fbpx

Виж как три дами успешно развиват своя онлайн бизнес с помощта на СуперХостинг.БГ

Трети сезон на нашата поредица „Мама предприемач” официално приключи! Срещнахме се с 20 невероятни жени, които с много хъс, воля и женска креативна енергия променят бизнес средата в България. Наш ценен партньор в разговорите с тях беше екипът на СуперХостинг.БГ. С предлаганите от тях услуги за онлайн присъствие, всеки бизнес с лекота може да развие своя потенциал и да достигне максимален брой клиенти с минимални усилия. Създаването на сайт вече не е плашещо начинание, с което да се заемат само професионалисти, а изграждането на онлайн магазин е лесно като детска игра, благодарение на платформата Shopiko, достъпна за всички.

За да поставим подобаващ финал на третия ни и най-силен сезон до момента, избрахме да те срещнем с три дами, които са клиенти на СуперХостинг.БГ и са се уверили от първа ръка в качеството на услугите им. Всяка от тях предлага продукт, за който ние – майките, си заслужава да знаем… 😉 А днес ще си поговорим именно за ползите на онлайн магазина за бизнеса и ще разберем кои са били най-големите трудности и най-големите им успехи, както и какви съвети биха дали на всички, които тепърва поемат по техния път.

Виж още: Как успешно да дигитализираме своя бизнес – въпроси и отговори със СуперХостинг.БГ

Запознай се с Росица Кочева и Lisko Toys

онлайн бизнес СуперХостинг.БГ
Кредит: Личен архив
Кога и как се роди идеята за твоя бизнес?

Като майка за втори път, вече знаех какво ме очаква, а именно – купчини пластмасови играчки, които задържат вниманието на детето за кратко и обикновено се чупят бързо. Затова реших, че детето ми ще играе само със стойностни и креативни играчки, които развиват мисленето и насърчават фината моторика. Бях готова да закупя по-малко като брой играчки, но по-качествени такива

Случайно попаднах на един интересен продукт – busy board, точно когато дъщеря ми беше на 8-9 месеца. Започнах да проучвам пазара за различни дизайни и цени, но в България не намерих достатъчно добра комбинация от използвани елементи, здравина и естетически външен вид. А когато купуваме детска играчка за 100-200 лева, мисля, всички родители се интересуваме от едно и също – да е достатъчно здрава, за да издържи на „яка” игра поне една година и да задържи детското внимание за по-дълъг период от време.

В крайна сметка, реших, че с мъжа ми ще направим сами busy board за детето. Първата дъска ни отне около месец – дизайн, боя, рисунки и не нa последно място – правилните крепежни елементи за сглобяването ѝ. Крайният резултат обаче си заслужаваше! Впоследствие направихме и няколко дъски за децата на наши приятели и мисля така тръгна всичко! Един ден някой каза: „Много добре ви се получава, защо не започнете да ги продавате?”.

На какъв етап започна работата по сайта и онлайн присъствието?

Вече имахме идея за бизнес с busy board-ове. В началото си дадохме два месеца срок да изчистим концепцията, а и чисто технологично – да направим пет различни модела дъски, да ги снимаме и да ги качим в профили на Lisko Toys в различните социални мрежи. Един месец по-късно, след много работа по социалните профили и четене на маркетинг стратегии, стигнахме до извода че имаме нужда от сайт.

Най-достъпна и лесна за работа изглеждаше платформата Shopiko на СуперХостинг.БГ. Тъй като пазарът ни е съсредоточен в България, решихме че е добра идея и платформата да е българска.

Как се разви бизнесът в резултат от дигитализацията?

Усетих ползите от дигитализацията и по-специално от създаването на сайт, малко след като го бяхме пуснали. Една сутрин видях, че през нощта са регистрирани три нови поръчки! Три поръчки, между 23:00 и 2:00 часа през нощта! Без да отговарям на съобщения, без телефонни разговори, с пълните данни за доставка към клиентите! Сякаш половината от работата беше свършена, докато спим!

Тогава осъзнах колко е важно в днешно време не само продуктът ти да е добър, но и да е добре представен и достъпен в интернет пространството.

онлайн бизнес СуперХостинг.БГ
През какви трудности премина и каква подкрепа получи от екипа на СуперХостинг.БГ?

Когато започнах работа по сайта ни (от нулата), аз бях майка, в отпуск по майчинство, с ниска техническа грамотност. Имах само идея, чисто визуално, как искам да изглежда сайтът ни, но не знаех как да го направя.

За щастие, платформата Shopiko е направена достатъчно лесно и разбираемо, дори за начинаещи. Започнах да следвам стъпките за създаване на онлайн магазин, получих огромна подкрепа от support-а на СуперХостинг.БГ. За почти всеки мой въпрос ми бяха изпратени видео инструкции как да се справя с конкретния казус

Какво би посъветвала други бизнеси, които тепърва стартират?

Ако искате да изградите успешен бизнес и да се развивате, задължително ви трябва сайт! Само с присъствие в социалните мрежи не стои сериозно! Бъдете смели и предизвиквайте себе си с нови и по-високи цели на всеки етап от вашето бизнес развитие! Вярвам, че успехът идва в следствие на постоянство и ясна визия.

Запознай се с Ива Нанкинска и RawCakes.bg

Кредит: Личен архив
Кога и как се роди идеята за твоя бизнес?

Аз съм творческа личност и когато не съм намирала поле за изява в работата, съм търсила извън нея. Така се роди нуждата да работя това, което харесвам. RawCakes.bg като марка се появи обаче след като се намерихме с точните хора – моите бизнес партньори.

Поканих ги на гости. Бях подготвила няколко вида от сладките ми изкушения – дегустирахме, разказвах, смяхме се и покрай шеги и закачки още същата вечер решихме да действаме сериозно.

На какъв етап започна работата по сайта и онлайн присъствието?

Почти веднага, след като решихме, че ще правим RawCakes.bg, започнахме да работим по нашия сайт. Стартирахме като онлайн магазин за поръчка на сурови торти, а работилницата ни беше мястото, където хората да пробват тортите ни и да взимат готовите поръчки. И всъщност нашите продажби стартираха с първата поръчка, влязла през сайта.

Как се разви бизнесът в резултат от дигитализацията?

Както споменах, моделът ни е замислен като онлайн магазин. Разбира се, естеството на продуктите ни изисква и възможност тортите да се пробват или поне да чуят историята как се е родила всяка от тях. Тук е моментът да отбележа, че суровите ни торти, бонбони, барчета и други лакомства са изцяло плод на нашите проучвания, експерименти и постоянно търсене на нови вкусове и модерни стандарти за хранене.

Мога да кажа, че ние сме едни от първите, които се възползваха от дигитализацията в нашия сегмент и така завоювахме лидерска позиция в продажбата на здравословни лакомства онлайн.

онлайн бизнес СуперХостинг.БГ
През какви трудности преминахте и каква подкрепа получихте от екипа на СуперХостинг.БГ?

Платформата Shopiko на СуперХостинг.БГ се оказа голям трамплин за нас. Изключително удобна за ползване от слабо дигитализирани предприемачи, сравнително гъвкава, особено за хора с прилични познания в дигиталния маркетинг. Именно на това ниво е екипът ни, който активно ползва и изстисква възможностите на инструмента, който прави нашия онлайн магазин.

Имаме, разбира се, трудности, когато се опитаме да надскочим възможностите на тази изключително удобна платформа.

Тогава получаваме мигновената помощ на екипа на СуперХостинг.БГ и постигаме почти всичко, което желаем. Имам и идеи, които сме дали за нововъведения и вече ги виждаме реализирани.

Какво би посъветвала други бизнеси, които тепърва стартират? 

Произвеждайте качествени, природосъобразни и, по възможност, уникални продукти. Използвайте дигиталната среда, за да общувате с клиентите си. Възползвайте се от модерните инструменти за онлайн присъствие, публиката ви е там. Може да я откриете на достъпна цена, а дали ще стане и остане ваш клиент – изцяло зависи от вас.

Запознай се със Зорница Христева и Kolie.bg

Кредит: Личен архив
Кога и как се роди идеята за твоя бизнес?

През 2015-та година бях все още в майчинство и обмислях с какво ще се занимавам, след като дъщеря ми порасне и започне своя социален живот. Вече натрупала опит в сферата на маркетинга и продажбите, най-вече в онлайн търговията, с професия ювелир и познания за бижутата, една вечер се роди идеята за онлайн магазин. Но не какъв да е, а именно за бижута.

На какъв етап започна работата по сайта?

Моят бизнес е изграден изцяло в онлайн пространството, като това е заложено и в плановете ми за напред. Затова стабилна и работеща без проблеми система беше приоритет за мен. Спрях се на СуперХостинг.БГ и Shopiko след няколко несполучливи опита в търсене на добър доставчик и партньор на услуги, свързани със създаването на работещ онлайн магазин върху готова платформа. Направих своя избор след разочарование от фирми, които не успяха да удовлетворят изискванията ми и до този момент не съжалявам за него. А защо точно СуперХостинг.БГ – защото вече познавах компанията от предишни проекти и ползвах хостинг услугите ѝ и защото тя е символ на професионализъм и стабилно партньорство в тази област.

Как се разви бизнесът ти в резултат от дигитализацията?

След като се запознах с Shopiko, направих регистрация на магазин за тестов период от 14 дни и докато правих своите тестове, за по-малко от две седмици, имахме вече нов онлайн магазин с качени всички продукти.

Платформата се оказа стабилна и много лесна за ползване система, подходяща за малкия и среден бизнес. Най-голямото предимство за мен е интеграцията с куриерските фирми, която е безупречна – с 1 клик създаваш товарителници и придвижваш към клиентите. Това изключително много улесни процеса на работа.

През какви трудности премина и каква подкрепа получи от екипа на СуперХостинг.БГ?

Бизнесът се стартира сравнително лесно. Разполагахме с контактите на бижутерии, взехме снимки, качихме ги в платформа, на която работих предишни години. Разбира се, тя се доработи за нашите нужди. След това изкарахме всички лицензи и се започна. Трудностите дойдоха с това, че бяхме стартиращ бизнес. Страната ни все още не дели бизнесите на малки, средни и големи. Същевременно не подпомага малкия да израства в правилната посока.

Но най-голямата трудност беше, и все още донякъде е, невъзможността да откриваме бързо добри партньори и външни изпълнители за необходимите ни услуги на местно ниво.

Аз съм доволен клиент на СуперХостинг.БГ най-вече заради поддръжката, която ми се предоставя и която е на най-високо ниво. Всички консултанти на Shopiko са много любезни и отзивчиви, изключителни професионалисти. Няма проблем, на който да не се реагира бързо.

Какво би посъветвала други бизнеси, които тепърва стартират? 

Избирайте добре своите доставчици и партньори, и търсете стабилност в хората и фирмите, на които се доверявате.

_______________________________

Материалът е реализиран в партньорство със СуперХостинг.БГ, които споделят мисията ни да подкрепяме майките предприемачи и техните бизнеси.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии