fbpx

Помощ колики – какво трябва да знаем за коликите и как да ги преборим

Коликите при кърмачетата са често срещано състояние, което предизвиква силен плач у бебето и тревожност у родителите. Успокоителното е, че те не са здравословен проблем. Разбирането на същността и причините за кърмаческите колики може да ти помогне да се справиш по-лесно с този етап от развитието на твоето бебе. В следващите редове ще разбереш какво са коликите, как функционира бебешката храносмилателна система, кои са методите за превенция и облекчаване на кърмаческите колики.

За всичко това отново си говорим с Велина Метева-Желязкова – майка и продуктов мениджър в Makave, която от 10 години  се занимава с дистрибуция на бебешки и детски стоки, обучения, консултантска дейност и помага да родителите да бъдат по-спокойни и уверени в грижата за своите деца. С нея ви запознахме в миналата статия – Как да разберем защо плаче бебето и какво да направим?”

Тя споделя и за най-ефективните продукти на английския бранд Colief („colic” и „relief“). Те целят да направят ежедневието на децата по-здравословно, за да се радваме на щастливи малчугани, а родителите да са спокойни, че имат решение за всеки ден!

Велина Метева-Желязкова 

Какво са кърмачески колики?

Коликите са състояние, което родителите свързват с плач и тревожност в поведението на бебето, без видима причина. Бързам да успокоя родителите, че кърмаческите колики не са здравословен проблем. Те са резултат от несъвършенството на храносмилателната система при бебетата. То е чисто физиологично и се получава от бързия преход от вътреутробна към извънутробна среда, т.е. бързата смяна на начина, по който функционира храносмилателната система.

Кърмаческите колики са често срещани. Характеризират се с епизоди на интензивен и продължителен плач, без очевидна причина. Обикновено се проявява в първите няколко месеца след раждането и могат да бъдат изключително стресиращи както за бебето, така и за родителите. Често отшумяват до четвъртия месец. 

Основни характеристики на кърмаческите колики:

 • Интензивен плач – Бебето плаче силно и непрекъснато за продължителни периоди, често в късния следобед или вечер.
 • Без видима причина – Плачът не изглежда да е свързан с глад, болка или други очевидни нужди.
 • Дискомфорт – твърдо или къркорещо коремче, свиване на юмручета и коленца.
 • Продължителност – Обикновено тези епизоди на плач могат да продължат от няколко минути до няколко часа.
 • Периодичност – Коликите често се появяват на определени интервали през седмицата.

Причини за кърмаческите колики:

Точната причина за коликите не е напълно изяснена, но има няколко теории:

 • Незрялост на храносмилателната система – Бебетата се раждат с все още развиваща се храносмилателна система, което може да доведе до дискомфорт и газове.
 • Поглъщане на въздух – По време на хранене, особено при неправилно захващане на гърдата или бутилката, бебето може да поглъща въздух, което води до газове и дискомфорт.
 • Хранителни фактори – Някои изследвания предполагат, че определени съставки в храната на майката (ако кърми) или в адаптираното мляко могат да допринесат за коликите.
 • Неврологична незрялост – Нервната система на бебето все още не е напълно развита, което може да доведе до свръхчувствителност и раздразнителност.

Как функционира бебешката храносмилателна система?

Когато бебето се роди, неговата храносмилателна система е все още незряла и неадаптирана към хранене през устата, защото в утробата се храни чрез плацентата и пъпната връв. През първите месеци от живота си бебето изяжда около 1/5 от теглото си, което доста затормозява храносмилателната система. Тя не може да синтезира достатъчно количество храносмилателни ензими, които да спомогнат за разграждането на храната, тъй като бебето се храни еднообразно (само с мляко или кърма).

Какво е временна физиологична лактозна нетолерантност?

Една от основните причини за коликите е временната физиологична лактозна нетолерантност. Това е неспособност на бебето да усвои напълно лактозата (млечната захар) от млякото и тя попада в дебелото черво. Там, под въздействието на бактерии и микроорганизми, започва да ферментира, което води до образуването на вторични газове. Бебето не може само да се освободи от тях чрез оригване или изпускане на газове, което води до подуване на коремчето и причинява дискомфорт. Това може да се прояви като втвърдено коремче, плач, свиване на юмручетата, напрежение и къркорене в стомаха.

Учените казват, че причините за коликите са все още „слабо разбрани“, но истина е просто, че се разглеждат като съвкупност от причини. Точно затова винаги обяснявам на родителите, че когато става въпрос за колики, говорим за незрялост на храносмилателната система. Най-често те отшумяват след края на четвъртия месец, когато храносмилателната система съзрява.

Има ли превенция за коликите?

Превенцията на кърмаческите колики не е напълно възможна. Въпреки това, има няколко мерки, които родителите могат да предприемат, за да намалят риска и тежестта на коликите:

Превантивни мерки за кърмачески колики;

 • Правилно захващане по време на кърмене – Уверете се, че бебето захваща добре гърдата, за да намали поглъщането на въздух. При хранене с бутилка, избирайте такива със специален антиколиков дизайн.
 • Често оригване – Оригването след всяко хранене може да помогне за изчистване на погълнатия въздух.
 • Позиция при хранене – Дръжте бебето в изправено положение по време на и след хранене, за да се улесни преминаването на въздуха през храносмилателната система.
 • Масажи и упражнения – Леките масажи на коремчето и упражнения с крачетата (като „колоездене“) могат да помогнат за облекчаване на газовете. Масажите се правят само с масажно олио, за да защитим чувствителната бешека кожа от протриване и раздразнения. Масажното олио за успокояване на бебета при колики на Colief e много подходящо за целта. То съдържа натурални масла, като: масло от сладък бадем, вечерна иглика, жожоба, масло от пореч и ядки на праскова и лавандула, които подобряват газоотделянето.

Масажно олио за успокояване на бебета при колики

 • Диетични промени за кърмещи майки – Избягвайте храни, които могат да причинят газове или алергични реакции, като млечни продукти, кафеин, лук, броколи и други кръстоцветни зеленчуци, цитрусови плодове и пикантни храни. Водете си дневник на храненето, за да откриете евентуални връзки между вашата диета и появата на колики при бебето.
 • Спокойна среда – Избягвайте пренасищане на бебето с нови стимули и осигурете спокойна и тиха обстановка по време на хранене и почивка.
 • Редовен график – Опитайте се да спазвате редовен график за хранене и сън, за да осигурите на бебето предвидимост и спокойствие.

Как можем да облекчим коликите?

Няма универсално решение за облекчаване на коликите, но някои мерки могат да помогнат:

 • Често оригване – Помага за изчистване на погълнатия въздух.
 • Масажи на коремчето – Леки масажи могат да помогнат за облекчаване на газовете.
 • Приложение на топлина – Топъл компрес върху коремчето може да успокои бебето, например затоплена възглавничка с черешови костилки.
 • Смяна на позицията – Някои бебета се успокояват, когато бъдат държани в определена позиция. Бебеносенето също помага в този случай.
 • Успокояващи звуци и люлеене – Някои бебета се успокояват от звуци като бял шум или тихо жужене. Люлеене в люлка или движение напред-назад в столче за люлеене може също да помогне.
 • Капки срещу колики Капките за бебета срещу колики на Colief са първите на българския пазар, съдържащи ензима лактаза. Те са с неутрална киселинност ph7, като на адаптираното мляко и майчината кърма. Добавят се към млякото, за да улеснят храносмилането. Те не променят качеството на адаптираното мляко или кърмата, само дават възможност разграждането на лактозата да започне, преди да попадне в корема на бебето. Капките на Colief могат да се използват превантивно и при поява на първи симптоми за колики.

Colief капки за бебета срещу колики

 • Медицинска консултация – Ако имате притеснения или коликите са особено тежки, консултирайте се с педиатър. Той може да предложи допълнителни съвети или да изключи други здравословни проблеми.

Кои пробиотици са подходящи за бебето и в кои случаи се приемат?

Когато говорим за бебета, има един много важен щам бактерии, който трябва да присъства и това са бифидобактериите, защото те имат пряко отношение към имунитета. Чревният имунитет дава отражение върху цялото здраве. Един от основните начини за набавяне на бифидобактериите е чрез майчината кърма. 

Бебетата, които се хранят със адаптирани млека или са родени със секцио, трябва да се приемат допълнително пробиотик с тези бактерии. Защото само при естественото раждане и чрез кърмата организмът на бебето се колонизира с добри бактерии.

Добре е да се добавят и лактобацили, защото те произвеждат модулатори, които улесняват усвояването на бифидобактериите. При пробиотиците е важно да следим какви са щамовете и каква е връзката между тях.

По отношение на коликите също има проучвания, които показват как приемът на пробиотик повлиява коликите. Тук времето на действие е малко по-дълго, ако искате да третираме коликите само с пробиотик. По-здравата чревна флора би помогнала за по-бързото преодоляване на това несъвършенство на храносмилателната система.

Препоръчвам Colief Multibiotic – пробиотични капки за балансиран микробиом, добро чревно здраве и имунитет при бебета. Те съдържат два пробиотични щама: Lactobacillus rhamnosus, LGG (най-проучвания в света бактериален щам с отношение към чревното здраве при бебета и деца) и Bifidobacterium infantis (научно доказани полезни бактерии за бебета и деца).

Colief Multibiotic – Пробиотични капки

Кои са твоите топ 3 съвета за млади родители по отношение грижата за новородено?

На първо място да запазят спокойствие. Никой родител няма да постави в опасност детето си, напротив – природно ни е заложено да се справяме с такива ситуации.

Селектирайте правилно информацията. Сигурна съм, че често чувате разнопосочни мнения, но вие като родители знаете какъв микс от подходи да направите за вашето дете. 

Дайте си време. Ние искаме веднага да успокоим плача, веднага да облекчим коликите, но това е жив организъм  и той има нужда от време и от настройка.

Може да ви помогне да си водите дневник, в който да записвате поведението на бебето. След това анализирайте информацията, за да откроите определени модели и закономерности. Така при сходна ситуация вече ще знаете как да реагирате, без да пишете отчаяно в групи и форуми.

Спокойствие, време и правилна информация са трите стъпки, които всеки родител трябва да има предвид при грижата за новородено!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии