fbpx

Пренаталният масажист Станислава Николова за грижата преди и след раждане

Да отида на масаж или да не отида?

Всяка бременна, в един или друг момент от бременността, си е задавала този въпрос. По-смелите се „престрашават” и се наслаждават на заслужен релакс. Има обаче и не малко притеснителни дами, които се оставят на тревогите си и на митовете, които са чували. Защото някой някога е казал, че бременната и масажът нямат място в една стая. Така ли наистина? И на кого да се доверим?

Предлагам ти разговора със Станислава Николова – масажист с дългогодишен професионален опит и преподавател по кинезитерапия към НСА. Тя специализира в масажа на бременни и е запозната с особеностите на физиологичното състояние, с нуждите на тялото в този така деликатен момент.

Станислава разбулва мистерията около пренаталния масаж и дава някои ценни насоки за грижите, които да полагаме за себе си не само по време на бременността, но и след раждането.

Виж още: 8 от най-добрите тренировки за бременни в YouTube

Кредит: Личен архив
Здравей, Станислава! Би ли ни споделила като за начало малко повече за себе си в личен и професионален план?

Здравейте! Определям себе си като холистичен физиотерапевт. По образование съм бакалавър по кинезитерапия към НСА, магистър по медицинска рехабилитация към МУ. Изучавам и работя с китайска традиционна медицина, терапия с цветните есенции на д-р Бах, увличам се от постурологията, но основно средство, през което достигам до хората, с които работя и мой първи професионален избор е масажът. С масаж се занимавам от 20 години. Конкретно масаж при бременни практикувам от 2006 г., а вече трета година го преподавам на студентите по кинезитерапия към НСА

Скоро споделихме с нашите читателки материал за пренаталния масаж и ползите от него, но това си остава една доста спорна тема. Затова искахме да го чуят и от специалист. Първо да те попитам на какво се дължат притесненията на бременните от масажа? И как би ги опровергала?

За огромно мое съжаление съществуват редица предразсъдъци в това отношение, но основен си остава митът, че механичното въздействие в определени области може да предизвика преждевременно раждане. Един по-задълбочен поглед, обаче, на причините за преждевременно раждане, ни показва, че те са от генетичен, имунологичен (в ранна бременност) и/или възпалителен произход.

Все показатели, върху които масажът НЕ играе никаква роля. Разбира се, има параметри, които е редно да се обсъдят с пациентката, въпроси, които трябва да се зададат, но това са правила, касаещи професионалната етика.

Редно е да опознае казусът, с който работим и вярвам, че всеки добре подготвен терапевт го прави. Всичко се свежда до избора на специалист, на който ще се доверите. 

Все пак има ли наистина някакви сериозни пречки, които от медицинска гледна точка да възпрепятстват бременната от масаж?

Не бих казала, с изключение на общите противопоказания за масаж – вирусни заболявания, фебрилни състояния, кожни заболявания. Що се отнася до усложнените бременности, имала съм не малко пациентки с гестационен диабет, различни особености на бременността, които също са се чувствали прекрасно след масаж, дори по отношение на усложненията. 

Кредит: Личен архив
Какво трябва да знаят бременните за козметиката, която се ползва по време на масаж, има ли масла, които наистина не са подходящи или това отново е мит?

Аз съм привърженик на студено пресованите натурални масла. Етерично маслени смеси не ползвам по простата причина, че бременните често са силно чувствителни към миризми. Допускам, че който си позволява да ползва етерични масла е добре запознат с ефекта им и подборът се извършва коректно.

Със сигурност има масла, противопоказни при бременност и това, логично, са маслата, стимулиращи менструацията, загряващите масла, масла, предизвикващи контракции.

Аз бих препоръчала, ако не познавате етеричните масла, да поискате или силно намалена доза в сместа за масаж, или, по възможност, да ви масажират с чисто базово масло. 

Кои са важните неща, които бъдещите майки е добре да знаят преди първия си пренатален масаж? За кои състояния е най-подходящ? 

Най-силно изразено действие масажът има върху заболяванията, травмите, обусловените от бременността състояния на дискомфорт от страна на опорно двигателния апарат. Не е за пренебрегване фактът, че бременните са ограничени в много случаи да се движат адекватно (не би следвало, но това е друга тема), да вземат медикаменти, да се мажат с противовъзпалителни мехлеми.

В много случаи масажът се явява единственото средство, с което може да се постигне релаксация на мускулатурата, отбременяване на компресията върху нервните коренчета на периферните нерви, подобряване храненето на засегнатите участъци.

Второто направление, при което масажите са много ефективни, са циркулаторните смущения и отците.

И трето, но не последно по важност – психо-емоционалното състояние на бременната. Характерно е бременните да са с повишено ниво на тревожност, вегетативни смущения, лошо качество на съня – все оплаквания, върху които масажът има благоприятно въздействие

Дамите могат ли да продължат с регулярни масажи, които са си правили преди да забременеят като антицелулитни, например?

Въздържам се от генерализации, така че бих казала – зависи от самата бременна. Опасност няма, така че ако дамата се чувства комфортно, чувствителността на рецепторите ѝ не се е повишила драстично (често срещано състояние при бременните) и издържа процедурите – значи всичко е наред. Ревизират се само продуктите, с които се работи. 

Виж още: 7 истини за бременността, за които никой не ме предупреди

Кредит: Личен архив
А какво се случва след раждането? 

След раждането можем да бъдем много полезни във възстановителния процес – отново, подобрявайки циркулацията, болките в гърба, съпътстващи кърменето. Ако родоразрешението е секцио – в обработката на белега, една неглижирана необходимост, на която аз обръщам специално внимание. 

Кога е подходящо да се върнат младите майки към масажите?

Веднага щом могат логистично да си го позволят. 

Кърменето фактор в решението им ли трябва да е?

Няма противопоказания да се прави масаж на кърмещи жени, важно е да се прецизират намазващите средства, тъй като всяко вещество, прилагано при майката, преминава чрез кърмата в бебето.

Фактор е, отново, от логистична гледна точка. Иначе специфичната, фиксирана поза при кърмене, често предизвиква характерни болки в раменния пояс, врата и ръцете, които са отлично повлияеми от професионална намеса.  

А ако са родили със секцио?

Също би могло да се започне веднага, щом успеят да намерят време. Със сигурност непривичната, приведена стойка и болката създават достатъчно голяма необходимост от помощ.

В случай, че оперативната рана е толкова прясна, че да създава пречки да се легне по корем, масажът може да се направи в страничен лег като при бременност, впрочем. 

С какви физически проблеми могат да се сблъскат родилите жени и за кои от тях могат да потърсят помощта на пренатален масажист? 

Физическите страдания по време на бременността и през възстановителния период са в пряка зависимост от няколко фактора. На първо място ще поставя изходната, стартова позиция – възраст, двигателни навици и стереотипи, налични травми и/или заболявания, предходни бременности и родоразрешения.

Най-често срещаните проблеми възникват в областта на таза, тазобедрените стави, седалищния нерв

В по-напреднала бременност се наблюдават и симптоми от страна на врата и ръцете, които, за щастие, изчезват до няколко дни след раждането. Те са в пряк резултат от променената форма на гръбначния стълб, в следствие на тежестта на бебето. 

При един добър двигателен режим и правилна профилактика не би следвало уврежданията да останат трайни и след раждането, но това е въпрос на активно поведение и последователност в действията на бременната, което е вторият, но не и по важност фактор. По мое мнение на помощта на квалифициран терапевт може и е редно да може да се разчита по всички въпроси, касаещи и интересуващи бременните. В нашия ресор е да бъдем всестранно информирани и подготвени, така че да бъдем максимално полезни ако не с личната си практика, то поне с адекватно пренасочване на бременната към необходимия специалист.

Що се отнася до чисто медицинските показания, смятам, че дори усложнение на бременността като прееклампсия, може да се третира успешно с масаж. Разбира се, различните състояния имат своите специфики и тук отново стигаме до необходимостта от подбор на опитен и добре подготвен колега

Виж още: От бърнаут до грижата за себе си – историята на Калина Петрова

Какво би посъветвала всички бъдещи майки, които се сблъскват с редица нетипични болежки на странни за тях места, а да си признаем – бременността е изпълнена именно с такива? 

Без да искам по-горе вече на този въпрос – направете своя отговорен, информиран избор и се доверете на специалистите, на които сте се спрели. Това може да ви спести много стрес, болка, страх и напрежение, не на последно място – ненужни медикаменти.

Най-добрата майка е щастливата и спокойна майка така че полагайки грижи за себе си, вие полагате качествена грижа за своето дете. 

Можеш да запишеш час при Станислава 
Николова в масажно студио The S.

____________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии