fbpx

На 1000 деца от 103 населени места се включиха в Националния ученически конкурс “Моята паричка“

За втора поредна година имаме удоволствието да сме партньор на конкурса „Моята паричка“ – една прекрасна инициатива, насърчаваща финансовата грамотност на децата и ангажиментът на семействата по тези въпроси. В центъра на инициативата е конкурс, който цели да провокира въображението и любопитство по отношение на темата за парите, личните финанси и финансовите навици.

918 рисунки и 111 есета бяха получени в Националния ученически конкурс “Моята паричка 2024“. Деца от 103 населени места в България се включиха в инициативата, организирана от платформата за финансова грамотност The Little Chief, , с подкрепата на Junior Achievement Bulgaria и Mammi.bg. Тази година конкурсът беше разделен в две възрастови категории с две отделни задачи – конкурс за рисунка, насочен към деца от 6 до 12 години и Конкурс за есе за ученици от 13 до 16 години.

Снимка от награждаването в конкурса “Моята рисунка” за 2023 година. Кредит: Моята паричка

За деца от 6 до 12 години: Конкурс за рисунка

Задачата в конкурса за рисунка беше създаване на собствен проект на банкнота от съществуваща или въображаема валута. Всички участващи проекти са публикувани в сайта на конкурса тук, където от 1 до 5 май всеки може да гласува за избор на Победител на публиката. След това журито на конкурса ще избере призьорите за Първо, Второ и Трето място, а УниКредит Булбанк ще отличат още един специален проект.

Творбите в конкурса за рисунка се оценяват от:

Можете да разгледате всички рисунки ТУК.

За ученици от 13 до 16 години: Конкурс за есе

В конкурса за есе ученици от 13 до 16 години избираха измежду три теми, насочени към предприемачеството и добрите финансови навици:

  • Най-големият провал е да не опиташ.“ (по цитат от Деби Фийлдс, Mrs. Fields Cookies
  • Много хора харчат пари, които не са изкарали, за неща, които не желаят, само за да впечатлят хора, които не харесват.“ (по цитат от Уил Роджърс)
  • Използвай парите си за неща, които могат да се купят с пари. Използвай времето си за неща, които не могат да се купят с пари.“ (по цитат от Харуки Мураками).

    Предстои журито да разгледа и оцени 111-те получени есетата, за да излъчи победителите за Първо, Второ и Трето място. УниКредит Булбанк и тук ще отличат една допълнителна творба.

    Победителите в двата конкурса ще бъдат ясни през май, а в началото на юни ще бъде организирано специално събитие за награждаване и откриване на изложба с най-добрите творби. Общо 9 участници ще получат медали, грамоти и страхотни награди. Паричният награден фонд от общо 2700 лв. е предоставен от Уникредит БулбанкOzone са подготвили за всички победители кутии с подаръци и изненади. Издателствата Клевър букСиелаФют и Керът ще подарят на финалистите интересни книги и образователни комплекти.

Творбите в конкурса за есе се оценяват от:

  • Енея Георгиева, редактор във Forbes Bulgaria
  • Темз Арабаджиева, автор на подкаста Първа страница, маркетинг мениджър на Сиела
  • Емил Спахийски, директор на Национално издателство за образование и наука Аз-буки

На сайта на конкурса www.parichka.bg можете да намерите полезно съдържание за деца, родители и учители. В секция Научи ще откриете полезни статии, свободни за изтегляне ресурси и съвети, свързани с децата и парите.От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии