fbpx

Виж кои са най-верните помощници в отглеждането на бебето през първата година

Видим ли заветните две чертички на теста за бременност и главите ни се изпълват с толкова много въпроси. Голяма част от тях са свързани главно с нашите способности да се грижим за едно малко и беззащитно същество. Колкото повече обаче напредва бременността, толкова повече идва времето на въпросите за всяко едно нещо, с което трябва да се сдобием, за да можем да обезпечим нуждите на нашето малко съкровище. Предполагаме вече си попаднала на поне няколко списъка за новородено и е напълно вероятно там да фигурират продукти, които дори нямаш представа за какво се използват, нали?

Днес ще поговорим обаче за всички наистина важни неща, които ще улеснят значително живота ти през първата година от родителството. Не само това, ами ще ти предложим и бюджетни решения откъде да се сдобиеш с всяко от тях.

Екипът ни е привърженик на устойчивия начин на живот. От първа ръка сме се убедили колко лесно е да залитнем в свръхконсумация, особено когато става въпрос за децата ни. Затова искахме да предложим едно смислено решение на всички майки, минали по нашия път. Така се роди идеята за нашата платформа „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – в нея всяка майка може лесно и бързо както да продаде притежаваните от нея излишни детски вещи, така и да открие всичко, което ѝ е необходимо за нейното мъниче, в отлично състояние и на много добри цени!

Днес ще споделим с теб избрани артикули, които можеш да откриеш на „Малки съкровища”. Включихме ги в селекцията с идеята да ти покажем от какво и защо се нуждаеш в отглеждането на бебчо от ден първи. А когато някоя от вещите вече не ти върши работа, можеш и ти да я „предадеш нататък”, като се регистрираш на платформата и зарадваш с нея някоя друга мама!

Виж още: Списък за новородено – какво ти е нужно, какво не и защо?

отглеждането на бебето първата година
Кредит: Unsplash

Столче за кола

Всички сме чували как през първите 40 дни след раждането не трябва да извеждаме бебето навън. Много от нас обаче не се съобразяват с този съвет, особено, ако навън е достатъчно топло. Но въпреки това всички си задаваме въпроса „Кога точно да изведа бебето за първи път навън?”. Истината е, че първата „разходка” на новороденото ни съкровище се случва няколко дни след раждането, в момента, в който го изведем от болницата. И за тази първа „разходка” – от там до вкъщи, най-необходимо ни е детското столче за кола. То е от първостепенно значение и при всяко друго пътуване с кола на нашето мъниче.

Съвсем нормално, с оглед безопасността на бебето, този избор да е важен за всеки родител. Оказва се обаче и доста труден. Пазарът е претрупан с модели, а ние нямаме идея какво означават половината характеристики, за какво да внимаваме, какво да търсим. Но е важно да се поинтересуваме, а да не свеждаме избора си до цвета.

Добрата новина тук е, че не се налага да се доверяваме само и единствено на консултантите в магазините. След срещата с тях винаги остава съмнението, че искат да ни продадат най-скъпия възможен модел и то без реално да се обосноват с какво е по-добър от всички останали. Затова бихме ти препоръчали да се обърнеш към специалисти по темата, а именно екипът на организацията „С деца на борда”. Те ще ти обяснят в детайли всичко важно, за което да внимаваш при избор на детско столче. Така спокойно ще можеш да купиш дори и такова втора употреба, защото ще знаеш дали притежава всичко необходимо, за да гарантира безопасността на твоето бебе по време на път.

Виж още: С деца на борда – всичко за безопасното им пътуване

Детска количка

След като се сдобиеш със столче за кола, в което детето спокойно да се разхожда на дълги разстояния, трябва да се помисли и за придвижването му на по-къси. За целта ще ти е нужна количка. Няма какво да се лъжем, тук изборът е почти толкова сложен, колкото изборът на лек автомобил. И няма да те излъжем, ако кажем, че доста майки са избрали своите колички в типично женски стил – по цвета, разбира се.

При количката важно е удобствотокакто това на бебето, разбира се, така и това на майката (ако приемем, че тя основно ще я бута). Какво ще рече това? Обърни внимание при избора за височината на количката, удобно ли ти е, много ли е ниска, прегърбваш ли се, за да вземеш бебето. Важни са и размерите, особено ако живееш в блок с тесен асансьор, затова не забравяй да сравниш мерките. Добре е да провериш и колко е мобилна – побутай я из магазина, не е същото като из градските улици, но е по-добре от без хич. От значение и колко лесно се сгъва, особено ако планирате чести пътувания.

Щом веднъж харесаш конкретен модел количка в магазин, можеш да я потърсиш и втора ръка – така не само ще спестиш пари, но можеш и да се консултираш с предишния собственик за всичко, което те интересува за модела и да получиш обективно мнение.

Виж още: Как да избереш количка за близнаци?

Столче за хранене

След навършване на 6-месечна възраст на бебето идва един много сладък, но и доста притеснителен момент – захранването! Тъкмо сме овладели храненето – било то с кърма или адаптирано мляко, придобили сме някаква увереност, с повече късмет сме изградили режим и хайде отначало! Каква храна да предложим, кой метод да изберем, а как да предложим вода… Ех, въпроси, толкова много въпроси.

Първият обаче си остава – „Какво столче за хранене да избера?”. Това наистина е важен въпрос, защото от основно значение при захранването е бебето да може да стои самостоятелно, за да се избегне риск от задавяне. Хранене в излегнало положение е повече от нежелателно. Затова е добре да изберем столче, в което бебето се чувства достатъчно комфортно.

Друго важно е моделът да се почиства лесно, защото, вярвай ни, голямо чистене те чака! Таблата е добре да се маха и слага лесно, да е пластмасова, за да можеш директно да я сложиш под течаща вода и да улесниш максимално живота си.

Виж още: Как да избереш детско столче за хранене?

Помпа за кърма

Във всеки списък за новородено, който ще откриеш в интернет или по магазините, неизбежно присъства помпата за кърма – електрическа или ръчна. Разбира се, важна е, но се налага да направим малко уточнение. Възможно ли е да кърмиш детето си, без да използваш нито веднъж подобно устройство? Отговорът е да, възможно е! Но е добре да знаеш какво означава това, а именно – ти и бебето ти ще сте като скачени съдове до момента, в който спреш да кърмиш. Това си е една нелека задача – пълно отдаване! Ти ще си единственият човек, който може да нахрани детето и това сериозно ще повлияе на усещането ти за свобода. Ако си готова на подобна отдаденост – чудесно! Това са наистина безценни, незабравими мигове на близост и емоционална привързаност.

Ако обаче не си готова по ред причини или просто нямаш физическа възможност да си 24 часа на разположение на своето бебе, то да – намери своята помпа за кърма. С нейна помощ ще можеш да осигуриш на бебето си кърма, като в същото време някой друг може да го нахрани, докато ти нямаш възможност.

Друг момент, в който помпата може да бъде верен съюзник, е в случай, че гърдите се препълват с мляко и не успяваш да ги облекчиш само с изцеждане на ръка или със сучене на бебето.

Можеш да избираш между електрически и ръчни помпи. Всяка от тях си има своите предимства и е добре да си направиш проучване коя би била по-подходяща за теб. Двойните електрически помпи са сред най-препоръчваните, защото са изключително ефективни, изцеждането се случва най-бързо и не толкова болезнено.

Виж още: Как се кърми новородено и други важни въпроси към консултанта по кърмене Христина Янева – Хедра

Други помощници в кърменето

Като чуем кърмене си мислим, че трябват само мама, нейната кърма и една гладно бебе, нали? Е, всъщност в процеса се включат, макар и „задочно”, доста други участници и сега ще ти представим някои от тях.

Възглавниците за кърмене, например, са супер удобен аксесоар, с чиято помощ можеш да наместиш бебето в удобна позиция, така че да засуче бързо и лесно и двамата да се насладите на комфорт. С тяхна помощ ще можеш и да повдигнеш мъника, така че да не се прегърбваш излишно.

Ако изцеждаш кърма, то ще ти трябват шишета, стерелизатор, пликове за кърма… Направо цял арсенал от нови придобивки, за които до скоро дори не си знаела, че съществуват, а в близките месеци няма да можеш без тях.

В случай, че кърмиш, е добре да имаш предвид, че това може да не е така гладък процес, колкото би ти се искало. Не малко жени срещат различни трудности. Но те не бива да те отказват. На помощ при всеки проблем идват консултантите по кърмене, които, с помощта на различни техники, могат да помогнат на теб и бебето да превъзмогнете проблемите. Един от най-често срещаните, например, са чувствителните зърна, които е възможно да се разранят в следствие на неправилно поставяне на бебето на зърното. Ако това се случи, можеш да помислиш за протектори за зърна, както и за подходяща козметика за зърна, която да ги омекоти (разбира се, тя е съвместима с кърменето и е напълно безвредна за бебето).

Виж още: Уроците за кърмене, които научих през първата година на сина ми

За съня на мъничето

Освен за храненето на бебето, родителите най-много се притесняваме и за неговия сън. Особено преди да се роди, живеем със заблудата, че е достатъчно просто да открием перфектното креватче и нашето мъниче, а и ние покрай него, ще се радваме на сладки и дълбоки сънища. Е, бързо разбираме, че това не е точно така. Но все пак изборът на креватче, кошарка или люлка си остава приоритет за мама и татко.

Варианти на пазара има много. Като започнем от легълцата със сваляща преграда, които се поставят до родителската спалня, минем през приказните люлки и стигнем до класическите дървени и сгъваеми кошари… Да не забравяме и всички преносими варианти като гнезда и кошове… Какво ще избереш зависи най-вече от личните ти предпочитания, от жилището, от начина на живот, който води семейството ви. Имай предвид обаче, че бебоците бързо растат и, докато се усетим, вече са надраснали първото си креватче. Затова е и много възможно да откриеш предложения втора ръка в отлично състояние, защото са ползвани твърде кратко от почти неподвижни бебоци, които не са имали възможност да им нанесат кой знае какви щети.

Говорейки за сън, не бива да пропускаме два много важни аксесоара. Първият – бебефон, разбира се. Той ще ти гарантира спокойни мигове в съседната стая или на другия етаж. Така че горещо препоръчваме да откриеш своя нов най-добър приятел! Вторият е слингът. Споменаваме го неслучайно тук, макар че спокойно може да присъства и в частта с предложенията за разходка на бебето. Истината обаче е, че повечето бебета заспиват като с вълшебна пръчица именно в слинга. Близостта до мама или тате мигновено ги успокоява и изпраща в страната на сънищата!

Виж още: Бебеносенето – моят най-добър приятел

Ваничка за къпане

За много майки и татковци именно къпането на бебчето се оказва най-притеснителното занимание, особено преди пъпчето да падне. По принцип още в болницата трябва да ти покажат как точно да се случва, как да държиш бебо, за какво да внимаваш. Разбира се, прибереш ли се вкъщи, е напълно възможно всичко научено да се изпари от главата ти и да се чудиш от къде да го подхванеш това миниатюрно същество и как изобщо да го сложиш в тази гигантска вана!

Изборът ѝ, разбира се, също е възможно да ти се стори доста труден, най-вече заради изобилието от предложения. Но не е нужно да си причиняваш излишен стрес, особено що се отнася до ваните. В крайна сметка всички вършат една и съща доста простичка задaча, а именно – да бъдат пълнени с вода. Това, което е добре да имаш в началото, е приставка за новородено, върху която да поставиш бебчето, за да можеш спокойно да го облееш с вода. За да си сигурна, че температурата ѝ е подходяща за нежната бебешка кожа ,ще ти трябва термометър – това е. Доста простичко, както сама виждаш.

За да си максимално спокойна, особено в първите седмици и дори месеци с бебко вкъщи, е добре да имаш предвид, че къпането във вана всяка вечер е крайно излишно. Поддържането на хигиена е едно – това спокойно може да се случва и като сложиш бебето под течаща вода след всяка смяна на пелена. Но къпането във вана всяка вечер с нищо не допринася за по-добрата му хигиена, напротив. Рискуваш да раздразниш кожата, колкото и нежна козметика да използваш. Честото къпане изсушава бебешката кожа, а тя все още няма изграден защитен слой и е изключително чувствителна, затова е добре да не прекаляваш с баните.

Виж още: Подробен наръчник за интимната хигиена на бебетата момиченца и на бебетата момченца

Книги

Родителството идва с толкова много предизвикателства, толкова ситуации, които изпитват търпението ни, но и толкова много, в които просто не знае какво да правим. За наше щастие, отглеждаме деца в ерата на интернет, когато всички отговори са само на няколко клика разстояние, с любезното съдействие на всеобщия любимец Google. Но това далеч не означава, че така можем да добием пълна представа за развитието на бебето, нито пък да се подготвим от рано и пълноценно по теми, които ни вълнуват.

И тук на помощ идват книгите! Има редица заглавия, които могат да са ти от полза в приключението, наречено майчинство. Много от тях сигурно ще ти препоръчат приятелки, но със сигурност има и такива, към които сама ще посегнеш, защото всяка мама и всяко бебе имат своите индивидуални нужди.

Виж още: Книгите за възпитание на деца, които нашите читатели препоръчват

Надяваме се съветите ни днес да са улеснили избора на твоите верни помощници в отглеждането на бебчо, мамми! И не забравяй, няма универсални правила – всички се учим в движение и откриваме кое работи за нас и нашето мъниче!

_________________________

* Ако успяхме да те заинтригуваме с нашата селекция от артикули, можеш да направиш още сега своята регистрация на „Малки съкровища” ТУК, да разгледаш останалите публикувани обяви и да откриеш своето ново съкровище, а защо не след време и самата ти да започнеш да продаваш.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии