fbpx

6 идеи за забавно новогодишно празненство с децата

Спомням си с носталгия новогодишните празненства преди появата на децата в нашия живот и в този на приятелите ни. Не трябваше да мислим кога ще е готова вечерята и изобщо ще има ли такава (важно беше все пак да има алкохол, а такъв винаги имаше в излишък!). Не се тревожех колко шумна е зарята и няма ли да събуди бебето, нито пък се чудих дали все пак да не легна по-рано, защото на 1 януари никой няма да ме остави да спя до 1 часа на обяд

Дааа, хубави времена бяха, няма какво да се лъжем. Но откакто децата са част от новогoдишното уравнение, празникът е все така любим, просто чарът му е мааалко по-различен. Започнах да намирам вълнение и емоция в неща, които приемах за даденост – като бенгалския огън, гръмването на шампанско, късметите в баницата. Да виждам празника през очите на дъщеря ми се оказа невероятно изживяване и ми се иска да го правя още по-прекрасен, но вече повече за нея, отколкото за мен.

Затова, ако ти предстои Нова година с деца, реших да ти споделя няколко идеи, които да превърнат празника в още по-незабравим момент за цялото семейство.

Виж още: 5 зимни дестинации, които си заслужава да посетиш с децата си

новогодишно празненство с децата
Кредит: Freepik

1. Вечер на семейните игри

Мислих си, че дъщеря ми трябва доста да порасне, преди да можем да я „заразим” с нашата любов към настолните игри, но се оказа, че греша. На 3 години и половина откри „Каркасон” и не спира да повтаря, че „играта с дракона” ѝ е любима. Да, не е напълно наясно с правилата, но определено ѝ харесва.

Намерих и други настолни игри като „Не се сърди, човече”, „Дама”, „Шашки”, „Змии и стълби”, но с любимите ѝ герои от детското „Прасенцето Пепа”. Сега заедно играем на всички и се забавляваме страхотно.

Така че, ако твоето семейство също обича настолните игри, може да превърнете Новогодишната вечер в семеен турнир! Разбира се, не забравяй да придадеш блясък и празнично настроение – може да подготвиш награди или пък тема, и да включиш различни игри, които да са подходящи. Kолкото по-големи са децата, толкова по-неограничени стават възможностите. Аз вече си представям как след няколко години играем на новогодишни асоциации или на новогодишни филми.

2. Филмови моменти

И като казах новогодишни филми… Разбира се, играта, която имах предвид по-горе включва обяснение на заглавия само с жестове, без думи. Но е добре всички филми, които ще се обясняват, да са гледани, нали?

Разбира се, това новогодишно занимание е подходящо за малко по-големи деца, особено ако решите да гледате филми, които не са анимационни. Хубавото е, че колкото повече порастват малчуганите, толкова по-голям избор ще имате.

Друга идея, свързана с филмите, е да си изберете любим филм и да се облечете като героите от него. Но не само – опитайте и да влезете в ролите им. Ако някой има акцент – опитайте се да го имитирате или пък ако във филма има танци – научете ги. Вдъхновение можем да почерпим отвсякъде!

3. Вкусът на Нова година

Какво ще хапвате тази Нова година? Менюто еднакво ли е на всеки 31 декември или обичаш да разнообразяваш? А какво ще кажеш да превърнеш предястията, десертите и напитките в празнично пиршество? Ето няколко идеи.

новогодишно празненство с децата
Празнични плодови ракети

Можеш да персонализираш тази рецепта, както сметнеш за добре. Основните неща, които ще са ти нужни, са пръчки за шишчета, плодове по избор и декорации за коктейли.

Кредит: Eats Amazing

новогодишно празненство с децата
Новогодишни сладки изкушения

Тук е доста лесно – заложи на декорация с цифри, която да напомня за предпразничното броене. Каквото и да решиш да приготвиш, включи цялото семейства в кулинарното преживяване, за да си създадете безценни спомени. Хубавото на тази идея е, че е подходяща и за най-малките, за да се чувстват и те включени.

Кредит: Big Family Blessings

новогодишно празненство с децата
Коктейли за най-малките

Разбира се, безалкохолни. Вместо да поднесеш на децата любимия сок, който пият всяка вечер, им подари празнично преживяване, с което да се почувстват специални. Може да експериментираш с някоя плодова лимонада или детско шампанско. Не забравяй да обърнеш специално внимание и на чашите, в които ще поднесеш питиетата. Ако не искаш да им даваш стъклени чаши за шампанско, може да купиш пластмасови за многократна употреба, например.

Кредит: The Everyday Mom Life

Виж още: Как да готвим с децата на всяка възраст?

4. Бързи, смели, сръчни

Децата обожават да майсторят с ръцете си, а какъв по-хубав повод от най-големия купон за годината, да се развихрят?! Затова вадете лепилото, броката, цветните листи, декоративните помпони и си сътворете новогодишна украса, на която всеки парти агент би завидял!

Може да си направите шапки, корони, картонени очила, конфети за чудо и приказ… Или пък един специален часовник, с чиято помощ да покажеш на децата кой час толкова много очакваме всички.

Класическо предложение си остава и ръчно изработената сурвачка от дрян, разбира се! Може да бъде цветна и модерна или в земни тоновe и с традиционни декорации – гирлянди от пуканки и сушени плодове.

5. Едно по-кратко денонощие

Децата може и да искат да изчакат да стане 00:00 часа, но възрастта им да не го позволява. Но защо да изпускат купона? Ако покрай теб има малчугани, които не могат да издържат до настъпването на новата година, то може да си спретнете импровизирано отброяване. Но го направи специално, нали?

Ето няколко идеи:

* Netflix са подготвили празнична програма за най-малките, така че ако децата покрай теб вече имат любими герои, определено ще се зарадват да посрещнат Нова година в компанията им, без значение от точния час 😉

* Надуй 10 балона (може и да ги напълниш с конфети за още по-голям ефект), залепи на всеки лепенка с число от 1 до 10 и ги пукайте, започвайки от 10 до 1;

* И още една идея за феновете на балоните – можеш дори да сътвориш „празнична лавина”. За пълен ефект ще са нужни доста повече балони, бюджетна завеса за душ, канап, подходящо тиксо. Видео инструкции можеш да откриеш на линка по-долу.

6. Споделете спомени и измислете желания

Имам една традиция, която нямам търпение да предам и на дъщеря ми. Започнах я преди години сама, а после я споделих и с мъжа си. Малко преди да започне лудницата по приготовленията си отмъквам няколко минути за себе си. Спомням си най-хубавите моменти, но и най-трудните – моята равносметка на последните 365 дни. След което си пожелавам какво искам да ми се случи през новата година.

Може да направите вашата равносметка по време на вечеря, например. А може и да изненадаш семейството и да подготвиш албум с любими снимки от изминалата година, който да им подариш на 31 януари и да разгледате заедно (или видео компилация от снимки). След това напишете желанията си на един лист, сгънете го и го сложете в албума. Отворете го след една година и вижте кои сте успели да сбъднете.

Пожелавам ти незабравимо посрещане на Новата година, мамми! и още по-незабравими 365 дни, които да са изпълнени с усмивки, любов и споделени мигове с най-близките на сърцето ти хора!

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии