fbpx

“Перото на Сами” – история за едно смело папагалче, което не се отказва

Когато станеш родител преоткриваш отново любовта си към детските книги. Ако едно време те са разпалвали твоето въображение, днес те канят нашите дечица на приключения в нови светове. Но изборът на детска книжка не винаги е лесен. Затова и съм безкрайно щастлива, че имаме възможността с mammi.bg да си партнираме с издателства и да представяме най-новите заглавия на българския пазар.

Наистина много харесваме с моя син книжките на издателство “Меченосец”. Мечето Луана от “Дузина понички” ни научи да споделяме вкусни донъти с приятели и бързо се превърна в любима книжка за четене. Сега наш нов приятел е едно смело малко папагалче на име Сами, което се радва на новото си оперение. Обаче случва се така, че любимото му червено перо изчезва и папагалчето се впуска в голямо приключение, за да го намери. По пътя се среща с различни животни и събира смелост да говори с всяко едно от тях в търсене на заветното перо. 

Книжката “Перото на Сами”, Кредит: личен архив

Въж също: С “Дузина понички” научихме, че всичко е по-вкусно, когато е споделено

Автор на книгата “Перото на Сами” е Събина Георгиева, която умело пресъздава приключенията на Сами в напевна рима. Така неусетно и много мелодично Събина ни запознава с Мистър Слон, Госпожа Пантера, Царя Лъв, Черно-бялата Мадам и най-големия сънливец, които разказват своите случки с перото, но за съжаление никой не знае къде е то сега. Сами не се отказва и продължава да търси, докато не открива своето любимо перце. 

Историята е изключително симпатична и забавна, а прекрасните илюстрации – дело на Стефана Аргирова, правят приключението още по-интригуващо. Ние с Алекс добавихме и една мъничка игра към ритуала за четене – търсим къде илюстраторката е скрила червеното перце на всеки разтвор.

Кредит: Личен архив

Посланието на книжката:

Посланието на книжката е всеки да следва смело своето призвание – своето “червено перце” и своя път така, както Сами. Не е нужно да се сравняваме, да бъдем като другите, когато имаме най-хубавото и ценно червено перце.

Аз лично бих добавила и темата за упоритостта. Като майка на четири годишен господин, който доста често избира да се предаде, за да му помогне друг, историята на Сами беше инструментална, за да си поговорим още веднъж за трудностите и как не трябва да се предаваме. Ако имаме цел и вярваме в нея, трябва да я преследваме, независимо дали ще срещнем страшна пантера или лъв по пътя си. Така радостта накрая, когато достигнем и намерим своето “червено перце”, е още по-голяма.

Кредит: Личен архив


Любимият ми момент в книжката е когато Сами открива, че му няма перцето. Как е допуснал тази грешка? И въпреки че го чака тежка мисия, той не унива, не губи време и не се отказва, а решава да се самомотивира (урок, който е изключително важен за малките деца):

“Току тъга да го обземе,
но тя отнема много време.
Няма как, ще се наложи,
за друг ден да я отложи.”

Искрено се радвам, че на такава хубава книжка е дело на български автор и илюстратор. Книгата е с твърди корици, голям формат и наистина богато илюстрирана. Радвам се, че е част от нашата библиотека и че имаме още едно приятелче в лицето на Сами.

Книжката “Перото на Сами” се издава от издателство “Меченосец” и е налична в редица големи и малки kнижарници.

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии