fbpx

Как се става мама блогър питаме Радостина Христова

Ако си попадала на блога на Радостина или на профилите ѝ във Фейсбук и Инстаграм, няма как да не си се вдъхновила от позитивизма ѝ, голямата усмивка и полезното съдържание. Самата аз се запознах с нея виртуално и донякъде случайно. Тя ме покани да се присъединя към затворена Фейсбук група за мама блогъри. За няколкото месеца, в които си пишем, откривам един страшно ерудиран и интересен човек, който има огромното желание да помага на останалите да се развиват и да са успешни.

Наскоро Радостина публикува видео, в което детайлно разказва за ежедневието ѝ на мама блогър, за трудностите на работата, за успехите и клиентите. Поканих я да сподели част от опита си и знанията и с нас. Надявам се, с разговора ни, да вдъхновим още майки, обмислящи кариерата на блогър, която не е никак лесна!

Виж още: Какво можеш да научиш за майчинството от TikTok споделя Ния Коцева

Здравей, Радост! Много се радвам, че си гост в нашата рубрика мамми предприемачи. За начало мога ли да те помоля да се представиш? Как би се описала с няколко думи? 

Аз съм Радостна, мама на Боян и Деян, която проповядва радостта от майчинството. А когато не съм това, съм просто Радостина – съпруга, дъщеря и приятелка в добро настроение почти винаги. (Смее се.) Автор съм на две книги, един блог и, надявам се, много настроение за околните. Завършила съм Маркетинг, Арабистика и Книгоиздаване, от близо три години съм професионален мама блогър, а заедно с това и маркетинг консултант.

радостна
Кредит: Личен архив
Ти си майка на две страшно сладки момченца с малка разлика и в същото време си мама блогър на пълен работен ден. Кое е най-голямото предизвикателство в твоето ежедневие и как успяваш да се справиш с всички задачи? 

Ако децата ходят на ясла и градина, няма с какво толкова да се справям. Проблемът идва, когато не ходят. (Смее се.) Тогава спя по-малко, приоритизирам задачите и се справям без излишна драма.

Време има за всичко, важно е как го планираш и организираш със или без деца. 

Как се роди страстта ти към блогърството, как започна и колко време вече се занимаваш с него? 

Първият ми блог се роди преди повече от 13 години и все още можете да го видите. (Смее се.) Това беше задание в университета в един от предметите ни и тогава реших, че може да е забавно и готино поне двама души да те четат.

После дойде работа, живот, бурна младост, брак и деца и т.н. – време, в което не се сещах да блогвам. Точно преди да се роди вторият ни син, трябваше да реша какво да правя с живота си, защото само гледане на деца не ми е достатъчно. Седнах и написах план за действие.

Така станах мама блогър на 08.03.2018 г.  Преди това бях главен редактор на специализирана медия за маркетинг и реклама и бях наясно с медийния пазар у нас, както и със създаване на съдържание, рекламни бюджети, събития и т.н. 

Темата на блога ти е за споделяне на радостта от майчинството. Как успяваш винаги да си така усмихната и лъчезарна и да претворяваш дори трудните моменти в радостни?

Щастието е въпрос на избор и това не са мои думи. Настройване на мозъка и деня ти спрямо желаното, е в основата на моята радост, а и предполагам, че името ми има нещо общо с това. Все пак съм Радостина и не мога да бъда постоянно мрачна, нали? (Смее се.)

Кредит: Личен архив

Трудни моменти има и те не са никак малко, но се старая да не се фокусирам в тях, а вместо това да извличам мъдрост и опит от ситуациите, да ги споделям достъпно и без излишна драма, за да са полезни за другите. Приемам нещата такива, каквито са и избирам кои са важни за мен и върху кои да отделя време и емоции.

В началото на всяка година си правим план с цели и може би много жени се замислят за блогърство като цел за 2021-а. Какво би посъветвала хората, които тепърва започват и искат да бъдат успешни? И има ли място за още мама блогъри? 

Опитът ми в различни сфери досега показва, че

място винаги има за още един, стига да се заяви ясно, да има качества и да не се опитва да копира. Не само, че има място за още майки с блогове, а самата аз ги насърчавам и подкрепям, както мога.

За целта съм създала група във Фейсбук Майки Блогъри ≠ МамаБлогъри, която е затворена и всеки може да влезе в нея, ако поддържа блог и е майка, без значение на каква тема е. Не е нужно да си мама блогър, може темата да е готвене, мода, дом, красота, пътувания, плетки, игри, занимания, образование или каквото си решила

За успех – никой не може да гарантира нищо, но си мисля, че с постоянство, ясна цел и мисия, полезна добавена стойност и поддръжници от ден 1, всичко е възможно. Подкрепа трябва да има както в семейството, така и откъм бизнес частта – някой с опит, някой с фирма, приятели и непознати, които могат да помогнат в началото, а и след това.

Успехът се крие в това да не се отказваш дори и при трима читатели на ден, дори и при критика, дори и когато децата са болни и ти не си спала дни наред. Друг е въпросът какво за теб е успех, как го мериш и какво си готова да жертваш за него. 

Имаш ли трикове за продуктивност или приложения, които ти помагат в работата на блогър? Какво реално ти трябва, за да започнеш? 

Моите трикове са общоизвестни и всеки ги прилага без значение дали е блогър или не. Планирам си времето, приоритизирам важното за деня от гледна точка на работа, дом, деца и семейство + моите лични забавления. Пиша всичко в планер, не ползвам онлайн приложения.

Виж още: Как да планираш цялата година още днес?

радостна
Кредит: Личен архив

За работа ми помагат trello на компютъра, с което си организирам партньорства и задачи за клиенти и приложението Canva, което ме спасява в дизайнерско отношение. Все пак не съм дизайнер, нямам познания там, а постоянно ми се налага да публикувам визуални материали. За планиране на постове ползвам Preview. В последната година то ми е полезно повече заради филтрите там и за визуална представа как ще изглежда един пост до друг в Инстаграм, отколкото за истинско планиране. 

Какво ти трябва да започнеш? Идея и ясен план за постигане на точни измерими цели. Да станеш мама блогър се случва за минута – купуваш си домейн и хостинг, наричаш се мама блогър и с първата си публикация ти вече си такъв. След това идва истинската ти задача:

да се заявиш пред аудиторията, да спечелиш желанието ѝ да те чете повече от веднъж и да си интересна не само на себе си, но и на другите.

Аз започнах вкъщи с тефтер и няколко списъка:

1. Име на мен и блога;
2. Теми и мисия;
3. Канали, в които ще публикувам;
4. Кой ще помоля за подкрепа още в началото;
5 .Стъпки, в които повече хора да разберат за мен и моята нова дейност;
6. Цели: брой текстове, брой последователи, брой клиенти за месец, за шест месеца, за година. 

В началото имах само телефон, тефтер и сайт. После добавих камера, нов телефон, осветление, аксесоари, нови места и идеи за снимки. Всеки ден надграждам, за да доставям по-добро, по-полезно, но и по-красиво съдържание

Кога започна да работиш с клиенти и как ги намираш?

Първите ми клиенти се появиха месеци след началото. Поставих си за цел да съм полезна, после да мисля за пари и се получи. Харесвам си клиент – намирам общи познати – моля да ме представят, разказвам каква концепция имам за тях и как мога да допринеса за бизнеса им.

Питам ги какви са целите им и измислям комуникационен план как да се включа адекватно в него, така че да добавя стойност за бизнеса. После надградих с няколко медийни изяви и сега ме търсят директно агенции, маркетинг и бранд мениджъри, собственици на бизнеси, които нямат маркетинг и нямат обслужващи агенции. 

Виж още: Кои са майките предприемачи, променящи бизнес средата в България

радостна
Кредит: Личен архив
Можеш ли да се издържаш само от блогърство в България? 

В България, както и по света, възможностите са много. Всичко зависи от твоите представи за издръжка и финансовото ѝ измерение. Лично аз все още не съм си докарала доходи, които да ми позволят да кажа, че като мама блогър се изхранвам изцяло от тази дейност.

Но миналата година си бях поставила за цел да изкарвам 1000 лв. на месец от тази работа и я постигнах. Тази година съм поставила за цел 2000 лв. Ако за теб 1000 лв. са ок, тогава можеш, ако не са – добавяш и други задачи в деня си, за да си докараш желания доход. 

Какво ти предстои тази година в личен и професионален план?

Имам карта на мечтите, която попълвам на новолуние и за 2021-а вече е готова. В професионален план се надявам да постигна 10 000 последователи в Инстаграм. Активно работя в тази посока, както и да привлека клиенти, които съм набелязала с имена и конкретика, а не който и да е. Все още работя и по концепция за мой личен продукт, който засега обаче доста сериозно ми се изплъзва.

В личен план се надявам на здраве, добри деца, спокоен и любящ съпруг, дълги семейни ваканции на море и планина, както и някоя друга изненада по пътя. Да продължа с йога и упражнения, да медитирам повече с приложението, което си свалих в началото на годината и да съм все така радостна, както досега!

Виж още: Валерия Белчевска и нейната мантра „Дай, за да ти се даде”

радостна
Кредит: Личен архив

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии