fbpx

5 съвета за оптимизиране на семейния бюджет, когато имаш бебе

Моментът, в който разбереш, че чакаш дете, е вълнуващ, емоционален и пълен с хиляди въпросителни. В цялата суматоха около бременността и раждането, понякога не остава време да помислиш за по-прозаични неща, като управление на финансите. Затова днес ще си говорим за пари и по-точно как да управляваме семейния бюджет, когато имаме бебе.

За много двойки темата за финансите не е на дневен ред, докато в семейството не се появи едно малко същество, което има свои потребности. Все пак е добре да помислиш за оптимизация на бюджета преди това да се случи, за да не си създаваш излишен стрес след това.

В желанието си да ти дам наистина добри идеи, които да приложиш, поговорих с няколко мои приятелки, които вече са минали по този път. Вдъхновена от техните думи, ти представям 5 съвета за по-добро разпределение на бюджета, когато вече сте трима (или повече) вкъщи. 

Виж още: Как да управляваме разумно семейния бюджет

оптимизиране на семейния бюджет
Кредит: Anna Shvets / Pexels

1. Създай месечен бюджет на бебето

Без значение дали ти и партньорът ти имате отделни бюджети само за себе си, важно е да отделите месечен бюджет, който да е само за нуждите на бебето. Помислете и напишете всички разходи, които съпътстват грижите за новородено – пелени, храна и аксесоари за хранене, дрехи, играчки, лекар/лекарства и т.н.

Щом определите месечния бюджет на детето, добавете поне още 10%-20% отгоре за непредвидени разходи. Правете си равносметка в края на всеки месец, дали парите, които сте отделили, са достатъчни – къде харчите най-много, къде може да оптимизирате разходите си и изобщо къде отиват парите за бебето. Така, с всеки следващ месец, ще управлявате все по-добре финансите си

„Освен бюджета за бебето, който е неприкосновен, винаги отделям пари от месечните доходи за изненадващи разходи. Така съм спокойна, че каквото и да се случи, имаме спестени пари за „черни дни“, които са само за детето.”
(Милена, 28 г.)

2. Време за общ бюджет или…

Ако сте живели заедно с твоята половинка преди раждането на детето, вероятно вече имате опит в разпределянето на разходите за живот. След появата му обаче е нормално някои неща да се променят и досегашното разпределяне на бюджета вече да не ви върши работа.

Ако сте имали отделни бюджети и всеки е имал разходи, за които отговаря – заем, наем, битови сметки, храна, може би е време да помислите за общ бюджет, който да менажирате по-лесно. Другият вариант е да определите кой каква част от доходите си ще отделя за бебето, ако държите да запазите вашата финансова самостоятелност

Ето какъв опит сподели с мен Анелия (31 г.): „Когато с приятеля ми започнахме да живеем заедно, всеки имаше свой бюджет и конкретни отговорности вкъщи. Единият плаща наема и сметките, а другият пазарува за дома.

Когато решихме, че искаме да създадем семейство и забременях, избрахме да имаме общ бюджет. Аз трябваше да изляза в майчинство и нямаше как да печеля толкова, колкото когато бях на работа. Моята половинка ми дава спокойствието и сигурността, от които се нуждая, и за нас общият бюджет е по-добрият вариант.”

3. Лимит на индивидуалните покупки

Ако досега сте свикнали всеки да си купува каквото пожелае, за лично ползване, без да се консултирате с другия, е хубаво да сложите лимит на индивидуалните покупки, според доходите ви.

Моята приятелка Неда (30 г.) ми сподели следното: „След появата на бебето, със съпруга ми решихме да не харчим повече от 200 лв. на месец за лични покупки. Всичко над тази сума минава на семеен съвет. Ако някой от нас си хареса нещо, под тази сума, може спокойно да си го купи, без да го обсъжда с другия. Така, в края на месеца няма опасност да се окаже, че парите за нова детска количка вече за изхарчени за плейстейшън, например.” 

Лимитът на разходи ще ви помогне всеки да чувства своята автономия, без да държи настрана партньора си от големите решения. 

4. Спестявай за дългосрочни цели 

Месечните разходи за бебетo могат да бъдат големи, но обикновено те са само част от уравнението. Съвместното планиране за дългосрочни цели е от ключово значение, за да сте сигурни, че няма да се чувствате претоварени, когато се сблъсквате с големите бъдещи разходи. 

След като създадете своя бюджет за месечни разходи за бебето, отделете време, за да помислите какви дългосрочни цели за спестяване имате за детето си. Това може да са спестявания за частна детска градина или училище, детегледачка, ремонт на детска стая и все неща, които изискват повече средства и планиране.

Добра идея е да отворите спестовна сметка на детето, за да не се изкушавате да пренасочвате спестените пари за нещо друго. Ако има бъдещ голям разход, за който сте сигурни, че трябва да направите напред във времето, започнете да спестявате за него още от сега

„Най-голямото ми притеснение е кой ще гледа детето, когато се върна на работа. Със съпруга ми живеем в София и тук нямаме близки и роднини, на които да разчитаме. Виждам каква е кризата с държавните детски градини и сигурно ще се наложи малката да посещава частна, затова спестявам още отсега.“
(Даниела, 28 г.)

5. Запиши разпределението на бюджета

Сега това може да ти звучи като странен съвет, но след няколко месеца без сън спомените избледняват и родителите често се пускат „по инерция”, дори в харчовете. Затова разпиши всички предвидими месечни разходи, какъв процент от бюджета отделяш за всяко перо и какъв процент от доходите спестяваш.

Ако правиш промени в плана, не забравяй да опишеш какви са те и защо ги правиш. Дори да имаш най-добрите комуникационни умения и най-острата памет, ще се учудиш колко неща ще започнат да ти убягват, когато бебето се появи. Записвай разпределението на целия семеен бюджет, за да няма изненади в края на месеца. 

Ето защо и за Петя (30 г.) това е добро решение: „Може би се превръщам в женския вариант на чичо Скрудж, но, на този етап, за мен е важно къде отиват парите ми, дали ги разпределям правилно, все пак нося отговорност за още един човек.“

оптимизиране на семейния бюджет
Кредит: Feepik

Оптимизирането на месечните разходи не е толкова страшно, колкото изглежда в началото. Едва ли ще чуеш родител, който да казва: „Иска ми се да нямах дете, толкова е скъпо!“. Това е част от родителството и отговорностите, които трябва да поемем с появата на малкото бебе вкъщи.

Затова погледни на финансите, като на игра на шах, важно е да мислиш няколко хода напред, за да успееш! 

Виж още: Всичко за майчинството – обезщетения, помощи, документи, срокове и съвети

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии