fbpx

Новият детски роман “Октомври, Октомври” ни кара да мечтаем за дивото

Не бях чела детски романи от много време. Признавам си, от дете обожавам приказките и историите, може би затова исках да имам и свой сайт – за да разказваме истории. Благодарна съм на съдбата, че ме срещна и с тази история. Предизвика ме да прочета един роман, който ме накара да мечтая за къщичка в гората и диви приключения, а на финала си поплаках тайно, седнала в самолета за вкъщи. 

Романът се казва “Октомври, Октомври” от авторката Катя Бейлън и е носител на най-престижната международна награда за детска и юношеска литература „Карнеги“ (2022). Той е поетичен и литературен шедьовър, който показва на децата как да разперят крилете си, а на родителите – как да подкрепят този свободен полет на въображението. 

“Октомври, Октомври” Катя Бейли
Снимка: Личен архив

Историята на Октомври

Романът „Октомври, Октомври“ излиза от печат в началото на април с красивия превод от английски на Габриела Кожухарова , като преди това е покорил милиони читатели по цял свят. В него се разказва за едно момиченце, което живее в гората заедно с баща си, който се обръща към нея с името “Октомври, Октомври”, като винаги го повтаря два пъти. Сякаш така иска да ѝ покаже колко е специална.

Октомври ни отваря очите отново за приказния свят на природата и нейните обитатели, като с много любов описва всеки свой ден, всяко клонче и приятелче, което среща по пътя си. Напомня ми много на “Където пеят раците”, но по един детски начин. 

„Ние живеем в гората и сме диви.“

Така малкото дете описва в едно изречение себе си и своя живот, а нейните приключения вярвам, ще вдъхновят и нашите деца за едно безгрижно лято сред природата в търсене на съкровища.

В деня на единадесеттия си рожден ден Октомври се налага да замени дивата гора с големия град и да открие силата вътре в себе си. Тя обича толкова силно дивата природа и приключенията в гората, като не допуска, че може да открие и друг живот – покрай брега на река Темза. Живот, пълен с мечти и нови приятелства.

Поемайки по този нежелан, нов път, тя споделя своето чувство за вина, преодоляването на срама от отхвърляне при децата, справянето с емоциите на ярост, гняв, тъга, разочарование и самота. Писателката на романа е създала великолепни описания, чрез които вплита в сюжета едни от най-важните човешки добродетели – свободолюбие, любопитство, състрадание, уважение към духа на миналото и настоящето, търпение и благодарност. 

Ролята на майката

Романът искрено ме докосна като майка, защото поправя връзката между майка и дъщеря, помагайки им да открият, че не са толкова различни. В деня на рождения си ден Октомври трябва да заживее “с жената, която ми е майка”, както тя сама я нарича, в сивия Лондон – далеч от гората, от сигурността и дома. Двете откриват дивото в големия град, а заедно с това и пътя една към друга, за да може за финал една жена да чуе за първи път думата “мамо”. 

„Когато видях за първи път чуждоезиковото издание на романа на Катя Бейлън, още тогава знаех, че искам тази невероятна книга да стигне до децата в България, които са на възраст между 9 и 14 години. Вярвам, че добродетелите, разказани по увлекателен и затрогващ начин, ще развълнуват детската душа, като ще отворят ново пространство за разсмисъл в родителите“, споделя Нуша Роянова – издател, писател и художник. 

Моята книжка ще продължи своя живот като подарък за завършването на една млада дама във втори клас. Надявам се да я вдъхнови през лятото да напише своите истории за дивото, за природата и съкровищата, които намираме в нея. 

Романът “Октомври, Октомври” се издава от издателство „Дъбови листа“ и може да бъде намерен в книжарниците.

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии