fbpx

7 природни забележителности в Северна България,
 които да посетиш с децата


Все още хубавото време дава възможност да се разходим сред природата. Ако се чудиш обаче къде да заведеш децата, то какво ще кажеш за семеен уикенд или еднодневна екскурзия из прелестите на България, за да съберете още малко слънчеви лъчи за предстоящата зима? 😉

Природата си остава най-добрият избор, когато говорим за семейни пътувания, тя е най-мъдрият учител и сред нея никога не е скучно. Затова ти подготвих 7 природни забележителности в Северна Българияпещери, екопътеки и водопади, които да покориш със семейството. 

Виж още: 5 есенни дестинации за уикенд пътувания с деца в България

1. Пещера Венеца

Започвам разходката от една приказна пещера – „Венеца”. Намира се на 12 км северно от Белоградчик, съвсем близо до село Орешец. Тя е подходяща за деца, които вече стабилно могат да ходят сами

В нея те очакват причудливи калцидни образувания и ледени кристали във формата на животни и цветя. Осветлението в различни цветове прави така, че подземното царство да оживее. То подсилва естествените природни багри по пещерните образувания – сини, зелени, жълти, розови и лилави. Пещерата прилича на приказен декор, който ще омае не само малчуганите, но и теб, мамми!

Разходката в пещера „Венеца” е с продължителност 30-40 минути. Групите влизат на всеки кръгъл час с екскурзовод. Задължително приготви удобни обувки и връхни дрехи за цялото семейство. В пещерата е хладно, може и да е кално, така че избери дрехи и обувки, за които няма да съжаляваш, ако се изцапат.

Въпреки всички приготовления, посещението си заслужава!

2. Геопарк Искър-Панега

Само на 100-тина км от София се намира една невероятна природна забележителност – геопарк „Искър-Панега”. До него можеш да стигнеш по АМ „Хемус”, посока Варна, като се отклониш за Луковит. Малко преди табелата за града, вляво, ще видиш голям паркинг, където да паркирате автомобила и да започнете разходката. 

природни забележителности Северна България
Кредит: pochivka.bg

Геопаркът е изграден по поречието на река Златна Панега и включва два района – ландшафтен парк „Панега” и Карлуковския скален комплекс. В рамките на 6 км отиване и връщане, ти и децата ще се радвате на разнообразни гледки – скални образувания, буйна растителност, пещери, меандри, водни кончета и други интересни животни около реката. По пътеката има изградени дървени мостчета, пейки и беседки. Ако малчуганите се изморят, винаги можеш да спреш за кратка почивка, да хапнете по един домашно приготвен сандвич и да продължите с нови сили. 

Отдели си между 2 и 3 часа за спокойно изминаване на цялата пътека. Приготви вода и храна в раницата, за да подкрепиш децата, а и себе си, по време на маршрута. Пътеката е лека, а интересните гледки по пътя ще ви пренесат в една нова, пъстра действителност.

Можеш да съчетаеш посещението на геопарк „Искър-Панега” с пещера Проходна, която се намира в района

Виж още: 5 лесни екопътеки, които да изминем с децата

3. Екопътека „Екот от камбанен звън”

Ето една чудесна идея за разходка сред природата в района на Етрополе. Екопътека „Екот от камбанен звън” започва от Етрополския манастир и за около 40 минути ще те отведе до село Рибарица. Не бъркай обаче етрополското село Рибарица с Рибарица, която се намира в подножието на Централен Балкан. 

природни забележителности Северна България
Кредит: pochivka.bg

Екопътеката се изминава за около 40 минути спокойна разходка. Започва вляво от манастира, следвай табелите. В началото ти и децата ще се порадвате на водопад Варовитец, а след това ще продължите разходката по пътеката с дървени парапети. 

Маршрутът е подходящ за семеен излет. Има изградени много пейки с маси, беседки, дори пързалки и прекрасни слънчеви поляни. Вземи нещо за хапване и направи импровизиран пикник или пък барбекю сред природата. Едва ли има дете, което да не хареса времето, прекарано в безгрижни игри с мама и тате. 

4. Деветашка пещера

За лека разходка сред природата ти предлагам Деветашката пещера, на 15 км от Ловеч, съвсем близо до село Деветаки. Пещерата е известна с деветте си „окна” (очи) на тавана, през които слънчевите лъчи се спускат по един магичен начин. Размерите ѝ са впечатляващи – без проблем под големия ѝ купол може да се побере целият катедрален храм „Свети Александър Невски”.

Деветашката пещера крие интересни обитатели – девет вида прилепи, защитени видове земноводни, птици и бозайници. През 2011 г. тя се превърна в декор на холивудската продукция „Непобедимите 2″ с участието на Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Жан-Клод ван Дам и др. И до днес мостът, построен от продукцията, стои над река Осъм

Ако посетиш пещерата с децата през седмицата, ще се учудиш от спокойствието, което витае тук. Събота и неделя има доста туристи, които съчетават посещението с намиращите се наблизо Крушунски водопади

Можеш да посетиш Деветашката пещера с деца на всяка възраст и да се докоснеш до величието на българската природа!

5. Хотнишки водопад

Само на 20 км северно от Велико Търново се намира село Хотница и чудните води на Хотнишкия водопад. Щом стигнеш в селото, следвай табелите за „Водопада”, ще го откриеш лесно. Първо ще видиш колоната от спрели автомобили, особено в почивен ден. Хотнишният водопад е предпочитана дестинация, защото е супер леснодостъпен

Щом паркираш автомобила, трябва само да минеш с децата по едно дървено мостче и ще се окажете в подножието на водопада. Известен с името Кая Бунар – „извод в скалата”, той и е най-високият водопад в района на Велико Търново

Ако си с малко дете, което няма опит в планинските изкачвания, може да се порадвате на водопада отдолу и да си направите пикник на пейките около него. Ако пък сте планинарско семейство, те предизвиквам да изминете екопътеката, която се вие над водопада. От нея се разкриват приказни гледки, редуват се дървени мостчета и стълби, изкачвания и спускания. 

Дължината на пътеката е около километър и половина, а удобните обувки са задължително условия за изминаването ѝ. Тук не е вариант да носиш децата на конче, ако се уморят. Пътеката е само за калени малчугани

Виж още: 5 пътешествия по стъпките на древните траки

6. Христовски водопад

Следващото водно бижу е скрито в Еленския Балкан. Отправна точка за Христовския водопад е град Елена и намиращото се в близост село Руховци. Щом влезеш в селото, пусни GPS-а, който да те отведе до водопада или пък попитай местните. Аз често предпочитам втория вариант, защото е по-забавно. 

Кредит: pochivka.bg

Малко след края на село Руховци, точно след един мост, започва пътеката за водопада. Тук е мястото, където да оставиш автомобила и да продължиш пеша с малчуганите.

Пътеката до водопада е кратка, лека и равна, така че дори малки деца ще се справят успешно с нея. 15 минути след тръгване ще видите Христовския водопад. Край него има изграден кът за отдих, където да хапнете или просто да се насладите на танца на водата.

Макар водопадът да не е много висок – около 10-ина метра, той впечатлява с широчината, от която се спускат водите му. Това определено е един от най-широките водопади, които съм виждала в България

Направи си снимки за спомен с децата и след това се върнете по обратния път. Приятната горска разходка ще ви зареди с добро настроение!

7. Биосферен резерват „Сребърна”

За финал се насочваме към река Дунав. Само на 2 км от нея и на 16 км западно от град Силистра се намира биосферен резерват „Сребърна”. Той е дом на над 220 вида птици, много от които са редки и застрашени видове като къдроглавия пеликан, малкия корморан и блестящия ибис

Кредит: Министерство на околната среда и водите

Виж още: 9 трика за спокойно пътуване с деца в в колата

Тук децата ще видят невероятно красиви и интересни птици в естествената им среда. Резерватът е обитаван от над 40 вида бозайници, 11 вида влечуги, 10 вида земноводни и 24 вида риби

Разходи се с малчуганите около езерото и се потопете в един друг свят, далеч от града. По изградената пътека има много пейки и наблюдателни площадки, от които да се любувате на водните обитатели, сред които са немият лебед, червеногушата гъска, бялата чапла, мустакатият синигер и много други. Те впечатляват не само с причудливите си имена, но и с външния си вид. 

В резервата ти и децата ще видите застрашени от изчезване растения като блатното кокиче и блатната незабравка, водната линия и насекомоядната мехунка. Не се учудвай, ако от растителността около езерото се покаже дива котка, а над водата изплува видра. „Сребърна” е техният дом и мястото, където цялото ти семейство да види богатството на българската природа


Харесаха ли ти тези места? Хайде, мамми, сега топката е в теб, накъде ще потеглиш? 

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии