fbpx

Образователни и занимателни играчки? Да, има такива и ние знаем къде са

Майчинството има трансформираща сила и запознавайки се с Гергана Маринова-Гайдарова за пореден път се уверих в това. След 14 години професионален опит в сферата на дигиталния маркетинг, работейки с някои от най-големите брандове на пазара, тя решава, че е време за промяна. И то каква! От сигурността на корпоративния свят, Гери се прехвърля в неизвестността на приключението, наречено собствен бизнес.

Преди две години дава старт на един различен онлайн магазин. Znaiko.bg се появява на интернет пазара, за да предложи образователни играчки за деца от различни възрасти. Защото именно чрез играта децата учат най-добре – за себе си и собствените си емоции, за света наоколо и своето място в него.

Самата Гери научава това от собствен опит. Със съпруга си отглеждат две прекрасни дъщери – Марина на 7 години и Цвети, която през октомври ще стане на 4 години. През техните очи нуждата на децата от играчки за тяхното развитие се избистря и пред майка им. Мотивирана да предложи на пазара качествени образователни продукти, които в същото време да увличат с лекота малчуганите в безгрижни игри, Гери влага своята енергия и професионални умения в Znaiko.bg, а ние я поканихме, за да ни разкаже как се случва магията в този различен онлайн магазин. А в края на разговора ни те очаква подробна селекция с подходящите играчки за развитието на детето в различните възрасти.

образователни играчки znaiko.bg
Кредит: Личен архив
Гери, кои научени уроци от майчинството са приложими и в собствения бизнес?

На първо място научих, че никой и нищо не може да те подготви напълно за това, което предстои. Преди майчинството ходихме на курсове за родители, четох много книги, списания, сайтове по темата за отглеждането и възпитанието на деца. И все пак се оказа, че в действителност нещата са много сложни и винаги изниква нещо ново, което да те изненада

Същото е и в бизнеса. Колкото и литература да си прочел, какъвто опит да имаш зад гърба си, във всеки един момент може да се окажеш в напълно непредвидена ситуация, дори такава, каквато не си си и представял. Много пресен пример, разбира се, е пандемията, която миналата година буквално постави всички в шах.

Освен това, много важни качества, които човек развива по време на майчинството си и които помагат и в бизнеса, са търпението и гъвкавостта. Всички родители се научаваме на търпение, а дори и преди това да сме били търпеливи – да бъдем още по-търпеливи. Отделно, с децата планирането е истинско предизвикателство. Понякога и с бизнеса е така. Дори и един перфектен план може буквално да се срине за минути поради непредвидено обстоятелство.

И в случая с децата, и с бизнеса, човек трябва да е готов да реагира много бързо според ситуацията. И в двата случая понякога времето за реакция е критично. 

Как се роди идеята за Знайко?

След второто майчинство реших, че бих искала да разполагам с по-голяма гъвкавост в ежедневието си. Междувременно покрай децата бях осъзнала нуждата от качествени образователни играчки, защото на моменти ми беше трудно да намирам такива. 

Така попаднах на сайта на холандската компания Heutink International, която произвежда няколко бранда образователни играчки и материали. Свързах се с тях, те ми предложиха да стана вносител на марките им Educo, Jegro и Arts&Crafts и след кратък размисъл, реших да не се връщам на работа, а да се заема с това ново предизвикателство.

Сайтът предлага образователни играчки, това подсказва и самото име. Защо обаче се спря точно на подобна селекция и какво искаше да предложиш на родителите?

Вярвам, че съвременните деца трябва да бъдат подготвени за едно неясно и все по-сложно бъдеще и всички родители искаме да им осигурим здрави и добри основи за качествен, успешен и щастлив живот.

Затова целта ми е да предложа на родителите такива играчки, които са не просто занимателни, а развиват определени качества и умения у децата

Educo и Jegro са точно такива – разработени са от педагози и специалисти по детско развитие, така че всяка игра е насочена към развитието на определени умения и качества – обща и фина моторика, пространствено мислене, математически и езикови понятия и умения. Всички други брандове, които предлагаме на сайта също са разработени с тази идея.

С това е съобразена и категоризацията на игрите и играчките в онлайн магазина – секциите са разделени не по типове играчки, а по умения и сфера на развитие.

Вече две години сте на пазара, с какви трудности ви се наложи да се справяте?

Най-голямата трудност, разбира се, беше пандемията. В първите месеци никой не знаеше какво точно се случва, какво точно да очаква, какво точно да направи… Тази всеобща паника и несигурност, това, че всички се озовахме затворени вкъщи доведе до много трудности в работата на всички

От една страна имаше ръст на онлайн търговията, защото магазините бяха затворени, от друга се налагаше да съчетаваме работата с гледането на деца вкъщи. Някак всички се нагодихме към ситуацията, но определено беше много предизвикателно. 

Как избираш партньорите, с които да работите и чиито продукти да включите в селекцията на сайта?

Задължително продуктите трябва да отговарят на основната идея на Znaiko.bgда осигуряват обучение чрез игра, да бъдат занимателни и в същото време образователни. Освен това за мен е много важно и качеството им.

образователни играчки znaiko.bg
Кредит: Личен архив
Какви са наблюденията ти за родните производители на играчки? „Търси българското” подходящ рефрен ли е за този пазар или в случая има още какво да се желае?

За съжаление, те не са чак толкова много и още нямам голям опит с тях. Към момента предлагам единствено финансовата игра Monety и няколкото авторски игри на нашите партньори Bright Toys, които много харесвам. Но съм планирала в бъдеще да включа и други български игри и играчки. Все пак има достатъчно интересни и качествени такива и определено си заслужава да ги подкрепим, а и съм сигурна, че ще бъдат полезни и интересни и за родителите и децата.

Какво би посъветвала родителите в търсене на играчка за своето дете или за подарък, на какво е най-важно да обърнат внимание?

Най-важна, разбира се, е безопасността. Затова бих посъветвала родителите да обръщат най-голямо внимание на това играчките, които купуват да са съобразени с най-високите стандарти за безопасност и да бъдат качествени, така че да не се стига до инциденти.

Разбира се, важно е и играчката да съответства на конкретните интереси и темперамента на детето. Всяко дете има своите заложби и интереси и е хубаво да го подкрепяме и да стимулираме точно тяхното развитие

Как ти виждаш ролята на играчките и игрите за детското развитие?

Няма по-лесен и приятен начин за обучение на децата от играта.

Чрез играта те научават и разбират смисъла на различни понятия, усвояват различни умения и откриват красотата и чудото на заобикалящия ни свят по начин, който оставя трайни следи в съзнанието им. И то по приятен начин!

Всяка играчка и всяка игра има потенциала да развие определено качество или качества у детето, защото ангажира съзнанието му по един вълнуващ начин. Образователните играчки осигуряват на децата обучение чрез опит, което е безценно, дори и за нас, възрастните.

Какви изненади е подготвил рожденикът за всички малчугани и техните родители?

По случай втория рожден ден на Znaiko.bg в момента предлагаме всички игри и играчки Educo, Jegro и Arts&Crafts с отстъпки до 35%.

Освен това сме предвидили игри с награди на страниците ни във Фейсбук и Инстаграм, а също така и с няколко наши партньори.

Какво си пожелаваш за празника?

Най-вече да сме живи и здрави, да не губим търпение и да вървим напред. Планирам есента да станем вносител и на новата марка на Heutink – Toys for life и се надявам да се харесат на родителите 😊

образователни играчки znaiko.bg

Помолихме Гери да направи специално за нас селекция с най-добрите и подходящи за различните възрасти играчки. Ето и нейните фаворити:

За новородени – от 0 до 6 месеца

В най-ранна възраст за развитието на малкото бебе основополагащи са зрителната и звуковата стимулация. За тази цел са подходящи висящи играчки над кошарката с ярки основни цветове, ясни очертания и семпъл дизайн. A когато започнат да хващат с ръчичка е добре да стимулираме и осезанието, тактилното им възприятие и да поставим основи на развитието на фината им моторика. Подходящи са играчки, съдържащи различни материи, дрънкалки, гризалки.

За бебета – от 6 до 12 месеца

След шестия месец, когато вече могат да сядат, не само приятно, но и полезно за развитие на общата моторика е люлеенето. Има люлки, които са удобни и подходящи за най-малките. Мъниците вече може да се заиграват и с прости конструктори.

За малки деца – от 1 до 2 години

Много подходящи са дидактическите кубове, които предоставят разнообразни занимания, които ще задържат интереса на малкото дете по-дълго време, а в същевременно активират различните сетива и стимулират развитието на множество умения. Също забавни и интересни са различните форми на кубчета, с които могат да правят кули или да слагат едно в друго. За развитие на слуха и чувството за ритъм е полезно да включим и базови музикални инструменти. Когато малкото дете вече ходи, забавни и полезни за развитие на общата му моторика са различни играчки за бутане и дърпане, които съпровождат и стимулират ходенето.

За тодлъри – от 2 до 4 години

Много важно е развитието на грубата моторика, така че всякакви активни игри навън са не само приятни, но и много полезни – каране на колело без педали (баланс байк), например. На тази възраст вече можем активно да включим ролеви игри, да се въведат основните математически и езикови понятия с различни игри като Пъзела с числата от 1 до 10 на Educo, Кръг за броене и букви-магнити

За подрастващи – от 4 до 7 години

На тази възраст игрите за развитие на грубата моторика стават по-сложни и все по-забавни – катерене, люлеене на люлка, скачане на ластик и въже. Повечето деца вече обичат да рисуват и да се занимават с творчество – да режат, лепят, за което са полезни и интересни всякакви средства за рисуване и творчески комплекти.

Много малчугани започват да проявяват интерес към часовника и е полезно да включим различни образователни материали като Обучителния аналогов часовник Jegro, например. Можем да включим и игри за развитие на пространственото мислене, например Фигурограмата на Educo, за броене и смятане: Преброй писмата или Разделяща кула, например.

За ученици

Учениците вече започват да се фокусират върху развитие на съвсем конкретни области от всяка наука, за което може да са полезни различни образователни материали и дори уреди. В случая все по-интересни за децата стават микросвета и космоса, така че е чудесно да стимулираме интереса им с микроскопи и телескопи, например.

Полезни са и игрите за развитие на пространственото мислене като „Блокче в перспектива” на Jegro; всякакви игри, подпомагащи научаването, разбирането и усъвършенстването на математическите действия по забавен начин, като особено ангажиращи вниманието на тази възраст са настолните игри, например Математическо домино.  

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии