fbpx

Кухня без отпадък – оползотворяване на яйца и козунаци

Всички очакваме празниците с нетърпение, донякъде и заради вкусните ястия, с които ще се почерпим на трапезата. Хубаво е да не забравяме, че прекаляването с храна може не само да ни донесе дискомфорт, но и да повлияе на здравето ни, затова нека хапваме с удоволствие и мярка. А за храната, която остане, имаме решение.

Какво да правим с варените яйца след Великден?

Ако в края на празника у дома ви има повече боядисани яйца, отколкото можете да изядете, не се притеснявайте, а ги превърнете в засищащи и питателни ястия за цялото семейство.

Съхранявани правилно в хладилник, сварените и боядисани яйца издържат до 3-4 дни, така че можете да ги използвате за закуски, салати и ястия. Яйцата са добър източник на протеини, така че могат да заменят месо или риба в много класически рецепти.  

Закускa със сварени яйца

Ако имате навик да закусвате сутрин, яйцата са добър вариант за засищаща закуска. 

Филийки с яйчен пастет

Лесен за приготвяне яйчен пастет, за който ви трябват само 2 съставки и подправки. 

оползотворяване на яйца и козунаци
Кредит: Личен архив

Необходими продукти за 2 порции:

* 4 филийки;
* 2 сварени яйца;
* 1 добре узряло авокадо;
* ½ ч.л. куркума;
* 1 щипка черен пипер;
* сол на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Намачкайте авокадото с яйцата и солта. Ако ви е по-лесно, използвайте пасатор, но не гонете гладка консистенция, нека има малки парченца в сместа.
2. Намажете филийките. По желание отгоре може да добавите кълнове, магданоз или листенца бейби спанак.  

Салатa със сварени яйца

Яйцата могат да заменят месо или риба в почти всяка салата, в която се съдържа животински протеин. 

Салата Цезар с твърдо сварени яйца

Тази салата с богат дресинг от аншоа и горчица е добър начин да разнообразим сезонните салати и да оползотворим сварените яйца. 

Кредит: Личен архив

Необходими продукти за 4 порции салата:

* ½ глава айсберг;
* 2 сварени яйца;
* 3 филии хляб;
* 2 с.л. зехтин;
* прясно настърган пармезан за поръсване.

Необходими продукти за дресинга:

* 2 сварени яйца;
* 1 с.л. дижонска горчица;
* 2 филета аншоа;
* 2 с.л. зехтин от буркана с аншоа;
* 6 с.л. зехтин екстра върджин;
* ½ лимон, сокът отцеден;
* 1 скилидка чесън.

Начин на приготвяне:

1. Загряваме фурната на 180 градуса.
2. Накъсваме филиите хляб на парчета. Така наръбените краища ще попият повече сос, отколкото, ако ги нарежем на кубчета.
3. Овалваме хляба в малко зехтин и изпичаме за 10 минутки, докато стане хрупкав.
4. Смиламе всички съставки за соса в блендер, докато получим гладка хомогенна смес.
5. Нарязваме салатата и я поставяме в купа. 
6. Добавяме крутоните и соса и разбъркваме. 

Ястие със сварени яйца

По същия начин както при салатите, яйцата се явяват икономичен вариант да си набавите протеини без да посягате към месо или риба. Варените яйца са част от класически рецепти като Руло Стефани и Яйца по шотландски, но аз ви предлагам и един малко по-екзотичен вариант със сезонен елемент:  

Индийско къри с яйца и зеленолистни 

Тази рецепта ми е любима, защото обожавам индийската кухня, но винаги променям нещо, за да я направя сезонна. Затова този път добавих зеленолистни, в случая коприва, но може да използвате спанак, лапад или комбинация от тях. 

оползотворяване на яйца и козунаци
Кредит: Личен архив

Нагодете пропорциите според това колко яйца имате в наличност. На една порция трябва да се падат 2 яйца, за малките деца – 1. 

Необходими продукти за 2 порции:

* 4 сварени яйца;
* 2 с.л. мазнина по избор;
* 1 глава лук, накълцана на ситно;
* 2 моркова, нарязани на дребно;
* 2 скилидки чесън, накълцани;
* 2 шепи прясна коприва;
* 400 г домати, пасирани или нарязани на ситно, от буркан;
* 1 ч.л. куркума;
* 1 ч.л. къри на прах;
* 1 ч.л. червен пипер (по желание лют);
* сол на вкус;
* 2 стръка пресен чесън, накълцани.

Начин на приготвяне:

1. Обелваме яйцата и прорязваме с нож белтъка съвсем внимателно, без да стигаме до жълтъка. Целта е да вкараме соса в тях, за да станат сочни и още по-апетитни.
2. Загряваме мазнината и задушаваме лука и морковите, докато омекнат.
3. Добавяме чесъна и подправките и готвим 2-3 минути.
4. Добавяме доматите и ½ ч.ч. вода и готвим 10 минути, докато сосът се сгъсти.
5. Накрая добавяме копривата и яйцата и готвим още 10 минути, като обръщаме яйцата в соса, за да поемат ароматите. 
6. Поднасяме топли с поръсен пресен чесън или магданоз по желание. 

Виж още: 5 идеи какво да правим с остатъците от Великденската трапеза

Какво да правим с останалия козунак след Великден?

Гледайте на поизсъхналия козунак като на обикновен хляб и веднага ще му намерите много приложения. От пържени филийки за закуска, през крутони за салата, та чак до козуначена торта или хлебен пудинг с козунак – вариантите са много и всичко зависи от вашия вкус и въображение.  

Закуска с останалия козунак:

Панирани филийки с козунак на фурна

Интересен вариант на класическите панирани филийки, но без пържене. 

Необходими продукти:

* 2 яйца, разбити;
* 60 мл мляко по избор;
* 4 капки ванилия;
* 4 филийки козунак.

Начин на приготвяне:

1. Загряваме фурната на 200 градуса. 
2. Смесваме разбитите яйца с млякото и ванилията.
3. Натопяваме всяка филийка в сместа и ги подреждаме върху застлана с хартия за печене тава.
4. Печем в загрятата фурна за 10-12 минути или докато станат леко златисти. 

Салата с останалия козунак

Всяка салата, в която добавяме крутони, може да се превърне в една по-празнична великденска салата с малко козуначен привкус. 

Спаначена салата с аспержи и козуначени крутони

Както правим крутони от изсъхналия хляб, така можем да ползваме сладкия козунак за една по-нестандартна празнична салата. По желание може да добавите и козе или синьо сирене.  

Кредит: Личен архив

Необходими продукти:

* 250-300 г пресен спанак;
* ½ връзка пресни аспержи;
* 5-6 пресни ягоди;
* 1 стрък пресен лук
* 1 стрък пресен чесън;
* 2-3 филийки козунак;
* 4 с.л. зехтин;
* 2 с.л. балсамов оцет;
* сол на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Загряваме фурната на 180 градуса.
2. Нарязваме козунака на парчета и ги напръскваме с малко зехтин или кокосово масло. Изпичаме ги за кратко в загрятата фурна, колкото да станат хрупкави. 
3. Нарязваме спанака, чесъна и лука на ситно и ги смесваме в купа.
4. Отрязваме дебелите и жилави краища на аспержите и ги обелваме с помощта на белачка за картофи. Отрязваме връхчетата, които са много крехки и вкусни, а останалата част нарязваме на лентички отново с помощта на белачката. Добавяме ги към спанака. 
5. Добавяме крутоните, зехтина, солта и балсамовия оцет и разбъркваме.
6. Нарязваме ягодите на парченца и поръсваме салатата с тях.

Хлебен пудинг с останалия козунак 

Приготвя се също много лесно и изисква само 3 допълнителни продукта, които всеки има у дома си: яйца, мляко и захар. Удобството на този десерт е, че можете да го приготвите без значение колко козунак имате останал. Само следвайте пропорцията: на 1 яйце се падат 140 мл мляко и 40 г захар. Аз използвам кафява захар, тъй като придава по-наситен карамелен вкус и аромат.

оползотворяване на яйца и козунаци
Кредит: Личен архив

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии