fbpx

Ползи и капани на женските кръгове – как да вземем най-доброто от тях?

Словосъчетанието „женски кръгове“ е нещо, което често се чува, особено от жените, посветени на духовни търсения, личностно развитие и връзка с женствеността. Ще се опитам да напълня тези думи със съдържание, за да разбереш какво точно представляват женските кръгове, каква е целта им, за какво могат да ти помогнат, но и какви са техните капани. За да мина по този път, съм поканила Динка Колева – семеен консултант и психотерапевт. Тя има повече от 13 години опит по темата – и като участник, и като водещ на подобни събития, в подкрепа на женската същност.  

Динка Колева организира женски кръгове от 2010 г. Тогава те все още не се наричат „женски кръгове“, а по-скоро „семинари за жени“, които обаче включат преживелищни упражнения, вместо лекции. Динка организира първите подобни събития за бременни жени в Стара Загора. „Срещата ми с толкова много жени ми показа, че ние имаме нужда от това споделяне“, казва тя.

В последствие Динка се запознава с констелационната работа и други терапевтични и медитативни методи, които през годините също вплита в женските кръгове и процеси, които осъществява. Самата тя усеща женската подкрепа, която идва по линия на рода и чрез връзката с майката.

„Ние се свързваме с женската си сила и енергия основно по два начина – чрез нашето племе от жени, с които животът ни среща тук и сега, и чрез връзката ни с жените в рода“.

Така Динка започва да надгражда събитията за жени, които организира. Първоначално те са с продължителност няколко часа, сега най-дългото ѝ събитие е двудневен семинар. Нейният професионален и личен път ѝ помага да стигне до важни прозрения, които с удоволствие споделя с други жени.

женските кръгове

Ако искаш да се включиш в подобно събитие, в подкрепа на женската ти същност, на 13 май 2023 г. Динка Колева организира женски кръг „ДА ПРЕГЪРНЕШ ПОЛЯРНОСТИТЕ В ТЕБ” в Стара Загора.

Здравословна нагласа за влизане в женски кръг

В женския кръг е много важна атмосферата и пространството, които създава водещата. Би трябвало тя да е на разположение за всички жени, да е подкрепяща. Разбира се, всички участници допринасят за това. Важно е какво точно правим в това пространство – дали е само споделяне или има някаква преживелищност, която допринася за случването на женския кръг.

Здравословната наслага за влизане в кръга е тази, че в ежедневния ни процес на живеене имаме шанса да се опознаем по-дълбоко, да открием своето приемане, грижа, да осветлим наранените аспекти у нас. Това не се случва само чрез женски кръгове. Този процес е лечебен за душата ни и ни помага да се усещаме по-цели, по-хармонични, по-стойностни. Когато имаме подкрепяща среда, каквато е кръгът, тя ни позволява част от нашите психични защити да не са толкова активни и ние да се свържем с наранените аспекти в нас. Това само по себе си също е лечебно.

Виж още: Стереотипи, които контролират живота на жените и как да се измъкнеш от тях

Капанът „ти си дефектна“

Предвид голямото изобилие от информация понякога хората остават с погрешно разбиране или им се отправят погрешни послания, едно от тях е, че „трябва да преправят нещо в себе си“.

Целта на женските кръгове не е да преправяме себе си, а се преоткриваме и разгръщаме.

Моето разбиране е, че в процеса на работа със себе си, тук и сега, ние сме достатъчно ценни, достойни, заслужаващи, не сме дефектни, не трябва някой да ни преправя.

Много наши качества, дарби, умения, аспекти, които не познаваме, са блокирани от рани. Лечението им, с помощта на кръга, позволява тези съкровища да бъдат открити и изявени, което е много различно от това да чакаме някой да ни преправя. Ако някой създава женски кръгове с такава нагласа към участниците, за мен е много неуважително. Това е много арогантна позиция, от която да се води този кръг. Много е важно и ние самите да не влизаме с нагласата за преправяне, а за оцялостяване.

Капанът на сравняване с други жени

Участвайки в такива кръгове, е нужно да внимаваме да не се вкарваме от едни рамки в други. Идеята е да развиваме различи аспекти на нашата женска същност. Има четири основни женски архетипа – на Девойката, Любовницата, Домакинята и Кралицата. Всеки водещ ги представя през своя прочит. Капанът може да дойде от очакванията, че трябва да се проявяваме само през единия архетип, например на Любовницата, точно по този начин, по който се проявява друга жена. Всеки архетип е пречупен чрез нашата индивидуалност, която носим и е много важно да разбираме това, да не влизаме в клишета и рамки, да се приемем в цялост. Развивайки основните аспекти, които ние носим в квинтесенцията си на жени, да не губим нашата индивидуалност и уникалност.

Всяка жена в кръга има различни житейски опитности. След някакъв определен етап в живота започнах да осъзнавам как всяка една опитност, по естествен начин, е създавала пространство да изляза от детското функциониране, мислене, идеализации и да развивам определени аспекти, които са част от по-порасналото в мен. Самите ситуации са големи учители, но кръговете помагат този процес по осъзнаване да се случи по-бързо.

Много е важно да не се сравняваме с другите, всеки има различна история, на различно място е в живота си, когато влиза в такъв кръг. Всеки взима толкова, колкото му е възможно и колкото има нужда в момента. Нещата са много индивидуални, не бива да има натиск върху себе си, не бива да се сравняваме. Нормално е някои жени в кръга да са постигнали по-дълбоки осъзнавания, да са вървели по-дълго време по този път и това не бива да ни притеснява. Това, че всяка е на различно място в живота си, е чудесен повод за вдъхновение, а не за сравняване.

женските кръгове
Снимка: Freepik.com

Виж още: Семейни констелации и родова памет – разговор с психотерапевта Динка Колева

Какво получават жените в женския кръг?

Жените имат възможност да освободят и преработят натрупано напрежение, стрес – Силата на груповата енергия и това, че някой държи пространство за нас, ни води в този процес по много по-дълбок начин.

Възможността да се отпуснат и преживеят женската си същност и енергия – Когато през деня сме мобилизирани, налага се да взимаме рационални решения, нормално е да включваме качествата на мъжката енергия. Въпросът е да не се изгубваме в това, защото е лесно външната среда да ни завихри, ако нямаме вътрешна котва и връзка с женската ни същност.

Усещане на женската енергия по преживелищен начин, не ментално – За това помагат различните упражнения и медитации, в които участва тялото.

Среща със съмишленици, с други търсещи жени – В тези времена, в които живеем, е много важно да имаме среда, която да ни подхранва, за да не се изгубваме от пътя. Разбира се, това е наша отговорност, но такава среда ни помага да се саморегулираме и да съхраним себе си в бита.

Жените в кръга се усещат чути, свободно могат да говорят за нещата, които ги вълнуват, от които се срамуват, притесняват, без да бъдат съдени. Да бъдат видени такива, каквито са, със своята сила и уязвимост. Да преоткриват нови аспекти у себе си, за които не допускат, че са там. Да лекуват своите рани.

Сестринско свързване  – Всичко, което протича в един кръг, минава през мен, и понякога се чувствам силно развълнувана от това да видя как жените имат възможност да дават и получават подкрепа от други жени, което ги изважда от капана на конкурирането. Помага им да преживеят красотата на сестринското свързване.

Пристрастяване към женски кръгове

Работата със себе си няма край. Има момент в живота, който е като катализатор и ни отваря към това търсене. Ежедневно ние имаме възможност да вървим по един път за осъзнаване на себе си, търсене на нови гледни точки за живота. Нормално е в някакъв етап да имаме нужда да се потопим в това поле повече, регулярно да правим стъпки с външна подкрепа. Също толкова важно обаче е да има и оттегляне, в което да смелим информацията, със свое собствено темпо, и да я приложим в живота.

Важно е да усещаме нуждите си, да сме съзнателни за тях. За да се случи това, е необходимо в ежедневен план да развиваме връзка със себе си, да не разчитаме само на женските кръгове. Тогава няма толкова риск от пристрастяване, защото не губим центъра си. Това е като дишането. Важно е да можем да се отворим, да се свързваме, да имаме пълноценен момент на споделяне, след това идва издишването, т.е. оттеглянето в себе си. Това може да стане с медитация, водене на дневник, оставане в тишина. Това е начин да поемем отговорност за себе си.

Какво се случва, когато женският кръг приключи

Това, което научаваме по време на женския кръг, е хубаво да го пренесем в живота. Затова винаги се опитвам, в самия формат, да дам идеи как човек да направи това, за да не останат просто два часа или два дни приятно, споделено време, без практическа полза в ежедневието.

Важно е максимално да присъстваме в процеса и след това да интегрираме това, което сме преживели. Това е нашата персонална отговорност. Това е процес, който изисква време, има спадове и възходи, но и лична ангажираност да се грижим за вътрешното си пространство. Както си взимаме душ за тялото, така е хубаво всеки ден да се грижим за вътрешното си състояние.

Това ще ни помогне да намерим проявление в нашата външна реалност, да променим начина, по който се чувстваме, взаимодействаме, дори нещата, които успяваме да реализираме и привличаме в живота си!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии