fbpx

Как се създава 100% натурална козметика? Питаме Петя Димитрова от La’Bella

Вярваш ли в случайности? Сякаш с годините все повече започнах да мисля, че случайни неща няма и срещата ми с Петя Димитрова е поредното доказателство. В търсене на лосион за тяло, който да подхрани кожата ми в горещите летни дни, попаднах на една непозната за мен марка – La’Bella. Първо, признавам си, ме грабна опаковката, но след това нещо друго привлече вниманието ми. Оказа се, че домът на La’Bella е моят роден град Велико Търново. И това беше моментът, в който разбрах, че трябва да се запозная лично с човека, който стои зад бранда и да разбера повече за продуктите.

Срещата с Петя си беше голяма емоция. Не всеки ден се случва да се запозная с човека, правещ продукта, който ползвам. Научих всичко, което ме интересуваше, а и много повече – за съставките, за производствения процес, за вдъхновението и желанието на Петя да създаде 100% натурална козметика. Нямах търпение да се прибера, за да започна да ползвам и моя лосион.

От първата ни среща минаха почти два месеца и моят лосион е на привършване, защото започнах да мажа с него и дъщеря ми. Скоро ще поръчвам нов, но преди това знаех, че искам да поканя Петя за един разговор за нейното смело начинание, за вдъхновението зад него и за научените уроци по пътя. Тя бе така добра да ме посвети в тайните на натуралната козметика и да даде съвети на всички нас как да четем етикета и да знаем какво наистина слагаме върху кожата си. Освен това е подготвила и един страхотен жест към всички ценители на качествената козметика, но какъв е той ще разбереш в края на разговора ни*… 😉

Виж още: Въведение в гуа-ша масажа с Яна Псарянова

натурална козметика La’Bella
Фотография: Елена Йорданова
Здравей, Петя. Като за начало бих искала да те помоля да се представиш на нашите мамми в личен и професионален план.

Здравейте на всички! Казвам се Петя Димитрова, на 40 години съм и живея във Велико Търново. Майка съм на две прекрасни деца. Синът ми е на 13 години, а дъщеря ми на 10. За мен, като за всяка майка, децата винаги са на първо място, тяхното здраве, щастие и образование са моя цел. В ранните години на детството им бях изцяло ангажирана с тях и реално не успявах да намеря време за себе си и мечтите си. 

В един момент децата станаха по-самостоятелни и част от енергията ми се освободи. Тогава в мен се събуди една забравена мечта да имам нещо свое, да създам нещо полезно за мен и за околните

Пътищата, които поемах през живота си, ме доведоха до момента, в който осъзнах, че моята мисия е да вдъхна живот на напълно натурална козметика. Натрупвах знания, опит, вслушвах се в мнението на хората, но най-вече черпех сили от природата.

Използвайки само истински натурални съставки, успях да направя крем, който не се нуждае от никакви химични консерванти и едновременно с това е изключително ефективен върху цялостното състояние на кожата, както и върху целия организъм.

С течение на времето успях да канализирам енергията и познанията си и да ги вложа в марката La’Bella

Защо натурална козметика, как реши да се потопиш в тези дълбоки води?

Винаги съм имала проблемна кожа. Лицето ми изглеждаше много зле. Бе покрито с лишеи, страдах от тежък дерматит и множество алергични реакции. Използвах кортикостероидни кремове по предписание на различни доктори. Те потискаха проблемите ми за 1-2 дни, но после всичко се връщаше обратно с нова сила. Това продължи доста време, докато не реших да се обърна към алтернативната медицина. Амбицирах се сама да си помогна. Говорих с много хора, прочетох стотици статии и литература за билки, базови масла, стари книги на различни билкари и така създадох крем, който успя да реши много бързо дългогодишния ми проблем

Успях да излекувам дерматита и на детето си, тъй като при него се отключи същото заболяване. Така тотално се убедих, че няма нелечим кожен проблем и че билките могат да помогнат за всеки такъв. Дадох си сметка, че това е моят път и връщане назад нямаше.

Виж още: Билките като живи същества и как да се свържем с тях

натурална козметика La’Bella
Фотография: Елена Йорданова
Защо кремът не остана само в домашната аптечка, а реши да направиш тази толкова голяма крачка и да създадеш своя компания?

Кожният проблем на лицето ми далеч не бе най-страшното нещо, през което съм минала. Наложи ми се да чуя много тежка диагноза, която първоначално ме шокира. Преобърна се целият ми светоглед. Осъзнах, че вече не искам да губя времето си с мечтаене, а оттук насетне започвам да сбъдвам мечтите си! La’Bella бе моята най-голяма мечта.

Започнах собствено проучване. Огледах се и видях един заринат пазар с всякакви био и натурални продукти. За жалост, голяма част от тях бяха направени от субстанция, която вече няма живот в себе си. Това, което ме впечатли бе, че много от био продуктите са подчинени на неща като рафиниране, дълъг срок на годност, висока термална обработка. Това са все предпоставки за един „изкуствен” био продукт, чието действие е минимално. Такъв продукт би омазнил кожата, но не би я нахранил, тъй като допълнителните процеси отстраняват хранителните вещества от крайния продукт. А La’Bella има за цел да произвежда продукти за ЗДРАВЕТО на кожата.

Какво отличава La’ Bella от конкуренцията?

Мисля че това, което ни отличава най-силно от останалите, е внедряването на прясно извлечените масла за направата на козметика. Много трудно е снабдяването и изобщо намирането на такива пресни масла. Но човек, когато търси и е постоянен в собствените си изискванията, намира начини. Тези масла са същинско чудо. Толкова истински, с толкова силно и бързо действие.

Друго, което също смятам, че е от огромно значение, говорейки за ефективността на натуралния козметичен продукт, е неговото приготвяне.

Аз приготвям ръчно всичките си кремове. Не използвам специални машини и по-важното, не използвам висока температура при производството. Бих искала да подчертая това и да обясня, че когато даден продукт е термично обработен, той губи части от полезните си свойства. Аз исках да намеря начин да съхраня възможно най-много от витамините и минералите, както на пресните масла, така и на другите съставки.

Затова при мен максималната температура, при която произвеждам козметиката си, не надвишава 28оС. Само така могат да се запазят 100% от ценните действия на активните съставки.

Не на последно място е и визията. Този елемент, който грабва окото още преди да си опитал продукта, е от жизнено значение. Признавам, имах колебания на каква визия да заложа, дали да съм като останалите и да наблегна на изцяло изчистен силует и пастелни цветове. В последствие близък до мен човек, художник, ме убеди, че няма нищо по-хубаво от това да изразиш себе си по индивидуален начин и то така, че другите да те възприемат и обикнат.

След като вложихме много мисъл и усилия, направихме една завършена и съвършена за мен визия. Картината, която олицетворява Майката Природа и всички нейни блага, е неизменна част от същността ни. Сутрин, когато взема бурканчето, за да нанеса крем върху лицето си, признавам, опаковката продължава да ме усмихва. Клиентите ни споделят, че и върху тях има същия ефект.

Виж още: 5 домашни скрабове за нежна и гладка кожа

Продуктите ти идват с едно много важно уточнение – че срокът им на годност е 6 месеца след производство, а не след отваряне. Би ли ни разяснила какво се крие зад този кратък срок на годност?

Това е друг ключов момент, с който искам да запозная повече хора. Отново ще се върна към пресните масла и тяхното действие. Благодарение на тях, положителният ефект върху кожата може да се види почти моментално, в рамките на седмица

Но тъй като пресните масла са т.нар. първа преса и не минават никаква допълнителна обработка, то техният срок на годност е до осем месеца. След този срок маслата(кремът) няма да се развалят или да почнат да миришат лошо, а просто полезните им качества постепенно намаляват. Това е и причината козметиката ми да е с такъв срок на годност. 

Искам да призова читателите ви да обърнат внимание върху знаците за третиране на своите кремове за лице, например. Ако видите знак, който показва отворен крем и надпис 6 месеца, то не се заблуждавайте, защото този знак всъщност означава, че продуктът е годен 6 месеца след отваряне, а не след произвеждане. Двете неща са различни. Това, според мен, е и основна причина други марки да избягват използването на пресните масла.

Предимството при нас е, че, доверявайки се на продукта ни, вие може да сте сигурни, че за производството на крема са вложени именно ПРЕСНИ масла. И няма консервант. Произвеждам ежеседмично кремовете си, за да може всеки продукт да е годен 6 месеца след изпращането му

С какво не би направила компромис, когато става въпрос за продуктите?

Качеството! Определено качеството на съставките е нещо, с което не бих направила компромис. В качеството на съставките се крие толкова много от енергията и здравето, които всички търсим.

Едно прясно хубаво масло от шипки, например, би могло да възроди клетките. То, само по себе си, няма аналог, ставайки въпрос за концентрация на Витамин С. Има чудесен антиейдж ефект, който се дължи на антиоксидантите в него и способността да прониква в по-дълбоките слоеве на кожата. Всички тези свойства са на лице и са на 100% активни, само когато базовото масло от шипка е качествено и прясно.

Затова качеството на съставките е нещо, от което не бих лишила нито един от своите клиенти. Всички заслужаваме да сме красиви и кожата ни да е здрава.

Хората около теб виждат крайния продукт, но не виждат всички трудности, през които се преминава за създаването на един бранд и то козметичен. С какви препятствия се сблъска и имаше ли момент, в който мислеше да се откажеш? 

Както всяко „нещо” и моето бе трудно. Да, имах много трудности, терзания, размисли и страсти. Когато реших да се гмурна в бизнеса с козметиката, си нямах и идея как точно трябва да лицензирам продуктите, да създам фирмата, какви разходи и време ще ми отнеме всичко това. Признавам, за момент толкова се бях вглъбила в процеса, че сутрините и вечерите ми се сливаха

За щастие, бях много целеустремена и благодарение на подкрепата, която имах от мои приятели успях със създаването на всичко. Това още повече ме мотивира да повярвам в себе си и в продуктите си

Общо взето, всичко, за което човек пролива пот, си заслужава. Сега с усмивка поглеждам назад и виждам как всичко си е заслужавало и знам, че само небето може да е границата за мечтите ни!

Виж още: 5 решения, които промениха живота ми

Какво те мотивира да продължaваш?

Това, което най-много ме мотивира, са доволните ми клиенти. Когато някой ми се обади за пръв път или ме потърси за съвет относно кожен проблем, признавам си, че частица от мен настръхва, защото знам кое ще помогне на този човек за неговия проблем

Удовлетворението идва в момента, в който разбера, че проблемът е решен или когато получа повторна поръчка. Това ме мотивира наистина много. 

След като децата поотраснат, ние спираме да имаме нашите бебета, те липсват на майчиното ни сърце, всяка майка ще ме разбере. Но сега La’ Bella е моето бебе. Искам да се грижа за него, да го обичам и да му давам всичките си сили и енергия.

натурална козметика La’Bella
Фотография: Елена Йорданова
Какво мислиш, че подценяват хората, когато става дума за козметика, а е добре да имат предвид при избора си?

Много са нещата, които всички ние подценяваме. Толкова е сложно вече всичко, че трябва да си експерт в дадена област, за да можеш да си сигурен при избора си и да не подценяваш нищо

Това, което аз мога да дам като съвет, е да се вглеждаме внимателно в етикета на всеки продукт. Да се научим да разпознаваме „добрите” и „лошите” символи, да гледаме срока на годност, да преценяваме дали цената си струва качеството.

Всички тези тънкости, които не отнемат много време за научаване, биха били от голям плюс при избора на козметика на хора, които искат и настояват да използват за себе си и семейството си истински натурална козметика

Друг пример, който мога да дам, е свързан с меркантилността на времето ни. С цялата информация, която буквално ни залива и с всички налагащи се, изкуствено създадени норми, е лесно човек да повярва на невярното или да залитне в крайности, които да разбъркат убежденията му. Мисля, че точно това се случва с цената на продуктите и как я възприемаме. Изглежда, че когато продуктът не е достатъчно скъп, на него се гледа с подозрително око. Козметиката, която произвеждаме е 100% истинска, а към нея има предразсъдъци именно по отношение на цената. Ние говорим и обясняваме на хората, които ни следват, как всичко е истинско, проверено и изпитано, но сме срещали понякога недоверие, защото други кремове с подобна заявка струва 2-3 пъти повече. За това залитане говоря.

Нещата не трябва да се окачествяват въз основа само на това кое е по-скъпо, а да се вникне в материята и да се прецени трезво. Именно тук ние сме насреща, за да консултираме и обясним на своите клиенти всички нужно при подбора на правилния за тях продукт.

Когато става въпрос за козметика за деца, какво би посъветвала майките?

Майките сме много внимателни и дори мнителни, когато става въпрос за козметиката на нашите деца. Сигурността на продукта е на първо място, а след това идват ползите и ефективността от него. Това винаги е било водещо при мен.

Аз също, като всички майки, търсех начин да снабдявам ежедневно и доколкото е възможно организма на децата си с нужната доза витамини и минерали. Ако си мислите, че това не е възможно чрез крем, то искам да ви уверя, че е! Видях ефекта върху своите деца, продължавам да го виждам върху тях и върху други, които са ми се доверили.

За най-малките имаме специално разработена серия без добавено етерично масло, от което е възможна да се получи алергична реакция. Съставът на този крем е само от базови пресни масла, малко кокос за аромат и вълшебна истинска розова вода. Той е буквално универсален. Кремът с главно К. Използва се освен за лице и за много други неща – като хидратант за кожа, при рани и охлузвания, при обриви, при изгаряния. Но важното е да се отбележи, че кремът носи в себе си и много витамини, които преминават чрез кожата в организма и го зареждат

При подрастващите деца, които започват да имат кожни проблеми, свързани с хормоналните промени, единственото важно нещо е да се види дали кожата им е  алергична към етеричното масло в продукта (Лавандула, Здравец, Петигрен). За целта се нанася малко от кремчето върху дланта и ако няма зачервяване в рамките на 10 минути значи всичко е наред и може спокойно да се ползва. Моят син имаше много проблемна кожа, както ви споменах. Към днешна дата, лицето му е изчистено, красиво и, най-важното, здраво!

Виж още: Как хюман дизайн ни помага да общуваме по-лесно с децата си

Фотография: Елена Йорданова
Кои уроци от майчинството ти помагат в собствения бизнес?

Много са наистина! Майчинството е голям учител за нас, жените. То ни носи, освен цялата благодат и любов, много уроци и премеждия

При мен уроците също бяха много. Научих се, че нямам право да се отказвам и че ако днес не съм успяла да направя нещо, то утре трябва да събера всичките си сили и енергия и да пробвам отново. Упоритостта е присъща за нас, майките. Без нея наистина не бихме могли да отгледаме щастливи деца. Радвам се, че животът ми ми даде първо децата, а сега, когато е време за моето кариерно развитие, мога да разчитам на вече натрупания опит от майчинството. Някак по-лесно ми се струва.

И последно, но не на последно място е Любовта! Когато правиш нещо с любов, то няма как да не се случи. Това също дойде от майчинството. Даде ми да разбера, че любовта е красива енергия. Тя е нещо, което не просто изпитваш, но и можеш буквално да дадеш, да усетиш, да уловиш дори в природата и около себе си

Във всеки един крем, който приготвям собственоръчно, влагам частица Любов. Вярвам, че тази енергия се предава към хората, които използват продуктите ми и съм благодарна, че мога да правя това.

_____________________

* За всички, които искат лично да се уверят във вълшебните свойства на козметичните продукти на La’Bella, Петя предостави код mama10 за 10% отстъпка при онлайн поръчка от тяхната страница. Ако имаш още въпроси за козметиката и срещу какви кожни проблеми е ефективна, не се колебай да пишеш на страницата им. Петя с радост ще отговори на всички и ще сподели своя опит и познания.

______________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии