fbpx

Наръчник за бебешкото ако – що е то и как да се справим с него и миризмата му

„Искам да разбереш, че тая работа с родителството хич не е толкова лесна, колкото изглежда. Трябва да се занимаваме с изключително много неща. Чанти за пелени. Детски седалки. Приспивни песни. Ако. Най-вече ако. Трябва да се справяме с адско количество ако. Не е нещо лично. Питай когото искаш родител. През първата година целият проклет живот се върти около акото.”

Така Фредрик Бакман започва своята книга „Нещата, които синът ми трябва да знае за светa”. А аз не случайно започвам този материал с цитат от нея. Защото той е напълно прав и само един родител, минал през цялото фиаско с акото, може да го разбере. Само с едно не съм особено съгласна – че интересът към акото е така засилен през първата година от живота на бебето. За жалост, продължава дълго след това. И честно казано, не знам кога ще спре. Причината, разбира се, се дължи на факта, че именно по акото може да съдим много за здравословното състояние на нашето мъниче и се научаваме да го правим още в първите седмици от живота му.

Затова и днес ще се опитам да ти представя един своеобразен наръчник на бебешкото ако – какво трябва да знаеш за него, кога трябва да се притесняваш, кога може просто спокойно да си смениш пелената. Тази важна тема реализирам с подкрепата на нашите партньори от ИВЕНТАС. Те много добре разбират премеждията на родителите в този аспект от отглеждането на деца и са се погрижили да помогнат с един верен съюзникхигиенния кош за пелени Twist&Click на Tommee Tippee. За него мой приятел ми каза преди да родя: „Това трябва да е първото нещо, което ще купиш за бебето!”. Аз не го послушах тогава, но дойде моментът, когато напълно го разбрах! След малко ще ти споделя повече и за причините това да е бил един много мъдър съвет. Но преди това… Преди това нека поговорим за … АКО! 😉

бебешкото ако
Кредит: Tommee Tippee

Акото през първите няколко дни

Мисълта за първите дни вкъщи с новородено е свързана обикновено с много гушкане на едно сладко пухкаво вързопче. Да, знаем, че трябва да купим пелени, но не мислим колко често ще трябва да ги сменяме и какво съдържание ни очаква вътре… А то никак не е толкова симпатично, колкото малкото човече, от което е дошло.

Първите няколко дни след раждането бебето ще се освобождава от изпражненията, образувани още докато е било в утробата. Приготви се, че става въпрос за катранено черна лепкава консистенция, която дори си има конкретно име, а именно – мекониум. С всяко изхождане цветът ще избледнява, ще мине в някакъв момент през зеленикаво-черно. А броят изхождания през първите дни, кажи-рече, зависи от броя хранения – т.е. очаквай пълна черна пелена след всяко хранене.

Запази спокойствие, само след няколко дни от чернилката няма да има и помен. Тя бързо избледнява и отстъпва място на светло зелено ако, което пък става зеленикаво-жълто, а накрая идва ред и на акото в цвят горчица, което ще се задържи за доста дълъг период в пелените на твоето мъниче.

Новороденото, храненето и акото

Смята се, че бебетата, които са на адаптирано мляко (АМ), акат веднъж или два пъти на ден, а тези, които са на кърма, го правят след всяко хранене. Също така изпражненията на кърмачетата са по-воднисти, докато тези на бебетата на АМ са по-твърди. Разбира се, важно е да не забравяш, че всяко мъниче си има своите особености, като това важи и за отделителната му система. Затова не бързай да сравняваш с други майки какво и колко си открила в пелената. Винаги и за всичко се консултирай с педиатъра, за да си наистина спокойна.

Ситуации, които се считат за притеснителни в този период са, когато бебето ака твърди топчета, вместо да има меки и кашави изпражнения, както и ако изпитва болка при изхождане или продължително време не успява да се изходи.

След първите три до шест седмици от раждането можем да очакваме кърмените бебета да започнат да акат по-рядко, а не след всяко хранене. Възможно е дори някои кърмачета да имат само едно изхождане седмично. Това е така, защото кърмата преминава през храносмилателната система на бебето, без да оставя много твърди отпадъци.

Цветовете на акото и тяхната „символика”

Няма да забравя педиатърката ми, която на един преглед ми показа снимки на телефона си, изпратени от нейни пациенти – пелени, пълни с най-различно ако. Направи го, след като аз ѝ казах, че акото сякаш е било малко по-оранжево, но не съм се сетила да го снимам. „Е, другия път снимай и пращай, имам цяла галерия с пълни пелени”. Много се смях, но и разбрах, че явно не съм сама в тълкуването на цвета на акото. Оказва се обаче, че почти всички цветове на изпражненията са си що годе в норма, все пак зависят и от това, какво яде бебчо (особено, когато го захраним или какво е яла мама, ако го кърми). Ако изпражненията са белезникави или много бледи, това вече може да е знак за проблем и е добре да се обърнем към педиатъра. Ако в тях има кръв, също никак не е добре!

Зеленото на цвят ако не е рядкост, имай го предвид. Може да се появи в следствие на прием на лекарства от мама или бебе, а може и да стане без очевидна причина. Също така, ако даваш на мъничето добавка с желязо, изпражненията могат да станат тъмнозелени или почти черни, но и това е напълно нормално.

бебешкото ако
Кредит: Tommee Tippee

Виж още: Как да превърнем захранването в детска игра за мама и бебе

Как се променя акото след захранването?

След като бебето започне да приема твърди храни (около 6-месечна възраст по препоръка на СЗО), почти веднага ще забележиш промяна в изхожданията, особено, ако до този момент е кърмено. Ако избереш да захраниш своето мъниче по метода ЗВБ, то пък се приготви за емоцията от всяко отваряне на наакана пелена в търсене на първите парченца плод или зеленчук – по наличието им със сигурност ще разбереш, че са били погълнати. Това, че са цели, не е повод за притеснение. Някои храни са само частично смилаеми или пътуват толкова бързо през червата, че нямат време да се разградят напълно. Все пак в началото на захранването храносмилателната система на бебчо още не е напълно развита.

Понякога изпражненията на бебето могат да бъдат оцветени в изненадващ оттенък, като червено, оранжево или дори тъмно синьо, ако му дадеш пасирани боровинки, например. Червеното може да е от ядене на цвекло, докато оранжевият нюанс идва след консумация на моркови.

След захранването консистенцията на бебешкото ако също се променя постепенно. Изпражненията от бебета, които ядат твърда храна, обикновено са кафяви или тъмнокафяви и по-гъсти от фъстъчено масло, но все още са кашави. Освен това започват да стават по-миризливи

Ако през първите седмици и месеци миризмата е била пренебрежима или дори добре дошла, защото така ни е сигнализирала за пълна пелена, която трябва да бъде сменена, то вече положението става доста… „ароматно”. И всеки родител си задава въпроса

Как да се отървем от пелените, пълни с ако?

Преди да се сблъскам с пълните наакани пелени на дъщеря ми, не си мислих, че това как и кога ги изхвърлям ще доведе до толкова размисли. Това, което не знаех, е, че само за един ден могат да се натрупат няколко стабилно наакани, които определено не е добре да стоят в детската стая. Ок, в тоалетна, ще каже някой. Е да, ама те са си обемисти, не ги събира стандартното кошче. При другия боклук? На мен хич не ми беше хигиенично да ги нося в кухнята. И доста бързо се сетих за моя приятел, за който ти споменах в началото, който ми препоръчваше като задължителна покупка митичните хигиенни кошове, а аз не разбирах за какво ми говори. Е, бързо разбрах какво всъщност са, защо толкова родители се кълнат в тях и, разбира се, откъде и аз да се сдобия с един!

Миризмата, особено в началото, може да не те притеснява много-много, но това бързо се променя. Най-често тя е отражение на това колко дълго изпражненията са били в червата – колкото по-дълго, толкова повече мирише. Въпреки това, някои бебета с много кисело или лошо миришещо ако може да имат непоносимост или алергия, така че не подценявай аромата на пелените. Като цяло изпражненията на кърмените бебета обикновено имат по-малко забележима миризма, докато тези на хранени с АМ са по-осезаеми. Нааканите пелени определено се усещат в стаята, където ги оставим и дори след няколко часа присъствието им може да стане нетърпимо. А добавим ли твърда храна в менюто на бебоците, играта наистина загрубява!

Ако вече си разбрала за какво говоря и си в търсене на качествен хигиенен кош, то чудесна опция е моделът Twist&Click на Tommee Tippee и сега ще ти споделя защо. Основното му предимство е, че гарантира пълна защита срещу миризми – той опакова и затваря индивидуално всяка една пелена, като по този начин неприятните миризми не могат да излязат, дори когато капакът на коша е отворен. Благодарение на специалния си механизъм осигурява и защита срещу микроби (антибактериалният филм на опаковката убива 99% от всички опасни микроби като E-coli и Staphylococcus Aureus).

Хигиенният кош Twist&Click ще ти спести и често разхождане до контейнерите за боклук. Той побира до 28 опаковани пелени, което означава, че ще имаш поне няколко дни, в които да не мислиш за изпразването му. Употребата му е изключително лесна, а дизайнът – подходящ за всеки интериор. Другата добра новина е, че може да продължиш да го използваш и след като се сбогуваш с пелените като стандартен кош за изхвърляне на мокри кърпички и санитарни отпадъци (виж тук модела и в син цвят)

Моделът на Tommee Tippee се предлага с една предварително заредена касета за пълнене, която осигурява достатъчно антибактериален филм, за да опакова пелени в продължение до 1 месец, в зависимост от размера и броя им. (виж предложението на Tommee Tipppee и за комплект от кош с 4 броя резервни касети ТУК).

Хигиенният кош Tommee Tippee Twist&Click предлага хигиеничен и чист начин за изхвърляне на използваните еднократни пелени и е 100 пъти по-ефективен за предпазване от неприятна миризма, отколкото обикновените торбички

Кога да се обадим на педиатъра?

Както вече споменах – акото е чудесен показател за здравословното състояние на нашето мъниче. Затова и за финал искам да споделя с теб някои наистина притеснителни признака, за които да внимаваш и по които можеш да разбереш, че трябва да потърсиш лекарска помощ:

* Кърменото бебе не е акало повече от три дни;

* Бебето на АМ не е акало повече от пет дни;

* Изпражненията са твърди, наподобяващи малки камъчета;

* Изпражненията са тънки или воднисти или виждаш слуз в пелената — това може да е диария;

* Забелязваш, че изпражненията на бебето са червени или черни, което може да означава кървене;

* Забелязваш, че изпражненията на бебето са бели или с цвят на глина, което може да е признак на проблем с черния дроб (въпреки че може да е и нещо по-малко сериозно като алергия към млечни продукти, стомашно заболяване или специфично лекарство, което приема).

Акото ще се превърне в едно метафизично преживяване, както казва Бакман, така че се подготви, мамми! Надявам се и че този наръчник ще ти е от полза в „борбата” с него! 😉

_______________________________

* Материалът е реализиран в партньорство с ИВЕНТАС.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии