fbpx

Новата ни любима Коледна книжка “Нощта преди Коледа” разказва за чудесата, които се случват в най-очакваната нощ

Всяка година семейната ни традиция повелява да купим нова играчка за елхата, а аз добавям и нова Коледна книжка за библиотеката. И всяка година се старая книжката да отговаря на годините и интересите на сина ми, за да “растат” книжките заедно с него. Тази година исках да си говорим за магията на Коледа, за чудесата на Kоледната нощ и така започвайки от началото на декември да се вълнуваме заедно и очакваме святата Коледна нощ. 

Не веднъж съм споделила любовта си към книжките на издателство “Дъбови листа”. Всяка книжка е като бижу в библиотеката – с твърди корици, изключително красиви илюстрации и смислени послания, които докосват малки и големи. Затова и при избора си на Коледна книга се спрях на тяхно издание – “Нощта преди Коледа”. 

“Нощта преди Коледа” на издателство “Дъбови листа”. Кредит: Личен архив

Нощта преди Коледа” е базирана на стихотворението на Клемънт Кларк Мур, което той написва уж набързо през далечната 1822г. Стихотворението е едно от най-магическите и завладяващи описания на Коледната нощ, което можеш да прочетеш. В него са притаени очакването, вълнението и изненадата от срещата с Дядо Коледа -” стар елф, дундест и весел”, сбъдването на желанията от списъка. Сякаш всичко е възможно в тази необикновенна вечер. 

Текстът е в стихотворна форма и буквално се лее като песен. За мен беше голямо удоволствие да го чета на Алекс, а той постоянно задаваше въпроси по картинките. И да картинките – невероятни са! Илюстрациите са дело на Холи Хоби, която споделя, че за нея е било голямо предизвикателство да остави и своя прочит на една вековна класика. Вдъхновението й идва от Коледите на нейното детство – от там е къщичката, която рисува в книгата. Избира да покаже историята през погледа на един палав малчуган, защото именно децата могат да видят невидимото. 

“Кое еленче е Рудолф? “. Кредит: Личен архив

Интересно ми беше да прочета, че първото заглавие на книгата е “Разказ за посещението на свети Никола” и как образът на Дядо Коледа в много страни се свързва именно с покровителя на моретата, но и на децата. Вдъхновението за самото стихотворение идва от звука на подрънкващите звънчета на шейната на автора. И колко е впечатляващо, че Клемънт Кларк Мур успява да пресъздаде от тези звънчета магията на един празник по начин, който докосва малки и големи, и днес две хилядолетия по-късно продължава да звучи актуално. 

Книжката “Нощта преди Коледа” за мен е изключително красив Коледен подарък и задължително попълнение в библиотеката. 

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии