fbpx

Какво и защо ни трябва за развитието на бебето през първата година и как да се сдобием с него на разумна цена

Още преди бебчо да се роди искаме да изкупим магазините, за да сме подготвени с всичко необходимо (а и с някои доста излишни неща). Разбираемо! Но е добре да имаме предвид, че мъниците растат почти със скоростта на светлината и нуждите им се променят много бързо, особено през първата година. И ако не внимаваме е напълно възможно само за няколко месеца да се озовем затрупани с десетки играчки и аксесоари, които са били използвани веднъж-два пъти. За дупката в семейния бюджет не знаем дали изобщо е нужно да говорим…

Вярваме обаче, че има и по-разумни начини, с които да осигурим всичко необходимо за развитието на нашето любимо малко човече. Затова и създадохме „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка. С нейна помощ всяка мама може лесно и бързо да продаде излишните детски вещи или да открие стоките, от които се нуждае и то на изключително достъпни цени!

Днес подготвихме специална селекция от продукти, които можеш да откриеш на „Малки съкровища”, подходящи за първата година от живота на бебето. Всички те насърчават различните етапи от развитието му. Ще поговорим повече и за тях – кога какво се случва с нашето бебе, как можем да му помогнем да развие своя потенциал, като в същото време се забавлява, а ние се радваме на напредъка му.

Виж още: Къде и как да продадем детските вещи, които вече не използваме

развитието на бебето през първата година

Развитие на бебето от 0 до 3 месеца

В началото ни се струва, че сме попаднали в един безкраен цикъл от кърмене, смяна на пелени и приспиване. Но много скоро започваме да забелязваме промените в поведените на нашето бебче и това е толкова вълнуващо! Ето и как се развиват отделните му умения и способности:

Моторни умения

Главичката на новороденото в началото сякаш се клати, движенията са резки и неконтролируеми, затова и е толкова важно да я придържаме. Доста бързо обаче то само започва да я контролира, вратлето заяква и това е видимо и за родителите. През първите три месеца бебчо започва да повдига главата и гърдите си, докато лежи по корем, както и да изпъва крачетата си и да рита с тях в същото положение. Захватът на ръцете още не е много добър, но ако предложим играчка, то ще може да я хване и да я задържи за кратко.

За развитие на моторните умения е добре да имаме активна гимнастика, на която да можем да сложим бебчето по корем, за кратко и по гръб (тъй като черепът още е много мек, не е желателно бебето да прекарва прекалено много време легнало по гръб, с глава върху твърда повърхност, за да не се сплеска). За по-продължително легнало положение чудесно решение са бебешките гнезда, както и различните люлки и шезлонги за успокоение и приспиване.

Слух

Бебчетата са чувствителни към нивата на шум. Очаквай твоето бебе да започне да реагира на звука на гласа ти, като се усмихва и ти гука. Той или тя също ще започне да се обръща към посоката на звуците.

Зрение

Бебчето постепенно развива умението да фокусира погледа си – в началото това е най-видимо по време на хранене, когато се опитва да се фокусира върху очите на мама. На 1 месец бебето ще предпочита да гледа смели шарки в рязко контрастиращи цветове или в черно-бели, затова заложи на такива играчки или книжки. Около 2-месечна възраст очите на бебето стават по-координирани, което му позволява да проследява обекти, които движим пред погледа му. Скоро ще започне да разпознава познати предмети и хора от разстояние.

Комуникация

Около 2-месечна възраст бебчо ще започне да гу-ка все по-отчетливо и да повтаря гласни звуци, които чува докато си играете заедно.

Как да насърчим развитието на бебчо в този период

Връзката ни с бебето от ден първи е основата за неговото здравословно развитие. За да го насърчим ето какво можем да правим в началото:

* Да гушкаме бебето – така то се чувства сигурно и обичано.

* Да говорим на бебето – това помага за развитие на говора му. Колкото повече му говорим, пеем, четем, толкова повече звуци чува и възприема то. От значение са и интонацията ни и емоциите, които предаваме, говорейки.

* Да сменяме позите на бебето – да го гушкаме с лице към нас, с лице към другите, да го слагаме по гръб, както и по коремче. Така то изследва пространството от различни ъгли, което стимулира различни мускули по тялото му.

* Да отговаряме бързо на бебешкия плач – от началото бебетата най-често плачат за внимание, от глад, при нужда от смяна на пелени. Каквато и да е причината, не трябва да се притесняваме да ги успокоим, така няма да ги разглезим. Напротив. Така изграждаме силна връзка с децата си и ги учим, че не са сами.

Селекция с продукти от „Малки съкровища” за бебета от 0-3 месеца

Развитие на бебето от 3 до 6 месеца

Дните с новородено вече са зад гърба ни. Започва да става все по-интересно. Бебето става по-будно и подвижно. Всяко преживяване – от гушкане преди дрямка до слушане на бърборене на по-голям брат или сестра – му помага да научи повече за света. Съответно ще се засили и интересът към заобикалящата среда.

Моторни умения

Ръцете и краката на бебчетата в този период вече се движат и ритат по-целенасочено. Скоро ще забележиш, че бебето ти се люлее по корем и в крайна сметка се преобръща (затова е от огромно значение да обезопасим около него, за да може да се търкаля спокойно, без опасност да падне). Повечето бебета на тази възраст повдигат главите си, когато лежат с лицето надолу. Може дори да се опитат да се избутат нагоре или да понесат тежест върху краката си. Около 6-месечна възраст много бебета започват да седят сами, след като са поставени изправени. Когато това се случи, можем да ги подкрепим с подходящи активни гимнастики за седящи бебчета или бебешки барбарони.

Подобряване на координацията ръка-око

Идват едни от най-милите моменти – когато бебчо ще хваща все по-уверено ръката ти, дрънкалка и всякакви други играчки, с които искаш да го забавляваш. Разбира се, всичко, което е в обсега, вероятно ще свърши в устата… Може да забележиш, че бебето придърпва предмети по-близо с разтърсващо движение на ръцете.

Зрение

Бебетата на тази възраст започват да различават фините нюанси на червено, синьо и жълто и могат да се насладят на по-сложни модели и форми. Може да забележиш, че бебето се концентрира върху играчка или се взира в своето отражение. Ако търкаляш топка по пода, бебето вероятно ще обърне главата си, за да проследи движението.

Комуникация

Подготви се за все повече и все по-отчетливи звуци. Бебетата започват да отговарят на звуците, които чуват, като на свой ред издават свои. Освен това използват гласа си не само, за да плачат, но и да изразяват радостни емоции. В този период бебетата започват да разпознават името си, когато го чуят.

Как да насърчим развитието на бебчо в този период

В тази възраст ученето и играта са неразделни. Не са необходими обаче скъпи образователни играчки или интензивни усилия, за да привлечем вниманието на бебето. Ето какво можем да правим за насърчаване на развитието му:

* Да говорим на бебето – задавай въпроси и отговаряй на гукането и бълбукането на бебето. Описвай какво виждаш, чуваш и миришеш из къщата, на открито и когато сте навън. Използвай прости думи като „бебе”, „котка”, „върви”, „разходка”, „горещо” и „студено”. Не забравяй, че тонът на гласа ти и изражението на лицето могат да предават идеи и емоции.

* Да сменяме позите на бебето – продължаваме да поставяме бебето по коремче за няколко минути под наблюдение. Можем да държим цветна играчка пред погледа му или да издаваме звуци, за да насърчим бебето да си вдигне главата или да тренира преобръщане. Хвани ръцете на бебчо, докато лежи и му кажи: „Готов/а ли си да се изправиш? Хайде!”. Преброй до три, докато внимателно издърпваш бебето си в изправено положение. Когато бебето е готово, опитайте седнало положение. Дръж го или използвай възглавница за подкрепа.

* Предложи играчки – бебчетата проявяват все по-голям интерес към играчки, особено такива, които издават звуци. Всякакви дрънкалки и активни играчки са голям хит в тази възраст. С тяхна помощ насърчаваме бебето да се обръща по посока на звука, да тренира захвата си.

* Време за гушкане – важно е да балансираме моментите на стимулация с такива на тихо време. Нежните ласки и нежните целувки могат да помогнат на бебето да се чувства сигурно, защитено и обичано. Когато го държим или люлеем, да му говорим тихо или да пеем успокояващи песнички. Ако си срещала трудности с употребата на слинг за новородени, вече можеш да помислиш за ергономичните раници, които са истинско спасение за майките и пълен комфорт за бебоците.

* Време за музика – музиката може да помогне за успокояване, забавление и обучение на вашето бебе. Пейте или пуснете приспивни песни, весели детски песни или свои любими. Разнообразните музикални играчки също идват на помощ.

Селекция с продукти от „Малки съкровища” за бебета от 3-6 месеца

Развитие на бебето от 6 до 9 месеца

В този период изглежда сякаш бебчо научава нещо ново всеки ден! Важно е обаче да не забравяме, че всяко мъниче има свое темпо и не е добре за никого, ако сравняваме уменията на малчуганите на еднаква възраст. Затова нека тези умения служат по-скоро като ориентир за мама, а не като задължителна основа:

Моторни умения

На тази възраст повечето бебета могат да се преобръщат в двете посоки – дори в съня си. Някои бебета могат да седят сами, докато други се нуждаят от малко подкрепа. Може да забележим, че бебето започва да се придвижва, да се люлее напред-назад или дори да пълзи из стаята (пружиниращи люлки или активни центрове за игра ще са чудесно допълнение за този етап от развитието). Някои бебета на тази възраст могат да се изтеглят в изправено положение.

Развитие на координацията ръка-око

Бебета на тази възраст успяват да прехвърлят предмети от една ръка в друга или директно в устата си. Придърпването на предмети по-близо с разгръщащо движение на ръцете ще отстъпи място на по-рафинирани движения, като например вдигане на предмети само с палеца и показалеца. Това подобряване на сръчността ще помогне на бебето да се справя с лъжица и меки храни между пръстите – важни умения при захранването, което, по препоръки на СЗО, трябва да се случи именно в този период. Без значение кой метод на захранване ще избереш, това, което със сигурност ще ти трябва, е столче за хранене (виж повече за избора му ТУК).

Комуникация

Бебетата комуникират чрез звуци, жестове и изражения на лицето. Вероятно ще започнеш да чуваш все повече смях и много писъци. Някои бебета може да повтарят звуците, които чуват, или поне да опитват. Гукането на твоето бебе вероятно включва вериги от звуци, като „ба-ба-ба”. Може дори да чуеш от време на време „ма-ма” или „та-та”.

Как да насърчим развитието на бебчо в този период

* Създай безопасна среда за проучване – дръж само безопасни предмети в обсега на бебето и обезопаси местата, където най-често прекарвате време заедно.

* Продължавай да говориш – не спирай да разказваш какво правите, задавай на бебето въпроси и му дай време да „отговори” по свой начин. Пей прости песни.

* Учете причина и следствие – натисни бутона на музикална играчка и танцувайте под звуците от нея. Вземи занимателно кубче и пускайте вътре играчки. Така бебето осъзнава, че може да накара нещата да се случват с действията си.

* Отделете време за игра – колкото по-креативни сме тук, толкова по-добре, защото бебчо има нужда от различни стимули. Фината моторика е добре да се развива при всеки удобен момент с различни игри, включващи преливане, пресипване, сортиране.

* Време за четене – всеки ден е ден за четене 🙂 Четенето на глас е един от най-добрите начини за стимулиране на езиковото развитие на бебето. Направи го по-интересно с изражения на лицето, звукови ефекти и гласове за различни герои. Дръж книгите на леснодостъпно място, така че бебето да може да посяга към тях във всеки един момент.

Селекция с продукти от „Малки съкровища” за бебета от 6-9 месеца

Развитие на бебето от 9 до 12 месеца

Бебчо вече не може да бъде спрян/a! 🙂 Нищо не прави мъниците по-щастливи в този период от това да изпускат лъжицата от стола за хранене отново и отново (за ужас на мама!). Това е само едно от многото нови любими умения. Ето кои са останалите:

Моторни умения

Повечето бебета на тази възраст могат да седят без помощ и да се издърпват в изправено положение. Пълзенето също е на дневен ред, а до 12 месеца можеш да очакваш бебчо да направи първите си стъпки без подкрепа. Именно в този период верни помощници са количките за бутане, проходилките и други подобни уреди, които да мотивират малчуганите да правят все по-уверени стъпки.

Развитие на координацията ръка-око

Между 9 и 12 месеца бебоците могат да се хранят, хващайки предмети между палеца и показалеца. Това умение е приложимо и в игрите с различни играчки – с дървени блокчета, поставяне на предмети в кутии, използване на различни музикални инструменти за най-малките.

Развитие на речта

Очаквай от своето бебче да започне да отговаря на прости словесни молби. Също така да прави различни жестове като да поклаща глава или да маха за чао. Възможно е и да чуеш съвсем отчетливи „мама” и „тате”, както и разнообразни възклицания.

Когнитивни умения

Въпреки че излизането от стаята може да доведе до плач, бебето ти ще започне да осъзнава, че все още „съществуваш”, дори когато си извън полезрението му. Може да откриеш, че то те имитира, като разресва косата си, натиска бутони на дистанционното управление или „говори” по телефона.

Как да насърчим развитието на бебчо в този период

* Продължаваме с четенето – отдели всеки ден по-малко (или много) време за четене. Интерактивните книжки са много подходящи за този етап от развитието.

* Завържи разговор – ако бебчо посегне към книжка, питай „Искаш ли да прочетем приказката?”. Ако посочи някое животинче, например крава, питай: „Какъв звук издава кравата?”. Изчакай отговора, задай друг въпрос и ето как вече говориш със своето мъниче.

* Помогни на бебето да се справи с чувствата си – очаквай епизоди на неудовлетвореност, докато бебето ти се бори да осмисли и да поеме контрол върху заобикалящата го среда. Ако бебето ти хвърля предмети в изблик на яд, винаги запазвай спокойствие и обяснявай със спокоен глас: „Виждам, че си разочарован/а. Нека ти помогна. Хайде да опитаме заедно да се справим”.

* Постави граници – бебетата нямат чувство за правилно или грешно, затова е важно да похвалим мъничето си в ситуациите, когато прави нещо добро и да му обясним кога и защо дадено поведение не трябва да се случва. Винаги използвай спокоен тон, докато му говориш, дори, ако е направило нещо, което не трябва, като например да удари друго дете.

Селекция с продукти от „Малки съкровища”

не забравяй, че За да насърчим развитието на нашето мъниче не са ни нужни скъпи играчки и аксесоари, особено ако можем да намерим техни бюджетни алтернативи.

Ако успяхме да те заинтригуваме, можеш да направиш още сега своята регистрация на „Малки съкровища” ТУК и да започнеш да продаваш или пък да разгледаш вече публикуваните обяви и да откриеш своето ново съкровище.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии