fbpx

Голямото почистване на детската стая и играчките

Детската стая е може би сред най-замърсените и разхвърляни помещения в дома ни, без значение на каква възраст са децата. Когато говорим за най-малките, имаме на лице и десетки играчки, които се изваждат и употребяват всеки ден и изискват да ги прибираме и подреждаме също така всеки ден. 

През пролетния сезон пренареждаме гардеробите и чекмеджетата с дрехи, прибираме умалелите или сезонни такива. Последното изисква да ги почистим хубаво преди да ги приберем, за да ги съхраним добре и да са годни за употреба и през следващия сезон. 

През пролетта често правим и дребни промени в интериора на детската стая, за да улесним децата в битуването им, както и да оптимизираме подредбата. 

Но нека започнем стъпка по стъпка с планиране и подготовка за почистването.

Ако сте прочели вече материала ни за пролетно почистване на дома, знаете колко полезно е планирането. Не се натоварвайте да почистите цялата стая наведнъж или дори за един ден, разделете я на зони и почистете основно всяка една от тях. Ето пример:

□ Миене на прозорци и пране на завеси/щори

□ Подредба и почистване на гардероб и чекмеджета с дрехи

□ Подредба и почистване на шкафове и рафтове с играчки/книги

□ Пране на матрак, спално бельо и покривка 

□ Почистване на под и пране на килим

Подгответе си препарати, които почистват ефективно, но и не вредят на околната среда, съдържат само натурални съставки и нищо излишно и вредно като микропластмаси, формалдехиди, EDTA и органични халогенизирани съставки. Ние предпочитаме продуктите с марка Frosch, които освен всичко останало са и на изключително достъпна цена, затова не се замислям кой препарат да избера, когато съм в дрогерията, а директно слагам в количката именно тях.

Много съм щастлива, че на пазара има и изцяло бебешка серия с марка Frosch, предназначена за нежната и уязвима кожа на нашите мъничета. Хипоалергенните продукти за почистване и грижа за прането не съдържат оцветители и консерванти, всички те са дерматологично тествани и са с висока толерантност към кожата.

почистване на детската стая и играчките
Кредит: Личен архив

Освен препарати за пране и почистване ще ви трябват и прахосмукачка, микрофибърни хърпи, парцал за под, както и кашони и пликове за предметите, които решите да подарите, дарите или изхвърлите.  

Започнете всяко почистване от тавана към пода, така сваляте праха и мърсотията и не се налага да минавате повторно в рамките на едно почистване. 

Миене на прозорци и пране на завеси/щори

Махнете завесите и всички рамки и часовници от стените. С прахосмукачката измучете паяжини от ъглите. Измийте прозорците и други стъклени повърхности като огледалa, с помощта на Frosch Glass Cleaner Bio Spirit, който е на основата на био спирт и ако го ползваме според инструкциите на етикета, е напълно безвреден за деца, както са и останалите продукти на Frosch, затова ги предпочитам за детската стая. 

Трик: Ако прозорците са много мръсни от външната страна, разредете няколко капки от универсалния препарат Frosch Universal Cleaner Neutral в гореща вода и ги почистете с помощта на микрофибърна кърпа, след което използвайте препарата за стъкло, за да постигнете блясък. 

Аз изпирам бебешките и детските завеси с течния препарат за бебешко пране Frosch Baby Liquid Laundry Detergent, който е за цветно пране и изпира отлично всякакви петна, но и освежава завесите без да добавя силен вреден аромат, тъй като е на основата на лайка. Ползвам го и за спалното бельо. 

Пране на матрак, спално бельо и покривка 

Пролетното почистване на леглото включва изпиране на протектора на матрака. Аз използвам и допълнителен протектор под чаршафите, с който предпазвам двойно матрака и улеснявам премахването на прах и акари. Към прането на всички тъкани, които имат допир до детската кожа, добавям и омекотител за пране Frosch Baby Linen Soft, който е с хипоалергенна формула и е специално създаден за хора с алергии. 

почистване на детската стая и играчките
Кредит: Istock

Повдигнете матрака и изсмучете с прахосмукачка ъглите и основата на леглото. Ако имате чекмеджета под матрака, почистете хубаво и тях. 

Подредба и почистване на гардероб и чекмеджета с дрехи

Когато разчиствам гардеробите и чекмеджетата с дрехи, ги разделям в три кашона: 

– дрехи, които вече не стават за носене, 

– дрехи, които моите деца вече няма да носят, но са запазени

– дрехи, които децата ми ще носят през следващия сезон. 

Всички дрехи изпирам преди да прибера, като петната третирам с Frosch Спрей против петна за бебешки дрехи, който отстранява засъхнали и упорити петна, благодарение на формула с цитрат и лимонена сол. Пръскам върху петното преди да сложа дрехите в пералнята. Този спрей усилва ефекта на перилния препарат и по време на пране двата вършат чудеса с дрехите, без да засегнат тъканите или цветовете. Така се уверявам, че ще запазя дрехите по-дълго време за носене от моите деца или за да ги подаря/даря на по-малки дечица. 

С влажна кърпа избършете рафтовете и чекмеджетата и подсушете преди да подредите дрехите. 

Подредба и почистване на шкафове и рафтове с играчки/книги

Минаваме към подреждане и почистване на играчките. Ако имате бебе или прохождащо дете, сте все още в периода на поставяне на играчки в устата, така че тяхната хигиена трябва да е на високо ниво. 

Трик: Мийте бебешките играчки с препарат за бебешки съдове.

Докато моите деца изучаваха света чрез устата, измивах всички бебешки играчки, гризалки за венци и залъгалки с препарата за бебешки съдове. 

Frosch Baby Clean Rinser е чудесен продукт с провитамин В5, който се грижи за кожата, докато мием. Не съдържа парфюми или оцветители и е абсолютно безопасен за малките ни съкровища, така че ви го препоръчвам както за бебешките шишета и съдове, така и за играчките. 

Постелките за игра и лазене се почистват идеално и безопасно за бебетата с помощта на почистващия спрей Frosch Baby Hygiene Cleaner. С него можете да почистите масите за повиване, столчета за хранене и всички гладки, миещи се повърхности, с които бебето има досег. Препаратът е хипоалергенен и дерматологично тестван, без парфюми и оцветители, безопасен за детето, при използване според инструкциите на опаковката. 

За да организирате играчките и да си спестите дългото ежедневно събиране и подреждане, ви съветвам да си вземете кошнички или кутии за съхранение на играчки, като ги разделите по вид: гризалки, дрънкалки, меки играчки, бебешки книжки, топки и т.н. 

Кредит: Istock

Трик: Залепете стикери с картинки, за да научите детето да прибира самостоятелно играчките. 

Върху кутиите и шкафовете може да залепите стикери с изображение на съответния вид играчка (пъзел, количка, кукла, кубчета), за да улесните детето да ги прибира самостоятелно. Това няма да стане веднага, но чрез личен пример, подкрепа и постоянство ще стимулирате детето да го прави самостоятелно и без постоянно повтаряне. 

Махнете всички излишни играчки, за да освободите място. Кои играчки са излишни:

– Всичко, с което детето не играе вече

– Счупени играчки и части от играчки, които биха могли да са опасни

– Случайни предмети, с които детето е играло преди, но сега не поглежда.

Играчките, с които детето вече не играе, можете да подарите, дарите или да продадете. Счупените играчки и части от играчки биха могли да са опасни, затова ги изхвърлете. Ако се колебаете дали нещо става за игра, най-добре се отървете от него – нямате нужда от излишни предмети, които да допринасят за разхвърляна стая и да ви създават излишни главоболия. 

Трик: Всеки път, когато подреждате стаята, използвайте панер, кошница или кутия, в която да слагате предмети, които не принадлежат на детската стая. Ако децата ви са достатъчно големи, може да възложите на тях да върнат предметите по местата им или да изхвърлят това, което не е потребно.  

Когато подредите всичко по гардероби, шкафове и чекмеджета, идва ред на бърсане на прах. Освен мебелите е важно да избършем и стените, тъй като по тях също се задържа прах. Макар и не толкова много, колкото по хоризонталните повърхности, по стените се натрупва прах, затова поне веднъж месечно е препоръчително да бъдат избърсвани с микрофибърна кърпа от тавана до пода. 

почистване на детската стая и играчките
Кредит: Istock

Когато подреждате играчки, рамки и други предмети по рафтовете, имайте едно на ум, че те събират много прах, затова минимизирайте броя им. Не поставяйте плюшени играчки на открито, защото те са сред най-големите гостоприемници на домашни акари. У дома плюшените играчки стоят в гардероба и децата ги вадят само, когато искат да поиграят с тях. Играчките, които подлежат на пране, минават всеки сезон през банята, но останалите трябва да се пазят и съхраняват на закрито. 

Почистване на под и пране на килим

За пране на килим аз лично разчитам на фирма. По принцип в детската стая не е много препоръчително да има килим, но ние поставяме такъв през зимата, за да е по-топло за децата. През топлите месеци го махаме. Добър вариант са постелките за игра, които могат да се почистват много лесно с почистващия спрей Frosch Baby Hygiene Cleaner.

Почистването на пода е като детска игра с универсалния препарат Frosch Universal Cleaner Lavender, който е с екстракт от лавандула. Оставя съвсем деликатен аромат, а не тежък и натрапващ се като препаратите с изкуствени аромати. 

Списък с всичко необходимо за основно почистване и подреждане на детската стая:

□ Препарат за прозорци Frosch Glass Cleaner Bio Spirit

□ Препарат за пране на завеси, спално бельо и завивки Frosch Baby Liquid Laundry Detergent

□ Омекотител за пране Frosch Baby Linen Soft

□ Спрей за почистване на повърхности Frosch Baby Hygiene Cleaner

□ Препарат за почистване на бебешки играчки и аксесоари Frosch Baby Clean Rinser

□ Препарат за упорити и засъхнали петна Frosch Спрей против петна за бебешки дрехи

□ Препарат за под Frosch Universal Cleaner Lavender

□ Прахосмукачка

□ Микрофибърни кърпи

□ Парцал за под

□ Кутии за ненужни дрехи/играчки

□ Кутии и стикери за организация на играчките 

□ Чували за отпадъци 

Виж още: Пролетно почистване на дома: Мисия възможна с нашите трикове и съвети

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии