fbpx

Ще станеш „Нов човек” след като чуеш този подкаст

16 септември е дата, която всички от екипа на mammi.bg дълго чакаме! А вече можем да споделим вълнението си и с теб и да разбереш защо… Днес е премиерата на „Нов човек” – един различен подкаст, какъвто вярвам не си слушала до момента. Разбира се, на първо място това, което го прави толкова специален, са темите и гостите. Първият му сезон е посветен на майчинството и трансформацията, която то носи в живота с появата на децата ни.

11 вдъхновяващи личности открехват вратите към своите вътрешни вселени и ни правят съпричастни към най-трудните си и щастливи мигове. Всеки от тях е безкраен източник на житейски опит, откровен за своите грешки, превърнати в научени уроци. Няма забранени въпроси, няма упреци, няма премълчани истини. Вместо това има разговори за душата, подадена ръка, смислени преживявания, женска солидарност, усещане за споделеност и разбиране.

За създаването на тази атмосфера на доверие, в която гостите да разкрият толкова спокойно своите душевни трансформации, са отговорни две дами, на които трансформациите никак не са чужди. Олга Василевска и Стефи Стоянов вдъхват живот на подкаста „Нов човек” и го превръщат в пространство, където гости и слушатели да обменят енергия и да се почувстват нови хора.

Защото понякога да чуеш една история може да промени живота ти също толкова много, колкото и да имаш смелостта да я разкажеш.

А кои са историите, които Олга и Стефи са събрали, защо подкастът се оказва „тяхното място” и кои са техните най-големи житейски трансформации оставям те да разбереш от тях самите.

Виж още: 9 подкаста, които си заслужава да чуеш

подкаст нов човек
Олга и Стефи (от ляво на дясно); Кредит: Димитър Георгиев
На 16 септември вашето съвместно начинание ще направи своята премиера. Иска ми се обаче да ви върна към началото… Олга, можеш ли да ми кажеш как се роди идеята за подкаста „Нов човек”?

Олга: За разлика от децата ни, които имат точен час и дата на поява в живота ни, мечтите заемат неограничено пространство и недефинирано време. Моята мечта за дълбоко изследване на смисъла на житейските ни трансформации винаги е била там

Като се замисля обаче, срещата ми с майчинството беше този дефинируем” момент, в който това стана идея за конкретен проект за мен. Значи датата е 30 май 2016 гoдина, когато се роди и първото ни дете, Екатерина.

Именно това, че станах родител, с всичките хубости и трудности около майчинството, доведе до големите въпроси как да бъдеш човек за себе си преди да бъдеш подкрепа за всички останали. И много исках да чуя и разкажа повече по темата. 

А защо реши да поканиш Стефи за куратор на първи сезон?

Олга: За мен срещата ни със Стефи беше УАУ момент от пръв поглед. Просто видях в очите и цялото ѝ същество искреност, сила, осъзнатост. И веднага си  „кликнахме” на мамми теми, но и по отношение на бизнеса, защото и двете сме предприемачи, които обичат работата си. 

Избрахме Стефи да бъде именно куратор след като започнахме да работим и опознахме силните си страни. Тази роля е типична за сферата на изкуството, не съм чувала за куратори в контекста на подкаст, но това пасна най-точно за кратко описание на всичко, което Стефи дава на проекта. Тя не само беше водещ, но създаде цялостната визуална концепция, избра темите и гостите, с които да ги засегнем, тя създаде и цялостната комуникационна стратегия за проекта. С тази по-всеобхватна роля избрахме да дадем пълна свобода на нейната креативност. Не исках да ограничавам нито една нотка на тази толкова силна нейна вихрена страна. 

Виж още: За работещата мама с любов – разговор с Олга Василевска

Стефи, лесно ли се реши да се впуснеш в това ново предизвикателство и как Олга те спечели за каузата?

Стефи: Подкастът е формат, който винаги е бил страшно интересен за мен и нещо, което ми се искаше да направя… един ден. И този ден дойде, когато срещнах Оля. В нейно лице видях партньора, с който мога да го направя тук и сега и си казах – „Скачам!”. Тя ме спечели не само с искреността и визията си за подкаста, но и с желанието да направим един различен формат, с много смисъл, с много качествена продукция и професионализъм. Нейният опит в радиото и продуцентството на аудио съдържание е невероятен и се уча всеки път на нещо ново – от как се води интервю, как да внесеш динамика в разговора, как да предразположиш госта до това как да обработим финалния продукт, за да звучи максимално добре.  

И така една среща на един „таен” рожден ден по време на изолацията беше началото на едно невероятно пътуване, в което всеки ден е динамичен и интересен и съм безкрайно благодарна на Оля, че избра именно мен за спътник

Защо избрахте формата на подкаста, за да разкажете историите на своите гости?

Олга: Избрахме подкаста като формат – не радио или телевизия, защото е медийната среда за най-откровен и неформален разговор, там няма прожектори и камери, няма стриктна времева структура или цензура. Подкаст може да слушаш по всяко време и навсякъде. 

Търсихме да донесем вдъхновение, утеха, емоция на нашите слушатели и затова избрахме много неконвенционално пространство за срещите с нашите гости – красиво, просторно, с прозорци и гледка. Звукът ни затова има своите несъвършенства, но ние искахме искрени разговори в красива среда, а не стерилен звук, заснет в тъмно, малко студио. 

Аз самата съм правила подкаст и може би щях да го правя и днес, ако технически не срещнах толкова трудности и сама се измъчих определено. Трудно ли е наистина да се прави подобен формат и как вие успяхте да го реализирате?

Олга: Като копродуцент на радио предаване (бел.авт. – „Кариера за теб” по Дарик радио), аз бях запозната с атмосферата и силата на звука като медия. В подкаст формата обаче търсим и доза непринуденост. Това бе най-трудният момент за мен в проекта – да балансираме желанието за перфектност с реалната и открита форма на подкаста. 

Стефи: За мен аудио форматът е изцяло нов свят и всяка една стъпка беше предизвикателство, но и възможност да науча много. В екипа ни има страхотни професионалисти, които ни помагат със записа на звука, обработката и монтажа му и осъзнах колко критична е тяхната роля при създаването на подобен продукт. Тук е мястото да благодарим на нашия страхотен асистент продукция – Вероника (Рони) Йотова, която е до нас на всяка стъпка

подкаст нов човек
Вероника (Рони) Йотова, Кредит : Димитър Георгиев
Как избрахте гостите в първия сезон и какво можем да очакваме да чуем от тях – мислите ли, че успяхте да ги накарате да се разкрият на 100%?

Олга: Стефи избра посоката и гостите, аз бях организационен подкрепител. Стефи бе тази, която водеше разговорите и успя за толкова кратко време да стане толкова добра в това. Аз просто се наслаждавах на моментите и се стремях в ефир да отразявам това, което научавам. Надявам се да сме се справили – това само слушателите могат да кажат.

Стефи: Гостите в първи сезон са по някакъв начин свързани с моя житейски път и темите, които смятам, че са важни, но не достатъчно обсъждани в обществото.

Родителството е голяма промяна в живота на всеки един човек и гостите ни споделят уроците, които са научили от децата си и как те са ги променили като хора. Имаме разговори с насълзени очи, настръхнали от вълнение и други, в които буквално си водим записки за книги и съвети.

Сред гостите си имаме известни личности, които показваме в нова светлина, както и нормални хора със силни истории за борба, израстване и трансформация. 

Виж още: 5 неща, които ме обогатиха като човек по време на майчинството.. и ме спасиха от депресията

Всеки епизод е заснет от различни фотографи – девет от тях са жени. Защо решихте да поканите различни дами, занимаващи се с фотография, да заснемат бекстейдж кадрите на различните епизоди?

Олга: Ние със Стефи сме тотални female power supporters, за да не използвам силната дума феминисти. Вярваме в силата на жените, в способността им да балансират толкова много и да бъдат прекрасни в работата си. И решихме да работим в приоритетно женски състав – дори и счетоводството ни се води от жени. Искахме да дадем подиум на този Вихър, който жените-творци могат да създадат. И се получи феноменално!

11 епизода, 11 вдъхновяващи личности със своите истории. Сигурно сте имали много емоционални моменти и незабравими реплики. Но ако трябва да обобщите, какво си взе всяка от вас от този първи сезон?

Олга: Да, има няколко конкретни ясни спомени, които завинаги ще помня. И как не! Та аз пях песента за Чебурашка в ефир на руски, докато всички в студиото бяхме с насълзени очи.

Темите, които засегнахме, бяха много лични, но и важни социални каузи: за справянето с домашното насилие, за правата на еднополовите семейства с деца, за гледната точка на бащата като родител, за донорството на яйцеклетка и трудния път на ин витро. Тези лични и дълбоки разговори няма как да забравя!

За мен този сезон бе свързан с изследване на увереността – в мен и в света. Невероятно е колко много можем да постигнем, когато вярваме във възможностите си и колко важно е, да показваме вярата в суперсилите на жените в живота ни.

Стефи: Аз съм много емоционален човек и не веднъж по време на епизодите се просълзих, защото историите, които ни разказаха, бяха толкова силни и въздействащи. Открих стари приятели по нов начин и искрено вярвам, че всяка една история е ценна и заслужава да бъде чута. 

За финал само ще споделя реплика на асистента на наш гост: „Тя не е говорила за тази тема (родителството), защото никой не се е сещал до момента да я попита в такава дълбочина.“. Това за мен беше знак, че правим нещо смислено и обществено значимо

Подкастът е вдъхновен от трансформиращата сила на промените в живота ни. Кои са вашите такива промени и в какви хора ви превърнаха днес?

Олга: Със сигурност загубата на баща ми, когато бях на 24 години, е моментът на тотална трансформация в живота ми. Но с времето все повече осъзнавам, че всеки момент има потенциал да промени живота ни. Така че аз всеки ден се трансформирам, всеки ден уча, всеки ден успявам и не успявам. И ако преди години упорствах срещу несгодите или се чувствах като жертва на съдбата в трудните моменти, днес приемам, че това е пътят.

Стефи: За мен родителството беше моментът на тотална трансформация, противно на моите очаквания. След раждането на сина ми се почувствах неподготвена за новата си роля, несигурна в себе си, дори на моменти изгубена. Върнах се на работа и осъзнах как аз не съм вече същият човек, че не мога да работя на предишните обороти и най-важното – че имам тотално различни приоритети. Това беше началото на едно голямо пътуване в себепознанието и началото на моето предприемачество. За мен днес е много важно да споделям добрия пример, историите и знанието с други хора и затова и целият първи сезон на подкаста е посветен и минава под знаменателя на родителството

Извън съвместното ви начинание, всяка от вас има успешна кариера, която съчетава с грижите за семейството си. Как намирате баланса между работа и личен живот и трудно постижим ли е за вас?

Олга: MW LOGISTICA е компанията, която ръководя. Със Стефи си бяхме говорили да не засягаме своите професии в дълбочина, но тази фирма е част от моето ДНК, с нея израснах като професионалист, с нея е свързана моята най-голяма житейска трансформация и съм горда, че днес тя вече е успешна компания с голям, професионален екип, който изградихме. И благодарение и на инициативата на този екип аз мога да имам и две деца, и да творя с допълнителни социално смислени проекти като „Нов човек”. Мъжът ми, Христо, обаче е на първо място моят подкрепител. Аз съм тотално влюбена и благодарна за него в живота си! И бабите – Венчето, моята свекърва, и моята майка са тотални подкрепители за нашето семейство!

Стефи: Баланс едва ли постига някой наистина, но удовлетворение е нещо, към което се стремя ежедневно. За мен то е удоволствие от това, което правя и удовлетворение от резултатите, които постигаме с екипа. През 2020 година стартира сайтът mammi.bg, който се превърна в моето второ дете и моя мисия. Той ме срещна със страхотни хора, дава ми ежедневна доза вдъхновение и желание да се събуждам всеки ден с усмивка. Вълнувам се от всички проекти, които ни предстоят и това ми дава страхотни сили да се справя със задачите и предизвикателствата пред нас. Но нямаше да бъда тук днес, ако съпругът ми не ме беше подкрепил да скоча в неизвестното. Ако нямахме страхотна бавачка – леля Жени, която да се грижи четири дни в седмицата за сина ми и отбор баби и дядовци да застъпват след нея. 

Какъв пример искате да дадете на децата си с професионалните си начинания? Стимул ли са те за вашето професионално развитие?

Олга: Искам Кари и Бобо смело да дадат свобода на всички свои творчески идеи. Това е от значение за нас с Христо като родители сега – да създадем атмосфера, в която те да изследват и реализират своето въображение. Това ще им даде увереност и креативност – за мен най-ключовите умения за успешна кариера и най-вече пълноценен живот.

Стефи: И аз, и съпругът ми се занимаваме с предприемачество и се надявам Алекс да се научи покрай нас, че мечтите са затова, за да ги постигаме. Че няма невъзможни неща и че трябва да си смел в живота. За нас е много важно да го срещаме с различни хора, за да осъзнае колко пъстър е светът и как предразсъдъците нямат място в него

Ако имахте възможност да изберете една личност, с която може да споделите заедно един ден, за да чуете историята ѝ, на която искрено се възхищавате, коя би била тя и защо?

Олга: Нямам склонност да боготворя хората. Няма безгрешни хора или ако някой се представя така, това би ме притеснило. Но ако трябва да избера човек, с който да прекарам време – американската алпинистка Мелиса Арнот Рийд много ме вдъхновява – мъдра, земна и смела. Бих се радвала да я срещна на живо и бих направила планинска експедиция с нея в Алпите, например.

Стефи: Всеки, който ме познава, знае, че за мен Сара Блейкли – основателката на Spanx и първата жена станала милиардер със собствени средства, е най-отгоре в списъка ми с желани събеседници. Тя е майка на четири деца и невероятен креативен източник на позитивизъм. Много ми е интересно да я разпитам как го постига и как е успяла да изгради сама империя. И какво е да си приятел с Ричард Брансън 🙂 

Подкаста „Нов човек” можеш да слушаш в Spotify и Apple Podcasts. Последвай го и в Инстаграм, за да видиш снимките на фотографите, моменти зад кадър и допълнителна информация, споделена от гостите.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии