fbpx

Как да почистим дома си преди и след появата на бебето

„Точно преди да родя, започнах да пера всички чаршафи, да мия прозорците, да търкам плочките в банята…” Докато бях бременна, приятелки редовно ми споделяха какви странни домакински неща са свършили в последните седмици и дни, преди появата на бебето. Гледах ги с недоверие и си мислех, че точно на мен такъв неудържим порив за чистене никога няма да ми се случи! Но два дни преди раждането на сина ми, с целите ми девет месеца натрупани килограми, се бях покатерила на един стол и подреждах книгите на най-горните рафтове…

Учените наричат този период „гнездене” и всяка бъдеща майка преминава през него. Именно броени дни преди появата на бебето искаме да подредим, изчистим и организираме най-добре гнездото си. Тогава имаме неочакван прилив на енергия и ентусиазъм за домакински задачи. Природата си знае работата, защото седмица-две преди раждането е най-подходящият период да направим последно почистване на дома и да подготвим бебешките вещи. Така, от една страна, ще сме спокойни, че ще приветстваме новия член на семейството в чист и подреден дом, а от друга – ще намалим стреса, който неминуемо съпътства първите седмица с бебето вкъщи, защото всичко ще ни е подготвено, изпрано и прибрано.

Затова да хващаме вълната на „гнезденето” и да подготвим дома за бебето, мамми! Предлагам ти списък с ключови етапи от почистването, подготовката на бебешките вещи, както и идеи за любими мои продукти, които вършат чудеса защото, освен качествени, са и безопасни за употреба от бременни! Това са почивстващите препарати на Friendly Organic, препоръча ми ги приятелка, когато започна моето неочаквано „гнездене”. Лутах се бременна по магазините в търсене на подходящи предложения, които да са ефикасни и безвредни, но не откривах това, което исках. Тогава тя ми разказа за тях и реших да ги опитам. Повече от две години по-късно продължавам да ги използвам не само за бебешките неща, но и за почистване на целия ни дом.

Виж още: Наръчник за бебешкото ако – що е то и как да се справим с него и миризмата му

почистване на дома преди и след бебето friendly organic
Кредит: Canva

Разчисти ненужните вещи

Още преди да започнеш със същинското почистване, помисли за разчистване и изхвърляне на ненужни вещи. Колкото по-малко неща имаш вкъщи, толкова по-лесно е да почистваш тях и около тях. Приеми наближаващия термин като наистина краен срок най-после да се освободиш от всичко ненужно, трупано с години. Не се презапасявай и с бебешки мебели и аксесоари, в началото новият член на семейството ти се нуждае от наистина малко неща.

Почистване отгоре надолу

Когато започнеш да почистваш, пусни си любима музика и превърни „гнезденето” в празник. Така и малкият човек в корема ти ще разбере, че се случва нещо специално, с което се подготвяш за идването му.

Също така чисти отгоре надолу – звучи логично, но аз често го забравям. Първо обери паяжините, събери праха от лампите, мини с прахосмукачката дивана и фотьойлите, събери праха от мебелите, почисти масата и столовете, накрая почисти пода и килимите с прахосмукачката и мопа.

Подреждане на шкафовете

След като почистиш повърхностите, почисти и подреди шкафовете. Изхвърли всичко ненужно, размести съдържанието, ако е необходимо, така че да можеш да взимаш всичко само с една ръка. Повярвай ми, когато носиш бебето и ровиш в шкафа за салфетки, ще се чудиш какво прави тази бутилка най-отпред.

Почисти отвътре фурната, микровълновата и хладилника, така че да не се занимаваш с тях поне няколко седмици.

Отдели специално място/чекмедже за бебешката козметика – най-удобно е тя да стои до повивалника, където да е на една ръка разстояние. Логично е там да поставиш и дрешките, за да ги взимаш лесно, когато преобличаш мъничето. Играчките пък можеш да поставиш в отделна кутия на пода в дневната или в детската стая, където ще играете с тях.

Продуктите за почистване подходящи ли са за бебета и бременни?

Преди да започнем основното почистване с големия корем напред, е добре да си отговорим именно на този въпрос. Повечето почистващи препарати съдържат много химикали, които не са подходящи нито за теб в този период, нито за бебето, което съвсем скоро ще се появи в дома ти. Затова още отсега избери натурални прочистващи препарати, търси такива, които съдържат активни растителни съставки, органични масла и са дерматологично тествани.

Серията продукти за почистване на Friendly Organic включва органични продукти, дерматологично тествани и противоалергични, така че можеш да им се довериш напълно както при основното почистване на дома, така и при ежедневните грижи за поддържане на добра хигиена за цялото домакинство.

Почистване на пода

Ако до сега не си обръщала особено внимание на това какви съставки има в препарата ти за почистване за под, то след появата на бебето е добре да го направиш поради няколко причини. Почистването на пода е много важно, за да си спокойна, когато започнеш да оставяш мъничето по корем с различни стимулации за изправяне на главичката, или когато започне да лази. А и в началото ще изпускате всичко – от биберони до пълни лъжици с храна, затова за пода ти трябва сигурен помощник.

Такъв е препаратът за под на Friendly Organic с органично масло от цитронела, който е дерматологично тестван за чувствителна кожа и е противоалергичен. Най-хубавото е, че след като почистиш с него, не е необходимо изплакване, а освен за пода можеш да го използваш и за всякакви твърди повърхности, шкафове, рафтове и други.

Пране на бебешките дрешки

Преди появата на бебето е моментът да изпереш и подредиш всички дрешки, които си подготвила за него. Много изследвания вече сочат, че гладенето не е задължително и бебетата изграждат по-добър имунитет, ако не стерилизираме дрехите им. Така че си спести поне това. 😉 Но с прането няма как да се разминеш. Добре е обаче да имаш предвид няколко неща.

Когато се роди, кожата на бебето все още е незряла, ето защо отделяме специално внимание на всички дрешки и тъкани, които я докосват, за да избегнем раздразнения и дискомфорт. Бебешките дрешки се перат отделно от тези на другите членове на семейството и за тях се използва специален препарат. Той трябва да е предназначен специално за бебета, да е дерматологично тестван и хипоалергенен.

Friendly Organic предлага два перилни препарата за бебешки дрешки – препарат без аромат (2 л/40 дози) и концентриран гел за пране с омекотител (1.5 л/53 дози). И двата продукта са с неутрално pH, дерматологично тествани, хипоалергенни, не съдържат синтетични аромати и багрила и са ефективни при всякаква температура.

Почистване на петна

Ние хубаво изпираме и приготвяме бебешките дрешки, радваме се колко чистички, свежи и прилежно сгънати са, но не мислим какво ще им се случи съвсем скоро… В един момент започва повръщане, акане, захранване и хвърляне на храна навсякъде. Някога чистите дрешки, са покрити с петна, а ние се чудим как да се преборим с тях! Е, трябва ни, разбира се, тайно оръжие. В борбата с петната това тайно оръжие е кислородът! Нямам предвид да дишаш дълбоко (макар че помага при вида на мръсните дрехи, но не и за изпирането им), а да използваш препарат с кислород.

Препаратът на Friendly Organic за премахване на петна с кислород (250 мл) се нанася директно върху петното и след 5 минути дрешката се изпира. Без вредни остатъци, биоразградим и с масло от дива мента и евкалипт.

И ако дрехите могат да се пусна в пералнята, най-големият ми кошмар са нацапаните с какво ли не колички и столчета за кола. Винаги е нещо мазно и лепкаво. Яденето в количката по време на разходка или в колата докато сме на път обаче бяха спасителни пояси в нашето захранване, когато синът ми просто отказваше да се храни през останалото време. Така че докато той преглъщаше пържен картоф, аз преглъщах мазните петна по столчето.

Но и за това открих решение! Почистващият препарат за детски колички и столчета за кола (250 мл) на Friendly Organic има специална формула от активни растителни съставки, която премахва не само петната, но и миризмите. Напръсква се върху петното, изчаква се 5 минути и се почиства с влажна кърпа или гъба. Почиства с лекота в дълбочина петна и мръсотия от текстилни, метални и пластмасови повърхности.

Измиване на бебешки съдове и шишета

Имаш ли препарат за съдове на мивката? Погледни етикета! Виждаш ли големия удивителен знак? Не е нужно да четеш съставките и да разбираш сложните наименования, за да знаеш, че съдържа опасни химикали. Знам, че не искаш това за новороденото си.

Точно както в грижата за дрехите обръщаме внимание какво докосва кожата на нашето бебе, така и в миенето на съдовете обръщаме внимание как и с какво ги почистваме. Тук правилото е растителни съставки, безопасност, без миризма и вкус, които могат да подразнят бебето, без фосфати и синтетични багрила.

Friendly Organic са разработили както препарат за ръчно измиване на бебешки шишета и съдове, така и органичен препарат за съдомиялна.

Виж още: Как да превърнем захранването в детска игра за мама и бебе

Дезинфекция на играчки и аксесоари

Има един момент от развитието на детето – някъде между 6-ия и 12-ия месец, когато всичко се слага в устата. Тогава растат зъбите, започнали сме със захранването, бебето вече пълзи, лази или прохожда и иска да опознава света около себе си. Най-често го опознава на вкус, през устата. 🙂 За да предотвратим стомашни проблеми или възпаление в устната кухина, в този период е особено важно да сме внимателни и редовно да почистваме играчките и аксесоарите, с които си играе детето.

Аз лично гледах с недоумение играчките върху проходилката на сина ми и се чудех как точно трябва да ги почистя, преди да ги е захапал. Затова за финал искам да ти разкажа за най-любимия ми продукт, който вече две години ме спасява.

Универсалният почистващ препарат за играчки и аксесоари на Friendly Organic (500 мл) няма аромат, не съдържа фосфати, хлор, парабени, багрила. Само напръскваш повърхността и избърсваш с памучна или хартиена кърпа. Използвам го както за играчките, така и за масичката и столчетата на сина ми. Разгражда толкова лесно всякакви замърсявания, че с него почиствам столчето за хранене, кухненските маса и плот, шкафовете, дръжките на вратите, дори портмантото. И съм спокойна, защото вкъщи е чисто и безопасно за всички ни!

Мамми, чистенето на дома, на дрехите и играчките, не трябва да се превръща в кошмар. Затова подбери своите помощници умно. стреми се да улесняваш живота си, за да си спокойна и да имаш време и енергия за специалните мигове с твоето мъниче!

______________________________

* Материалът е реализиран в партньорство с ИВЕНТАС.

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии