fbpx

14 съвета как да превърнеш пешеходния преход с деца 
в приключение


През последните няколко години често чувам родители да казват, че искат да прекарват повече време с децата си навън. Питат за различни забележителности и екопътеки, които да посетят. Това, за което рядко питат, е как да превърнат пешеходния преход с деца от досада в приключение.

Няма защо да се залъгваме, мамми, в повечето случаи за децата е скучно да вървят час-два или повече по една пътека, да изкачват баири и да очакват края на това „мъчение”. Причината е, че както всичко друго, любовта към природата и времето навън, далеч от екрана, се възпитава. Докато детето е още бебе, е лесно да го вземеш с теб на разходка в гората. Слагаш го в раницата или слинга и тръгваш. Предизвикателствата идват, когато малчуганът вече е по-самостоятелен – ходи, говори и много добре разбира какво се случва около него. 

Затова днес споделям с теб 14 изпитани съвета как всички да се насладят на семейната разходка сред природата. С тяхна помощ детето ти ще се чувства като изследовател и откривател в едно интересно приключение, далеч от екрана.

Виж още: 5 лесни екопътеки, които да изминем с децата

пешеходния преход с деца
Кредит: Pixabay
1. Реалистични очаквания

Още преди да стегнеш раниците за път, е важно да имаш реалистични очаквания за прехода с деца. Бъди сигурна, че ще има предизвикателства по пътя – нормално е децата да се уморят, да искат по-често почивки, да мрънкат, да се наложи да ги преобличаш често. Това са само част от нещата, за които е добре да се подготвиш, при пътуване с малчугани. Не очаквай всички да са щастливи през цялото време. Тръгни с реалистична нагласа, за да не се разочароваш, че не всичко е перфектно. А и не е нужно да бъде. 

2. Мотивирай детето

Преди да тръгнете на пешеходен преход, разкажи на детето какво го очаква сред природата, какво ще види, какво може да прави. Сподели му за местата, които ще посетите. Разкажи му за тях, все едно са част от интересна приказка.

Създай усещане за приключение, откривателство, включи малчугана в подготовката за похода, за да е още по-мотивиран, когато стъпи на пътеката.  

3. Не се фокусирай върху неудобствата

Преход в планината или дълга разходка до някоя забележителност с деца със сигурност създава различни „неудобства”. Децата може да се уморят, отегчат или инатят. Дори може да се наложи да ги носиш на ръце. Стратегията тук е да се фокусираш върху преодоляването на ситуацията и след това да продължиш напред. Нека подобни моменти не помрачават настроението на цялото пътуване. Като майка добре знаеш, че такива неща са част от играта. Постарай се да си оптимистично настроена, защото децата мигновено попиват настроението на родителите си

4. Пешеходни игри за деца 

Има няколко игри, които можеш да играеш с децата, докато вървите, тъй като не изискват никакво оборудване. Влез в ролята на разказвач на история. Задавай въпроси на всяко дете и след това сглоби история от отговорите им

Например: Историята да бъде за момче или за момиче? Какво е името на детето? Къде отива? Какво прави, когато стигне там? Продължавай да сглобяваш историята с отговорите на малчуганите.  

Друга интересна игра е „Познай животното”. Намисли си едно животно и след това помоли детето да задава въпроси, на които ти да отговаряш с „Да” или „Не”. След това размени ролите, нека детето си намисли животно, което ти или твоята половинка да познаете.  

5. Подготви вълшебни лакомства

Бъди сигурна, че ще дойде момент от прехода, в който детето ще каже, че е уморено. Направи кратка почивка и предложи вълшебни лакомства. Това може да са плод, солети, бисквити, бонбони или каквото друго се сетиш, но е важно да кажеш, че има вълшебен ефект, който дава сили и енергия. Така детето ще повярва, че наистина има силите да се справи с прехода.

Виж още: Из Родопите с деца – 5 идеи за подходящи дестинации

пешеходния преход с деца
Кредит: Feepik
6. Остави детето да изследва света

Ако времето за изминаване на пешеходния маршрут е два часа, отдели още толкова за почивки, хапвания, снимки и време, в което децата просто да изследват средата около себе си. Те обичат да наблюдават насекомите, растенията, да видят как се случва животът. Дай им тази възможност, без да ги пришпорваш прекалено. Припомняй им, че все пак трябва да се движат, за да стигнете до крайната дестинация. 

7. Говори на интересни теми с детето

Често, когато децата са ангажирани да мислят за нещо, което ги вълнува, забравят за умората от вървенето. Попитай своя малчуган за любимите му игри или детски филмчета, нека ти разкаже на какво си играе с приятелите или да опише любимия си приказен герой. Дългите разходки са чудесен начин да се свържеш с детето и да му отделиш качествено време, което понякога липсва в ежедневието.  

Ако детето ти не се отваря лесно и не говори много, подготви се с въпроси, които да му зададеш: Кой е любимият ти вкус сладолед?; Кое растение ти хареса най-много по пътя?; Какво искаш да правиш утре?. Тук няма правилен и грешен отговор, важно е детето да говори свободно, без да бъде съдено

8. Раница за носене на деца

Ако детето ти е под 3-годишна възраст, е добре да имаш раница, в която да го носиш, когато крачетата му се уморят. Това е важен аксесоар за преход с по-малки дечица. Раницата е пригодена така, че малчуганът да се чувства комфортно на гърба ти, а ти да се насладиш на прехода, особено ако половинката ти носи пълната раница. 

9. Дрехи за преобличане

В раницата си приготви дрехи за преобличане на малчугана. Не е изключено да падне в някоя локва, на цопне в реката или да се изкаля до неузнаваемост. Децата са доста по-активни от възрастните и се потят повече, затова резервните дрехи са задължителни. Не забравяй дъждобран и шапка, особено ако отивате в планината. Така детето ти ще е подготвено за всеки каприз на времето и ще се наслади на похода.

10. Отъпкани обувки за децата

Планинският маршрут не е мястото, на което детето да дефилира с новите си маратонки. Избери му удобни обувки, които вече е носило много пъти. Така крачетата му ще се чувстват удобно и за детето ще е по-лесно да извърви голямо разстояние. Обувките трябва да са затворени, да предпазват пръстчетата и да не се изхлузват от стъпалата. Задължително носи чифт резервни чорапи, а защо не и допълнителни обувки. Комфортът на детските крачета е от ключово значение за успеха на прехода. 

Виж още: Къде да изведеш децата – 5 екопътеки около София

Кредит: Feepik
11. Избери интересен маршрут

Децата бързо се отегчават, особено ако трябва да вървят часове по равна пътека. Избери подходящ маршрут, който има известни предизвикателства – малко катерене, преминаване по мостчета над реката, провиране между дървета. Най-добре е маршрутът да е кръгов, така на отиване и на връщане ще се насладите на различни гледки. Важно е преходът да има крайна цел – връх, водопад, скално образование, това е най-големият мотиватор за малки и големи. 

Когато стигнете края на маршрута, отпразнувайте го с пикник, снимки и почивка. Дай възможност на децата да се зарадват на победата, че са стигнали до крайната дестинация. 

12. Съобрази се с лимитите на детето

Идеята на разходките сред природата не е да умориш детето до изнемога. Избери маршрут, който е във възможностите му. Освен дължината на пътеката, обърни внимание каква е денивелацията, дали има препятствия по пътя, опасно ли е за малки деца. Избирай преходи, които детето ти може да измине, без твърде големи усилия. С всеки следващ път може да увеличаваш по малко трудността. 

13. Покани други семейства с деца

Организирай преход сред природата с други приятелски семейства, които също имат деца. Така не само възрастните, но и мъниците ще си имат компания, а и ще е по-интересно. Ако детето ти вече е на 4-5 години, то има голяма нужда да общува с други деца. Дай му възможност да се забавлява с връстниците си на воля. 

14. Остави детето да води

Нека детето да не се чувства като ескорт на родителите си, които са решили да го замъкнат в планината, вместо да ги играе с любимите играчки у дома. Дай възможност да малчугана да води парада, т.е. похода. В безопасна част от маршрута, го остави да върви няколко стъпки преди теб. Можеш да му даваш насоки зад гърба, но е хубаво детето да се чувства като водач и лидер. Така ще бъде много по-наблюдателно, ще се научи да се ориентира в гората и ще открие приятната страна на преходите. 

Ти си най-големият вдъхновител за твоето дете. С лекота то копира модела, който ти му показваш. Ако обичаш природата, планината, гората и пешеходните преходи, неусетно ще му предадеш тази любов. Така всеки поход ще се превърне в интересно семейно приключение! 

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии