fbpx

Как да разпознаеш насилника и дали имаш връзка с такъв?

Домашното насилие е част от живота на всички ни – в най-безобидния случай, само, като слушаме за него по новините, в най-лошия – когато се случва в собствения ни дом. Но е факт, че всеки се е сблъсквал под една или друга форма с него. Как обаче реагира – говори ли, съобщава ли в полицията, помага ли на жертвата… За съжаление, няма наръчник как да постъпим, как да защитим себе си или някой близък, а може би дори непознат. Учим се в движение и важното е, да имаме желание затова, а не да извръщаме поглед, да се правим, че не сме чули, не сме видели, да се самозалъгваме, че нещата ще се оправят от само себе си. Важното е да говорим за домашното насилие, колкото и труден да е този този разговор.

Затова и благодарим на нашите партньори от подкаста „Нов човек” за тазседмичния им епизод. В него гост на водещите Олга Василевска и Стефи Стоянов е Любов Кръстеваментор към фондация Emprove, която помага на жени, преживели домашно насилие. Самата тя е била във връзка с насилник, която успява да прекъсне. В епизода Любов разказва за сигналите, които е видяла, как са се развили отношенията им и от страст и любов, са преминали в контролиране, тормоз и безпричинни скандали. Но нейната история не е частен случай. Защото, оказва се, насилниците имат модел, по който действат, тактики”, които използват, тип жени, които избират. Какви са те ще споделим днес в нашия материал, за да може всички да се оглеждаме за тези „червени лампички”, които светват рано или късно в подобни връзки – без значение дали ние сме част от тях или някой наш близък.

Виж още: От бърнаут до грижата за себе си – историята на Калина Петрова

домашно насилие насилник
Кредит: Яна Лозева

Статистиката и смисълът от нея

Всяка една история, всяка една борба е нещо много повече от статистика! Тя е лична и заслужава разбиране и подкрепа. Но започваме именно с обобщение на цифрите, защото те са плашещи!

Според официална статистика на прокуратурата в София три пъти повече досъдебни производства за домашно насилие са наблюдавани и решени през първите шест месеца на 2021 г. в сравнение със същия период през 2019 г. Данните показват, че през последните две години, които бяха белязани от епидемията от Ковид-19, има сериозен ръст на сигналите за престъпления, свързани с домашно насилие.

От началото на тази година до юни месец в Софийска районна прокуратура са заведени 700 преписки за домашно насилие! От тях са образувани 127 досъдебни производства, като 118 са решени, а петима души са осъдени ефективно и вече излежават присъдите си в затвор! За първите шест месеца на тази година са получени 80 сигнала, касаещи закани за убийство в условията на домашно насилие!

Това не са просто цифри! Това са 700 жени (докладвали своя насилник, защото много повече не са), които живеят в страх. Много от тях са майки, които се страхуват не само за себе си, а и за децата си. И ако на някой тази цифра не му се струва достатъчно голяма, нека наблегнем на факта, че тя отразява случващото се само в София!

А какво се случва в останалата част на България? Какви са цифрите на национално ниво? Колко жени и майки живеят в страх всеки един ден… За жалост, сигурно са хиляди…

И не, не е толкова лесно да си тръгнеш, да се защитиш, да кажеш „Стига!”. В епизода Любов обяснява защо и посочва кои да сигналите, които могат да подскажат, че случващото се изобщо не е наред

Как да разпознаем насилника

В началото не можеш дори да си помислиш, че срещу теб стои насилник, напротив. Та ти си на крилете на любовта! „Не е много по-различно отколкото, когато си много влюбен, искаш да си постоянно с другия, да правиш всичко за него, той да прави всичко за теб, отделяте си максимално време. Много често си зарязвате хобитата, приятелите, просто защото искаш всеки дъх да споделиш с този човек. Което е абсолютно нормално и не искам хората да се замислят сега: „Ама аз дали не съм в такава връзка?”. Просто в началото не може да се разбере!, споделя самата Любов.

И причината е, че насилниците са много добри манипулатори и сякаш следват сценарий, който се оказва сходен при много от жените, преминали през такива отношения. Ето и някои от основните моменти, които Любов забелязва и открива и при други потърпевши:

* постепенно смазване на самочувствието – коментари, обиди, забележки, отначало уж безобидно, но все по-настървено и злобно с времето;

* отделяне от близки и приятели – това е сигурен начин жената да няма на кого да се опре за подкрепа. Отначало, на гребена на любовната вълна, тя самата може би спира да ги търси, но с времето той всячески ограничава подобни социални контакти.

* насилниците търсят жени в затруднено положение, които биха могли лесно да манипулират – жени, които са в труден емоционален период, които са сами в града, които нямат семейства – сираци или полусираци, жени в затруднено финансово положение. Използвайки тяхната слабост, тези мъже се стремят да се превърнат в тяхна единствена подкрепа и опора и да изградят пълна зависимост. Но, както ще чуеш и от самата Любов, всъщност никой не е застрахован

* ограничаване на финансовата свобода на жената – отначало може да изглежда като жест на любов и грижа, но това е само един инструмент за контрол. Ако мъжът изцяло обезпечава финансово жената, то това му дава възможност да ограничи всички останали нейни контакти и активности.

* използване на децата – ако все пак жената продължи да работи, то след раждането на дете, нейното връщане на работа вече може да се окаже изключително трудно, почти невъзможно и да се превърне в още един повод за скандали и насилие.

* обещания за промяна – те, всъщност, са поредната манипулация и опити да се заблуди жената, че нещо наистина ще се промени. Дори да е така, то е за кратко, след което следва връщане към старите навици.

Кои са първите знаци, че се намираш във връзка с насилник виж ТУК.

домашно насилие насилник
Кредит: Яна Лозева

Може да се случи на всеки

„Преди да го срещна и преди да попадна в такава връзка, си признавам, че съм съдила тези жени и това е нещо, над което работя в момента. Казвала съм си: „Това е абсурдно, просто стават и си тръгват, как е възможно?!”. Отстрани изглежда толкова лесно, особено за по-силни, по-активни жени, за каквато аз се смятам – осъзната, чела много, учила психология. Не можех да повярвам, че има такъв вид манипулация, който да те вкара до толкова в една връзка, че да не можеш да излезеш и да не искаш да излезеш по някаква причина.

Любов признава, че е вярвала, че може да промени насилника си и това е било причината да остане. И, всъщност, много жени остават именно поради тази причина – защото вярват, че те, с тяхната любов, са способни на чудеса. Но

това не е приказка, в която принцесата спасява принца. Това е приказа, в която тя може да спаси само и единствено себе си. Най-вече, защото той дори не осъзнава какво прави, не може да види къде греши.

А причината най-често е травма от детството, която има нужда от професионална помощ.

Как да спасиш себе си

Първата крачка е да признаеш, че има проблем, че имаш нужда от помощ и си готова да я потърсиш. Не е нужно да си силна и да се справиш сама, да тънеш в чувство на срам и притеснения: „Ама какво ще кажат сега за мен?“. Говорейки за насилника и за насилието, ти отнемаш от силата, с която те държат. Говоренето е акт на освобождаване, акт на вътрешен бунт, който ти дава сила да признаеш пред себе си, че е време за промяна.

Има и още няколко практични стъпки, които може да предприеме една жена, за да си върне силата. Да изброи своите 5 лични „АЗ МОГА” умения, да застане пред огледалото и посочи 5 неща, които харесва в себе си, да се прегърне, да си подари малко грижа… Кои са останалите виж ТУК.

И макар, често да се търси подкрепа в близките, то Любов съветва жените, станали обект (самата тя се старае да избягва думата „жертва”) на домашно насилие да потърсят помощ и на други места. Защото е важно, да се получи и разбиране, а това може да се случи само в среда от хора, преминали през същите трудности. И тук ключова е ролята на организации, обединяващи жени, спасили се от своите насилници.

Къде да намериш подкрепа

Любов е част от екипа на фондация Emprove, като ментор на жени, които са в насилствена връзка или пък са излезли от такава и търсят подкрепа. Тя, заедно с останалите жени в екипа, са минали вече по този път и предлагат безрезервната си подкрепа на всеки, който се нуждае от нея.

„Ние сме минали през това и можем да сме до тези жени, без да ги притискаме, без да ги караме да правят неща, които не искат. Там сме, за да водим разговорите, които са им нужни.” А понякога дори само това може да е достатъчно – някой, който да те подкрепи, да те разбере, без да те осъди, без да е още един насилник в живота ти, макар и за твое добре. Защото всяка жена трябва сама да бъде готова да си тръгне, да бъде готова да се бори за своя нов живот. Никой друг не може да го направи вместо нея.

Самото име на фондацията показва и нейната цел – Empower + Improve = Emprove. С помощта на редица обучения за овластяване на жените в различните аспекти на живота им – емоционален, финансов, юридически, екипът се стреми да възвърне потъпканото им самочувствие. На разположение на нуждаещите са не само ментори, но и психолози, юристи, социални работници, групи, в които да се сподели и да се говори открито за проблема.

Дългосрочната подкрепа, която фондацията предоставя, има за цел да генерира истинска промяна в живота на една жена, излязла от насилствена връзка.

домашно насилие насилник
Кредит: Яна Лозева

Благодарим на подкаста „Нов човек” за този толкова ценен разговор. Благодарим и на Любов за смелостта да разкаже своята история. Чуй целия епизод, за да разбереш какво е научила за себе си от тази връзка, какви решения е взела и какво си е обещала. Как са реагирали двете ѝ дъщери близначки на случващото се? Вярва ли днес Любов в любовта? Отговорите те очакват тук:

ПОДКАСТА „НОВ ЧОВЕК” МОЖЕШ ДА СЛУШАШ В SPOTIFY И APPLE PODCASTS. ПОСЛЕДВАЙ ГО И В ИНСТАГРАМ, ЗА ДА ВИДИШ СНИМКИТЕ НА ФОТОГРАФИТЕ, МОМЕНТИ ЗАД КАДЪР И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, СПОДЕЛЕНА ОТ ГОСТИТЕ.

_____________________________

Денонощният телефон за жертви на домашно насилие за цяла България е 0800 11 977. Друг номер, който можете да ползвате е 080018676. И двата са напълно безплатни.

Централата е разположена в град Дупница и има възможност за приемане на 4 обаждания едновременно, които да бъдат насочвани  към 12 мобилни линии, разположени в 12 града в страната, където има центрове за консултиране и настаняване на жертви на домашно насилие. ТУК можеш да откриеш повече информация за градовете и центровете.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии