fbpx

Първи триместър от бременността – какво трябва да знаеш

Първият човек на когото казах, че съм бременна, след съпруга ми, не беше майка ми, както винаги съм си мислила, че ще стане. Вместо това казах на моя близка приятелка. Причината беше, че тя сравнително скоро беше бременна, а аз имах толкова много въпроси. Повечето бяха свързани с избора на лекар, болница, що е то женска консултация, кога и защо се прави фетална морфология, има ли витамини, които трябва да започна да вземам преди още да съм видяла лекаря си… Все неща, за които само бях чувала, но не се бях интересувала особено.

Затова днес пиша този текст. Защото може би ти се нуждаеш от него. Защото си видяла двете чертички и докато сърцето се е изпълнило с любов, мозъкът бълва въпрос след въпрос. Спокойно, не си сама! 

Ще се опитам да те улесня като събера на едно място нужната информация за първите три месеца от бременността. А ако съм пропуснала нещо – задай въпрос в коментар. И не забравяй – винаги има на кого да разчиташ, към кого да се обърнеш и някой, който е готов да ти даде подкрепа, от която дори не си знаела, че се нуждаеш.

Виж още: Правата ни на работа по време на бременност

А сега накъде?

Колкото и теста да си направиш, най-сигурният начин за установяване на бременността си остава посещение при личния ти гинеколог. Моят не работеше със Здравната каса и отидох директно на преглед. Ако обаче твоят работи или нямаш такъв в момента, отиди първо при личния си лекар. Той ще ти издаде направление за гинекологеднократно е и важи за всички прегледи по време на бременността.

първи триместър
Кредит: Tirachardz / Freepik

Още в началото ми се иска да ти дам отговор на един много важен въпрос. А именно – какви са опциите за пренатална грижа

Опция 1 – безплатна. Всички прегледи и изследвания за периода от диагностициране на бременността до 42-я ден след раждането са покрити от НЗОК (само за здравноосигурени бъдещи майки!)

Опция 2 – платена. Ако твоят гинеколог не работи със НЗОК, но следи бременни, то може избереш да плащаш за всеки преглед и изследвания, нужни през предстоящите девет месеца. Някои лекари ще ти предложат и пакетна услуга за проследяването на бременността. Такива има и във всички частни болници.

Коя опция да избера?

От най-голямо значение е дали си здравноосигурена. Тогава наистина имаш избор. Защото ако не си, то тогава ще трябва да си платиш всеки преглед и изследване. Ако обаче внасяш здравните си осигуровки, ти се полага определена грижа. Можеш да разбереш какво точно включва пакетът на НЗОК тук. След това можеш да погледнеш пакети, предлагани от различни болници и да сравниш

Разбира се, напълно възможно е да бъдеш и по-гъвкава. Да се възползваш от предлагания пакет на НЗОК и да го комбинираш с други прегледи при специалист, на който имаш доверие, но не работи със Здравната каса. 

Аз, например, знаех от началото на бременността си в коя болница искам да родя и заплатих предлагания там пакет. Така си мислех, че ще съм подсигурена и за самото раждане. Ще имам девет месеца да опозная лекаря си и да съм спокойна, когато моментът настъпи. В осми месец обаче планът ми се промени и смених болницата. Правих си прегледи и при друг специалист, в друга болница, защото само на него имах доверие за определеното изследване. 

Кредит: Pressfoto / Freepik

Виж още: 7 истини за бременността, за които никой не ме предупреди

Бременната има пълна свобода да намери правилния за нея лекар. Понякога това не винаги може да бъде един единствен човек. Понякога може да се наложи да смениш един лекар с друг. Важното е да си достатъчно информирана, за да вземеш правилното решение за теб и твоето дете.

Първият преглед

Най-добре е да отидеш на преглед поне една седмица след като цикълът ти закъснее. Ако отидеш по-рано, бременността може да не може да се установи с ултразвук и ще трябва да ти се прави кръвен тест.

Колкото по-голямо закъснение от датата на редовния ти цикъл имаш, толкова по-голям е шансът да се види самият ембрион, дори да се улови сърдечен ритъм. 

В първия триместър може да имаш един или два прегледа. Зависи изцяло от това, кога установиш, че си бременна. Ако отидеш прекалено рано на преглед, може да не срещнеш особено вълнение от страна на лекаря си. Такъв беше и моят случай. Ако още не може да се улови сърдечен ритъм, лекарят ще иска да те види, когато би могъл да установи бременността. Защото именно през първите три месеца съществува най-голяма вероятност за спонтанното прекратяване на бременността. Това е и причината някои лекари да са по-предпазливи в началото, изчаквайки да са сигурни, че няма повод за притеснение. Особено, ако пациентката им има в медицинската си история предшестващи спонтанни аборти.

Тест след тест

Подготви се – бременна ли си, очакват те прегледи и изследвания. Напълно възможно е в един момент да се почувстваш като опитно мишле. Не рядко аз самата се питах дали в миналото не е било по-добре. Без всички тези модерни апаратури и всевъзможни показатели, по-които да следят какво се случва с нашите тела и с тези на бебетата ни. Не рядко прегледите ме напрягаха излишно. Спомням си добри, че вдигах кръвно в последното тримесечие и лекарят мислеше, че имам проблем. Проблемът всъщност беше, че ходенето в болницата ме изнервяше.

Но и всички посещения при лекари и изобилието от изследвания помагат и това е важното! Освен прегледите по женска консултация по време на бременността има три изследвания, с които е добре да се запознаеш. Това са т.нар. фетални морфологии (ФМ).

първи триместър
Кредит: MedicalPrudens / Pixabay

Виж още: Как да избереш перфектното бебешко име?

Тук също можеш сериозно да се объркаш – колко са и какви са? В някои болници ги водят като две, някъде са три, а на места е само една. На какво се дължи това объркване? Нека първа се опитам да ти обясня какво всъщност е ФМ. Това е високоспециализирано ултразвуково изследване за аномалии на плода. То се извършва от специалист и се заплаща отделно, не е включено в пакета на НЗОК

В първия триместър гинекологът ти би трябвало да те насочи за първата фетална морфология (между 11-13 гестационна седмица), която обаче може да срещнеш и като ранен скрининг. Това е така, защото част от това изследване е и т.нар. биохимичен скрининг (БХС). Той представлява изследването за оценка на риска за раждане на дете със синдром на Даун и някои други вродени аномалии на плода.

Може да се извърши в първи триместър, по-рядко във втори. Резултатите се установяват след вземане на кръв. Но също така е необходимо да имаш предварителен ултразвуков преглед, направен до 2 дни преди вземане на кръвта. Някои лекари предлагат комбинирано ултразвуково изследване и вземане на кръв за БХС и го наричат ранен комбиниран скрининг или първа фетална морфология.

Добре е да знаеш обаче, че БХС можеш да си направиш напълно безплатно в Националната Генетична Лаборатория (намира се на 14 етаж на СБАЛАГ „Майчин дом”, София). В момента „пациентките на Национална генетична лаборатория не заплащат изследването „Биохимичен скрининг за изчисление на риска за раждане на дете със синдром на Даун и някои други вродени аномалии на плода”.

Втората фетална морфология трябва да се случи между 19-23 г.с., а третата – между 30-32 г.с. (повече информация за тях ще откриеш в следващите материали за втори и трети триместър на бременността).

Гестационната седмица е една седмица от бременността ти. Първата г.с. започва от първия ден на последния цикъл. Всеки един от деветте месеца съдържа различен брой г.с., Но всяка от тях има също седем дни, както календарната седмица.

С грижа за теб

Едни от най-важните въпроси, които ще имаш за лекаря си, трябва да бъде за приема на допълнителни медикаменти. Дали имаш нужда от някакви витамини или хранителни добавки. Недей да вземаш нищо на своя глава

първи триместър
Кредит: Yanalya / Freepik.

Като бременна е много вероятно да чуеш за първи път и за фолиевата киселина. Това е може би най-универсалният медикамент, който се изписва на бъдещите майки. Някои жени го пият още преди да забременеят, но отново – трябва да бъде предписан от лекар

Защо обаче фолиевата киселина е толкова важна? Тя подпомага деленето на клетките, спомага за формиране на нови, подпомага образуването на кръв и развитието на мозъка на бебето

За колко дълъг период ще я пиеш, също зависи от лекаря ти.

Фолиева киселина се съдържа и в някои храни като броколи, например, но в много по-малки от нужните количества. Като цяло обаче ще е добре да обърнеш внимание на храненето си. Има изключително полезни храни, на които е добре да наблегнеш (кои са можеш да прочетеш тук).

Има и такива, които е добре да избягваш, защото могат да навредят на бебето. По време на бременността трябва да консумираш само пастьоризирано мляко и да забравиш за меките сирена, пастета, полусурови меса, сурова риба, сурови или рохки яйца. 

Това, което обаче е най-важно да знаеш за храненето е, че оправданието „ям за двама (или трима)” НЕ важи. Напротив, калорийният прием не е нужно да скача двойно. Така и ти, и бебето ще наддадете излишни килограми, което от своя страна за периода на бременността крие рискове от гестационен диабет, преждевременно раждане и др.

През първите шест месеца от бременността дори не се нуждаеш от допълнителни калории. В последния триместър реално са ти нужни около 200 калории дневно повече. Най-простичко казано важно е качеството, а не количеството на изядената храна. Затова обърни внимание на менюто си и виж къде може да направиш подобрения. Именно храната може да се окаже много ценен съюзник в регулирането нивата на различни показатели като хемоглобин, витамини и минерали. Така че не я подценявай!

първи триместър
Кредит: Senivpetro / Freepik

По въпроса за приема на кафе и алкохол – тук, предполагам, е въпрос на лично усещане. Някои бъдещи майки избират да спрат изцяло и двете, за да не рискуват. Други си позволяват чаша кафе, вино или бира на ден или от време на време. Разбира се, твърдият алкохол категорично трябва да бъде спрян.

За кафето обаче още се спори и лекарите не са на едно мнение. Препоръките са за безкофеиново, когато е възможно. Но ако си от тези, които не могат да започват деня си без кафе и до следобеда са изпили три или четири чаши, най-добре е отново да се консултираш с акушер-гинеколога ти. Същото важи и за допустимите количества вино, бира или лек алкохол. Определени лекарства, които приемаш, може да не са съвместими дори с минимална консумация.

Друга категорична промяна, която трябва да направиш, е спирането на цигарите. Там лекарите са единодушни. Цигарите са изключително вредни за плода и е нещо, което е добре да вземеш предвид.

Това моето тяло ли е?

Първите три месеца визуално е много възможно да не забележиш големи промени в тялото си и дори още да не се е оформило коремче. А може пък да е точно обратното и съвсем рано да ти проличи. И това се дължи на най-важното нещо, което трябва да знаеш за бременността – тя протича по различен начин при всяка жена! Затова не се сравнявай с твои приятелки или с жени от социалните мрежи. Важното е ти и бебето да сте здрави, останалото е строго индивидуално.

Но да, тялото ти рано или късно ще започне да се променя. 

Тук ще ти споделя някои от най-честитите симптопми, които се проявяват през първия триместър. Ако се появяват – не се притеснявай, ако не се появят – също.

Умората, гаденето, главоболието, констипацията, повишена чувствителност в гърдите са едни от тях. Това са и симптомите, които могат да ти подскажат, че си бременна, ако не си следила изкъсо менструацията си.

Имай предвид, че заради гаденето е възможно през първия месец от бременността не само да не качваш килограми, но и да сваляш. Това не е повод за притеснение, напълно нормално е и с времето ще си ги върнеш плюс още няколко отгоре за разкош.

първи триместър
Кредит: Pixel.com

Ако искаш да следиш какви са биологичните промени, които настъпват в тялото ти и в това на плода, именно първият триместър е чудесен момент да се сдобиеш с някоe приложение за бременни на телефона си. То всяка седмица ще ти изпраща любопитна информация, защото през тези така важни девет месеца, постоянно се случва нещо ново и вълнуващо.

За всичко, което те смущава – винаги търси съвет от лекаря ти. Особено, когато си бременна за първи път, е нормално да имаш много въпроси и притеснения. Но важното е да не забравяш, че „не си болна, а си бременна”, както казваше моят лекар. Това ще рече да се насладиш на процеса, да продължиш да правиш нещата, които обичаш, да се движиш активно, да се грижиш за себе си и новият живот, който расте в теб.

Вече е публикувана и статията ни за втория триместър, прочети я тук: Втори триместър от бременността.

_______________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

 1. Може ли да препоръчате някое добро приложение за следене на бременността? Благодаря Ви много ❤️

  П. С.
  Статията е чудесна 🙏🏻

  • Здравейте,
   Ето какво ползвахме нашия екип:
   – Приложението Feia (feia.bg) – Харесани, защото имаше много подробна информация за всяка седмица – какво се случва с вас и бебето, каква храна е хубаво да консумирате и чисто практични съвети. Приложението е изцяло на български
   – Друго хубаво приложение е Pregnancy Week by Week На Amelia
   – Glow Pregnancy & baby Tracker app – Много е пригледно и лесно за следене на дните и седмиците + много интересно визуализира големината на бебето.

   Надяваме се да сме ти били полезни!
   Прекрасна бременност!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии