от доволна. Ето защо:

Поръчах си превръзките за многократна употреба преди шест месеца и мога да споделя позитивен опит. Страхотен заместител са на обикновените превръзки, които са синтетични, замърсяват околната среда и им трябва години време да се разградят. Дори и да е нещо съвсем малко, радвам се, че мога да пазя природата.

Тези превръзки са памучни, много меки и често забравям, когато ги нося, толкова са удобни. Едно от големите предимства е, че не спарват и не създават дискомфорт, когато спортувам или времето в супер горещо. Също така, сменят се по-рядко отколкото обикновените, могат да издържат до 7-8 часа. Перат се лесно, стига да не ви притеснява, че това е собственият ви цикъл.”

2. Биоразградими дамски превръзки за еднократна употреба

Това може би е златната среда за всички дами, които искат да се погрижат за околната среда, но все още не са готови да се откажат от удобството на продуктите за многократна употреба. Биоразградими превръзки, изработени от органичен памук, са гаранция за качествена грижа.

Разбира се, винаги има уловка. В случая тя е цената. При сравнение на цените на марки, предлагащи стандартни превръзки и такива, предлагащи разградими варианти, вторите определено са по-скъпи. Но ако желанието за природосъобразен начин на живот не е ограничено от липсата на финансови възможности, то защо не. Ако пък бюджетът все пак е сериозен фактор във вземането на подобни решения, то съветът ми ще е да прочетеш отново точка 1 и да обмислиш превръзките за многократна употреба, които са и финансово изгодната опция.

3. Тампони от коноп

Още един продукт, който не съм имала възможността да ползвам, но единствено поради факта, че все още не се предлага на българския пазар. Надявам се обаче скоро това да се промени, защото все пак създателката му е българка – Валентина Миланова. Но не това е причината да го включа в селекцията (макар че си е повод за сериозна национална и женска гордост), а неговата иновативност и водещата мисъл за грижа за женското здраве при създаването му. 

Тампоните от индустриален коноп с марка Daye революционизират пазара заради изключителните си абсорбиращи свойства в съчетание с обезболяващ ефект. За производството им се използва вещество, извлечено от цветето на индустриалния коноп. При процеса от него се премахва съставката тетрахидроканабинол, която е в основата на марихуаната. Валентина съвсем случайно открива тези свойства на конопа и решава, че може би именно с тяхна помощ ще може да помогне на много жени да се справят с болките по време на месечния цикъл.

Самата тя става „опитно зайче”, изпробва тампоните-прототипи по време на своя цикъл и остава впечатлена от действието им. Именно личното ѝ задоволство на клиент я кара да повярва още повече в продукта си и да го сподели с приятелки. А те ѝ връщат само положителни отзиви

И така бизнес приключението на Валентина, която живее и работи в Лондон, започва, а резултатът, само 4 години по-късно, е впечатляващ. Компанията набира инвеститори, екип, а и вярна клиентела. Напълно разбираемо, с оглед на продукта, който се предлага. Освен пълноценна интимна грижа, конопените тампони осигуряват и грижа за планетата – за производството им и за това на опаковките им са използвани изцяло биоразградими материали. Това, разбира се, прави цената им доста по-висока – с 50% повече от тази на най-големия производител във Великобритания. Но на сайта на Daye съвсем открито е споделен моделът на ценообразуване. А подобна прозрачност заслужава адмирации и подкрепа, не мислиш ли?

Компанията на Валентина обаче не спира до тук. Миналата година на пазара е представен нов продукт – пробиотична бактерия, балансираща вагиналния микробиом. Предназначена е да се бори с различни инфекции и хронични заболявания, създавайки алтернатива на антибиотичното лечение, което всички жени знаем какви последствия има. Към момента Daye разработва и домашни тестове за човешки папиломен вирус и работи върху персонализиране на предписването на контрацептиви.

Виж още: Как да заздравим мускулатурата на тазовото дъно?

4. Менструална чашка

Моя приятелка ми изпрати линк преди доста време към представяне на менструалната чашка и нейната функционалност. Реакцията ми беше на истински шок (както казах – абсолютна консерва съм си!). Но в същото време бях приятно изненадана, че на пазара има толкова интригуващи алтернативи

Любопитен факт за менструалните чашки е, че всъщност не са никак ново откритие, напротив. Първият патент за дизайн датира от 1867 година! Дългата им история е изпълнена с пикове и спадове и определено сега отново набират скорост като помощно средство по време на менструация. Това се дължи на факта, че са доказано абсолютно безопасни, а и на екосъобразния фактор в употребата им. Затова е и напълно разбираемо, че продажбите им бележат пик и дори се очаква до 2026 година приходите в световен мащаб да достигнат $1,89 млрд!

Но как реално функционира този продукт? Повечето чашки са изработени от силикон или гума и събират във вътрешността си менструалната кръв, не я абсорбират, както превръзките или тампоните (при чувствителност към латекс се препоръчва употребата на силиконов модел). Не е и нужна честа сменя – можеш да изкараш до 12 часа преди да се наложи да извадиш и почистиш чашката, освен ако нямаш много силно течение. Според гинеколози, всяка жена, която се чувства комфортно, използвайки тампони, особено такива без апликатори, не би имала никакъв проблем с употребата. А как точно се случва самото поставяне може да видиш по-долу:

За да ти представя по-лични впечатления от чашката помолих моята приятелка Ива да сподели своите и ето както каза тя:

„Като цяло съм доста доволна от чашките. Определено употребата им ми спести пари, а и е по-екологично решение. Също така не заемат много място и с тях никога не ми свършват запасите от превръзки или тампони в критичен момент.

Да, отначало не са супер удобни. Трябваха ми няколко цикъла, за да свикна и да спра да се притеснявам дали чашката не прелива, дали не се е изместила, дали ще мога да я извадя. Но притесненията си отиват щом осъзнаеш, че всъщност върши много по-добра работа от традиционни продукти като превръзки и тампони, които са пълни с химикали. Чашката се поддържа чиста много лесно, стига да следваш препоръчаните от производителя ѝ стъпки.

За мен плюсовете определено са много. Има, разбира се, и минуси. Може никога да не свикнеш с менструалната чашка, ако избереш грешната. Затова горещо препоръчвам всеки, който иска да опита, първо да прочета отзиви за различните брандове, да проучи кой размер е подходящ и какви функционалности има. Ако имате приятелки, които ползват – допитайте се до тях за съвет. Също така поставянето на чашката не е най-удобната маневра, ако си в тоалетната на някое заведение и нямаш мивка до теб. Затова е добре предварително да помислиш за мястото, на което ще ти се наложи да я почистиш.”

5. Livia – стоп бутонът на менструалните болки

Не знам за теб, но аз не познавам жена, която да не е изпитвала менструални болки през живота си. Имам приятелки, за които първите дни са толкова тежки, че ги прекарват в леглото. Имам и такива, които нямат чак подобни драми, но и на тях не им се разминава някой друг спазъм от време на време. Защото да си го признаем – менструацията не е лека работа! Но вече имаме помощник” и за нея, нищо че още не се предлага на българския пазар.

Livia е чудо на техниката, спасение от болките и спазмите, за което жените си мечтаем от векове. Малко, дискретно устройство с електроди към него. Може да го носиш с теб навсякъде и да се радваш на ефекта дори когато спортуваш.

А как точно действа? Електродите изпращат до невроните сигнал, който има за цел да ги „разсее”, за да се прекъсне връзката между мозъка и центъра на болката. Нужни са само 30-60 секунди, за да усетиш ефекта. И воала – без болезнени спазми в корема по време на цикъл. От компанията дори обещават, че използвайки Livia, няма да има нужда да приемаш повече болкоуспокояващи по време на месечния си цикъл.

Звучи малко нереално, честно казано. Но в интернет открих сериозно количество положителни отзиви. Имаше, разбира се, и не малко недоволни клиенти, които твърдяха, че не са усетили никакво облекчение. Къде е истината? Предполагам, че всичко е въпрос на лично усещане. Телата ни са различни, прагът ни на търпимост към болка е различен, затова е и напълно разбираемо не всички клиенти да са доволни. Но добрата новина е, че има и такива, които са. А това си е малка победа за женската половина от човечеството. И още по-добрата новина е, че менструалните ни болки не са останали незабелязани от технологичния свят и науката и се работи в посока на облекчаването им!

Виж още: Божена Иванова за женските практики и пътя към себе си

6. Биоразградими интимни кърпички

Интимните кърпички са тайното оръжие на всяка жена. С тяхна помощ можем да се освежим по всяка време и навсякъде, дори да нямаме възможност да си вземем душ. Но и при тях случаят със замърсяването на околната среда е идентичен с този на дамските превръзки. Разбира се, ако са биоразградими, тогава съвестта ни може да е спокойна. Изработените от целулоза кърпички дори могат да бъдат изхвърлени в тоалетната.

Важното при кърпичките е да обръщаш внимание на състава. Заложи на естествени съставки, такива с успокояващо действие като алое вера, например. Избягвай интимни кърпички, които съдържат парабени, парфюми, феноксиетанол, хлор или други алергени. Важно е да нямат и консерванти, тъй като според някои проучвания те влияят негативно на ендокринната система.

7. Уринатор

Завършвам с един продукт, който не е свързан толкова с интимна ни грижа, колкото с женското ни удобство! Не може да не си попадала в ситуация, в която благородно или не да завидиш на мъжете за удобството да пишкат прави? Попадала ли си в тоалетни, в които е било толкова мръсно, че рязко нуждата да ги използваш се изпарява? На мен ми се е случвало не веднъж. Затова радостта ми беше огромна, когато в една аптека попаднах на абсолютно непознат за мен продукт, наречен уринатор.

Гледах и не можех да повярвам на очите си! Не се поколебах и си взех един пробно. Останах супер доволна колко лесно и удобно е използването. Продуктът, разбира се, е за еднократна употреба. Но е идеално решение по време на път или във всяка една ситуация, в която не си убедена, че искаш да използваш тоалетната на мястото, където си. 

Когато се подготвях за пътуването си до Азия се сдобих с може би десетина опаковки, по три броя уринатори във всяка. Една от най-добрите ми покупки до ден днешен! Даже в момента като се замисля, не знам защо нямам вкъщи запаси от уринатори и май е време да поправя тази грешка. Горещо препоръчвам и на теб 😉 

Виж още: Мамми препоръчват натурални козметични продукти от България


Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии