fbpx

5 задължителни неща, когато тръгнем на път с деца

Пътуването винаги е приключение, а пътуването с деца може да се окаже истинско предизвикателство за нервите и на най-спокойния родител. За да превърнем ваканцията в приятен спомен, а не в катастрофа, подбрахме някои „животоспасяващи неща” – те рядко са на челните места в списъка ни за пътуване, но безкрайно улесняват живота.

1. Tорбички

Да, знам, че звучи твърде елементарно, но винаги ги забравяме. Tорбичките са незаменим приятел на всяка майка, тръгнала на път със семейството си – можем и без тях, но ако ги имаме подръка, винаги ще им намерим приложение в точния момент. От нацапан бебешки памперс през обелка от банан в колата до мокрите бански след плаж, които трябва да приберем в чантата. А споменах ли събирането на мидички?!

И още: Найлоновите торбички са едни от отпадъците, които най-често виждаме сред природата – закачени по клоните на дървета, носещи се в морето, веещи се край пътя. Затова нека подходим разумно и не жертваме планетата в името на нашето удобство. Препоръчвам ти, когато е възможно, да заложиш на торбички за многократна употреба с цип – изключително практични и с мисъл за околната среда.

2. Пакет със закуски

Един плик с цип ще ти свърши чудесна работа за създаването на индивидуален пакет със закуски за всяко дете. Храненето по време на път е неизбежно за децата – приеми го като вид забавление, с което времето да минава по-бързо. Затова се подготви – направените хапвания вкъщи ще ти спестят спирането по бензиностанции за купуване на скъпи и нездравословни залъгалки.

В зависимост от възрастта и вкусовете на детето (а и на цялото семейство) може да се запасиш с нарязани и готови за хапване твърди плодове и зеленчуци, варени яйца, парчета кашкавал и колбас, сандвичи, ядки и сушени плодове, енергийни барчета, мъфини и бисквити. Не забравяй водата и напитките.

на път с деца
Кредит: Freepik

И още: Ако пътуваш с две и повече деца, направи индивидуален пакет за всяко от тях, който да надпишеш с името на малчугана. Добра идея за по-големи деца е да им дадеш пакетите още в началото на пътуването, така че да си хапват каквото и когато поискат, вместо непрекъснато да те питат за храна.

3. Пробиотик

Говорейки за храната по време на път и през лятото, задължително стигаме до типичните стомашни-чревни проблеми при децата. Лекарите препоръчват при пътуване, почивка, летен лагер или други обстоятелства, които нарушават обичайния ритъм и хранене на детето, да даваме профилактично пробиотик 10-14 дни.

Той създава бариера за болестотворни микроорганизми и подкрепя имунната система, което е изключително важно за малките пътешественици, които най-често се оплакват от болки в коремчето.

И още: На пазара има голямо разнообразие от пробиотици, ако се чудиш какво да избереш, ние, от Мамми, ти препоръчваме Lacto 4 VIP. Той съдържа 2 млрд. живи лактобацили и е подходящ за ежедневна употреба. Капсулата на пробиотика се отваря лесно, така че спокойно може да се дава и на бебета под 1 годинка, както и да се разтваря във вода, сок или храна. Съдържащите се в пробиотика лактобацили са като тези в истинското кисело мляко и са подходящи за цялото семейство. И още нещо много полезно – Lacto 4 VIP няма нужда да се съхранява в хладилник, което го прави особено удобен при пътуване.

на път с деца
Кредит: Личен архив

4. Листове и флумастери

Игрите за малчуганите са задължителна част от багажа – не само за времето в колата, но и за целия престой на почивката. Има две неща, които независимо от възрастта на пътуващите, имат десетки приложения – листове и флумастери! Можете да рисувате, да си пишете бележки, да сгъвате оригами, да направите ветрило или хвърчило, да играете на различни игри, да ги вземете със себе си в заведение или на плажа, да не се притеснявате, ако ги забравите или изгубите.

И още: Може би и на теб ще ти е приятно да си припомниш тези пет игри от детството, за които са нужни само лист и химикал/флумастер: бесеница, анаграма, морски шах, бикове и крави, държави и градове.

5. Разклонител

Ако досега не си пътувала с малък разклонител в чантата, още първият път, когато го включиш в багажа си, ще усетиш разликата. Вместо да се чудиш чий телефон да заредиш най-напред и дали да изключиш нощната лампа или телевизора в хотелската стая, разклонителят решава този проблем и внася мир в семейството. Особено ако пътуваш с това чудо на природата, наречено тийнейджър, за когото телефонът е жизненоважна част от тялото.

И още: Освен разклонител ти предлагаме да помислиш за още три джаджи, които ще бъдат от полза за родителите по време на път.
1. Зарядно за кола – особено ако пътувате по-дълго време и ползвате GPS или мултимедия през телефона.
2. Слушалки – дават възможност на шофьора да слуша аудиокниги или музика, без да безпокои децата. Или на децата да слушат песнички, без накрая всички в колата да си тананикат Арам-зам-зам.
3. Адаптер за контакт – ако пътувате извън страната, проучете предварително дали ви е необходим.

Кредит: Freepik

Статията е рализирана в партньорство с Екофарм. Екипът ни имаше възможността да тества пробиотиците Lacto4VIP и да разкаже за своя опит при подготвока за пътуване.

____________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии