fbpx

5 пътешествия по стъпките на древните траки

Траките са най-енигматичната част от нашата история. Техният народ, култура и вярвания като че ли остават все така непознати в същината си, въпреки безбройните обекти и артефакти, които сме открили. Факт е, че траките са носители на огромно познание за живота и смъртта, закодирано в златните съкровища с перфектни геометрични пропорции, в гробниците, за които много изследователи смятат, че са били храмове, достъпни само за посветени, в рисунките и древните мистерии.

Била ли си вече на Казанлъшката гробница, Перперикон, Белинташ, Караджов камък? Това несъмнено са едни от най-популярните исторически дестинации. Аз обаче искам да ти представя някои по-неизвестни, но също така интересни места, част от тракийското наследство по българските земи.

Предлагам ти да тръгнеш по стъпките на древните траки и в наближаващите топли дни да организираш приключенски уикенд за цялото семейство! Археологическите обекти не винаги са интересни за децата, но ако успееш да ги заинтригуваш с истории за мястото, нещата рязко се преобръщат. Нека повярват, че са изследователи и приключенци и ще се учудиш на интересните въпроси, които задават.

Виж още: 17 места, на които да усетим българския дух

Кромлехът в с. Долни Главанак – родопският Стоунхендж

Какво е кромлех? Това е мегалитно съоръжение, изградено от огромни каменни блокове, наредени в един или няколко концентрични кръга. Стоунхендж е кромлех. Но и в България също имаме подобни на него структури. Най-големият кромлех се намира в село Долни Главанак – на 45 км южно от Хасково.

пътешествия траки
Кредит: Bestplacesinbulgaria

Децата сигурно ще се учудят да видят големите скални блокове, извисяващи се на 1,5 м над замята и образуващи кръг. 15-те камъка си стоят в тази конфигурация от VII век преди Христа!

Според изследователи, мястото се е използвало като обсерватория или слънчев календар. Има хипотези, че в кръга от каменни блокове са се извършвали ритуали, заради ценните глинени съдове, открити около тях.

Кромлехът не е сред популярните туристически дестинации, така че ти и децата ще го изучавате на спокойствие.

Долмен „Плочата” – гледка като от края на света

Долменът е друг вид мегалитно съоръжение. Изграден е от няколко отвесни каменни плочи, най-често две или три, които образуват камера. Над тях е поставена друга каменна плоча, която служи за покрив.

Долмен „Плочата” се намира над село Златосел, на 45 км североизточно от Пловдив. Хубавото е, че пътеката до това тракийско светилище е добре маркирана и сравнително лека. Не знам дали траките са използвали този път, за да се изкачат до долмена, но не пречи да си го представяш, докато се изкачваш с децата. Отдели си около две часа в едната посока, за да правите почивки и да се насладите на горските цветове и аромати.

Кредит: Личен архив

Долменът се намира на 15-ина метра под връх Плочата. Размерите му са впечатляващи – 2,2 м височина, а големината на покривната плоча е колкото едно малко студио в София – 25 кв.м. На децата ще им се стори огромно – като истинска каменна къща. Нека да развихрят въображението си. Заедно си представете какво ли са правили древните траки на това място…

Спокойно, изследователите също не са на едно мнение по въпроса – дали е било гробница, храм за почит на слънцето, праисторически култ към камъка? Ако се уморите да гадаете, разперете ръце и се порадвайте на гледката. В краката ви ще останат Горнотракийската низина, Чирпанските възвишения, Родопите, Рила и централното било на Стара планина.

Не забравяй да вземеш храна и вода, малчуганите ще са уморени след такъв преход.

Орлови скали, Ардино – тайнствените скални ниши

Чувала ли си за скалните ниши в Източни Родопи? Най-често те са с трапецовидна форма и са издълбани в най-непристъпните части на високи скали. Как древните са успели да ги създадат? Мистерия!

Орлови скали е скално-култов комплекс, намиращ се на 2 км от Ардино и на 30 км югоизточно от Кърджали. До него води една от най-вдъхновяващите планински пътеки – „Пътеката на ардинската поезия”. Докато се изкачваш с децата по баира, ще имате чести поводи за почивки, заради интересните стихове, изписани с пирограф върху дървени дъски. Така хем не се уморяваш от големия наклон, хем енергично продължаваш по пътеката.

пътешествия траки
Кредит: Личен архив

След 20-30 мин четене на стихотворения в гората, ще стигнете до внушителни скали. По върховете им са издълбани десетки ниши. Били са 100 на брой, но днес оцелелите са 97. Какво са правили траките там? Дали са ги използвали като портал между живота и смъртта? Дали са някакво тайно послание или карта?

Още в началото ти споменах, че при траките има повече въпроси, отколкото отговори. Предизвиквам те да ги откриеш със семейството си, да усетиш земята, по която са стъпвали и да почерпиш от енергията, която още витае там.

Виж още: 7 идеи за еднодневни пътувания около София

Антична куполна гробница „Кухата могила“, Поморие

Ако искаш да си направите една по-ранна разходка до морето, тракийската куполна гробница в Поморие е чудесен повод за това.

Нека започна с това, че „Кухата могила” няма нищо общо с повечето тракийски гробници. Сигурно си влизала поне в една и знаеш, че най-често те имат тесен коридор, който води до погребална камера, украсена със стенописи или други елементи. В тракийската гробница в Поморие също има дълъг коридор, който води до вътрешността ѝ, но до тук приликите свършват.

пътешествия траки
Кредит: Wikipedia

Всъщност „Кухата могила” е наречена така, заради кухата колона, която се извисява в центъра ѝ. Диаметърът ѝ е 3 м, така че спокойно можете да се хванете с децата за ръце, за да я обгърнете. Колоната се издига чак до тавана и в нея някога е имало стълби!

Цялата гробница е била изрисувана със стенописи, които навярно щяха да дадат повече информация за мястото. От тях обаче не е останало нищо. Все пак можеш да се полюбуваш на самия градеж, който е супер внушителен.

Пробвайте дали има ехо. Няма да издавам предварително

Татул – последният дом на Орфей

Още едно място, забулено в тракийски мистерии, е светилището край село Татул, на 28 км югоизточно от Кърджали. Само на 200 м от селото, сякаш от нищото, изниква огромен скален масив, а на върха му стърчи каменен саркофаг. Според изследователите той е изсечен в периода XVIII – XI век пр. Хр..

пътешествия траки
Кредит: Личен архив

Има две основни хипотези за това светилище, което е без аналог в света. Едната е, че то е било храм, посветен на Орфей, а другата, че в саркофага на върха е погребан самият Орфей. Целта била той да остане посредник между боговете и хората, дори след смъртта си. Костите му трябвало да са скрити от слънцето, но едновременно с това да са близо до него.

Каквато и да е истината за мястото, си струва да го посетиш с малчуганите. Със сигурност не сте виждали нещо подобно. Светилището в Татул е най-добре запазеният храмов комплекс, изсечен в скала. До него има изградена пътека, трябва само да заплатиш символичен вход.

За да е приключението пълно, попитай за екскурзовод, който да ви потопи в мистериите на древните траки!

Ако вече разпалих любопитството ти към тракийското наследство, не се ограничавай само с тези пет места. България е пълна с храмове, светилища, мегалити, сътворени от нашите предци. Ще ги откриеш навсякъде! Събуди търсача в себе си и направи семейните пътувания още по-интересни и вълнуващи!

На добър път!

Виж още: 5 лесни екопътеки, които да изминем с децата

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии