fbpx

Как обучителна помощна кула Монтесори подпомага развитието на децата

На какво искате да научите децата си?” – това беше един от въпросите, които често задавах на интервюта по време на дългите си години журналистически стаж в лайфстайл списания. Този въпрос, по простичък начин, разкриваше ценностите и стремежите на събеседника.

Откакто станах майка, неведнъж съм се питала същото. На какво искам да науча сина си?! Но дори да изброя всички прекрасни качества, които си представям за него, следва голямата зловеща бездна на въпроса „Как?”. Как уча сина си на всички тези неща?! Кога го уча?

Докато умувах над тези въпроси, едногодишното ми човече ме боцна по носа… точно както аз правя с него. Погали ме по главата, както го галя всеки ден. Подаде ми солета, както аз му я подавам. Тези малки същества, едва проходили и още дори непроговорили, попиват всичко, което виждат и което ние, възрастните, им показваме. Така отговорите на моите въпроси ме боцнаха по носа.

Огледах се и си дадох сметка, че нямам нужда от стандартния си журналистически въпрос – начинът, по който бяхме подредили ежедневието си, дава отговора.

Ценностите, чрез които ние живеем всеки ден и които изпълват дома ни, са в средата, която създаваме. Вещите и играчките, които Калоян използва, само допълват нагласата ни.

Един от най-ярките примери за това е помощната кула Монтесори на „Мечо и Клечо”, която въплъщава някои от основните ни стремежи в отглеждането на детето. Ето ги и тях:

Самостоятелност

Да помогна на сина ми да се развие като самостоятелна, отговорна и уверена личност е на първо място в списъка ми. Методиката на Мария Монтесори ми идва на помощ със съветите ѝ за организиране на средата и осигуряване на възможности на детето само да изследва света около себе си.

Ние, родителите, в желанието си да помогнем, често правим неща вместо детето, като по този начин го лишаваме от възможността само да се научи. Затова се опитвам да организирам достъпна и удобна за използване среда – неговите вещи са на ниски масички и етажерки, за да може да взема сам каквото му е необходимо и каквото предизвиква интереса му, бисквитките и солетите са в ниско шкафче, за да го отвори, когато има апетит, а храната приготвяме винаги заедно, като той се качва на обучителната кула, за да ми помага.

обучителна помощна кула Монтесори
Кредит: Личен архив

Кулата на Мечо и Клечо” има две стъпала и повдига Калоян точно на нивото на кухненския плот, така че готвенето (и похапването) да е удобно и за двама ни. Платформата е обезопасена с парапет за повече сигурност, което ни дава спокойствие да насочим вниманието си към дейностите в кухнята.

В момента най-големият хит е самостоятелното натискане на диспенсъра за сапун, миене на ръцете и спиране на водата. Приятелка, която също ползва кулата, ми сподели, че дъщеря ѝ обожава да натиска копчето на кафе машината. Така че си мечтая за деня, в който малкият ми принц ще избута кулата до машината (достатъчно лека е), ще се покатери по стъпалата (вече го прави сам) и ще направи кафе на мама (ех, кога?). Всъщност звучи съвсем постижимо… Защо не съм се сетила по-рано?!

Минимализъм

Претрупаният с вещи дом истински ме задушава. Обичам да разчиствам, да се освобождавам от ненужното и да съм обградена само от неща, които наистина харесвам и използвам. Когато се появи синът ми, бях леко ужасена от количеството вещи, което започва да се трупа в доскоро подредения ни дом. Изведнъж заприиждаха подаръци, дрехи и играчки, които не знаех къде да сложа. Затова високо ценя функционални предмети с различни приложения, които могат да се използват дълго и да се променят с порастването на детето.

Обучителната кула на „Мечо и Клечо” е 3-в-1лесно се трансформира в маса със стол, която да се ползва за учене, хранене, игра; платформата за кухнята позволява свободно опознаване на различни дейности в семейството, а черната дъска е на идеалната височина за рисуване. Можем да седнем заедно на масичките и да играем на различни игри, да разглеждаме книжки или да строим кубчета, а откакто имаме кулата, я използвам и като холна масичка във всекидневната. По-малко вещи, повече функции, благодарение на обучителната кула 3-в-1 Монтесори Мече, която освен всичко друго е и инвестиция във времето.

Тя расте заедно с детeто и му позволява да я използва като бюро с пейка от още 8 месеца в зависимост от неговата стабилност и е приложима чак до 5-годишна възраст.

обучителна помощна кула Монтесори
Кредит: Личен архив

Естествени материали

Друга ключова характеристика на кулата е изработката – използван е висококачествен брезов материал, известен със своята издръжливост в комбинация със стабилен и забавен дизайн. В свят, в който сме заобиколени от пластмаса, особено при детските играчки, да имаш нещо толкова красиво и естествено вкъщи си е истинско удоволствие за сетивата.

Със сина ми се опитваме да играем основно с естествени материали, което е една от препоръките на съвременните образователни методики. Така по време на разходка разглеждаме листенца, ритаме орехчета, събираме камъчета и наблюдаваме как летят глухарчетата. Вярвам, че този допир до природата е не само здравословен, но и подпомага още сензорното развитие на децата и култивира ценности за уважение и опазване на средата около нас. Защото, независимо дали говорим за ранно детско развитие или за живота ни като възрастни, средата с всичките ѝ особености и възможности ни формира и ни помага да израстваме. Затова е важно да мислим какво допускаме в нея и как я подреждаме, така че да е възможно най-полезна.

Кредит: Личен архив

Защо „Мечо и Клечо”?

„Мечо и Клечо” са първият бранд, който ни запознава детайлно с този продукт и го въвежда за нашата територия. Във времето са се доказали с качество, безупречно отношение и професионализъм, а когато опознаеш марката и хората зад нея, виждаш защо всичко е толкова лично и изпипано в детайли.

Кулата е създадена от семейство, в което двигателят, сърцето и най-големият критерий за качество и реално използване на продуктите е тяхната малка дъщеричка. Как да не ме спечелят?! Кулата за тях не е просто продукт, а неизменна част от ежедневието им. Дори предлагат идеи за допълнителни функции, различни от описаните по спецификации. Прави са, че детското въображение е необятно.

След детайлно проучване какво се предлага на пазара се сблъсках с много нови производители, които са започнали да предлагат подобен продукт. Казвам подобен, защото, опитвайки се да направя сравнение, просто не намерих база за такова. Никой не покрива цялата функционалност, практичност и визия, които предлага обучителна кула 3-в-1 Монтесори Мече.

Всичко, което споделят с нас, е подплатено с чудесно съдържание. Достъпно, увлекателно поднесено от мама за мама. Това за мен е най-ценната добавена стойност, към продукти от такъв клас.

Аз се спрях на „Мечо и Клечо”, именно защото всичко се създава с мисъл за детето и неговите нужди за опознаване на заобикалящия го свят и развиване на неговото въображението, любопитство и овладяване на фина моторика.

Избрах Кула 3-в-1 Монтесори Мече защото е:

* Многофункционална;
* Не заема място, което я прави толкова практична;
* Лека, но изключително стабилна;
* С мъжа ми спокойно се качваме на нея, което със сигурност я слага в категория за мама и тате, а не само за деца;
* Развива въображението и моториката на детето.

Любима ми е, защото благодарение на нея моето малко човече е винаги до мен. Вече не ме гледа само от столчето, надничайки към плота, а взима активно участие във всичко, случващо се на 1 м от земята. Така кулата се превръща в наистина верен помощник на мама и любима на детето.

Ние се забавляваме всекидневно и пренасяме почти всички занимания на нея. Затова горещо препоръчвам и ти пожелавам забавления и приключения като нашите!

обучителна помощна кула Монтесори
Кредит: „Мечо и Клечо”
Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии