fbpx

Пролетно почистване на дома: Мисия възможна с нашите трикове и съвети

Пролетното почистване на дома е важно не само от хигиенна гледна точка, но и ни дава възможност да се отървем от вече ненужните ни предмети, да освободим път на енергията, да освежим дома и един вид да започнем на ново. 

Все пак пролетното почистване не бива да ни затормозява и изморява твърде много. След като премахнем натрупаната мръсотия, подредим и освежим дома си, ще се почувстваме заредени с творческа енергия, но преди това е важно да улесним целия процес, за да върви гладко и да не ни изнервя. Ето няколко съвета как да планираме и организираме почистването:

1. Направете план на почистването. Това ще ви помогне да се организирате и да наблюдавате напредъка. Заложете си краен срок за отделните дейности. 

2. Разделете почистването на отделните помещения в различни дни, за да не се натоварите твърде много.

3. Почиствайте отгоре надолу. Така остатъците прах и мръсотия ще се спуснат надолу и ще си спестите повторно почистване. Използвайте прахосмукачка с удължител на маркуча, за да премахнете паяжини и прах от горните части на стените и тавана. Свалете завесите и ги изперете. Междувременно избършете прах от мебелите и измийте прозорците. Не забравяйте и стените, по тях също се събира прах, затова се нуждаят от бърсане. Пода оставете за най-накрая. 

4. Снабдете се с почистващи препарати, които да са едновременно ефективни, но и да съдържат предимно натурални съставки, тъй като силните химикали могат да навредят на здравето, особено на децата. Препарати на основата на сода, оцет и био спирт са напълно достатъчни, за да почистите и нямате нужда от по-тежка химия. 

5. Отделете си няколко кашона или кутии за вещите, които не ви трябват повече, и помислете какво да направите с тях – да ги подарите, да ги продадете, да ги изхвърлите в контейнер за рециклиране, да им измислите ново приложение.

6. Възнаграждавайте се за всяко почистено на 100% помещение, за да се мотивирате и да продължавате напред с желание и енергия. Може да снимате преди и след – крайният резултат от почистването ще ви изненадва приятно и ще ви стимулира да продължите със следващото помещение.   

И така, след като имате ясен план, подходящи препарати и инструменти, следва да започнете същинската част по почистването.

Редът, в който ще започнете, зависи от вас, но може би е най-добре да започнете с помещението, което най-много мразите да почиствате. Така ще го отметнете още от първия ден. Давам ви насоки и съвети как да почистите отделните помещения, а вие преценете в какъв ред да ги карате. 

Помнете златното правило: чистим отгоре надолу! 

Кухнята

Извадете всичко от шкафовете и хладилника.

Проверете годността на всички храни по шкафовете, особено дълготрайните такива. Извадете всичко, изхвърлете старата, мухлясала или плесенясала храна. 

Ако имате съдове, прибори, кутии за храна, уреди, които не желаете вече да ползвате, ги подарете или дарете. Ако са счупени, ги изхвърлете в подходящ контейнер за рециклиране. Проверете в сайта на общината кои са фирмите, които приемат за рециклиране излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

Избършете шкафовете

Използвайте микрофибърна кърпа и препарат на основата на сода, за да избършете повърхностите. Подходящ препарат е Kitchen Cleaner Soda на Frosch, който съдържа натурална сода. За гладки повърхности и печки може да използвате Multipurpose Cleaner Orange, който е с натурален портокалов екстракт и придава свежест след почистването. Ако имате по-замърсени повърхности в печката, котлоните или мивките, течните абразивни кремове на основата на фин мраморен прах са много ефективни, но и запазват повърхността, както и не дразнят кожата. Такъв препарат е Frosch Cleaning Cream Citrus с много деликатен и напълно безопасен аромат.

Трите препарата за почистване на кухня, които използваме вкъщи и препоръчвам с две ръце.

Тостерите и кафе машините са сред често пренебрегваните уреди, които почистваме рядко. Изключете тостера от контакта, обърнете го и изтръскайте всички трохи. Измийте контейнера за вода на кафе машината и контейнера за смляното кафе, ако има такъв. 

Ако имате стъклени повърхности, използвайте препарат с био спирт, като Frosch Glass Cleaner Bio Spirit. Той е отличен за почистване на прозорци, стъклени повърхности и огледала. Освен това със съпруга ми открихме, че е чудесен и за почистване на очила.

Организирайте

След като почистите из основи рафтовете, вратите, стените, чекмеджетата на всички шкафове, фурната и хладилника, изхвърлили сте ненужното, внимателно подредете съдове, уреди, прибори, кутии и храните. Ще усетите, че ви се е освободило място и това веднага ще ви накара да се почувствате по-добре. 

пролетно почистване на дома
За измиването на всички посуди препоръчваме една страхотна комбинация – Препарат за миене на съдове Frosch Dishwashing liquid Green Lemon и таблетките за съдомиялна Frosch All-in-1 Spül Tabs.

За награда: Позволете си вечеря в любим на семейството ресторант! 

Баня и тоалетна 

Отново започваме с изваждане на всичко от шкафовете, за щастие в банята са по-малко. Прегледайте дали нямате козметика или лекарства с изтекъл срок на годност и ги изхвърлете според инструкциите. Проверете в сайта на общината кои са пунктовете, които приемат лекарства с изтекъл срок на годност и ги занесете там. 

Овехтелите кърпи, хавлии и постелки за под можете да изхвърлите в контейнерите за текстил, за да бъдат рециклирани и използвани наново. 

Ако водата от чешмата е по-твърда, се нуждаете от препарати за премахване на котлен камък. Такива са Frosch Shower and Bath Cleaner Lemon (на базата на лимонена киселина) и Frosch Anti Calc Raspberry Vinegar (на базата на малинов оцет). Те не съдържат опасни химикали, а натуралните им съставки притежават силно действие върху котления камък и остатъците от сапун. 

Нашите фаворити за измиване на баня.

Започнете да миете стените и стъклата отгоре надолу. Почистете огледалото и стъклените повърхности с Frosch Glass Cleaner Bio Spirit

Движейки се надолу почистете шкафовете отвътре и отвън, душ кабината, мивката, вана, тоалетна чиния, биде. Почистете хубаво ъглите, защото там се събира най-много мръсотия. Подсушете всички повърхности след като измиете, защото влагата създава условия за развитие на плесен. 

Не забравяйте да почистите сифоните, особено този под душа, тъй като в него се събират косми, които улавят мръсотията и може да доведат до неприятна миризма. 

Проверете четката за тоалетната дали не е вече твърде стара и я заменете с нова или я накиснете в гореща вода с Frosch WC Gel Mint. Отново на основата на натурални съставки, този гел за тоалетна чиния почиства бактериите, дори под ръба на тоалетната. 

Моят трик за чистота и свежест на тоалетната чиния: Когато приключа с почистването на тоалетната чиния, измивам хубаво четката и поставката, пълня я с малко вода и изсипвам няколко капки от гела. Така винаги, когато ползваме четката за тоалетна чиния, тя е заредена с почистващия гел и мирише хубаво.  

пролетно почистване на дома
Какво има в нашия шкаф с почистващи продукти? Задължително любимият ни Frosch Glass Cleaner, най-универсалният и щадящ препарат за повърхности – Frosch Universal Cleaner, Frosch WC Gel Mint и Frosch Colour Detergent.

След като измиете пода и го подсушите, подредете всичко в шкафовете, сложете нови кърпи, хавлии и постелки за под. След всяко почистване оставяйте вратата на банята широко отворена, за да позволите циркулация на въздуха и да предотвратите задържане на влага, защото тя създава предпоставка за поява на плесен и мухъл. 

ЕДНО ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДИМСТВА НА ПРОДУКТИТЕ НА FROSCH Е, ЧЕ НЕ СЪДЪРЖАТ ТЕЖКИ ХИМИКАЛИ И НЕ УВРЕЖДАТ КОЖАТА И ПРИРОДАТА, АКО СЕ ИЗПОЛЗВАТ СЪОБРАЗНО ИНСТРУКЦИИТЕ ЗА УПОТРЕБА.

За награда: поглезете се с козметична процедура за почистване и подготовка на кожата на лицето за слънчевия сезон. 

Всекидневна 

Тъй като това е помещението, в което обикновено прекарваме най-много време, ви съветвам да му отделите специално внимание като помислите дали не искате да го освежите и да редуцирате излишните вещи и мебели. 

Помислете дали нямате прекалено много книги и украшения върху шкафове, лавици и библиотека. Сведете ги до минимум, за да намалите и повърхността, върху която се събира прах, както и да освободите пространство. Книги може да дарите в библиотека, ненужни вещи/свещници/картини може да подарите на близки.  

Освен стандартното почистване на прозорци, пране на завеси, бърсане на прах и почистване на пода, тук трябва да включим и пране на дивани/канапета и килим, ако имате такъв. Преместете диваните, масата и столовете, за да почистите из основи пода. С прахосмукачка почистете между възглавниците. 

Когато бършете прах, не забравяйте стените и всички картини, стенни часовници, огледала и други украшения върху стената. 

За награда: отделете си половин час почивка на дивана, по време на която да помислите за ново хоби, с което да започнете да се занимавате от тази пролет!

Спалня 

Различното в спалнята е, че имаме много шкафове и гардероб с дрехи, които трябва да подредим и сортираме по сезони и по това дали ще ги носим и следващия сезон или вече нямаме нужда от тях. 

За изпразването на гардеробите си пригответе кашони или пликове, обозначени с „Рециклиране“ и Нов живот“. В първия кашон поставете дрехите, които не стават за носене: непоправимо скъсани или изцапани. Във втория отиват всички дрехи, които могат да се носят, но вие вече не желаете, следователно можете да ги подарите на близки, да ги дарите на нуждаещи се или да ги продадете. 

Следва почистване в познатия ред на ъглите, стените, прозорците, мебелите и пода. Преценете дали не е време да смените матрака на леглото. Ако не е, изперете калъфа му, а с накрайника на прахосмукачката почистете хубаво ъглите и гънките. Ако матракът ви е двулицев и има обозначение на страните за сезоните, го обърнете. 

За награда: Подарете си 1 допълнителен час сън в почивния ден, като предупредите всички у дома, да не ви будят.

Антре

Важна част от дома, която често пренебрегваме. Сега е моментът не само да сменим зимните обувки с пролетни, но и да почистим шкафовете, както и самите обувки преди да ги приберем до следващия студен сезон. 

Зимните палта, сака и якета минават през химическо чистене или пералня, след което ги прибираме в гардероба.

Всяко помещение завършваме с почистване на пода, като аз обожавам универсалния препарат Frosch Universal Cleaner Neutral, защото става за всички подови повърхности, няма остър аромат и съм спокойна, че щом подът изсъхне, децата могат веднага да лазят и играят върху него.

Бонус идея: Включете и децата в чистенето! Това е чудесен начин да ги научите на отговорност и отношение към средата, която ги заобикаля, да прекарате повече време заедно и да се забавлявате. Освен това, когато използвате почистващи препарати като Frosch, които са изцяло натурални, щадящи кожата, веган и БЕЗ животински съставки, микропластмаси, формалдехиди, EDTA и органични халогенизирани съставки, можете да сте спокойни за здравето на всеки член на семейството. За разлика от други натурални почистващи съставки с органични съставки, продуктите на Frosch са много достъпни като цена, но не отстъпват по качество на скъпите алтернативи в магазините. Можете да ги намерите в големите магазини и дрогерии. 

За финал – списък какво да не забравяме преди да започнем голямото пролетно почистване:

Обща схема за почистване на всяко помещение:

пролетно почистване на дома
Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии